ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Victoza

Τι είναι το Victoza και πώς σε βοηθά στην απώλεια βάρους

Τι είναι το Victoza

Το Victoza είναι συνταγογραφούμενο φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία λιραγλουτίδη. Δρα αυξάνοντας την ποσότητα ινσουλίνης που εκκρίνεται από το πάγκρεας μετά την κατανάλωση φαγητού και βοηθά στον έλεγχο του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα.

Χρησιμοποιείται ως μονοθεραπεία για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 όταν ο ασθενής δεν μπορεί να λάβει μετφορμίνη ή ως συμπληρωματική θεραπεία όταν λαμβάνονται άλλα αντιδιαβητικά σκευάσματα. Χορηγείται συνήθως παράλληλα με σωστή διατροφή και σωματική άσκηση.

Σε ποιους απευθύνεται το Victoza

Σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ως μονοθεραπεία όταν ο ασθενής δεν μπορεί να λάβει μετφορμίνη ή ως συμπληρωματική θεραπεία σε άλλα φάρμακα για το διαβήτη.

Συνιστάται να λαμβάνεται παράλληλα με ειδική διατροφή αδυνατίσματος και σωματική άσκηση για να αυξήσει την αποτελεσματικότητά του. Στόχος είναι η μείωση της γλυκόζης του αίματος σε ενήλικες και παιδιά άνω των 10 ετών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Χορηγείται επίσης για τον περιορισμό του κινδύνου σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων (καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακόμη και θάνατος) σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 που έχουν διαγνωστεί με καρδιαγγειακές ασθένειες.

Μην λάβετε το Victoza αν:

 • εσείς ή άλλο μέλος της οικογένειάς σας είχε ποτέ Μυελοειδές Καρκίνωμα του Θυρεοειδούς (MTC) ή Πολλαπλή Ενδοκρινή Δυσπλασία τύπου 2 (ΜΕΝ 2)
 • αν είστε αλλεργικός στη λιραγλουτίδη ή σε άλλο συστατικό του φαρμάκου
 • αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1
 • αν ήδη χρησιμοποιείτε άλλο φάρμακο που περιέχει την ουσία λιραγλουτίδη
 • Δεν χορηγείται σε παιδιά κάτω των 10 ετών

Πώς να λάβετε το Victoza

Το Victoza είναι διαθέσιμο σε μορφή ενέσιμου διαλύματος σε προγεμισμένη συσκευή τύπου πένας. Χορηγείται μία φορά την ημέρα περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα υποδόρια στην κοιλιά, στον μηρό ή στον βραχίονα.

Συμβουλές για σωστή εφαρμογή της ένεσης:

 • Εγχύστε στο διάλυμα κάτω από το δέρμα (υποδόρια). Μην κάνετε την ένεση ενδομυϊκά ούτε ενδοφλέβια.
 • Αλλάξτε το ακριβές σημείο της ένεσης κάθε φορά στην περιοχή που έχετε επιλέξει να την κάνετε, ώστε να μην προκαλέσετε εξογκώματα στο δέρμα (δερματική αμυλοείδωση).
 • Μην ανακατεύετε την ένεση ινσουλίνης με το Victoza.
 • Μην κάνετε δίπλα δίπλα στο ίδιο σημείο τις ενέσεις ινσουλίνης και Victoza.
 • Μην μοιράζεστε τις ίδιες συσκευές τύπου πένας με άλλους ανθρώπους, ούτε αν έχετε διαφορετική βελόνα. Διατρέχετε υψηλό κίνδυνο να μεταδώσετε ή να σας μεταδώσουν κάποια μολυσματική ασθένεια.

Διαδικασία χορήγησης του φαρμάκου Victoza:

Βήμα 1: Πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.

Βήμα 2: Ελέγξτε εάν η συσκευασία του φαρμάκου και η πένα έγχυσης έχει υποστεί κάποια φθορά ή σπάσιμο και εάν το φάρμακο είναι καθαρό και χωρίς αλλοιώσεις ή αποχρωματισμούς.

