Επίλεξε την περιοχή σου και δες τους γιατρούς που είναι κοντά σου.

Επίλεξε διαδικασία: ΘΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑΣύγκρινε τιμές και δες αξιολογήσεις ΕΧΩ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΕΟΠΥΥΕπίλεξε διαγνωστικό κέντρο

Εδώ θα βρεις τους καλύτερους γιατρούς για...

Χρησιμοποίησε τα φίλτρα για να βρεις τον πιο εξειδικευμένο γιατρό για σένα!

Σιδεράκια

Τι αξία έχει για σένα ένα χαμόγελο;

ΒΡΕΣ ΕΔΩ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑΤΡΟ
stamp

Τι πρέπει να ξέρεις για τα σιδεράκια

Τα σιδεράκια είναι ένα ορθοδοντικό μέσο που χρησιμοποιείται για να ευθυγραμμίζονται τα στραβά δόντια. Τοποθετούνται πάνω στην επιφάνεια των δοντιών και ενώνονται με κάποια ειδικά συρματάκια που ο γιατρός τα σφίγγει κάθε τόσο για να επαναφέρει τα δόντια στη σωστή τους θέση.

Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε κινητά και ακίνητα σιδεράκια.Τα ακίνητα τοποθετούνται στα δόντια και αφαιρούνται όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία, ενώ τα κινητά μπορείς να τα βγάζεις και τα βάζεις όποτε θέλεις εσύ, ανεξάρτητα από το αν η θεραπεία έχει ολοκληρωθεί.

Πώς θα επιλέξεις ποια είναι τα καλύτερα για σένα;

Aυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσεις μαζί με τον ορθοδοντικό ή τον οδοντίατρό σου. Και αυτό γιατί όσο διαβασμένος/η και αν είσαι επί του θέματος, ο ορθοδοντικός και ο οδοντίατρος είναι οι ειδικοί να κρίνουν το πρόβλημα που έχεις και από τις επιλογές που υπάρχουν να σου προτείνουν τις πιο κατάλληλες για σένα, παραθέτοντάς σου τα θετικά και τα αρνητικά κάθε επιλογής. Οι παράμετροι που πρέπει να εξετάσεις είναι σίγουρα το κόστος, η διάρκεια θεραπείας, το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, το αν θα είναι εμφανή τα σιδεράκια ή όχι και το πόσο επώδυνη είναι η διαδικασία. Η βαρύτητα που δίνει ο καθένας σε κάθε μία από τις παραμέτρους είναι εξαιρετικά σημαντική και πρέπει να τεθεί στον ορθοδοντικό ή οδοντίατρο από την αρχή ώστε τελικά να βοηθηθεί ο ενδιαφερόμενος και να επιλέξει εύκολα και γρήγορα την θεραπεία που θα τον κάνει 100% χαρούμενο.
Το ραντεβού της αξιολόγησης είναι συνήθως δωρεάν, οπότε μόνο κέρδος έχεις με το να κάνεις αυτήν την επίσκεψη άμεσα!

Μπορείς να δεις εδώ αξιολογημένους ορθοδοντικούς και οδοντιάτρους για να επιλέξεις τον καλύτερο!

Τι επιλογές υπάρχουν για σιδεράκια:

Μεταλλικά: Πρόκειται για τα παραδοσιακά μεταλλικά στηρίγματα με τα συρματάκια. Η σημερινή τους μορφή δεν έχει καμία σχέση με την παλιά, καθώς πλέον είναι μικρότερα και πιο διακριτικά. Αυτή η μέθοδος είναι η πιο οικονομική επιλογή που υπάρχει σήμερα.
Κεραμικά: Έχουν το ίδιο σχήμα και μέγεθος με τα μεταλλικά, ωστόσο αυτά είναι στο ίδιο χρώμα με τα δόντια. Αυτή η επιλογή είναι σαφέστατα πιο διακριτική και έχει γρήγορα αποτελέσματα. Ωστόσο, ένα βασικό μειονέκτημα είναι ότι λερώνονται πιο εύκολα, άρα απαιτούν μεγαλύτερη φροντίδα από εσένα.
Γλωσσικά: Είναι τα ίδια ακριβώς με τα μεταλλικά σιδεράκια, με τη διαφορά ότι τοποθετούνται εσωτερικά του δοντιού και είναι αόρατα απ’ έξω. Τα μειονεκτήματα είναι ότι είναι ακριβότερα και καθαρίζονται δυσκολότερα.
Διάφανα ή αόρατα (σύστημα invisalign): Είναι τα αόρατα σιδεράκια, αυτά που δεν φαίνονται. Το σύστημα invisalign περιλαμβάνει ευθυγράμμιση με διάφανους αφαιρούμενους πλαστικούς νάρθηκες που τοποθετούνται πάνω στα δόντια. Οι νάρθηκες αλλάζονται κάθε 2 βδομάδες.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής είναι ότι κανείς δεν θα καταλάβει ότι τα φοράς, ούτε καν ο συνομιλητής σου, δεν τραυματίζονται τα ούλα και τα χείλη, μπορείς να τα βγάλεις εύκολα και δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι ιδιαίτερο για τη στοματική υγιεινή, αφού μπορείς να συνεχίσεις να φροντίζεις τα δόντια σου με τον ίδιο τρόπο που το έκανες μέχρι τώρα.

