THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH

Kidney Cancer

Εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικίες μεταξύ 50 και 70 ετών

Τι είναι ο καρκίνος νεφρού

Αυτό το είδος καρκίνου εντοπίζεται στα νεφρά. Τα νεφρά είναι όργανα στο μέγεθος μιας γροθιάς και βρίσκονται πίσω από τα όργανα της κοιλιάς. Στους ενήλικες, η πιο συχνή μορφή είναι το αδενοκαρκίνωμα του νεφρού ή καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων (περίπου το 90% των καρκινικών όγκων).

Τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν ένα είδος καρκίνου νεφρού που λέγεται όγκος του Wilms ή νεφροβλάστωμα. Η συχνότητα του καρκίνου του νεφρού τείνει να αυξάνεται. Μια πιθανή αιτία είναι ότι οι απεικονιστικές τεχνικές χρησιμοποιούνται πλέον πιο συχνά, με αποτέλεσμα να μπορούν να ανιχνευθούν ακόμη και σε τυχαίο έλεγχο. Σε πολλές περιπτώσεις ο καρκίνος ανιχνεύεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, και ως εκ τούτου, η θεραπεία του είναι πιο εύκολη.

Σπανίως εμφανίζει προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα στα πρώτα στάδια. Σε επόμενα στάδια, τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι:

  • απώλεια όρεξης
  • κόπωση
  • αιμορραγία στα ούρα
  • πόνο στην πλάτη ή στα πλευρά που δεν υποχωρεί
  • απώλεια βάρους
  • πυρετός

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του νεφρού είναι η ηλικία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η αποτυχία της θεραπείας για τη νεφρική ανεπάρκεια, οι κληρονομικές παθήσεις, το οικογενειακό ιστορικό, η έκθεση σε συγκεκριμένες ουσίες στο χώρο εργασίας (κάδμιο ή συγκεκριμένα εντομοκτόνα).

Διάγνωση

Η διάγνωση του καρκίνου του νεφρού γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο ουρολόγος και ο νεφρολόγος. Απαιτούνται αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις, απεικονιστικές εξετάσεις που συμπεριλαμβάνουν υπέρηχο, αξονική ή μαγνητική τομογραφία και βιοψία (περιλαμβάνει αφαίρεση ιστού από τους νεφρούς και εργαστηριακό έλεγχό του για την ανεύρεση σημείων καρκίνου).

Σταδιοποίηση του καρκίνου του νεφρού

Όταν ανιχνευθεί η νόσος, ο ιατρός θα πραγματοποιήσει εξετάσεις για τον καθορισμό του σταδίου της. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν επιπλέον απεικονιστικές εξετάσεις. Τα στάδια είναι:

Στάδιο 1: Ο όγκος που εντοπίζεται έχει διάμετρο περίπου 7 εκατοστά και περιορίζεται στα νεφρά.

Στάδιο 2: Είναι μεγαλύτερος ο όγκος, ωστόσο εξακολουθεί να περιορίζεται στα νεφρά.

Στάδιο 3: Ο όγκος εκτείνεται πέρα από τα νεφρά στους περιβάλλοντες ιστούς και μπορεί να έχει εξαπλωθεί και στους παρακείμενους λεμφαδένες.

Στάδιο 4: Ο καρκίνος εξαπλώνεται πέρα από το νεφρό, σε πολλαπλούς λεμφαδένες ή σε άλλα μέρη του σώματος όπως τα οστά, το συκώτι ή οι πνεύμονες.

Θεραπείες

Το θεραπευτικό σχήμα επιλέγεται από την ομάδα ιατρών που περιθάλπει τον ασθενή και καθορίζεται βάσει του σταδίου, της συνολικής υγείας και της ατομικής επιλογής. Οι μέθοδοι θεραπείας είναι:

Χειρουργική μέθοδος: Περιλαμβάνει τη νεφρεκτομή (ανοιχτή ή λαπαροσκοπική - ριζική αφαίρεση των νεφρών, μέρος των παρακείμενων υγιών ιστών και λεμφαδένων) και τη μερική νεφρεκτομή (ανοιχτή ή λαπαροσκοπική ή ρομποτική- αφαίρεση όγκου και ενός κομματιού από τον περιβάλλοντα υγιή ιστό του πάσχοντος νεφρού).

