SPECIALIZATION

Read scientific articles on

NEW SEARCH

Urodynamic Testing

Η βασική εξέταση για τον έλεγχο του ουροποιητικού συστήματος

Ask our specialists

Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.

Submit your question
We’ll email you here when there is an answer
We got your question

We’ll email you when a specialist replies.

We couldn’t submit your question

An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.

How does it work?

Submit an anonymous question

We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists

How does it work?

Get updates for your question

If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question

How does it work?

Check the answers

Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections

Question guidelines
 • Do

  • Provide details about your health concerns

  • Be short and to the point so specialists can give you a clear answer

 • Don’t

  • Refer to people by name

  • Request price for services

  • Post offensive or abusive content

Τι είναι ο ουροδυναμικός έλεγχος

Ο ουροδυναμικός έλεγχος είναι μία διαδικασία κατά την οποία ελέγχεται πόσο καλά η ουροδόχος κύστη, οι σφιγκτήρες και η ουρήθρα αποθηκεύουν και απελευθερώνουν ούρα. Η πλειοψηφία των ουροδυναμικών εξετάσεων εστιάζει στην ικανότητα της ουροδόχου κύστης να συγκρατήσει τα ούρα και να αδειάζει σταθερά και εντελώς. Επίσης, ελέγχεται εάν η ουροδόχος κύστη έχει ακούσιες συσπάσεις που προκαλούν διαρροή ούρων.

Συμπτώματα που ελέγχονται με τον ουροδυναμικό έλεγχο

Ο ουροδυναμικός έλεγχος συνιστάται σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα εντοπίζονται στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα. Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται:

 • Διαρροή ούρων
 • Επώδυνη ούρηση
 • Συχνουρία
 • Επιτακτική ούρηση
 • Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
 • Πρόβλημα ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης
 • Πρόβλημα έναρξης ροής ούρων

Ο ουροδυναμικός έλεγχος περιλαμβάνει από απλή κλινική εξέταση μέχρι και ακριβείς μετρήσεις με εξειδικευμένα όργανα. Κατά την εξέταση καταγράφεται ο χρόνος παραγωγής ούρων, η ποσότητα που παράγεται, η ικανότητα του ατόμου να διακόπτει στη μέση τη ροή της ούρησης. Οι πιο λεπτομερείς εξετάσεις περιλαμβάνουν απεικόνιση της πλήρωσης και κένωσης της ουροδόχου κύστης, μέτρηση των πιέσεων στο εσωτερικό της κύστης και καταγραφή της δραστηριότητας των μυών και των νεύρων.

Ο καθορισμός του ελέγχου που θα γίνει θα εξαρτηθεί από το ιστορικό του ασθενή και από τα συμπτώματα που παρουσιάζει. Για τις περισσότερες εξετάσεις δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία, αν και κάποιες απαιτούν αλλαγές στη λήψη υγρών ή διακοπή κάποιας φαρμακευτικής αγωγής για ένα διάστημα. Δηλαδή θα πρέπει να έχεις καταναλώσει πολλά υγρά και να φτάσεις για εξέταση με την κύστη γεμάτη.

Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει ο ουροδυναμικός έλεγχος

Στον ουροδυναμικό έλεγχο συμπεριλαμβάνονται:

