ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σιδεράκια

Τι αξία έχει για σένα ένα χαμόγελο;

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
  • Επιτρέπονται

    • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

    • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

  • Δεν επιτρέπονται

    • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

    • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

    • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι πρέπει να ξέρεις για τα σιδεράκια

Τα σιδεράκια είναι ένα ορθοδοντικό μέσο που χρησιμοποιείται για να ευθυγραμμίζονται τα στραβά δόντια. Τοποθετούνται πάνω στην επιφάνεια των δοντιών και ενώνονται με κάποια ειδικά συρματάκια που ο γιατρός τα σφίγγει κάθε τόσο για να επαναφέρει τα δόντια στη σωστή τους θέση.

Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε κινητά και ακίνητα σιδεράκια.Τα ακίνητα τοποθετούνται στα δόντια και αφαιρούνται όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία, ενώ τα κινητά μπορείς να τα βγάζεις και τα βάζεις όποτε θέλεις εσύ, ανεξάρτητα από το αν η θεραπεία έχει ολοκληρωθεί.

Πώς θα επιλέξεις ποια είναι τα καλύτερα για σένα;

Aυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσεις μαζί με τον ορθοδοντικό ή τον οδοντίατρό σου. Και αυτό γιατί όσο διαβασμένος/η και αν είσαι επί του θέματος, ο ορθοδοντικός και ο οδοντίατρος είναι οι ειδικοί να κρίνουν το πρόβλημα που έχεις και από τις επιλογές που υπάρχουν να σου προτείνουν τις πιο κατάλληλες για σένα, παραθέτοντάς σου τα θετικά και τα αρνητικά κάθε επιλογής. Οι παράμετροι που πρέπει να εξετάσεις είναι σίγουρα το κόστος, η διάρκεια θεραπείας, το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, το αν θα είναι εμφανή τα σιδεράκια ή όχι και το πόσο επώδυνη είναι η διαδικασία. Η βαρύτητα που δίνει ο καθένας σε κάθε μία από τις παραμέτρους είναι εξαιρετικά σημαντική και πρέπει να τεθεί στον ορθοδοντικό ή οδοντίατρο από την αρχή ώστε τελικά να βοηθηθεί ο ενδιαφερόμενος και να επιλέξει εύκολα και γρήγορα την θεραπεία που θα τον κάνει 100% χαρούμενο.
Το ραντεβού της αξιολόγησης είναι συνήθως δωρεάν, οπότε μόνο κέρδος έχεις με το να κάνεις αυτήν την επίσκεψη άμεσα!

Μπορείς να δεις εδώ αξιολογημένους ορθοδοντικούς και οδοντιάτρους για να επιλέξεις τον καλύτερο!

Τι επιλογές υπάρχουν για σιδεράκια:

Μεταλλικά: Πρόκειται για τα παραδοσιακά μεταλλικά στηρίγματα με τα συρματάκια. Η σημερινή τους μορφή δεν έχει καμία σχέση με την παλιά, καθώς πλέον είναι μικρότερα και πιο διακριτικά. Αυτή η μέθοδος είναι η πιο οικονομική επιλογή που υπάρχει σήμερα.

Κεραμικά: Έχουν το ίδιο σχήμα και μέγεθος με τα μεταλλικά, ωστόσο αυτά είναι στο ίδιο χρώμα με τα δόντια. Αυτή η επιλογή είναι σαφέστατα πιο διακριτική και έχει γρήγορα αποτελέσματα. Ωστόσο, ένα βασικό μειονέκτημα είναι ότι λερώνονται πιο εύκολα, άρα απαιτούν μεγαλύτερη φροντίδα από εσένα.

Γλωσσικά: Είναι τα ίδια ακριβώς με τα μεταλλικά σιδεράκια, με τη διαφορά ότι τοποθετούνται εσωτερικά του δοντιού και είναι αόρατα απ’ έξω. Τα μειονεκτήματα είναι ότι είναι ακριβότερα και καθαρίζονται δυσκολότερα.

Διάφανα ή αόρατα σιδεράκια: Είναι τα αόρατα σιδεράκια, αυτά που δεν φαίνονται. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει ευθυγράμμιση με διάφανους αφαιρούμενους πλαστικούς νάρθηκες που τοποθετούνται πάνω στα δόντια.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής είναι ότι κανείς δεν θα καταλάβει ότι τα φοράς, ούτε καν ο συνομιλητής σου, δεν τραυματίζονται τα ούλα και τα χείλη, μπορείς να τα βγάλεις εύκολα και δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι ιδιαίτερο για τη στοματική υγιεινή, αφού μπορείς να συνεχίσεις να φροντίζεις τα δόντια σου με τον ίδιο τρόπο που το έκανες μέχρι τώρα.

Το μειονέκτημα είναι ότι δεν εφαρμόζεται σε κάθε ορθοδοντικό πρόβλημα. Για την ακρίβεια είναι λίγα τα περιστατικά στα οποία ενδείκνυται να τα βάλεις.

