ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πολύποδες εντέρου

Η κολονοσκόπηση είναι η σημαντικότερη προληπτική εξέταση

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι οι πολύποδες εντέρου

Οι πολύποδες εντέρου είναι συγκεντρωμένα κύτταρα στα τοιχώματα του εντέρου. Οι περισσότεροι πολύποδες δεν είναι επικίνδυνοι. Τείνουν να εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα άνω των 50 ετών, σε καπνιστές, σε παχύσαρκους και σε έχοντες οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο έντερο.

Ένα μεγάλο ποσοστό των αδενωμάτων (τύπος πολύποδα), αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί άμεσα, μέσα σε 10 χρόνια μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο. Γι’ αυτό, συνιστάται η προληπτική κολονοσκόπηση ανά 5-10 χρόνια μετά την ηλικία των 50 ετών.

Τύποι των πολυπόδων

 • Αδενώματα – καλοήθεις όγκοι του εντέρου, που μπορεί να είναι και ασυμπτωματικοί. Όσο μεγαλύτερα σε μέγεθος και σε δυσπλασία είναι, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να εξελιχθούν σε κακοήθεια. Γι’ αυτό συνιστάται η αφαίρεσή τους προληπτικά.
 • Υπερπλαστικοί πολύποδες - μικροί πολύποδες που συνήθως δεν εξελίσσονται σε καρκίνο.
 • Φλεγμονώδεις πολύποδες - εντοπίζονται σε άτομα με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn και πρόκειται για καλοήθεις πολύποδες που δεν προκαλούν καρκίνο.

Συμπτώματα

Συνήθως οι πολύποδες είναι ασυμπτωματικοί (δεν έχουν συμπτώματα). Ωστόσο, όταν εμφανίζουν σημεία και συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

 • αιμορραγία από τον πρωκτό
 • αλλαγή στο χρώμα των κοπράνων
 • αίμα στα κόπρανα
 • διάρροια ή δυσκοιλιότητα
 • πόνος
 • έλλειψη σιδήρου και αναιμία

Τα ίδια συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν και κάποια άλλη πάθηση, οπότε δεν είναι απόλυτο ότι όταν έχεις αυτά τα συμπτώματα υπάρχει πολύποδας. Απλώς, θα πρέπει να σε οδηγήσουν άμεσα στο γιατρό για εξετάσεις. Ο αρμόδιος ιατρός για την αφαίρεση των πολυπόδων είναι ο γαστρεντερολόγος και ο γενικός χειρουργός.

Διάγνωση

Η διάγνωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς αν δεν εντοπιστούν σε αρχικό στάδιο και όταν είναι μικροί σε μέγεθος γίνονται επικίνδυνοι. Γι’ αυτό συνιστάται να γίνονται τακτικά απεικονιστικές εξετάσεις όπως η κολονοσκόπηση, ώστε να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν εντελώς και με ασφάλεια. Επίσης, συνιστάται σιγμοειδοσκόπηση και εξέταση κοπράνων.

Παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση της νόσου είναι η ηλικία (άνω των 50 ετών), οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, το οικογενειακό ιστορικό, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η φυλή και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ.

Θεραπεία

Η θεραπεία εστιάζει στην αφαίρεση του πολύποδα. Όσο πιο μικρός είναι τόσο πιο ασφαλής και αποτελεσματική θα είναι. Μπορεί να γίνει με χειρουργική επέμβαση και κολεκτομή, με λαπαροσκόπηση (ελάχιστα επεμβατική μέθοδος κολεκτομής με πολύ μικρές τομές και άμεση αποκατάσταση), και στις περιπτώσεις που οι πολύποδες εκτείνονται σε όλο το παχύ έντερο συνιστάται κολεκτομή και ειλεορθική ή ειλεοπρωκτική αναστόμωση.

Κάποιοι τύποι πολύποδα είναι πιο πιθανό να εξελιχθούν σε καρκίνο από άλλους. Μέσω της ιστολογικής εξέτασης ανιχνεύεται αν ο ιστός είναι καρκινικός.

Φυσικά, το σημαντικότερο ρόλο παίζει η μετεγχειρητική παρακολούθηση, καθώς ο πάσχων ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και άρα, συνιστώνται τακτικές διαγνωστικές εξετάσεις (κολονοσκόπηση) στο διάστημα που θα ορίσει ο γιατρός αναλόγως με τον πολύποδα που είχε εντοπιστεί και αφαιρεθεί.

Κόστος θεραπείας για πολύποδες εντέρου

Το κόστος για την αντιμετώπιση των πολυπόδων εντέρου εξαρτάται από το γιατρό που θα επιλέξεις και περιλαμβάνει κλινική εξέταση. Στο συνολικό κόστος θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το κόστος των φαρμάκων, των ειδικών εξετάσεων διάγνωσης και η θεραπεία που θα λάβεις.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

125€

Από

44

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 104€
Κρήτη 160€
Αττική 200€
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Karsten Schulmann, Stephan Hollerbach, Katja Kraus, Jorg Willert, Tilman Vogel, Gabriela Moslein, Christian Pox, Markus Reiser, Anke Reinacher-Schick, Wolff Schmiegel. 'Feasibility and Diagnostic Utility of Video Capsule Endoscopy for the Detection of Small Bowel Polyps in Patients with Hereditary Polyposis Syndromes', The American Journal of Gastroenterology volume 100, pages 27–37 (2005)

2. Pourmand K, Itzkowitz SH, 'Small Bowel Neoplasms and Polyps', Curr Gastroenterol Rep. 2016 May;18(5):23

3. Pannala R, Ross AS. 'Small bowel polyps, arteriovenous malformations, strictures, and miscellaneous lesions', Gastrointest Endosc Clin N Am. 2013 Jan;23(1):111-21.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.