 • Ουροροομετρία: Μετρά την ταχύτητα και την ποσότητα των ούρων. Χρησιμοποιείται ένα όργανο για τη συλλογή και τη μέτρηση ούρων και ένας υπολογιστής για την καταγραφή των δεδομένων. Πραγματοποιείται στο ιατρείο και δεν απαιτείται αναισθησία.
 • Κυστεομανομετρία: Η εξέταση μετρά την ποσότητα των ούρων που μπορεί η ουροδόχος κύστη να συγκρατήσει, πόσο πιέζεται η ουροδόχος κύστη για να αποθηκεύσει τα ούρα και πόσο γεμάτη είναι τη στιγμή που αρχίζεις να νιώθεις εντονότερη πίεση για ούρηση. Μπορεί επίσης να εντοπίσει ακούσιες συστολές της ουροδόχου κύστης. Πραγματοποιείται στο ιατρείο ή σε νοσοκομείο με τοπική αναισθησία.
 • Μελέτη πίεσης - ροής: Μετράται η πίεση που ασκείται στην ουροδόχο κύστη για την ούρηση και ο ρυθμός ροής που δημιουργεί η συγκεκριμένη πίεση. Μετά την κυστεομανομετρία αδειάζει η κύστη και κατά τη στιγμή εκείνη ένα μανόμετρο χρησιμοποιείται για να μετρηθεί η πίεση και ο ρυθμός ροής. Αυτό το εύρημα βοηθά στον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων κένωσης της κύστης που σχετίζονται με υπερπλασία του προστάτη. Δυσκολία στην εκροή ούρων μπορεί να αντιμετωπίσουν και γυναίκες μετά από χειρουργική επέμβαση αντιμετώπισης της ακράτειας ούρων. Η εξέταση πραγματοποιείται στο ιατρείο ή σε νοσοκομείο με τοπική αναισθησία.
 • Προφιλομετρία ουρήθρας: Μελετά τις ουρηθρικές πιέσεις. Κατά την εξέταση αυτή καταγράφονται οι πιέσεις σε όλο το μήκος της ουρήθρας. Μετράται η μέγιστη ενδοουρηθρική πίεση, η μέγιστη ενδοουρηθρική πίεση σύγκλεισης, το λειτουργικό μήκος της ουρήθρας και η μεταδιδόμενη πίεση.
 • Ηλεκτρομυογραφία: Με τη χρήση ειδικών αισθητήρων καταγράφεται η ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών και των νεύρων μέσα και γύρω από την ουροδόχο κύστη και τους σφιγκτήρες. Πραγματοποιείται από εξειδικευμένο προσωπικό σε ιδιωτικό ιατρείο, σε κλινική ή σε νοσοκομείο. Αναλόγως του σημείου εφαρμογής των αισθητήρων μπορεί να χρειαστεί τοπική αναισθησία, μπορεί και όχι.
 • Βιντεοουροδυναμική μελέτη: Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης καταγράφονται εικόνες και βίντεο από την ουροδόχο κύστη όταν γεμίζει και όταν αδειάζει. Η απεικόνιση γίνεται με ακτίνες Χ ή υπερήχους. Πραγματοποιείται στο ιατρείο, σε κλινική ή σε νοσοκομείο. Για τις ακτίνες Χ δεν απαιτείται αναισθησία, ωστόσο για τους υπερήχους μπορεί να απαιτηθεί τοπική αναισθησία κατά την εισαγωγή του καθετήρα.

Μετά την εξέταση

Μετά τον ουροδυναμικό έλεγχο, μπορεί να νιώθεις άβολα κατά την ούρηση για μερικές ώρες. Θα σε βοηθήσει να μειώσεις αυτή την ενόχληση αν πίνεις νερό κάθε μισή ώρα για δύο συνεχόμενες ώρες. Επίσης, θα σε ανακούφιζε ένα ζεστό μπάνιο.

Ο γιατρός σε κάποιες περιπτώσεις συνταγογραφεί αντιβιοτικό για 1-2 μέρες. Αν νιώσεις σημάδια φλεγμονής όπως πόνο, ρίγη ή πυρετό, κάλεσε αμέσως το γιατρό σου.

Τα αποτελέσματα της κυστεομανομετρίας και της ουροροομετρίας βγαίνουν αμέσως μετά την εξέταση. Τα αποτελέσματα άλλων εξετάσεων όπως η ηλεκτρομυογραφία και η βιντεοουροδυναμική μελέτη χρειάζονται μερικές μέρες για να διεξαχθούν αποτελέσματα.

Κόστος για τον ουροδυναμικό έλεγχο

Το κόστος του ουροδυναμικού ελέγχου εξαρτάται από τις εξετάσεις που θα επιλέξει κατά περίπτωση ο γιατρός σου να κάνεις. Για να επιλέξεις τον κατάλληλο για εσένα γιατρό θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου την εμπειρία του στην αντιμετώπιση παθήσεων ουροποιητικού.

cost icon

Average cost and price range

Average service cost

159€

From

15

doctors

Price range for all areas

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Επίσημη ιστοσελίδα Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων:, http://www.imop.gr/

2. Leone Roberti Maggiore U, Salvatore S, Candiani M, Ferrero S, 'Evaluation of symptoms and methodology of the urodynamic study matter', J Minim Invasive Gynecol. 2015 May-Jun;22(4):701-2.

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.