ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Άσθμα

Συμπτώματα και θεραπεία για το βρογχικό και το αλλεργικό άσθμα

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι το άσθμα

Το άσθμα είναι μία χρόνια πνευμονολογική πάθηση. Μπορεί να είναι είτε βρογχικό είτε αλλεργικό. Εκδηλώνεται ως απόρροια της στένωσης των αεραγωγών, της διόγκωσής τους και της παραγωγής επιπλέον βλέννας. Αυτό προκαλεί δύσπνοια, συριγμό και βήχα. Για κάποιους ανθρώπους το άσθμα δεν είναι ενοχλητικό, ενώ για άλλους είναι ένα πρόβλημα που επεμβαίνει στην καθημερινή τους ζωή και τη δυσκολεύει.

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί περίπου 300 εκατομμύρια ασθενείς με άσθμα. Κάθε χρόνο περίπου 250.000 άτομα πεθαίνουν από αυτή τη νόσο. Είναι σαφές ότι είναι πολύ σημαντικό να διαγνωστεί εγκαίρως και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία, ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Αίτια και συμπτώματα άσθματος

Τα συμπτώματα του άσθματος διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Οι κρίσεις άσθματος δεν συνοδεύονται πάντα από συμπτώματα. Τα κύρια συμπτώματα του άσθματος είναι:

 • Συριγμός κατά την εκπνοή
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Πόνος στο στήθος
 • Βάρος στο στήθος
 • Αϋπνία
 • Βήχας

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να επιδεινώνονται αναλόγως του χώρου στον οποίο βρίσκεται ο ασθενής: στη δουλειά όταν εισπνέει χημικά, καπνό, σκόνη ή αέρια, σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο όταν υπάρχει κρύος ή ξηρός αέρας, σε μέρη με αλλεργιογόνα (γύρη, μούχλα, τρίχωμα ή σάλιο ζώων).

Διάγνωση και εξετάσεις για το άσθμα

Η διάγνωση για το άσθμα γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο πνευμονολόγος. Απαιτείται κλινική εξέταση που περιλαμβάνει λήψη ιστορικού, φυσική εξέταση, καταγραφή των συμπτωμάτων και της βαρύτητάς τους.

Στις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν συμπεριλαμβάνεται:

Σπιρομέτρηση: Αυτή η εξέταση εκτιμά το στάδιο στένωσης του βρογχικού σωλήνα ελέγχοντας πόσο αέρα μπορείς να εκπνεύσεις μετά από μια βαθιά ανάσα και πόσο γρήγορα μπορείς να αναπνεύσεις.

Μέτρηση μέγιστης ροής: Με μια ειδική συσκευή μετράται η δυσκολία της εκπνοής. Αν τα ευρήματα είναι χαμηλότερα από τα αναμενόμενα αυτό είναι ένδειξη ότι οι πνεύμονές σου δε λειτουργούν σωστά και ότι το άσθμα θα επιδεινωθεί.

Για την πλήρη διάγνωση μπορεί να χρειαστεί να κάνεις επιπλέον εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία, το τεστ αλλεργίας και η αιματολογική εξέταση για τον έλεγχο ηωσινόφιλων.

Αντιμετώπιση και θεραπεία άσθματος

Το άσθμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά. Η θεραπεία στοχεύει στον περιορισμό και την ανακούφιση από τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα κάποιες φορές μπορεί να υποχωρήσουν και από μόνα τους, ωστόσο συνιστάται να απευθυνθείς άμεσα σε γιατρό ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν πρόκειται για αλλεργικό άσθμα, η αποφυγή του αλλεργιογόνου που το προκαλεί μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα.

Η θεραπεία που συνήθως εφαρμόζεται περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή κατά περίπτωση. Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει εισπνεόμενα, σε περίπτωση αλλεργικού άσθματος και αντιισταμινικά, ενώ σε περιστατικά κρίσεων άσθματος μπορεί να χορηγηθούν και εισπνεόμενα ταχείας δράσης.

Είναι πολύ σημαντικό να μάθεις να αναγνωρίζεις τα πρώτα συμπτώματα, ώστε να σπεύδεις εγκαίρως στο γιατρό. Ο πνευμονολόγος μπορεί να σου δείξει και κάποιους τρόπους, ώστε να μπορείς να ελέγχεις την αναπνοή σου σε περίπτωση κρίσης.

Επιπλέον, πρέπει να κάνεις ένα τεστ αλλεργίας, ώστε να διαπιστώσεις αν είσαι αλλεργικός σε κάτι για να το αποφεύγεις.

Κόστος αντιμετώπισης άσθματος

Το κόστος για την αντιμετώπιση του άσθματος εξαρτάται από το γιατρό που θα επιλέξεις αλλά και από τα φάρμακα που θα χρειαστεί να λάβεις. Για να επιλέξεις τον κατάλληλο για εσένα γιατρό θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου την εμπειρία του στην αντιμετώπιση του άσθματος.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

47€

Από

54

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 49€
Κρήτη 45€
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. http://www.nhs.uk/conditions/asthma/

2. Peters SP, 'Asthma phenotypes: nonallergic (intrinsic) asthma', J Allergy Clin Immunol Pract. 2014 Nov-Dec;2(6):650-2.

3. Schatz M, Rosenwasser L. 'The allergic asthma phenotype', J Allergy Clin Immunol Pract. 2014 Nov-Dec;2(6):645-8

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.