Το μειονέκτημα είναι ότι δεν εφαρμόζεται σε κάθε ορθοδοντικό πρόβλημα. Για την ακρίβεια είναι λίγα τα περιστατικά στα οποία ενδείκνυται να τα βάλεις.

Συχνά οι διάφανοι νάρθηκες προτιμώνται από ενήλικες, γιατί δεν φαίνονται και έτσι, ελάχιστοι αντιλαμβάνονται ότι τα φορούν. Οι νάρθηκες είναι άνετοι και τους έχουν ήδη δοκιμάσει εκατομμύρια άνθρωποι που ήθελαν μεν ίσια δόντια χωρίς όμως να καταλάβει κανείς πώς τα απέκτησαν.

Πώς θα καταλάβεις ότι το παιδί σου πρέπει να βάλει σιδεράκια

Δεν είναι εύκολο να καταλάβεις από μόνος σου αν το παιδί σου πρέπει να βάλει σιδεράκια. Οι ορθοδοντικοί συνιστούν όταν το παιδί σου φτάσει στην ηλικία των 7-8 ετών να κάνετε μία επίσκεψη να γίνει μια πρώτη εκτίμηση. Μερικές από τις περιπτώσεις που μπορεί ο γιατρός να πει σε ένα παιδί να βάλει σιδεράκια είναι όταν έχει στραβά δόντια ή προβλήματα όπως:

  • άνω ή κάτω γνάθο που προεξέχει
  • όταν σπρώχνει τη γλώσσα προς τα έξω για να καταπιεί
  • όταν υπάρχει δυσαρμονία στην άνω και κάτω γνάθο ή στο μέγεθος των δοντιών
  • όταν πιπιλάει το δάχτυλό του

Αυτές οι συνήθειες οδηγούν στην ανάπτυξη στραβών δοντιών, τα οποία στο μέλλον μπορεί να προκαλέσουν κι άλλα προβλήματα υγείας όπως ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, εφόσον τα δόντια δεν καθαρίζονται σωστά λόγω της θέσης τους.

Γιατί να βάλεις σιδεράκια αν είσαι ενήλικας

Το ότι είσαι ενήλικας δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι χάθηκε στην παιδική ηλικία και πλέον δεν δικαιούσαι ένα όμορφο και ίσιο χαμόγελο. Το αντίθετο μάλιστα. Ποτέ δεν είναι αργά για να φτιάξει κανείς τα δόντια του και να αποκτήσει ένα γοητευτικό χαμόγελο!
Προβλήματα όπως ο προγναθισμός (προβολή της κάτω ή της άνω γνάθου), τα κενά ανάμεσα στα δόντια, η κακή σύγκλειση και ο συνωστισμός (όταν τα δόντια είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο ή και το ένα πάνω στο άλλο) μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν είσαι. Σκέψου μόνο ότι μέσα σε λίγο καιρό εφαρμογής τους θα μπορείς πλέον να χαμογελάς στις selfies χωρίς να ντρέπεσαι για την οδοντοστοιχία σου!

Κόστος

Η τιμή της θεραπείας εξαρτάται από το είδος του προβλήματος, τη διάρκειά της και τον αριθμό των επισκέψεων στο γιατρό που θα χρειαστεί να κάνεις. Τα περισσότερα ταμεία του ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτουν το κόστος της θεραπείας. Αν έχεις ιδιωτική ασφάλιση θα πρέπει να ενημερωθείς από εκείνους αν μπορεί να αναλάβει το κόστος ή τι ποσοστό καλύπτει. Κάνε σωστή έρευνα αν δεν θέλεις να ξοδέψεις πολλά χρήματα. Σύγκρινε το κόστος για κάθε ορθοδοντική πράξη όπως προσφέρεται από τους καλύτερους ορθοδοντικούς και οδοντιάτρους.

