ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Καρκίνος Νεφρού

Εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικίες μεταξύ 50 και 70 ετών

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι ο καρκίνος νεφρού

Αυτό το είδος καρκίνου εντοπίζεται στα νεφρά. Τα νεφρά είναι όργανα στο μέγεθος μιας γροθιάς και βρίσκονται πίσω από τα όργανα της κοιλιάς. Στους ενήλικες, η πιο συχνή μορφή είναι το αδενοκαρκίνωμα του νεφρού ή καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων (περίπου το 90% των καρκινικών όγκων).

Τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν ένα είδος καρκίνου νεφρού που λέγεται όγκος του Wilms ή νεφροβλάστωμα. Η συχνότητα του καρκίνου του νεφρού τείνει να αυξάνεται. Μια πιθανή αιτία είναι ότι οι απεικονιστικές τεχνικές χρησιμοποιούνται πλέον πιο συχνά, με αποτέλεσμα να μπορούν να ανιχνευθούν ακόμη και σε τυχαίο έλεγχο. Σε πολλές περιπτώσεις ο καρκίνος ανιχνεύεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, και ως εκ τούτου, η θεραπεία του είναι πιο εύκολη.

Σπανίως εμφανίζει προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα στα πρώτα στάδια. Σε επόμενα στάδια, τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι:

 • απώλεια όρεξης
 • κόπωση
 • αιμορραγία στα ούρα
 • πόνο στην πλάτη ή στα πλευρά που δεν υποχωρεί
 • απώλεια βάρους
 • πυρετός

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του νεφρού είναι η ηλικία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η αποτυχία της θεραπείας για τη νεφρική ανεπάρκεια, οι κληρονομικές παθήσεις, το οικογενειακό ιστορικό, η έκθεση σε συγκεκριμένες ουσίες στο χώρο εργασίας (κάδμιο ή συγκεκριμένα εντομοκτόνα).

Διάγνωση

Η διάγνωση του καρκίνου του νεφρού γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο ουρολόγος και ο νεφρολόγος. Απαιτούνται αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις, απεικονιστικές εξετάσεις που συμπεριλαμβάνουν υπέρηχο, αξονική ή μαγνητική τομογραφία και βιοψία (περιλαμβάνει αφαίρεση ιστού από τους νεφρούς και εργαστηριακό έλεγχό του για την ανεύρεση σημείων καρκίνου).

Σταδιοποίηση του καρκίνου του νεφρού

Όταν ανιχνευθεί η νόσος, ο ιατρός θα πραγματοποιήσει εξετάσεις για τον καθορισμό του σταδίου της. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν επιπλέον απεικονιστικές εξετάσεις. Τα στάδια είναι:

Στάδιο 1: Ο όγκος που εντοπίζεται έχει διάμετρο περίπου 7 εκατοστά και περιορίζεται στα νεφρά.

Στάδιο 2: Είναι μεγαλύτερος ο όγκος, ωστόσο εξακολουθεί να περιορίζεται στα νεφρά.

Στάδιο 3: Ο όγκος εκτείνεται πέρα από τα νεφρά στους περιβάλλοντες ιστούς και μπορεί να έχει εξαπλωθεί και στους παρακείμενους λεμφαδένες.

Στάδιο 4: Ο καρκίνος εξαπλώνεται πέρα από το νεφρό, σε πολλαπλούς λεμφαδένες ή σε άλλα μέρη του σώματος όπως τα οστά, το συκώτι ή οι πνεύμονες.

Θεραπείες

Το θεραπευτικό σχήμα επιλέγεται από την ομάδα ιατρών που περιθάλπει τον ασθενή και καθορίζεται βάσει του σταδίου, της συνολικής υγείας και της ατομικής επιλογής. Οι μέθοδοι θεραπείας είναι:

Χειρουργική μέθοδος: Περιλαμβάνει τη νεφρεκτομή (ανοιχτή ή λαπαροσκοπική - ριζική αφαίρεση των νεφρών, μέρος των παρακείμενων υγιών ιστών και λεμφαδένων) και τη μερική νεφρεκτομή (ανοιχτή ή λαπαροσκοπική ή ρομποτική- αφαίρεση όγκου και ενός κομματιού από τον περιβάλλοντα υγιή ιστό του πάσχοντος νεφρού).

