ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τεστ και διάγνωση κορωνοϊού

Ποιες εξετάσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα

Μοριακό τεστ PCR-RT PCR

Το μοριακό τεστ ανίχνευσης πραγματοποιείται με τη λήψη επιχρίσματος από το ανώτερο αναπνευστικό. Το αποτέλεσμα βγαίνει σε 4-16 ώρες καθώς συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος της λήψης του δείγματος αλλά και η επεξεργασία του σε ειδικό εργαστήριο. Χρησιμοποιείται για να ανιχνευθεί αν κάποιος πάσχει αυτή τη στιγμή από τον ιό και είναι αποτελεσματικό μετά από 2-3 μέρες από την επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή από την έναρξη των συμπτωμάτων και σίγουρα πριν την αποδρομή του ιού από τον οργανισμό.

Πλεονεκτήματα μεθόδου

Είναι το πιο αξιόπιστο μέσο διάγνωσης των νοσούντων αυτή τη στιγμή. Η αξιοπιστία του αποτελέσματος αγγίζει το 99% και αποτελεί την πιο ασφαλή απάντηση για το αν κάποιος νοσεί από COVID-19. Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε συμπτωματικούς όσο και σε ασυμπτωματικούς φορείς της νόσου, καθώς έχει υψηλή ευαισθησία στο να μετρά το ιικό φορτίο.

Μειονεκτήματα μεθόδου

Η μοριακή εξέταση έχει το μειονέκτημα ότι δείχνει μόνο την παρούσα λοίμωξη ενός ασθενή. Δηλαδή δεν μπορεί να μας δείξει αν κάποιος έχει νοσήσει από κορωνοϊό πριν 2 εβδομάδες ούτε αν κάποιος θα νοσήσει σε 2 μέρες, διότι απαιτείται να έχει επαρκές ιικό φορτίο για να εντοπιστεί. Επίσης, το τεστ μπορεί να είναι αρνητικό αν κάποιος δεν έχει αναπτύξει ακόμα συμπτώματα ή αν είναι ασυμπτωματικός προς το παρόν και αναπτύξει αργότερα γι’ αυτό συνιστάται να πραγματοποιείται μετά τις 2-3 μέρες από την επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα ή από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ένα ακόμη μειονέκτημα είναι το γεγονός ότι δεν δίνει τόσο άμεσο αποτέλεσμα, καθώς πρέπει να απομονωθεί σε εργαστήριο για να γίνει επεξεργασία του αποτελέσματος.

Κόστος μοριακού τεστ

Το κόστος κυμαίνεται περίπου στα 60€ (20€ η λήψη δείγματος και 40€ η διενέργεια του τεστ).

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΜΟΡΙΑΚΟ ΤΕΣΤ

Rapid Test

Το γρήγορο τεστ ανίχνευσης αντιγόνου πραγματοποιείται με τη λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος. Με ένα ειδικό εργαλείο σαν μπατονέτα λαμβάνεται δείγμα από τη μύτη του ασθενή. Έχει αξιοπιστία περίπου στο 92-93% και στοχεύει στον εντοπισμό του ιικού φορτίου αλλά δεν είναι τόσο αξιόπιστο γιατί δεν πραγματοποιείται με τη μοριακή μέθοδο. Ελέγχει ουσιαστικά τη σύνδεση αντιγόνου-αντισώματος.

Πλεονεκτήματα μεθόδου

Είναι φθηνό- Κοστίζει μόλις 20€.

Δεν απαιτείται η χρήση εργαστηρίου για την επεξεργασία του αποτελέσματος, δηλαδή μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και μέσα από το αυτοκίνητο.

Έχει άμεση παράδοση του αποτελέσματος- μέσα σε λίγα λεπτά είναι γνωστό το αποτέλεσμα.

Βοηθά στη μέτρηση του ιικού φορτίου σε κλειστές δομές και λόγω του χαμηλού του κόστος ευνοεί τη χρήση του για επιδημιολογικές μελέτες και για να διερευνηθεί ο επιπολασμός της νόσου σε συγκεκριμένες περιοχές.

Μειονεκτήματα μεθόδου

Δεν έχει υψηλή ευαισθησία, ειδικά σε ασθενείς που δεν εμφανίζουν συμπτώματα και δεν έχουν υψηλό ιικό φορτίο.

Τα θετικά τεστ πρέπει να επιβεβαιώνονται και με μοριακό έλεγχο στη συνέχεια για να επιβεβαιωθεί η ορθότητά τους.

Κόστος rapid test

Το κόστος του είναι χαμηλό και κυμαίνεται περίπου στα 20€.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ RAPID TEST

Τεστ αντισωμάτων (IgG, IgM, IgA)

Πραγματοποιείται με αιμοληψία και ανιχνεύει την ανοσία του οργανισμού απέναντι στον ιό. Η επεξεργασία του δείγματος πραγματοποιείται σε εργαστήριο. Με αυτή την εξέταση ελέγχεται αν κάποιος έχει ήδη περάσει τη νόσο ή αν έχει εμβολιαστεί. Σε κάθε περίπτωση για να είναι αξιόπιστο το αποτέλεσμα πρέπει να πραγματοποιηθεί 2 εβδομάδες μετά την αποδρομή της λοίμωξης από τον οργανισμό ή μετά τον εμβολιασμό. Δείχνει αν ο οργανισμός έχει παράξει αντισώματα για να αντιμετωπίσει τον ιό.

Πλεονεκτήματα μεθόδου

Έχει αξιοπιστία 95%, διότι υπάρχουν οργανισμοί που μπορεί να μην αναπτύξουν αντισώματα έναντι του ιού ακόμη κι αν τον κολλήσουν. Εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό το πώς θα αντιδράσει. Υπάρχει μια πιο ειδική εξέταση αντισωμάτων που ονομάζεται ποσοτικός προσδιορισμός αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού και χρησιμοποιείται για να μετρηθεί το ποσοτικό αποτέλεσμα αντισωμάτων που δίνεται με το εμβόλιο.

Μειονεκτήματα μεθόδου

Δεν είναι πολύ ευαίσθητα στην ανίχνευση του ιού και δεν έχουν καλή ειδικότητα.

Δείχνει μόνο το αν κάποιος έχει νοσήσει στο παρελθόν από τη λοίμωξη ή αν έχει εμβολιαστεί, δεν είναι μέθοδος ανίχνευσης νέων κρουσμάτων για τον κορωνοϊό.

Χρησιμοποιείται κυρίως για επιδημιολογικές μελέτες καθώς τα αποτελέσματα δεν είναι πολύ ασφαλή και ενδεικτικά της παρούσας κατάστασης.

Κόστος τεστ αντισωμάτων

Το κόστος κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 20-90€ περίπου αναλόγως του ελέγχου.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΤΕΣΤ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.