Διάρκεια θεραπείας

Θα χρειαστείς περίπου 2 επισκέψεις για να σου τα τοποθετήσουν και στη συνέχεια, θα πρέπει να σε παρακολουθεί ο ορθοδοντικός περίπου μια φορά το μήνα. Στις επισκέψεις αυτές, ο γιατρός θα σφίγγει το σύρμα με το οποίο ενώνονται τα σιδεράκια και έτσι, θα βοηθά τα δόντια σου να επανέλθουν στη σωστή τους θέση.
Το συνολικό διάστημα που θα πρέπει να τα φορέσεις συνήθως δεν ξεπερνά τα 2 χρόνια, ωστόσο, ο ορθοδοντικός είναι εκείνος που θα σου πει για πόσο καιρό θα πρέπει να τα φοράς, γιατί οι ανάγκες του κάθε ασθενή είναι διαφορετικές.
Εξίσου σημαντική είναι και η συμμόρφωσή σου ως προς τις υποδείξεις του γιατρού και τις συμβουλές του τόσο για τα σιδεράκια όσο και μετά το τέλος της θεραπείας για τα ειδικά μασελάκια (όταν απαιτούνται). Αν κάνεις υπομονή θα δεις ότι το αποτέλεσμα είναι θεαματικό.

Μετά τη θεραπεία

Όταν ο γιατρός σου αφαιρέσει τα σιδεράκια θα σου δώσει να φορέσεις κάποιο ειδικό μασελάκι, για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Μην ανησυχείς όμως! Δε θα χρειαστεί να το φορέσεις για περισσότερο από 2 χρόνια και επιπλέον, θα το φοράς μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου, οπότε σίγουρα δεν είναι πρόβλημα.

Οδηγός επιβίωσης για τις πρώτες μέρες

Πώς θα αποφύγεις μικροτραυματισμούς

Τις πρώτες ημέρες που θα εφαρμόσεις τα σιδεράκια ίσως νιώσεις μια μικρή ενόχληση στο βλεννογόνο. Μη σε ανησυχεί όμως, γιατί ο γιατρός θα σου δώσει ένα ειδικό κερί που τοποθετείται στα σιδεράκια και έτσι, αποφεύγονται τυχόν πληγές ή μικροτραυματισμοί που μπορεί να δημιουργηθούν στο εσωτερικό του μάγουλου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενημερώσεις το γιατρό σου, ώστε να σου δώσει οδηγίες για το πώς να το αντιμετωπίσεις.

Πώς να μην πονάς τις πρώτες μέρες

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ασθενείς που παραπονούνται ότι πονάνε λίγο ή νιώθουν ενόχληση στα δόντια τους τις πρώτες ημέρες. Αυτός ο πόνος όως δε διαρκεί πολύ, όχι περισσότερο από 3-4 μέρες τουλάχιστον. Είναι λογικό άλλωστε να χρειαστείς λίγο χρόνο μέχρι να τα συνηθίσεις και να σε ενοχλούν λίγο στην αρχή. Κάνε υπομονή λίγες μέρες και το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει. Αν όμως ο πόνος επιμένει και πέρα των 3 ημερών, ενημέρωσε το γιατρό σου. Μπορεί να χρειαστεί να πάρεις ένα παυσίπονο.

Σύμβουλη doctoranytime: Για να αποφύγεις τον πόνο μην τρως σκληρές τροφές. Προτίμησε σούπες, πατάτες, ζυμαρικά και λαχανικά για λίγες μέρες που δεν χρειάζονται πολύ μάσημα.

Πώς να καθαρίζεις τα δόντια σου όταν τα φοράς

Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι ιδιαίτερο. Tα δόντια σου θα πρέπει να τα φροντίζει όπως πριν. Το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να γίνεται 3 φορές την ημέρα μετά από κάθε γεύμα. Θα χρειαστείς επίσης και μεσοδόντια βουρτσάκια για βαθύτερο καθαρισμό.
Για τα μικρά παιδιά υπάρχουν και ειδικά δισκία που χρωματίζουν τα δόντια που δεν έχουν καθαριστεί σωστά και έτσι, το παιδί βλέπει πού πρέπει να εστιάσει για να το ξανακαθαρίσει καλύτερα.

Πώς να βρεις τον κατάλληλο γιατρό

Ο κατάλληλος γιατρός για εσένα θα είναι αυτός που καταλαβαίνει απολύτως τις ανάγκες σου, αυτός που θα σου εκθέσει όλες τις επιλογές που έχεις ώστε να νιώσεις ότι πραγματικά μπορείς να βρεις τη λύση που σου ταιριάζει απροβλημάτιστα. Σύγκρινε τους ορθοδοντικούς και τους οδοντιάτρους με βάση τις αξιολογήσεις που έχεις διαβάσει ή έχεις πάρει από φίλους, τις δουλειές που έχουν κάνει (δες φωτογραφίες πριν-μετά), δες το βιογραφικό τους, που έχουν σπουδάσει και αν παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα τους. Στο doctoranytime θα βρεις μερικούς από τους καλύτερους και σίγουρα θα δεις όλες τις πληροφορίες που σου χρειάζονται για να πάρεις τη σωστή απόφαση.

