Procedures.SpecialtyCapital

Read scientific articles on

NEW SEARCH

Urinary tract infection

Η άμεση θεραπεία θα αποτρέψει βλάβες στα νεφρά

Τι είναι η ουρολοίμωξη

Η ουρολοίμωξη προκαλείται όταν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που φυσιολογικά εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της ουρήθρας δεν αποβάλλονται άμεσα, αλλά εγκαθίστανται και προκαλούν φλεγμονή. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει το περιβάλλον να είναι ευνοϊκό, δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να είναι ασθενές και ευάλωτο.

Η ουρολοίμωξη απαντάται συχνότερα σε γυναίκες, ωστόσο όταν νοσούν οι άνδρες τα συμπτώματα είναι συνήθως εντονότερα και απαιτείται μεγαλύτερη διάρκεια θεραπείας.

Ο λόγος που οι γυναίκες τείνουν να μολύνονται συχνότερα είναι επειδή η ανατομία της περιοχής είναι τέτοια που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Η γυναικεία ουρήθρα είναι πιο μικρή και βρίσκεται κοντά στον πρωκτό και στον κόλπο και έτσι, καθίσταται ευκολότερη η μεταφορά μικροβίων που μπορεί φυσιολογικά να βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές.

Αναλόγως με το σημείο που προσβάλλει το μικρόβιο, η λοίμωξη μπορεί να είναι:

Κυστίτιδα: λοίμωξη της ουροδόχου κύστης

Ουρηθρίτιδα: λοίμωξη της ουρήθρας στους άνδρες

Πυελονεφρίτιδα: λοίμωξη στα νεφρά

Η πυελονεφρίτιδα είναι μία σοβαρή κατάσταση, όπου η ουρολοίμωξη έχει προχωρήσει και έχει προσβάλει τα νεφρά. Γι’ αυτό απαιτείται άμεση νοσηλεία, διότι μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες στα νεφρά αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Για την ουρολοίμωξη συνήθως το υπεύθυνο βακτήριο είναι η E. Coli, η οποία φυσιολογικά υπάρχει στο έντερο. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να ευθύνεται και τυχόν απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος με πέτρα στα νεφρά.

Συμπτώματα και διάγνωση της ουρολοίμωξης

Τα πρώτα σημάδια και συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι:

  • Συχνουρία
  • Επιτακτική ούρηση
  • Πόνος κατά την ούρηση
  • Τσούξιμο κατά την ούρηση
  • Αποβολή πολύ μικρής ποσότητας ούρων παρά την έντονη ανάγκη για ούρηση
  • Δύσοσμα ούρα
  • Πόνος στην κοιλιά
  • Αιματουρία
  • Πυρετός (πυελονεφρίτιδα)

Η διάγνωση της ουρολοίμωξης γίνεται με ουρολογικές εξετάσεις (γενική και καλλιέργεια ούρων). Μετά ακολουθεί αντιβιόγραμμα για να προσδιοριστεί η ευαισθησία του μικροβίου στα αντιβιοτικά. Ο ουρολόγος θα συνταγογραφήσει την αντιβίωση που θα χρειαστείς και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να τη λάβεις. Αν το πρόβλημα επιμένει ή πρόκειται για υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω ιατρικός έλεγχος με υπέρηχο, πυελογραφία και κυστεοσκόπηση.

Υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη

Σε πολλές περιπτώσεις, η ουρολοίμωξη εμφανίζεται ξανά και ξανά. Αν τα περιστατικά υποτροπιάζουν 2-3 φορές ετησίως, ίσως χρειαστεί περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος για να εντοπιστεί το ακριβές αίτιο. Επειδή συχνά η ουρολοίμωξη σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας εκδηλώνεται μετά από σεξουαλικές επαφές, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη λήψη μικρής δόσης αντιβιοτικού μετά το σεξ ή για μερικούς μήνες σε καθημερινή βάση.

Προσοχή: Σε περίπτωση εγκυμοσύνης πρέπει να συμβουλευθείς τον ιατρό σου για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης ή της κυστίτιδας, καθώς δεν ενδείκνυται η χρήση όλων των αντιβιοτικών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Παράγοντες κινδύνου για ουρολοίμωξη

Κάποια άτομα τείνουν να παρουσιάζουν συχνότερα ουρολοιμώξεις λόγω ορισμένων συνηθειών τους ή λόγω της κατάστασής τους. Τα άτομα που αναβάλλουν συχνά την ούρηση, όσοι δεν πίνουν αρκετό νερό, όσες διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης, οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη, σκλήρυνση κατά πλάκας, νευροπάθειες, όσοι έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό και όσοι φέρουν καθετήρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν.

Πρόληψη και αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης και φυσικούς τρόπους

Πολύ αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης της ουρολοίμωξης είναι η τακτική κατανάλωση χυμού από κράνμπερι, καθώς έχει αποδειχθεί ότι τα κράνα εμποδίζουν τα μικρόβια να εγκατασταθούν στα τοιχώματα της ουρήθρας. Επίσης, ένα ήπιο φυσικό αντισηπτικό για την περιοχή είναι το πλύσιμο με χαμομήλι.

Συνιστάται να πίνεις τουλάχιστον ένα λίτρο νερό ημερησίως, να ουρείς αμέσως μετά από κάθε σεξουαλική επαφή και να μην αναβάλλεις την ούρηση. Επίσης, ο σωστός τρόπος σκουπίσματος της ευαίσθητης περιοχής είναι με φορά από εμπρός προς τα πίσω, ώστε να μη μεταφέρονται τα μικρόβια από τον πρωκτό προς τον κόλπο και στην ουρήθρα.

Τέλος, καλό είναι να αποφεύγονται τα έντονα αντισηπτικά για την ευαίσθητη περιοχή, καθώς καταστρέφουν το pH της.

Κόστος αντιμετώπισης ουρολοίμωξης

Το κόστος για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης εξαρτάται από το γιατρό που θα επιλέξεις και περιλαμβάνει κλινική εξέταση. Απαιτείται εργαστηριακός έλεγχος με ουρολογική εξέταση για να γίνει διάγνωση της ύπαρξης και του σταδίου της νόσου. Αν νιώσεις συμπτώματα είναι σημαντικό να απευθυνθείς άμεσα σε γιατρό για να λάβεις εξατομικευμένη θεραπεία.

cost icon

Procedures.AveragePriceTitle

Average service cost

37€

out of

69

doctors

AreaAverage cost
Αττική 40€
Αττική 35€
Κρήτη 25€

Price range for all areas

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Επίσημη ιστοσελίδα Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων:, www.imop.gr/uroinfo-urinary-tract-infections

2. Nicolle LE. 'Urinary tract infection', Crit Care Clin. 2013 Jul;29(3):699-715

3. B Foxman, 'Urinary tract infection', Women and Health (Second Edition), 2013

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.

This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]

Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.