ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ατρόμητες στον καρκίνο του μαστού

Κλείσε σήμερα ραντεβού για ψηλάφηση μαστού

Καρκίνος μαστού σε άνδρες

Όλοι οι άνθρωποι, είτε είναι άνδρες είτε γυναίκες, γεννιούνται με κύτταρα και ιστούς μαστού. Αν και οι άνδρες δεν έχουν γαλακτοφόρους αγωγούς, είναι δυνατό να αναπτύξουν καρκίνο μαστού. Ακόμη κι έτσι όμως, ο ανδρικός καρκίνος του μαστού είναι πολύ σπάνιος. Το ποσοστό των περιστατικών της νόσου που αναπτύσσεται σε άνδρες είναι λιγότερο από 1% και μόλις 1 στους 1000 άνδρες θα διαγνωστεί κάποια στιγμή με καρκίνο στο στήθος.

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες ανιχνεύεται ως ένας σκληρός όγκος κάτω από τη θηλή και την περιοχή γύρω από αυτήν. Στους άνδρες όμως είναι πιο αυξημένη η θνησιμότητα σε σχέση με τις γυναίκες, κυρίως επειδή υπάρχει άγνοια γύρω από τη νόσο και είναι λιγότερο πιθανό να υποθέσει ένας άνδρας ότι έχει καρκίνο στο στήθος και άρα, δεν αναζητά γρήγορα θεραπεία.

Πορογενές διηθητικό καρκίνωμα

Από τους άνδρες που θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, η συντριπτική πλειοψηφία αναπτύσσουν πορογενές διηθητικό καρκίνωμα (IDC). Δηλαδή τη μορφή εκείνη που όλα τα κύτταρα μέσα και γύρω από τους αγωγούς αρχίζουν να εισχωρούν στον περιβάλλοντα ιστό. Είναι πολύ σπάνιο ένας άνδρας να διαγνωστεί με φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού ή νόσο Paget της θηλής.

Παράγοντες κινδύνου

 • ακτινοβολία

  Έκθεση σε ακτινοβολία

 • οιστρογόνα

  Υψηλά επίπεδα οιστρογόνων

 • Οικογενειακό ιστορικό

  Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ειδικά της μορφής που σχετίζεται με το γονίδιο BRCA2

Ενδείξεις και συμπτώματα

Ο καρκίνος του μαστού σε άνδρες εκδηλώνεται ακριβώς όπως και στις γυναίκες και συμπεριλαμβάνει έναν όγκο. Αν παρατηρήσεις κάτι ασυνήθιστο στο στήθος σου, είτε είσαι άνδρας είτε γυναίκα, πρέπει να απευθυνθείς σε γιατρό άμεσα. Τα ποσοστά επιβίωσης και η θεραπεία για τους άνδρες είναι τα ίδια με αυτά των γυναικών αν διαγνωστεί εγκαίρως. Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις θεραπευτικές επιλογές και συχνά μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο.

Γενετικές δοκιμές

Παρόλο που η αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι όμοια με αυτή των γυναικών στο ίδιο στάδιο διάγνωσης, ένας άνδρας που διαγιγνώσκεται με καρκίνο του στήθους καλό θα ήταν να συμβουλευθεί και έναν ειδικό γενετικής. Αν ένας άνδρας διαγνωστεί θετικός σε ένα ελαττωματικό γονίδιο (συνήθως BRCA1 ή BRCA2) που μπορεί να οδηγήσει σε μια μελλοντική διάγνωση καρκίνου του μαστού και τα παιδιά του έχουν 50% πιθανότητες να έχουν το ίδιο γονίδιο.

Επιπλέον:

 • Ο γιος ενός άνδρα με καρκίνο του μαστού που κληρονομεί το ελαττωματικό γονίδιο BRCA2 έχει μόλις 6% περίπου πιθανότητα να αναπτύξει τη νόσο και περίπου 1% με το γονίδιο BRCA1.
 • Η κόρη ενός άνδρα με καρκίνο του μαστού που κληρονομεί το ελαττωματικό γονίδιο έχει περίπου 40-80% πιθανότητα να αναπτύξει τη νόσο.
 • Οι άνδρες με γενετική προδιάθεση για καρκίνο του μαστού έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη σε νεότερη ηλικία σε σχέση με αυτή που συνήθως αναπτύσσεται.
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/diagnosis-treatment

2. www.cancer.org/cancer/breast-cancer.html

3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth

4. www.breastcancer.org

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.