Το είδος της επέμβασης που θα προτιμηθεί εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου και από τη συνολική κατάσταση υγείας του ασθενή. Το χειρουργείο ενέχει τον κίνδυνο της αιμορραγίας και της μόλυνσης. Όταν ο καρκίνος περιορίζεται στο νεφρό, η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η μόνη θεραπεία που χρειάζεται, και φυσικά, μεγάλη σημασία έχει και ο τακτικός επανέλεγχος.

Μη επεμβατικές θεραπείες: Κρυοθεραπεία (με τη χρήση ψυχρού αέρα παγώνουν και καταψύχονται τα καρκινικά κύτταρα) και θερμοθεραπεία με ραδιοσυχνότητες (περιλαμβάνει εισαγωγή ενός καθετήρα στο πάσχον σημείο με τη χρήση υπερήχων ή άλλων απεικονιστικών μεθόδων, ώστε να καθοδηγηθεί ο καθετήρας μέσα στο σώμα και μέσω της ειδικής βελόνας να περάσει στα καρκινικά κύτταρα καίγοντάς τα).

Θεραπείες για προχωρημένο στάδιο (μετάσταση) ή υποτροπιάζοντα καρκίνο του νεφρού

Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όσο το δυνατό μεγαλύτερου μέρους του όγκου ή της μετάστασης.

Φαρμακευτική αγωγή - ανοσοθεραπεία για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να παλέψει με τον καρκίνο.

Στοχευμένη θεραπεία - φαρμακευτική αγωγή που στοχεύει στην αποδυνάμωση των καρκινικών κυττάρων που πολλαπλασιάζονται.

Ακτινοθεραπεία - με τη χρήση ακτινοβολίας καταστρέφονται τα καρκινικά κύτταρα και ελέγχονται ή περιορίζονται τα συμπτώματα του καρκίνου όταν έχει μετασταθεί σε άλλα σημεία του σώματος όπως τα οστά και ο εγκέφαλος.

Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται σε συνεργασία πάντα με τον θεράποντα ιατρό, ώστε να έχουν συζητηθεί πριν οι υπάρχουσες επιλογές αλλά και οι παρενέργειες που κάθε μία από αυτές έχει.

Κόστος θεραπείας καρκίνου του νεφρού

Το κόστος για την αντιμετώπιση του καρκίνου του νεφρού εξαρτάται από το γιατρό που θα επιλέξεις, από το στάδιο της νόσου αλλά και από τη θεραπευτική αγωγή που θα χρειαστεί να λάβεις.

cost icon

Average cost and price range

Average service cost

138€

From

23

doctors

Price range for all areas

Καρκίνος νεφρού και διατροφή

Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και κάνουν χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες θα πρέπει να ακολουθούν πολύ συγκεκριμένη διατροφή για τον καρκίνο νεφρού. Η διατροφή αυτή έχει σκοπό να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Η διατροφή που συνιστούν οι διαιτολόγοι έχει σκοπό να αντιμετωπίσει την απώλεια του σωματικού βάρους που συχνά συναντάται στους καρκινοπαθείς και τις παρενέργειες από τις θεραπείες. Επίσης, σε περιπτώσεις που ασθενείς έχουν πάρει βάρος κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών λόγω ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, συνιστώνται διατροφή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και απώλεια βάρους.

Σε γενικές γραμμές, ισχύουν οι παρακάτω διατροφικές συμβουλές:

Τροφές που απαγορεύονταιΤροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και επιτρέπονται
ΖάχαρηΑβοκάντο
ΑλκοόλΞηροί καρποί
Επεξεργασμένα τρόφιμαΕλαιόλαδο
Σούσι Λιναρόσπορος
Ροκφόρ Κουρκουμάς

Είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε εξειδικευμένο διαιτολόγο, ώστε να μπορέσει να φτιάξει το καλύτερο δυνατό διατροφικό πρόγραμμα για εσένα βάσει του ιστορικού σου.

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. WM Linehan, MM Walther, B Zbar. 'The genetic basis of cancer of the kidney'. The Journal of urology, 2003

2. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-cancer/symptoms-causes/syc-20352664

3. WH Chow, LM Dong, SS Devesa, Epidemiology and risk factors for kidney cancer, Nature Reviews Urology, 2010

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.