THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH

Κορωνοϊός: ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον Covid-19

Παρατηρώντας τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά του νέου κορωνοϊού (Covid-19) στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, συνομιλήσαμε με γιατρούς του doctoranytime για να λύσουμε τις συχνότερες απορίες του κόσμου σχετικά με τον ιό.

Medically documented content

Τι είναι ο κορωνοϊός;

Οι κορωνoϊοί είναι μία οικογένεια ιών που προκαλούν νόσο, τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Έχουν πάρει το όνομά τους από τα χαρακτηριστικά επιφανειακά εξογκώματα δίκην στέμματος (λατινικά: corona).

Αποτελούν αιτία του 10% - 15% των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος παγκοσμίως.

Στο παρελθόν υπήρξαν υπεύθυνοι για το ξέσπασμα οξέος σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου (SARS), το οποίο άρχισε το 2002 στην Κίνα, καθώς και του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής το 2012 (MERS). Οι κορωνοϊοί έχουν σχετιστεί επίσης με την γαστρεντερίτιδα. Τελευταία ένα στέλεχος παρόμοιο με αυτό του SARS, o 2019-nCoV (Κορωνοϊός του Ουχάμ) είναι υπεύθυνος για την επιδημία νέου κορωνοϊού 2019/20.

χάρτης

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε - προφυλαχτούμε από τον ιό;

Παπαδαυίδ Νατάσα
Παπαδαυίδ Νατάσα
Παθολόγος
Αναστασάκος Βασίλης
Αναστασάκος Βασίλης
Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος
Αποφύγετε την επαφή

Αποφύγετε την επαφή με ασθενείς που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

Τηρείτε τα βασικά ατομικά μέτρα υγιεινής

Τηρείτε τα βασικά ατομικά μέτρα υγιεινής (πλύσιμο χεριών με χλιαρό νερό και σαπούνι τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα) και πάντα πριν και μετά το φαγητό, την φροντίδα ασθενών, την χρήση τουαλέτας και την επαφή με ζώα.

Συχνή επάλειψη με αλκοολούχο διάλυμα

Συχνή επάλειψη με αλκοολούχο διάλυμα.

Αποφύγετε κλειστούς χώρους

Αποφύγετε τους κλειστούς χώρους.

Αποφύγετε χέρια στο πρόσωπο

Αποφύγετε να βάζετε τα χέρια στο πρόσωπο.

Καλύψτε στόμα μύτη όταν φτερνίζεστε βήχετε

Καλύψτε το στόμα και τη μύτη όταν φτερνίζεστε ή βήχετε.

Απορρίψτε αμέσως το χαρτομάντιλο

Απορρίψτε αμέσως το χαρτομάντιλο και τη μάσκα μετά από βήχα ή φτέρνισμα.

Διατηρήστε αποστάσεις

Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 2 μέτρα, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.

Πώς μεταδίδεται;

Παπαδαυίδ Νατάσα
Παπαδαυίδ Νατάσα
Παθολόγος

Ο Covid-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής. Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.

Αναστασάκος Βασίλης
Αναστασάκος Βασίλης
Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

Ο κορωνοϊός μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω της επαφής με ανθρώπους, φορείς του ιού, καθώς και αερογενώς μέσω των μικροσταγονιδίων που διασπείρονται στον αέρα με τον βήχα και το φτέρνισμα. O ιός φαίνεται ότι μεταδίδεται και μέσω επιφανειών που έχουν μολυνθεί ακόμα και αρκετή ώρα νωρίτερα.

Ποια είναι τα συμπτώματα και οι επιπλοκές; Πότε εκδηλώνονται;

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι:

 • Κορωνοϊός

  Πυρετός

 • Κορωνοϊός

  Βήχας (ξηρός)

 • Κορωνοϊός

  Κόπωση

Λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι:

 • Κορωνοϊός

  Αρθραλγίες

 • Κορωνοϊός

  Πονόλαιμος

 • Κορωνοϊός

  Διάρροια

 • Κορωνοϊός

  Επιπεφυκίτιδα

 • Κορωνοϊός

  Δυσκολία στην αναπνοή

 • Κορωνοϊός

  Απώλεια γεύσης και όσφρησης

Πιο σπάνια:

