ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Απονεύρωση

Διατήρησε τα φυσικά σου δόντια υγιή και δυνατά

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι η απονεύρωση

Η απονεύρωση δοντιού ή αλλιώς ενδοδοντική θεραπεία, είναι μία διαδικασία που απαιτείται για να αφαιρεθούν τα νεύρα, τα αγγεία, τα μικρόβια και οι τοξίνες μέσα από το δόντι. Σκοπός της απονεύρωσης είναι να καθαριστεί καλά το δόντι και στη συνέχεια, να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί, ώστε να μην υπάρχει ξανά κίνδυνος για φλεγμονές και λοιμώξεις.

Πότε γίνεται η απονεύρωση;

Η απονεύρωση συνιστάται να γίνεται όταν έχει προκληθεί φλεγμονή στον πολφό, δηλαδή στο εσωτερικό του δοντιού. Στο σημείο αυτό υπάρχουν νεύρα και αγγεία, ενώ όταν τα μικρόβια προχωρήσουν μέσα στο δόντι, δημιουργούν φλεγμονή. Η φλεγμονή αυτή, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να επεκταθεί γύρω από το δόντι και να πυροδοτήσει πρήξιμο και πόνο.

Η τερηδόνα ευθύνεται συνήθως για την πρόκληση φλεγμονής στον πολφό. Άλλο πιθανό αίτιο είναι όταν ένα δόντι σπάσει και η βλάβη εντοπίζεται κοντά στον πολφό ή όταν τραυματιστεί και οδηγήσει σε νέκρωση του πολφού. Επίσης, η απονεύρωση εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις που παρουσιάζεται απόστημα δοντιού και πρήξιμο.

Αν πρόκειται για φρονιμίτη, συνήθως δεν εφαρμόζεται απονεύρωση, παρά μόνο σε περιπτώσεις που πρέπει απαραιτήτως να διατηρηθεί όπως όταν χρειάζεται ως μοναδική στήριξη.

Πώς γίνεται η απονεύρωση;

Η απονεύρωση πραγματοποιείται στο ιατρείο. Αρχικώς, το πάσχον δόντι απομονώνεται, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να καταπιεί ο ασθενής υγρά αλλά και για να παραμείνει η περιοχή καθαρή.

Στη συνέχεια, ο γιατρός αφαιρεί την τερηδόνα καθαρίζει την περιοχή και γεμίζει με υλικά το δόντι, ώστε να μην μολυνθεί ξανά. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία μπορεί να τοποθετηθεί σκέτο σφράγισμα ή και θήκη για να σταθεροποιηθεί το σφράγισμα του δοντιού.

Ανάμεσα στις συνεδρίες που ίσως χρειαστεί να γίνουν μπορεί να νιώσεις λίγο πόνο κατά τη μάσηση, ωστόσο δεν είναι ούτε έντονος ούτε ανησυχητικός.

Αν το οίδημα στο δόντι που χρειάζεται να γίνει απονεύρωση είναι μεγάλο, μπορεί να χρειαστεί να λάβεις αντιβίωση.

Απονεύρωση σε παιδικό δόντι

Η απονεύρωση εφαρμόζεται στο παιδικό δόντι για τους ίδιους λόγους που εφαρμόζεται και στους ενήλικες, δηλαδή για να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή στο εσωτερικό του δοντιού. Αν η φλεγμονή δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει οίδημα και πύον και να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην κατασκευή του νέου δοντιού. Επίσης, η φλεγμονή μπορεί να επεκταθεί σε γειτονικά ανατομικά μόρια με επιβλαβείς επιπτώσεις και για τη γενική υγεία του παιδιού.

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να προχωρούν στην απόφαση να κάνει το παιδί απονεύρωση στο παιδικό δόντι, παρόλο που δεν πρόκειται για το μόνιμο δόντι του, διότι διορθώνοντας το πρόβλημα δημιουργούνται οι προδιαγραφές για να είναι πιο υγιές το νέο δόντι που έρχεται.

Η διαφορά στην απονεύρωση του δοντιού ενός ενήλικα από αυτή του παιδιού είναι στο υλικό έμφραξης, καθώς στα παιδιά επιλέγεται ένα υλικό που είναι απορροφήσιμο από τον οργανισμό για την κάλυψη του κενού των δοντιών.

Η απονεύρωση νεογιλού δοντιού πραγματοποιείται συνήθως σε 2 επισκέψεις στο ιατρείο και μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδιά από 3 ετών και πάνω.

Διάρκεια θεραπείας

Αν ο πολφός είναι ζωντανός, η απονεύρωση μπορεί να γίνει σε μία συνεδρία διάρκειας περίπου μίας ώρας. Για τις περιπτώσεις που το δόντι έχει νεκρωθεί μπορεί να χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες, ώστε να είναι βέβαιο ότι έχει γίνει σωστή αντισηψία.

Μετά την απονεύρωση μπορεί να νιώσεις λίγο πόνο, ο οποίος αντιμετωπίζεται με αναλγητικά φάρμακα. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγεις να μασάς σκληρές τροφές για λίγες μέρες.

Αν το απονευρωμένο δόντι μαυρίσει, αναλόγως του σημείου που βρίσκεται μπορεί να εφαρμοστεί λεύκανση ή να τοποθετηθεί όψη.

Το κόστος της απονεύρωσης δεν είναι το ίδιο για όλα τα δόντια. Εξαρτάται από το στάδιο, από τον αριθμό των ριζών του δοντιού, αλλά και από την τιμή των υλικών που θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν για να θεραπευθεί το δόντι.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

130€

Από

308

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 132€
Κρήτη 147€
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Hildebrand C, Fried K, Tuisku F, Johansson CS. Teeth and tooth nerves. Prog Neurobiol. 1995 Feb;45(3):165-222.

2. Berggreen E1, Sae-Lim V, Bletsa A, Heyeraas KJ. Effect of denervation on healing after tooth replantation in the ferret.Acta Odontol Scand. 2001 Dec;59(6):379-85

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.