Επίλεξε την περιοχή σου και δες τους γιατρούς που είναι κοντά σου.

Επίλεξε διαδικασία: ΘΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑΣύγκρινε τιμές και δες αξιολογήσεις ΕΧΩ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΕΟΠΥΥΕπίλεξε διαγνωστικό κέντρο

Εδώ θα βρεις τους καλύτερους γιατρούς για...

Χρησιμοποίησε τα φίλτρα για να βρεις τον πιο εξειδικευμένο γιατρό για σένα!

Καρκίνος νεφρού

Εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικίες μεταξύ 50 και 70 ετών

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑΤΡΟ
stamp

Τι είναι ο καρκίνος νεφρού

Αυτό το είδος καρκίνου εντοπίζεται στα νεφρά. Τα νεφρά είναι όργανα στο μέγεθος μιας γροθιάς και βρίσκονται πίσω από τα όργανα της κοιλιάς. Στους ενήλικες, η πιο συχνή μορφή είναι το αδενοκαρκίνωμα του νεφρού ή καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων (περίπου το 90% των καρκινικών όγκων).

Τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν ένα είδος καρκίνου νεφρού που λέγεται όγκος του Wilms ή νεφροβλάστωμα. Η συχνότητα του καρκίνου του νεφρού τείνει να αυξάνεται. Μια πιθανή αιτία είναι ότι οι απεικονιστικές τεχνικές χρησιμοποιούνται πλέον πιο συχνά, με αποτέλεσμα να μπορούν να ανιχνευθούν ακόμη και σε τυχαίο έλεγχο. Σε πολλές περιπτώσεις ο καρκίνος ανιχνεύεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, και ως εκ τούτου, η θεραπεία του είναι πιο εύκολη.

Σπανίως εμφανίζει προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα στα πρώτα στάδια. Σε επόμενα στάδια, τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι:

  • απώλεια όρεξης
  • κόπωση
  • αιμορραγία στα ούρα
  • πόνο στην πλάτη ή στα πλευρά που δεν υποχωρεί
  • απώλεια βάρους
  • πυρετός

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του νεφρού είναι η ηλικία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η αποτυχία της θεραπείας για τη νεφρική ανεπάρκεια, οι κληρονομικές παθήσεις, το οικογενειακό ιστορικό, η έκθεση σε συγκεκριμένες ουσίες στο χώρο εργασίας (κάδμιο ή συγκεκριμένα εντομοκτόνα).

Διάγνωση

Η διάγνωση του καρκίνου του νεφρού γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο ουρολόγος και ο νεφρολόγος. Απαιτούνται αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις, απεικονιστικές εξετάσεις που συμπεριλαμβάνουν υπέρηχο, αξονική ή μαγνητική τομογραφία και βιοψία (περιλαμβάνει αφαίρεση ιστού από τους νεφρούς και εργαστηριακό έλεγχό του για την ανεύρεση σημείων καρκίνου).

Σταδιοποίηση του καρκίνου του νεφρού

Όταν ανιχνευθεί η νόσος, ο ιατρός θα πραγματοποιήσει εξετάσεις για τον καθορισμό του σταδίου της. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν επιπλέον απεικονιστικές εξετάσεις. Τα στάδια είναι:

Στάδιο 1: Ο όγκος που εντοπίζεται έχει διάμετρο περίπου 7 εκατοστά και περιορίζεται στα νεφρά.

Στάδιο 2: Είναι μεγαλύτερος ο όγκος, ωστόσο εξακολουθεί να περιορίζεται στα νεφρά.

Στάδιο 3: Ο όγκος εκτείνεται πέρα από τα νεφρά στους περιβάλλοντες ιστούς και μπορεί να έχει εξαπλωθεί και στους παρακείμενους λεμφαδένες.

Στάδιο 4: Ο καρκίνος εξαπλώνεται πέρα από το νεφρό, σε πολλαπλούς λεμφαδένες ή σε άλλα μέρη του σώματος όπως τα οστά, το συκώτι ή οι πνεύμονες.

