Συχνές ερωτήσεις για το θυρεοειδή
Θυρεοειδής και εγκυμοσύνη: Όταν είμαι έγκυος διατρέχω μεγαλύτερο κίνδυνο;
Ναι, υπάρχει κίνδυνος γι’ αυτό και είναι σημαντικό πριν μείνει μια γυναίκα έγκυος να έχει κάνει διαγνωστικές εξετάσεις και να γνωρίζει αν ο θυρεοειδής της λειτουργεί σωστά, ειδικά σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν θυρεοειδοπάθεια. Η υγεία του θυρεοειδή έχει μεγάλη σημασία τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο, ειδικά κατά τους πρώτους 3 μήνες της κύησης. Ο ενδοκρινολόγος σε συνεργασία με το γυναικολόγο της εγκύου θα παρακολουθούν την πορεία της υγείας της. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και τακτικός επανέλεγχος ανά 4 περίπου βδομάδες.
Χαμηλή TSH: Τι σημαίνει αυτό;
Αν στις εργαστηριακές εξετάσεις που έκανες το αποτέλεσμα έδειξε ότι η TSH είναι χαμηλή, τότε υπάρχει πιθανότητα ύπαρξης υπερθυρεοειδισμού. Γι’ αυτό κρίνεται σκόπιμη η περαιτέρω διερεύνηση από το γιατρό σου.
Ποια ώρα είναι η σωστότερη για να πάρω τα φάρμακά μου;
Αν έχεις διαγνωστεί με κάποια θυρεοειδοπάθεια, ο γιατρός θα σου χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή για να ελέγξει το επίπεδο ορμονών. Αν πρόκειται για υποθυρεοειδισμό συνήθως λαμβάνεται θυροξίνη. Η συνήθης λήψη της θυροξίνης γίνεται είτε το πρωί νηστικός, μισή ώρα πριν το πρόγευμα είτε το βράδυ δύο ώρες μετά το φαγητό, πριν τον ύπνο. Ο υπερθυρεοειδισμός δεν σχετίζεται με το φαγητό και τις ώρες κατανάλωσής του. Σε κάθε περίπτωση αρμόδιος να κρίνει πότε και ποια φάρμακα θα πρέπει να πάρεις είναι μόνο ο γιατρός σου, διότι κάθε περίπτωση ασθενή είναι διαφορετική και για να δώσει κάποιο θεραπευτικό σχήμα λαμβάνεται υπόψιν το συνολικό ιστορικό του.
Πώς σχετίζεται η γλουτένη με τον θυρεοειδή;
Άτομα που υποφέρουν από αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν κοιλιοκάκη. Έτσι, αν ο ενδοκρινολόγος υποπτευθεί την ύπαρξή της θα σε παραπέμψει για περαιτέρω έλεγχο. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν αιματολογικό έλεγχο και βιοψία κατά την κολονοσκόπηση.