ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σπονδυλολίσθηση

Μία από τις συχνότερες βλάβες της σπονδυλικής στήλης σε αθλητές

Τι είναι η σπονδυλολίσθηση

Η σπονδυλολίσθηση είναι διαταραχή που εντοπίζεται στη σπονδυλική στήλη. Στη νόσο αυτή ο ένας σπόνδυλος γλιστράει πάνω στον διπλανό του και έτσι, προκαλείται πίεση στα παρακείμενα νεύρα και εμφανίζεται πόνος και άλλα συμπτώματα. Απαντάται συχνότερα σε γυναίκες και μάλιστα, σε εκείνες που ασχολούνται με έντονη γυμναστική και μπαλέτο. Ωστόσο, μπορεί να εκδηλωθεί και σε άνδρες και σε παιδιά. Αν η πάθηση είναι εκτεταμένη και τα συμπτώματα έντονα, τότε χρειάζεται αντιμετώπισή της με σπονδυλοδεσία.

Συμπτώματα σπονδυλολίσθησης

Η σπονδυλολίσθηση μπορεί να είναι είτε ασυμπτωματική είτε συμπτωματική. Τα συμπτώματα που συνήθως εμφανίζονται είναι ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία), στην πλάτη και στα πόδια. Ο πόνος αυτός είναι πιο έντονος όταν κάνεις ασκήσεις ή άλλες δραστηριότητες. Μπορεί να συνοδεύεται και από μουδιάσματα, αλλά και να προκαλεί κυρτή στάση του σώματος. Δηλαδή, ένα σώμα με σπονδυλολίσθηση μπορεί να φαίνεται σαν να σκύβει προς τα εμπρός κατά το περπάτημα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της σπονδυλολίσθησης και από ποιον γιατρό;

Η διάγνωση της σπονδυλολίσθησης τίθεται με απεικονιστικό έλεγχο, δηλαδή ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία. Ο αρμόδιος ιατρός για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της πάθησης είναι ο νευροχειρουργός.

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Η αντιμετώπιση και η θεραπεία της πάθησης εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται και από το βαθμό και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.

  • Αν ο ασθενής δεν παρουσιάζει καθόλου πόνο ή συμπτώματα, αλλά η νόσος έχει ανιχνευθεί σε ακτινογραφία, αρκεί η απλή παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό σε τακτική βεβαίως βάση.
  • Αν ο ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα, αλλά αυτά δεν είναι τόσο έντονα και επίμονα, συνιστάται φυσικοθεραπεία, εφαρμογή οσφυϊκού κηδεμόνα και λήψη ειδικής φαρμακευτικής αγωγής που συνταγογραφεί ο ιατρός. Καλό θα ήταν οι πάσχοντες να αποφεύγουν την έντονη σωματική δραστηριότητα και την ανύψωση βάρους.
  • Αν ο ασθενής παρουσιάζει έντονα συμπτώματα, νιώθει πόνο και δεν ανακουφίζεται λαμβάνοντας φάρμακα, θα χρειαστεί νευροχειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση αυτή είναι αποτελεσματική και σε άτομα που πάσχουν από διαλείπουσα χωλότητα. Η νευροχειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει είτε σπονδυλοδεσία, είτε σπονδυλοδεσία με πεταλεκτομή ή μικροδισκεκτομή, είτε οπίσθια οσφυϊκή διασωματική σπονδυλοδεσία.

Κόστος αντιμετώπισης σπονδυλολίσθησης

Το κόστος για τη εξαρτάται από το γιατρό που θα επιλέξεις και από το στάδιο της πάθησης. Για να επιλέξεις τον καλύτερο γιατρό θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου την εμπειρία του στην αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

60€

Από

168

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 71€
Αττική 37€
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. D Kleinhenz, 'Spondylolysis and Spondylolisthesis', Essential Orthopedic Review, 2018

2. Liu X, Wang L, Yuan S, Tian Y, Zheng Y, Li J. 'Multiple-level lumbar spondylolysis and spondylolisthesis', J Neurosurg Spine. 2015 Mar;22(3):283-7

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.