ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κότσι στο πόδι

Ανακουφίσου από τον πόνο οριστικά και άμεσα

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι το κότσι στο πόδι

Το κότσι στο πόδι είναι μια δυσμορφία που παρουσιάζεται στο πλάι του μεγάλου δακτύλου. Η ύπαρξή του μπορεί να πυροδοτήσει παραμόρφωση και στα διπλανά δάχτυλα του ποδιού. Σε αυτή την περίπτωση παρατηρούνται τα δύο διπλανά δάχτυλα να ανεβαίνουν πάνω στο πρώτο. Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες και ειδικά σε χορεύτριες μπαλέτου. Όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα νόσησης. Η κλινική του εικόνα περιλαμβάνει μια μεγάλη προεξοχή που συχνά είναι κόκκινη και πρησμένη. Ο πάσχων νιώθει έντονο πόνο όταν φοράει στενά παπούτσια, διότι τρίβεται το σημείο και δημιουργείται φλεγμονή.

Συμπτώματα και αίτια που εμφανίζεται το κότσι ποδιού

Τα βασικά συμπτώματα που προκαλεί είναι:

 • Πόνος στο κότσι
 • Πόνος στο πέλμα
 • Πρήξιμο στη βάση του βλαισού δακτύλου
 • Πλατυποδία
 • Αρθρίτιδα
 • Παραμόρφωση των διπλανών δακτύλων

Τα ακριβή αίτια πρόκλησης δεν είναι σαφή. Εικάζεται ότι οφείλεται σε κληρονομικούς, τραυματικούς και μεταβολικούς παράγοντες. Έχει συνδεθεί με παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα. Απαντάται συχνά σε μέλη της ίδιας οικογένειας, κάτι που οδηγεί ολοένα και περισσότερο στο συμπέρασμα ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι κληρονομικό. Πολύ συχνά επικρατεί η αντίληψη ότι το κότσι και ο πόνος στη φτέρνα οφείλονται σε ψηλά και στενά παπούτσια. Και μπορεί για τον πόνο στη φτέρνα ή για τους κάλους στα πόδια να ευθύνεται εν μέρει και η επιλογή παπουτσιού, κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να ισχύει και για το κότσι ποδιού. Τα παπούτσια αυτά μπορεί να αφήνουν το πόδι για ώρες σε μια λανθασμένη θέση επιτείνοντας τον πόνο που μπορεί να νιώθει ένα πάσχον πόδι.

Διάγνωση και εξετάσεις για το κότσι

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται με απεικονιστικό έλεγχο και κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο ορθοπαιδικός - ορθοπαιδικός χειρουργός. Στον απεικονιστικό έλεγχο συμπεριλαμβάνεται η ακτινογραφία και η μαγνητική τομογραφία. Με τον ακτινολογικό έλεγχο καθορίζεται η σοβαρότητα της κατάστασης και το ακριβές σημείο που πάσχουν τα οστά. Με τη μαγνητική ελέγχεται με ακόμη πιο υψηλή ακρίβεια το στάδιο που βρίσκεται η βλάβη στα δάκτυλα και στο μετατάρσιο του ποδιού.

Αντιμετώπιση και θεραπεία για το κότσι στο πόδι

Η αντιμετώπιση για το κότσι ποδιού περιλαμβάνει συντηρητική θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση. Αναλόγως του σταδίου και της βαρύτητας της νόσου, αλλά και του συνολικού ιστορικού του ασθενούς, ο γιατρός θα επιλέξει ποια μέθοδος ή ποιος συνδυασμός μεθόδων ενδείκνυται για τον εκάστοτε ασθενή.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση άνετων παπουτσιών που αφήνουν τα δάχτυλα ελεύθερα χωρίς να τα πιέζουν. Η φαρμακευτική αγωγή στοχεύει στην ανακούφιση του πόνου και όχι στην αντιμετώπιση της ίδιας της πάθησης. Το ίδιο ισχύει και για τη φυσικοθεραπεία. Ο μόνος τρόπος πέραν της χειρουργικής μεθόδου που μπορεί να διορθώσει εν μέρει το πρόβλημα είναι με τη χρήση ειδικού νάρθηκα. Η εφαρμογή του νάρθηκα θα πρέπει να είναι συνεχής (μέρα-νύχτα), ενώ όταν ο ασθενής την αφαιρέσει το πρόβλημα επιστρέφει. Η πιο μόνιμη και ουσιαστική λύση για την αντιμετώπισή του είναι η χειρουργική επέμβαση με μικροχειρουργικές τεχνικές. Πλέον, η αποκατάσταση μετά την επέμβαση είναι άμεση και ο ασθενής δεν νιώθει καθόλου πόνο, ενώ το πρόβλημα διορθώνεται οριστικά και μάλιστα, ταυτόχρονα και στα δύο πόδια.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με γενική ή τοπική αναισθησία. Διαρκεί μία ώρα σε κάθε πόδι, ενώ ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει για μία ημέρα στο νοσοκομείο και να λάβει προληπτικά αντιβιοτική αγωγή. Τα ράμματα αφαιρούνται περίπου 10-15 μέρες μετά την επέμβαση.

Κόστος θεραπείας

Το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από τη μέθοδο που θα επιλεγεί. Ο ειδικός γιατρός για να σε βοηθήσει να επιλέξεις την κατάλληλη για εσένα μέθοδο είναι ο ορθοπαιδικός - ορθοπαιδικός χειρουργός. Συζήτησε μαζί του το ιστορικό σου, ορίστε το στόχο σας και αποφασίστε ποια μέθοδος ενδείκνυται για τη δική σου περίπτωση.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

44€

Από

40

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 44€
Κρήτη 40€
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bunions/symptoms-causes/syc-20354799

2. Siddiqui NA, LaPorta GA. 'Minimally Invasive Bunion Correction', Clin Podiatr Med Surg. 2018 Oct;35(4):387-402

3. Scharer BM, DeVries JG. 'Comparison of Chevron and Distal Oblique Osteotomy for Bunion Correction', J Foot Ankle Surg. 2016 Jul-Aug;55(4):738-42

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.