Συχνά οι διάφανοι νάρθηκες προτιμώνται από ενήλικες, γιατί δεν φαίνονται και έτσι, ελάχιστοι αντιλαμβάνονται ότι τα φορούν. Οι νάρθηκες είναι άνετοι και τους έχουν ήδη δοκιμάσει εκατομμύρια άνθρωποι που ήθελαν μεν ίσια δόντια χωρίς όμως να καταλάβει κανείς πώς τα απέκτησαν.

Πώς θα καταλάβεις ότι το παιδί σου πρέπει να βάλει σιδεράκια

Δεν είναι εύκολο να καταλάβεις από μόνος σου αν το παιδί σου πρέπει να βάλει σιδεράκια. Οι ορθοδοντικοί συνιστούν όταν το παιδί σου φτάσει στην ηλικία των 7-8 ετών να κάνετε μία επίσκεψη να γίνει μια πρώτη εκτίμηση. Μερικές από τις περιπτώσεις που μπορεί ο γιατρός να πει σε ένα παιδί να βάλει σιδεράκια είναι όταν έχει στραβά δόντια ή προβλήματα όπως:

  • άνω ή κάτω γνάθο που προεξέχει
  • όταν σπρώχνει τη γλώσσα προς τα έξω για να καταπιεί
  • όταν υπάρχει δυσαρμονία στην άνω και κάτω γνάθο ή στο μέγεθος των δοντιών
  • όταν πιπιλάει το δάχτυλό του

Αυτές οι συνήθειες οδηγούν στην ανάπτυξη στραβών δοντιών, τα οποία στο μέλλον μπορεί να προκαλέσουν κι άλλα προβλήματα υγείας όπως ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, εφόσον τα δόντια δεν καθαρίζονται σωστά λόγω της θέσης τους.

Γιατί να βάλεις σιδεράκια αν είσαι ενήλικας

Το ότι είσαι ενήλικας δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι χάθηκε στην παιδική ηλικία και πλέον δεν δικαιούσαι ένα όμορφο και ίσιο χαμόγελο. Το αντίθετο μάλιστα. Ποτέ δεν είναι αργά για να φτιάξει κανείς τα δόντια του και να αποκτήσει ένα γοητευτικό χαμόγελο!
Προβλήματα όπως ο προγναθισμός (προβολή της κάτω ή της άνω γνάθου), τα κενά ανάμεσα στα δόντια, η κακή σύγκλειση και ο συνωστισμός (όταν τα δόντια είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο ή και το ένα πάνω στο άλλο) μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν είσαι. Σκέψου μόνο ότι μέσα σε λίγο καιρό εφαρμογής τους θα μπορείς πλέον να χαμογελάς στις selfies χωρίς να ντρέπεσαι για την οδοντοστοιχία σου!

Κόστος

Η τιμή της θεραπείας εξαρτάται από το είδος του προβλήματος, τη διάρκειά της και τον αριθμό των επισκέψεων στο γιατρό που θα χρειαστεί να κάνεις. Τα περισσότερα ταμεία του ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτουν το κόστος της θεραπείας. Αν έχεις ιδιωτική ασφάλιση θα πρέπει να ενημερωθείς από εκείνους αν μπορεί να αναλάβει το κόστος ή τι ποσοστό καλύπτει. Κάνε σωστή έρευνα αν δεν θέλεις να ξοδέψεις πολλά χρήματα. Σύγκρινε το κόστος για κάθε ορθοδοντική πράξη όπως προσφέρεται από τους καλύτερους ορθοδοντικούς και οδοντιάτρους.

Διάρκεια θεραπείας

Θα χρειαστείς περίπου 2 επισκέψεις για να σου τα τοποθετήσουν και στη συνέχεια, θα πρέπει να σε παρακολουθεί ο ορθοδοντικός περίπου μια φορά το μήνα. Στις επισκέψεις αυτές, ο γιατρός θα σφίγγει το σύρμα με το οποίο ενώνονται τα σιδεράκια και έτσι, θα βοηθά τα δόντια σου να επανέλθουν στη σωστή τους θέση.
Το συνολικό διάστημα που θα πρέπει να τα φορέσεις συνήθως δεν ξεπερνά τα 2 χρόνια, ωστόσο, ο ορθοδοντικός είναι εκείνος που θα σου πει για πόσο καιρό θα πρέπει να τα φοράς, γιατί οι ανάγκες του κάθε ασθενή είναι διαφορετικές.
Εξίσου σημαντική είναι και η συμμόρφωσή σου ως προς τις υποδείξεις του γιατρού και τις συμβουλές του τόσο για τα σιδεράκια όσο και μετά το τέλος της θεραπείας για τα ειδικά μασελάκια (όταν απαιτούνται). Αν κάνεις υπομονή θα δεις ότι το αποτέλεσμα είναι θεαματικό.