Βήμα 3: Καθαρίστε το σημείο που έχετε επιλέξει για την έγχυση της ένεσης με ένα καθαρό βαμβάκι με οινόπνευμα. Φροντίστε να αλλάζετε το ακριβές σημείο της έγχυσης κάθε φορά, για να μην προκληθεί τραυματισμός (στην ίδια περιοχή αλλά σε άλλο σημείο). Η ένεση γίνεται είτε στην περιοχή της κοιλιάς/στομαχιού μακριά από τον ομφαλό, είτε στο μηρό είτε στο βραχίονα.

Βήμα 4: Εγχύστε το φάρμακο.

Βήμα 5: Απορρίψτε στα σκουπίδια την πένα, αφού καλύψετε προσεκτικά τα αιχμηρά σημεία της.

Διαβάστε προσεκτικά το Φύλλο Οδηγιών που θα βρείτε εντός της συσκευασίας του φαρμάκου.

Η δοσολογία χορηγείται συνήθως σταδιακά και αναλόγως με το ιατρικό ιστορικό σας και την απόκριση στη θεραπεία. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην επιλογή της δοσολογίας από τον θεράποντα γιατρό σας παίζει και η συγχορήγηση άλλων φαρμάκων για τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να μειωθεί η δοσολογία των άλλων φαρμάκων για να περιοριστεί ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας.

Μόνο ο θεράπων ιατρός σας είναι αρμόδιος να καθορίσει τη δοσολογία που θα λάβετε και το διάστημα λήψης του φαρμάκου αυτού.

Υπενθυμίζουμε ότι το φάρμακο χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος γιατρού σας.

Παρενέργειες και ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου Victoza

Οι πιο συχνές παρενέργειες του σκευάσματος Victoza περιλαμβάνουν ναυτία, διάρροια, εμετό, μειωμένη όρεξη, δυσπεψία και δυσκοιλιότητα.

Είναι πιθανό να προκληθούν και πιο σοβαρές παρενέργειες που περιλαμβάνουν:

 • Παγκρεατίτιδα (σταματήστε αμέσως να λαμβάνετε το φάρμακο και καλέστε το γιατρό αν νιώσετε έντονο πόνο στο στομάχι ή στην κοιλιακή χώρα με ή χωρίς εμετό)
 • Υπογλυκαιμία (ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας είναι υψηλότερος αν το Victoza λαμβάνεται παράλληλα με άλλη αντιδιαβητική αγωγή- ο κίνδυνος σε παιδιά από 10 ετών και πάνω για υπογλυκαιμία είναι μεγαλύτερος ακόμη κι αν δεν λαμβάνουν παράλληλα άλλη αντιδιαβητική αγωγή)
 • Συμπτώματα υπογλυκαιμίας (ζάλη, θολή όραση, άγχος, ευερεθιστότητα, εναλλαγές διάθεσης, εφίδρωση, ακατάληπτος λόγος, πείνα, σύγχυση, τρέμουλο, αδυναμία, πονοκέφαλος, ταχυπαλμία, νευρικότητα)
 • Ηπατικά προβλήματα (ηπατική ανεπάρκεια- σε ασθενείς που έχουν προβλήματα στο συκώτι τους η διάρροια, η ναυτία και ο εμετός μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση και να επιδεινώσουν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα)
 • Σοβαρή αλλεργική αντίδραση (μην χρησιμοποιείτε το Victoza αν παρατηρήσετε αλλεργικές αντιδράσεις όπως πρήξιμο στο πρόσωπο, τα χείλη, τη γλώσσα ή το λαιμό, προβλήματα αναπνοής ή κατάποσης, έντονου εξανθήματος ή φαγούρας, ζάλης, λιποθυμίας ή ταχυπαλμίας)
 • Προβλήματα στη χολή (ενημερώστε το γιατρό σας αν νιώσετε συμπτώματα όπως πόνο στο στομάχι, πυρετό, κίτρινο δέρμα ή μάτια ή κόπρανα)
 • Πιθανοί όγκοι θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένου και καρκίνου (ενημερώστε το γιατρό σας αν παρουσιάσετε εξόγκωμα ή πρήξιμο στο λαιμό, δυσκαταποσία, δύσπνοια ή βραχνάδα)

Ειδικές προφυλάξεις

Πριν ξεκινήσετε να λαμβάνετε το Victoza, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας αν έχετε ή είχατε κατά το παρελθόν ή στο παρόν προβλήματα στο πάγκρεας, τους νεφρούς ή το ήπαρ, αν έχετε ή είχατε προβλήματα στο στομάχι ή στην πέψη ή άλλα προβλήματα υγείας χρόνια και μη.

