Επίλεξε την περιοχή σου και δες τους γιατρούς που είναι κοντά σου.

Επίλεξε διαδικασία: ΘΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑΣύγκρινε τιμές και δες αξιολογήσεις ΕΧΩ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΕΟΠΥΥΕπίλεξε διαγνωστικό κέντρο

Εδώ θα βρεις τους καλύτερους γιατρούς για...

Χρησιμοποίησε τα φίλτρα για να βρεις τον πιο εξειδικευμένο γιατρό για σένα!

Σπονδυλολίσθηση

Μία από τις συχνότερες βλάβες της σπονδυλικής στήλης σε αθλητές

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑΤΡΟ
stamp

Τι είναι η σπονδυλολίσθηση

Η σπονδυλολίσθηση είναι διαταραχή που εντοπίζεται στη σπονδυλική στήλη. Στη νόσο αυτή ο ένας σπόνδυλος γλιστράει πάνω στον διπλανό του και έτσι, προκαλείται πίεση στα παρακείμενα νεύρα και εμφανίζεται πόνος και άλλα συμπτώματα. Απαντάται συχνότερα σε γυναίκες και μάλιστα, σε εκείνες που ασχολούνται με έντονη γυμναστική και μπαλέτο. Ωστόσο, μπορεί να εκδηλωθεί και σε άνδρες και σε παιδιά. Αν η πάθηση είναι εκτεταμένη και τα συμπτώματα έντονα, τότε χρειάζεται αντιμετώπισή της με σπονδυλοδεσία.

Συμπτώματα σπονδυλολίσθησης

Η σπονδυλολίσθηση μπορεί να είναι είτε ασυμπτωματική είτε συμπτωματική. Τα συμπτώματα που συνήθως εμφανίζονται είναι ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία), στην πλάτη και στα πόδια. Ο πόνος αυτός είναι πιο έντονος όταν κάνεις ασκήσεις ή άλλες δραστηριότητες. Μπορεί να συνοδεύεται και από μουδιάσματα, αλλά και να προκαλεί κυρτή στάση του σώματος. Δηλαδή, ένα σώμα με σπονδυλολίσθηση μπορεί να φαίνεται σαν να σκύβει προς τα εμπρός κατά το περπάτημα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της σπονδυλολίσθησης και από ποιον γιατρό;

Η διάγνωση της σπονδυλολίσθησης τίθεται με απεικονιστικό έλεγχο, δηλαδή ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία. Ο αρμόδιος ιατρός για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της πάθησης είναι ο νευροχειρουργός.

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Η αντιμετώπιση και η θεραπεία της πάθησης εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται και από το βαθμό και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.

  • Αν ο ασθενής δεν παρουσιάζει καθόλου πόνο ή συμπτώματα, αλλά η νόσος έχει ανιχνευθεί σε ακτινογραφία, αρκεί η απλή παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό σε τακτική βεβαίως βάση.
  • Αν ο ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα, αλλά αυτά δεν είναι τόσο έντονα και επίμονα, συνιστάται φυσικοθεραπεία, εφαρμογή οσφυϊκού κηδεμόνα και λήψη ειδικής φαρμακευτικής αγωγής που συνταγογραφεί ο ιατρός. Καλό θα ήταν οι πάσχοντες να αποφεύγουν την έντονη σωματική δραστηριότητα και την ανύψωση βάρους.
  • Αν ο ασθενής παρουσιάζει έντονα συμπτώματα, νιώθει πόνο και δεν ανακουφίζεται λαμβάνοντας φάρμακα, θα χρειαστεί νευροχειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση αυτή είναι αποτελεσματική και σε άτομα που πάσχουν από διαλείπουσα χωλότητα. Η νευροχειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει είτε σπονδυλοδεσία, είτε σπονδυλοδεσία με πεταλεκτομή ή μικροδισκεκτομή, είτε οπίσθια οσφυϊκή διασωματική σπονδυλοδεσία.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;

Επιμέλεια: Ιωάννα, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime | Τελευταία ενημέρωση: 14 Ιανουαρίου 2018

© 2018 Doctoranytime. All rights reserved.

Σε βοήθησαν αυτές οι πληροφορίες;
ΑΝΟΙΓΜΑ ΧΑΡΤΗ
1 εξειδικευμένος γιατρός για

Σπονδυλολίσθηση

Χαντζίδης Παρασκευάς

Ορθοπαιδικός - Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Παπαναστασίου Αλέξανδρου 56, ΧΑΡΙΛΑΟΥ
10.0

Βαθμολογία από 12 χρήστες

Κόστος: 50€
η επίσκεψη.

περισσότερα
10.0

Βαθμολογία από 12 χρήστες

εξαιρετικός επιστήμονας, φιλικός και προσιτός

περισσότερα
Παπαναστασίου Αλέξανδρου 56, ΧΑΡΙΛΑΟΥ
10.0

Βαθμολογία από 12 χρήστες

  • Μέθοδος Θεραπείας: Ανάταξη της σπονδυλολίσθησης και Σπονδυλοδεσία διαδερμική - Μικροδισκεκτομή

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime.gr. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας.Εντάξει