Μετά τη θεραπεία

Όταν ο γιατρός σου αφαιρέσει τα σιδεράκια θα σου δώσει να φορέσεις κάποιο ειδικό μασελάκι, για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Μην ανησυχείς όμως! Δε θα χρειαστεί να το φορέσεις για περισσότερο από 2 χρόνια και επιπλέον, θα το φοράς μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου, οπότε σίγουρα δεν είναι πρόβλημα.

Οδηγός επιβίωσης για τις πρώτες μέρες

Πώς θα αποφύγεις μικροτραυματισμούς

Τις πρώτες ημέρες που θα εφαρμόσεις τα σιδεράκια ίσως νιώσεις μια μικρή ενόχληση στο βλεννογόνο. Μη σε ανησυχεί όμως, γιατί ο γιατρός θα σου δώσει ένα ειδικό κερί που τοποθετείται στα σιδεράκια και έτσι, αποφεύγονται τυχόν πληγές ή μικροτραυματισμοί που μπορεί να δημιουργηθούν στο εσωτερικό του μάγουλου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενημερώσεις το γιατρό σου, ώστε να σου δώσει οδηγίες για το πώς να το αντιμετωπίσεις.

Πώς να μην πονάς τις πρώτες μέρες

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ασθενείς που παραπονούνται ότι πονάνε λίγο ή νιώθουν ενόχληση στα δόντια τους τις πρώτες ημέρες. Αυτός ο πόνος όως δε διαρκεί πολύ, όχι περισσότερο από 3-4 μέρες τουλάχιστον. Είναι λογικό άλλωστε να χρειαστείς λίγο χρόνο μέχρι να τα συνηθίσεις και να σε ενοχλούν λίγο στην αρχή. Κάνε υπομονή λίγες μέρες και το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει. Αν όμως ο πόνος επιμένει και πέρα των 3 ημερών, ενημέρωσε το γιατρό σου. Μπορεί να χρειαστεί να πάρεις ένα παυσίπονο.

Πώς να καθαρίζεις τα δόντια σου όταν τα φοράς

Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι ιδιαίτερο. Tα δόντια σου θα πρέπει να τα φροντίζει όπως πριν. Το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να γίνεται 3 φορές την ημέρα μετά από κάθε γεύμα. Θα χρειαστείς επίσης και μεσοδόντια βουρτσάκια για βαθύτερο καθαρισμό.
Για τα μικρά παιδιά υπάρχουν και ειδικά δισκία που χρωματίζουν τα δόντια που δεν έχουν καθαριστεί σωστά και έτσι, το παιδί βλέπει πού πρέπει να εστιάσει για να το ξανακαθαρίσει καλύτερα.

Πώς να βρεις τον κατάλληλο γιατρό

Ο κατάλληλος γιατρός για εσένα θα είναι αυτός που καταλαβαίνει απολύτως τις ανάγκες σου, αυτός που θα σου εκθέσει όλες τις επιλογές που έχεις ώστε να νιώσεις ότι πραγματικά μπορείς να βρεις τη λύση που σου ταιριάζει απροβλημάτιστα. Σύγκρινε τους ορθοδοντικούς και τους οδοντιάτρους με βάση τις αξιολογήσεις που έχεις διαβάσει ή έχεις πάρει από φίλους, τις δουλειές που έχουν κάνει (δες φωτογραφίες πριν-μετά), δες το βιογραφικό τους, που έχουν σπουδάσει και αν παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα τους. Στο doctoranytime θα βρεις μερικούς από τους καλύτερους και σίγουρα θα δεις όλες τις πληροφορίες που σου χρειάζονται για να πάρεις τη σωστή απόφαση.

Δες αξιολογημένους ορθοδοντικούς και διάλεξε τον καλύτερο για σένα.

ΒΡΕΣ ΕΙΔΙΚΟ

Αξίζει τον κόπο;

Μα, φυσικά και αξίζει τον κόπο σε κάθε περίπτωση! Όταν πια ολοκληρωθεί η θεραπεία και τα αφαιρέσεις, θα είσαι περήφανος/η για το χαμόγελό σου γιατί η οδοντοστοιχία σου θα έχει υποδειγματική ευθυγράμμιση.
Τώρα πια που οι λύσεις είναι πολλές και καλύπτουν όλες τις ανάγκες τέτοιου είδους θέματα δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιβαρύνουν την ψυχολογία σου.

Εξάλλου πέρα από την αισθητική πλευρά μην ξεχνάς ότι όταν δεν θα έχεις πια στραβά δόντια θα βελτιωθεί και ο τρόπος που τρως και θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος να προκύψουν κι άλλα περιοδοντικά προβλήματα.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. K O'brien, 'Orthodontics: 24-month braces', British dental journal, 2015

2. http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/braces/about/pac-20384607

3. Yu Y, Sun J, Lai W, Wu T, Koshy S, Shi Z, 'Interventions for managing relapse of the lower front teeth after orthodontic treatment', Cochrane Database Syst Rev. 2013 Sep 6

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.