 • Κορωνοϊός

  Πόνος στο στήθος

 • Κορωνοϊός

  Δύσπνοια

Παπαδαυίδ Νατάσα
Παπαδαυίδ Νατάσα
Παθολόγος

Ο χρόνος επώασης ενός ιού είναι το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην μόλυνση από τον ιό και την έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του Covid-19 υπολογίζεται σε 2-11 ημέρες, με ανώτατο όριο τις 14 ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με άλλους κορωνοϊούς, όπως είναι ο MERS-CoV και ο SARS-CoV. Με βάση πρόσφατες αναφορές, η μετάδοση του Covid-19 είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι κυρίως τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

Αναστασάκος Βασίλης
Αναστασάκος Βασίλης
Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν από 2 μέχρι και 14 ημέρες μετά την επαφή αν και τελευταία έχουν αναφερθεί και περιστατικά μετάδοσης μετά από 24 ημέρες. Τα συμπτώματα είναι αυτά του κοινού κρυολογήματος (καταρροή, αδιαθεσία, κόπωση, πονόλαιμος, κεφαλαλγία, βήχας, μυαλγίες, αρθραλγίες, πυρετός) ενώ οι επιπλοκές είναι βρογχίτιδα, πνευμονία και σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας.

Ποιο είναι το προφίλ των ανθρώπων που νοσούν βαριά ή πεθαίνουν;

Αναστασάκος Βασίλης
Αναστασάκος Βασίλης
Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

Ασθενείς άνω των 70 και κυρίως άνω των 80 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Επίσης ασθενείς με ανοσοκαταστολή, καρδιοπαθείς, αιμοκαθαιρόμενοι, με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, διαβητικοί και ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού

Τα διαθέσιμα τεστ για τη διάγνωση του κορωνοϊού είναι 3:

Κορωνοϊός

Το μοριακό τεστ PCR

Κορωνοϊός

Το γρήγορο τεστ αντιγόνου- rapid test

Κορωνοϊός

Το τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων (IgG, IgM, IgA)

Η πιο αξιόπιστη μέθοδος για τη διάγνωση του κορωνοϊού είναι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μέθοδος PCR- δηλαδή το μοριακό τεστ ανίχνευσης και αυτό διότι διαθέτει μεγαλύτερη ευαισθησία και ειδικότητα στα δείγματα ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όλα τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής τεστ για τον κορωνοϊό έχουν ένα μικρό ποσοστό ψευδώς αρνητικών και ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων. Το τεστ αντισωμάτων δεν ανήκει πρακτικά στις διαγνωστικές εξετάσεις για τον εντοπισμό ενεργών κρουσμάτων, αλλά στη διαπίστωση αν κάποιος έχει νοσήσει ή έχει αναπτύξει αντισώματα έναντι του ιού.

Ας δούμε με λεπτομέρειες τα διαθέσιμα τεστ για τον COVID-19.

Πρέπει να φοράω μάσκα;

Γκαναβίας Λάμπρος
Γκαναβίας Λάμπρος
Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με Covid-19 ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης με Covid-19.

Αναστασάκος Βασίλης
Αναστασάκος Βασίλης
Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

Μάσκα πρέπει να φοράμε όταν νοσούμε καθώς προστατεύει τους γύρω μας μειώνοντας την διασπορά μικροσταγονιδίων. Επίσης μάσκα με ειδικό φίλτρο πρέπει να φορούν οι συνοδοί και το προσωπικό που έρχεται σε επαφή με επιβεβαιωμένα αλλά και πιθανά κρούσματα.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να φοράει κάποιος τη μάσκα προστασίας;

Παπαδαυίδ Νατάσα
Παπαδαυίδ Νατάσα
Παθολόγος
Μάσκα

Ο σωστός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ένας.

Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά, προστατεύει από την μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια.

Οδηγίες εφαρμογής:

 • Επιλογή του σωστού μεγέθους
 • Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας
 • Εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)
 • Πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης
 • Ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά
 • Αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή
 • Αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή
 • Απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα
 • Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
 • Αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης)
 • Αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη
Αναστασάκος Βασίλης
Αναστασάκος Βασίλης
Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

Η χειρουργική μάσκα χωρίς φίλτρο πρέπει να αλλάζει εφόσον υπάρχει επαφή με μικροσταγονίδια και περίπου κάθε 4 ώρες.

Υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο;

Παπαδαυίδ Νατάσα
Παπαδαυίδ Νατάσα
Παθολόγος
Αναστασάκος Βασίλης
Αναστασάκος Βασίλης
Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος
Γκαναβίας Λάμπρος
Γκαναβίας Λάμπρος
Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

Αυτή την στιγμή η θεραπεία είναι υποστηρικτική δίνοντας στον οργανισμό τον χρόνο να αντιδράσει. Εμβόλιο δεν υπάρχει, αν και γίνεται μεγάλη προσπάθεια ανάπτυξής του το ταχύτερο δυνατόν. Άτομα με ήπια συμπτωματολογία λαμβάνουν θεραπεία που στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Άτομα με σοβαρή συμπτωματολογία χρειάζονται περαιτέρω υποστηρικτική φροντίδα.

Πώς διαχειριζόμαστε πιθανό κρούσμα;

Παπαδαυίδ Νατάσα
Παπαδαυίδ Νατάσα
Παθολόγος

Ύποπτο κρούσμα:

 • Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας και
 • Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

  1. Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή

  2. Επίσκεψη σε ενδημική περιοχή

Σε περίπτωση που έχεις κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, μείνε σπίτι και επικοινώνησε με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για να σε καθοδηγήσει.

Ως «στενή επαφή» ορίζεται:

 • Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με λοίμωξη από Covid-19.
 • Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με λοίμωξη από Covid-19 (π.χ. χειραψία).
 • Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή παραμονή σε κλειστό χώρο με ασθενή με λοίμωξη από Covid-19 σε απόσταση <2 μέτρων και για διάστημα >15 λεπτά.
 • Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενούς με λοίμωξη από Covid-19.
 • Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με λοίμωξη από Covid-19 ή εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίζεται κλινικά δείγματα ασθενών με λοίμωξη από Covid-19 και δεν έχουν τηρηθεί τα ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας.
 • Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με λοίμωξη από Covid-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής.
Γκαναβίας Λάμπρος
Γκαναβίας Λάμπρος
Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

Σε περίπτωση φροντίδας ύποπτου κρούσματος στο σπίτι, συνιστώνται τα παρακάτω:

 • Διαμονή του ασθενή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από αυτόν.
 • Περιορισμός των ατόμων που φροντίζουν τον ασθενή, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
 • Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1m από τον ασθενή.
 • Περιορισμός των μετακινήσεων του ασθενή στο σπίτι και καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
 • Χρήση απλής χειρουργικής μάσκας από το άτομο που φροντίζει τον ασθενή. Αποφεύγεται η επαφή των χεριών με τη μάσκα. Η μάσκα απορρίπτεται όταν είναι εμφανώς λερωμένη ή βρεγμένη καθώς και μετά τη χρήση. Στη συνέχεια εφαρμόζεται υγιεινή των χεριών.
 • Εφαρμογή υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή ή το άμεσο άψυχο περιβάλλον του, πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).

Οι ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους πρέπει να εκπαιδευθούν στο να εφαρμόζουν τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού μετάδοσης της νόσου σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας στο σπίτι.

Τι συμβουλές δίνετε σε άτομα που ταξιδεύουν;

Αναστασάκος Βασίλης
Αναστασάκος Βασίλης
Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

Συμβουλευτείτε τον χάρτη εξάπλωσης της νόσου και αποφύγετε ταξίδια σε περιοχές με υψηλό επιπολασμό. Φοράτε μάσκες με ειδικό φίλτρο στο ταξίδι και λάβετε όλα τα μέτρα προφύλαξης της μετάδοσης.

Γκαναβίας Λάμπρος
Γκαναβίας Λάμπρος
Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

Συνιστάται να αποφύγετε το ταξίδι προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Αν ταξιδεύετε προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται:

 • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
 • Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας).
 • Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας σε περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται:

 • Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενόσω έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
 • Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
 • Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενόσω έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τα περιστατικά του covid-19 παγκοσμίως σε πραγματικό χρόνο.

Πηγή: https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/85320e2ea5424dfaaa75ae62e5c06e61

cost icon

Average cost and price range

Average service cost

44€

From

33

doctors

AreaAverage cost
Αττική 46€
Αττική 40€
Κρήτη 50€

Price range for all areas

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.