Επίσης, ενημερώστε πριν λάβετε την αγωγή το γιατρό σας αν είστε έγκυος ή θηλάζετε ή αν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος ή να θηλάσετε.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε εγκαίρως και λεπτομερώς το γιατρό σας για το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας, αλλά και για όλα τα φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνετε, ειδικά για φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Επειδή με τη χορήγησή του μπορεί να καθυστερήσουν οι γαστρικές κενώσεις, ενδέχεται να επηρεάζει την απορρόφηση άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων ή να αλληλεπιδρά μαζί τους.

Πριν λάβετε το Victoza ενημερώστε το γιατρό σας αν λαμβάνετε κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή ή συμπλήρωμα διατροφής ή βιταμίνες, ακόμη κι αν σας φαίνονται άσχετα με την περίπτωση. Ενημερώστε και αν λαμβάνετε ήδη κάποια αγωγή για τη ρύθμιση του διαβήτη.

Κάποιοι ασθενείς ανέφεραν τουλάχιστον ένα επεισόδιο σοβαρής διάρροιας όταν έλαβαν λιραγλουτίδη. Η διάρροια μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση από τον οργανισμό των από του στόματος φαρμάκων που λαμβάνει παράλληλα με την αγωγή με Victoza ο ασθενής.

Ενημερώστε το γιατρό σας άμεσα σε περίπτωση που πρέπει να λάβετε παράλληλα τις εξής κατηγορίες φαρμάκων: παρακεταμόλη, ατορβαστατίνη, γκριζεοφουλβίνη, λισινοπρίλη και διγοξίνη, βαρφαρίνη, ινσουλίνη, αντισυλληπτικά χάπια, καθώς δεν έχει ελεγχθεί σε όλες τις κατηγορίες η αλληλεπίδραση των φαρμάκων.

Συχνές ερωτήσεις για το Victoza

Είναι αποτελεσματικό το Victoza;

Μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί σε 6 έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί ότι το Victoza κατάφερε να διατηρήσει υπό έλεγχο το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε ενήλικες και παιδιά συγκεκριμένων ηλικιών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Σε αυτές τις έρευνες το μέτρο αποτελεσματικότητας ήταν η μείωση της ποσότητας της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) μετά από 6 μήνες ή 1 έτος θεραπείας. Η ουσία αυτή αποτελεί ένδειξη της ικανότητας ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα. Σημαντική αποτελεσματικότητα είχε και ως μονοθεραπεία σε σύγκριση με άλλα φάρμακα, αλλά και ως συμπληρωματική θεραπεία, σε συνδυασμό με άλλες αντιδιαβητικές αγωγές.

Μπορώ να το πάρω χωρίς συνταγή γιατρού;

Όχι, το Victoza είναι ένα ενέσιμο συνταγογραφούμενο φάρμακο και θα πρέπει να ληφθεί μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής και αφού καταγραφεί το πλήρες ιατρικό και φαρμακευτικό ιστορικό του εκάστοτε ασθενή από τον αρμόδιο γιατρό.

Για ποιες χρήσεις έχει λάβει έγκριση το Victoza;

Το Victoza έχει λάβει έγκριση για χρήση εντός της Ε.Ε., καθώς ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων της χρήσης του και έτσι, μπορούν να χορηγηθούν σε ασθενείς κατόπιν ιατρικής συνταγής.

Είναι ασφαλές το Victoza;

Οι συστάσεις και οι ειδικές προφυλάξεις που πρέπει να ακολουθήσουν οι γιατροί πριν συνταγογραφήσουν το φάρμακο αυτό συμπεριλαμβάνονται στο Φύλλο Οδηγιών που εσωκλείεται στη συσκευασία του φαρμάκου. Όπως και με όλα τα φάρμακα, έτσι και με αυτό, τα δεδομένα από τη χρήση του καταγράφονται συνεχώς και ελέγχονται. Οι παρενέργειες που αναφέρονται καταγράφονται και αξιολογούνται προσεκτικά και λαμβάνεται κάθε απαραίτητη ενέργεια για την ασφάλεια των ασθενών.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.