THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH

Stress echo

Η πιο σύγχρονη τεχνολογία της δυναμικής ηχοκαρδιογραφίας

Ask our specialists

Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.

Submit your question
We’ll email you here when there is an answer
We got your question

We’ll email you when a specialist replies.

We couldn’t submit your question

An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.

How does it work?

Submit an anonymous question

We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists

How does it work?

Get updates for your question

If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question

How does it work?

Check the answers

Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections

Question guidelines
 • Do

  • Provide details about your health concerns

  • Be short and to the point so specialists can give you a clear answer

 • Don’t

  • Refer to people by name

  • Request price for services

  • Post offensive or abusive content

Τι είναι το δυναμικό ηχοκαρδιογράφημα και τι περιλαμβάνει

Το stress echo είναι μία από τις πιο σύγχρονες τεχνικές υπερήχων καρδιάς που βοηθά στη διάγνωση, και μάλιστα σε πρώιμο στάδιο, της στεφανιαίας νόσου. Αυτή η διαγνωστική εξέταση βοηθά να εντοπιστούν οι στενώσεις στα αγγεία της καρδιάς, που εμποδίζουν τη σωστή αιμάτωσή της και αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Επίσης, εντοπίζει βλάβες του μυοκαρδίου και ελέγχει τη λειτουργία των βαλβίδων σε περιπτώσεις στενώσεων.

Σε κατάσταση ηρεμίας ένας ασθενής με στεφανιαία νόσο μπορεί να μην εμφανίσει στηθάγχη. Η εξέταση με ηλεκτροκαρδιογράφημα σε αυτή την περίπτωση συχνά δείχνει φυσιολογικά αποτελέσματα. Όταν όμως νιώθει στρες αυξάνονται οι ανάγκες της καρδιάς για οξυγόνο και όταν υπάρχει στένωση μειώνεται η αιμάτωση και προκαλείται διαταραχή στην κινητικότητα του μυοκαρδίου. Η διάγνωση μέσω του stress echo παρέχει πιο ασφαλή και αξιόπιστα αποτελέσματα.

Πότε εφαρμόζεται

Η εξέταση με τη χρήση stress echo εφαρμόζεται για:

 • Διάγνωση στεφανιαίας νόσου
 • Πρόγνωση καρδιολογικών παθήσεων
 • Έλεγχο παθήσεων μυοκαρδίου
 • Έλεγχο βαλβιδοπαθειών

Ειδική προετοιμασία για την εξέταση

Λίγες ώρες πριν την εξέταση συνιστάται να φας ελαφριά και 2-3 ώρες πριν ξεκινήσει να είσαι νηστικός. Επειδή θα πρέπει να διακόψεις τα φάρμακα που λαμβάνεις για 1-2 μέρες πριν την εξέταση συμβουλέψου το γιατρό σου. Αν πάσχεις από κολπική μαρμαρυγή δεν πρέπει να σταματήσεις για πολλές ώρες την πάγια φαρμακευτική αγωγή, οπότε απαραιτήτως πρέπει να λάβεις λεπτομερή ενημέρωση από το γιατρό πριν πραγματοποιήσεις την εξέταση.

Πώς γίνεται η εξέταση

Αυτή την εξέταση την πραγματοποιεί μόνο εξειδικευμένος γιατρός. Ο πιο κατάλληλος είναι ο καρδιολόγος. Πριν ξεκινήσει η εξέταση ο γιατρός θα καταγράψει το ιστορικό σου και θα σου ζητήσει να του πεις ποια είναι τα συμπτώματα που έχεις. Αν νιώθεις πόνο στο στήθος, ζαλάδες ή δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις θα πρέπει να το αναφέρεις.

Η εξέταση ξεκινά με τη χορήγηση ειδικού φαρμάκου. Στη συνέχεια, εφαρμόζεται ηλεκτροκαρδιογράφημα και μετράται η πίεση στις αρτηρίες. Αφού ληφθούν οι υπερηχογραφικές εικόνες πριν τη χορήγηση φαρμάκου, μετά χορηγείται το φάρμακο και λαμβάνονται σε κάθε στάδιο εικόνες. Όταν γίνουν λήψεις μέχρι και τον τελικό στόχο καρδιακής συχνότητας, σταματά να χορηγείται φάρμακο στον ασθενή.

Διάρκεια stress echo

Η διάρκεια της εξέτασης δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωσή της θα χρειαστεί να παραμείνεις ακόμα για 30 λεπτά, ώστε να φύγει το φάρμακο από τον οργανισμό αλλά και να επανέλθει η καρδιακή συχνότητα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι διαθέσιμα αμέσως μετά το πέρας της και έτσι, μπορείς να τα συζητήσεις με τον θεράποντα γιατρό σου. Καλό θα ήταν να έρθει μαζί σου κάποιος συγγενής ή φίλος σου την ημέρα της εξέτασης, για να σε συνοδεύσει κατά την αποχώρησή σου.

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Journal of the American College of Cardiology, Stress echo results predict mortality: a large-scale multicenter prospective international study, Rosa Sicari, Emilio Pasanisi, Lucia Venneri, Patrizia Landi, Lauro Cortigiani, Eugenio Picano and Echo Persantine International Cooperative (EPIC) and Echo Dobutamine International Cooperative (EDIC) Study Groups. Vol 41, Issue 4, February 2003

2. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/echocardiogram/about/pac-20393856

3. http://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/test_procedures/cardiovascular/dobutamine_stress_echocardiogram_92,P07968

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.