Δες αξιολογημένους ορθοδοντικούς και διάλεξε τον καλύτερο για σένα.

ΒΡΕΣ ΓΙΑΤΡΟ

Αξίζει τον κόπο;

Μα, φυσικά και αξίζει τον κόπο σε κάθε περίπτωση! Όταν πια ολοκληρωθεί η θεραπεία και τα αφαιρέσεις, θα είσαι περήφανος/η για το χαμόγελό σου γιατί η οδοντοστοιχία σου θα έχει υποδειγματική ευθυγράμμιση.
Τώρα πια που οι λύσεις είναι πολλές και καλύπτουν όλες τις ανάγκες τέτοιου είδους θέματα δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιβαρύνουν την ψυχολογία σου.

Εξάλλου πέρα από την αισθητική πλευρά μην ξεχνάς ότι όταν δεν θα έχεις πια στραβά δόντια θα βελτιωθεί και ο τρόπος που τρως και θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος να προκύψουν κι άλλα περιοδοντικά προβλήματα.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΧΑΡΤΗ
4 εξειδικευμένοι γιατροί για

Σιδεράκια

Μαυρίδης Βίκτωρ

Οδοντίατρος
Μεγάλου Αλεξάνδρου 81, ΕΥΟΣΜΟΣ
9.8

Βαθμολογία από 5 χρήστες

Κόστος: ΔΩΡΕΑΝ
το κόστος καθορίζεται ανάλογα την εργασία και όχι την επίσκεψη

περισσότερα
9.8

Βαθμολογία από 5 χρήστες

ΣΥΝΙΣΤΩ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΕΜΠΕΙΡΟΤΑΤΟΣ.ΦΙΛΙΚΟΣ ,ΕΞΥΠΗΡΕΤΙΚΟΤΑΤΟΣ,ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΤΟΣΟ Ο ΙΔΙΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ κα ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ.ΕΜΕΙΝΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ.

περισσότερα
  • Μέθοδοι θεραπείας: Αόρατη ορθοδοντική

Στάμου Εύη

Ορθοδοντικός
Δεκελείας 34, ΑΧΑΡΝΕΣ
9.7

Βαθμολογία από 22 χρήστες

Κόστος: ΔΩΡΕΑΝ
η 1η επίσκεψη για ορθοδοντική εκτίμηση

περισσότερα
9.7

Βαθμολογία από 22 χρήστες

Εξαιρετική! Πολύ κατανοητή, μας τα εξήγησε όλα πολύ απλά. Ευγενέστατη και πολύ γλυκιά με την μικρή μου που φοβόταν λίγο.

περισσότερα
  • Μέθοδοι θεραπείας: Γλωσσική ορθοδοντική και αόρατα σιδεράκια (Invisalign)

Κάκκου Μαρία

Ορθοδοντικός
Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 2, Εστία, ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
10.0

Βαθμολογία από 3 χρήστες

Κόστος: 20€ εώς 50 €
η επίσκεψη.

περισσότερα
10.0

Βαθμολογία από 3 χρήστες

Ολα αψογα

περισσότερα
  • Μέθοδος Θεραπείας: Μεταλλικά ή κεραμικά άγκιστρα (brackets), καθώς και διαφανείς νάρθηκες. Στο κόστος περιλαμβάνεται η λήψη αποτυπωμάτων και η κατασκευή εκμαγείων, καθώς και η κεφαλομετρική ανάλυση.

Πολυχρονόπουλος Γιώργος

Ορθοδοντικός
Ιθάκης 5 και Λεωφορος Κηφισίας 368, ΧΑΛΑΝΔΡΙ
10.0

Βαθμολογία από 42 χρήστες

Κόστος: ΔΩΡΕΑΝ
η 1η επίσκεψη για ορθοδοντική εκτίμηση

περισσότερα
10.0

Βαθμολογία από 42 χρήστες

Εξαιρετικός για ακόμη μία φορά.Πήγα νωρίτερα και ξεκινήσαμε σχεδόν αμέσως, μου διόρθωσε το πρόβλημα μέσα σε 5 λεπτά και ήμουν σαν καινούρια! τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!

περισσότερα
  • Μέθοδοι θεραπείας: Σιδεράκια μεταλλικά, διαφανή και αόρατα

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime.gr. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας.Εντάξει