Το είδος της επέμβασης που θα προτιμηθεί εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου και από τη συνολική κατάσταση υγείας του ασθενή. Το χειρουργείο ενέχει τον κίνδυνο της αιμορραγίας και της μόλυνσης. Όταν ο καρκίνος περιορίζεται στο νεφρό, η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η μόνη θεραπεία που χρειάζεται, και φυσικά, μεγάλη σημασία έχει και ο τακτικός επανέλεγχος.

Μη επεμβατικές θεραπείες: Κρυοθεραπεία (με τη χρήση ψυχρού αέρα παγώνουν και καταψύχονται τα καρκινικά κύτταρα) και θερμοθεραπεία με ραδιοσυχνότητες (περιλαμβάνει εισαγωγή ενός καθετήρα στο πάσχον σημείο με τη χρήση υπερήχων ή άλλων απεικονιστικών μεθόδων, ώστε να καθοδηγηθεί ο καθετήρας μέσα στο σώμα και μέσω της ειδικής βελόνας να περάσει στα καρκινικά κύτταρα καίγοντάς τα).

Θεραπείες για προχωρημένο στάδιο (μετάσταση) ή υποτροπιάζοντα καρκίνο του νεφρού

Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όσο το δυνατό μεγαλύτερου μέρους του όγκου ή της μετάστασης.

Φαρμακευτική αγωγή - ανοσοθεραπεία για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να παλέψει με τον καρκίνο.

Στοχευμένη θεραπεία - φαρμακευτική αγωγή που στοχεύει στην αποδυνάμωση των καρκινικών κυττάρων που πολλαπλασιάζονται.

Ακτινοθεραπεία - με τη χρήση ακτινοβολίας καταστρέφονται τα καρκινικά κύτταρα και ελέγχονται ή περιορίζονται τα συμπτώματα του καρκίνου όταν έχει μετασταθεί σε άλλα σημεία του σώματος όπως τα οστά και ο εγκέφαλος.

Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται σε συνεργασία πάντα με τον θεράποντα ιατρό, ώστε να έχουν συζητηθεί πριν οι υπάρχουσες επιλογές αλλά και οι παρενέργειες που κάθε μία από αυτές έχει.

Κόστος θεραπείας καρκίνου του νεφρού

Το κόστος για την αντιμετώπιση του καρκίνου του νεφρού εξαρτάται από το γιατρό που θα επιλέξεις, από το στάδιο της νόσου αλλά και από τη θεραπευτική αγωγή που θα χρειαστεί να λάβεις.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

143€

Από

22

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 191€

Καρκίνος νεφρού και διατροφή

Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και κάνουν χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες θα πρέπει να ακολουθούν πολύ συγκεκριμένη διατροφή για τον καρκίνο νεφρού. Η διατροφή αυτή έχει σκοπό να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Η διατροφή που συνιστούν οι διαιτολόγοι έχει σκοπό να αντιμετωπίσει την απώλεια του σωματικού βάρους που συχνά συναντάται στους καρκινοπαθείς και τις παρενέργειες από τις θεραπείες. Επίσης, σε περιπτώσεις που ασθενείς έχουν πάρει βάρος κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών λόγω ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, συνιστώνται διατροφή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και απώλεια βάρους.

Σε γενικές γραμμές, ισχύουν οι παρακάτω διατροφικές συμβουλές:

Τροφές που απαγορεύονταιΤροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και επιτρέπονται
ΖάχαρηΑβοκάντο
ΑλκοόλΞηροί καρποί
Επεξεργασμένα τρόφιμαΕλαιόλαδο
Σούσι Λιναρόσπορος
Ροκφόρ Κουρκουμάς

Είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε εξειδικευμένο διαιτολόγο, ώστε να μπορέσει να φτιάξει το καλύτερο δυνατό διατροφικό πρόγραμμα για εσένα βάσει του ιστορικού σου.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. WM Linehan, MM Walther, B Zbar. 'The genetic basis of cancer of the kidney'. The Journal of urology, 2003

2. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-cancer/symptoms-causes/syc-20352664

3. WH Chow, LM Dong, SS Devesa, Epidemiology and risk factors for kidney cancer, Nature Reviews Urology, 2010

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.