Θεραπείες

Το θεραπευτικό σχήμα επιλέγεται από την ομάδα ιατρών που περιθάλπει τον ασθενή και καθορίζεται βάσει του σταδίου, της συνολικής υγείας και της ατομικής επιλογής. Οι μέθοδοι θεραπείας είναι:

Χειρουργική μέθοδος: Περιλαμβάνει τη νεφρεκτομή (ανοιχτή ή λαπαροσκοπική - ριζική αφαίρεση των νεφρών, μέρος των παρακείμενων υγιών ιστών και λεμφαδένων) και τη μερική νεφρεκτομή (ανοιχτή ή λαπαροσκοπική ή ρομποτική- αφαίρεση όγκου και ενός κομματιού από τον περιβάλλοντα υγιή ιστό του πάσχοντος νεφρού).

Το είδος της επέμβασης που θα προτιμηθεί εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου και από τη συνολική κατάσταση υγείας του ασθενή. Το χειρουργείο ενέχει τον κίνδυνο της αιμορραγίας και της μόλυνσης. Όταν ο καρκίνος περιορίζεται στο νεφρό, η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η μόνη θεραπεία που χρειάζεται, και φυσικά, μεγάλη σημασία έχει και ο τακτικός επανέλεγχος.

Μη επεμβατικές θεραπείες: Κρυοθεραπεία (με τη χρήση ψυχρού αέρα παγώνουν και καταψύχονται τα καρκινικά κύτταρα) και θερμοθεραπεία με ραδιοσυχνότητες (περιλαμβάνει εισαγωγή ενός καθετήρα στο πάσχον σημείο με τη χρήση υπερήχων ή άλλων απεικονιστικών μεθόδων, ώστε να καθοδηγηθεί ο καθετήρας μέσα στο σώμα και μέσω της ειδικής βελόνας να περάσει στα καρκινικά κύτταρα καίγοντάς τα).

Θεραπείες για προχωρημένο στάδιο (μετάσταση) ή υποτροπιάζοντα καρκίνο του νεφρού

Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όσο το δυνατό μεγαλύτερου μέρους του όγκου ή της μετάστασης.

Φαρμακευτική αγωγή - ανοσοθεραπεία για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να παλέψει με τον καρκίνο.

Στοχευμένη θεραπεία - φαρμακευτική αγωγή που στοχεύει στην αποδυνάμωση των καρκινικών κυττάρων που πολλαπλασιάζονται.

Ακτινοθεραπεία - με τη χρήση ακτινοβολίας καταστρέφονται τα καρκινικά κύτταρα και ελέγχονται ή περιορίζονται τα συμπτώματα του καρκίνου όταν έχει μετασταθεί σε άλλα σημεία του σώματος όπως τα οστά και ο εγκέφαλος.

Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται σε συνεργασία πάντα με τον θεράποντα ιατρό, ώστε να έχουν συζητηθεί πριν οι υπάρχουσες επιλογές αλλά και οι παρενέργειες που κάθε μία από αυτές έχει.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;

Επιμέλεια: Ιωάννα, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime | Τελευταία ενημέρωση: 22 Νοεμβρίου 2017

© 2017 Doctoranytime. All rights reserved.

Σε βοήθησαν αυτές οι πληροφορίες;
ΑΝΟΙΓΜΑ ΧΑΡΤΗ
1 εξειδικευμένος γιατρός για

Καρκίνο Νεφρού

Πούλιας Ηρακλής

Ουρολόγος - Ανδρολόγος
Λ. Κηφισίας 38 (έναντι President), ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
8.2

Βαθμολογία από 5 χρήστες

Κόστος: 50€ εώς 100 €
η εξέταση.

περισσότερα
8.2

Βαθμολογία από 5 χρήστες

Άψογος σε όλα του και πολύ απλός και ανθρώπινος! Η εξέταση που μου έκανε ήταν σχολαστική. Το ιστορικό που μου πήρε επίσης το έκανε με σχολαστικότητα. Είναι ευγενικός, προσιτός και σοβαρός στην εργασία του.

περισσότερα
  • Μέθοδος Θεραπείας: Λαπαροσκοπική Νεφρεκτομή. Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, σχεδόν αναίμακτη και ανώδυνη. Απαιτείται νοσηλεία 2 ημερών.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime.gr. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας.Εντάξει