ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ουρολοίμωξη

Η άμεση θεραπεία θα αποτρέψει βλάβες στα νεφρά

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
  • Επιτρέπονται

    • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

    • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

  • Δεν επιτρέπονται

    • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

    • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

    • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι η ουρολοίμωξη

Η ουρολοίμωξη προκαλείται από την διείσδυση μικροβίων στο στείρο ουροποιητικό σύστημα. Το ουροποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την παραγωγή και απέκκριση των ούρων.

Αποτελείται από την ουρήθρα, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και τους νεφρούς.

Η είσοδος των μικροβίων γίνεται συνήθως από την ουρήθρα. Η σεξουαλική πράξη μπορεί να βοηθήσει στην είσοδο μικροβίων. Λειτουργικές ή ανατομικές ανωμαλίες μπορούν να επιπλέξουν την ουρολοίμωξη όπως νεφρολιθίαση, κυστεο-ουρητική παλινδρόμηση, στενώσεις της ουρήθρας ή του ουρητήρα, σακχαρώδης διαβήτης (1).

Και φυσικά η κατάσταση του ανοσοποιητικού είναι καθοριστικός παράγοντας για την παθογένεια και πορεία της ουρολοίμωξης.

Όταν το ανοσοποιητικό είναι ασθενές, ο οργανισμός είναι πιο ευάλωτος στην εγκατάσταση της ουρολοίμωξης.

Τα είδη των ουρολοιμώξεων

Ασυμπτωματική βακτηριουρία: δεν έχει ο ασθενής συμπτώματα αλλά η καλλιέργεια ούρων είναι θετική για μικρόβιο .

  • Κυστίτιδα: άλγος κοιλιακό και δυσουρικά ενοχλήματα,( τσούξιμο, πόνος ή βάρος κατά την ούρηση), συχνοουρία, αιματουρία, δύσοσμα ούρα. Μπορεί να συνοδεύεται και από πυρετό
  • Οξεία πυελονεφρίτιδα: όταν η λοίμωξη αφορά τους νεφρούς εμφανίζεται με υψηλό πυρετό (με ρίγος), πόνο στην κοιλιά και στην περιοχή των νεφρών, δυσουρικά ενοχλήματα (2).

Η ασυμπτωματική βακτηριουρία μπορεί να γίνει κυστίτιδα.

Η κυστίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε πυελονεφρίτιδα.

Η πυελονεφρίτιδα αν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως και δεν θεραπευτεί είναι επικίνδυνη κατάσταση και απειλεί την ζωή του ασθενούς.

Συμπτώματα της ουρολοίμωξης

Τα πρώτα σημάδια και συμπτώματα της ουρολοίμωξης (1) είναι:

  • Συχνουρία

    Συχνουρία

  • Επιτακτική ούρηση

    Επιτακτική ούρηση

  • Πόνος κατά την ούρηση

    Πόνος κατά την ούρηση

  • Τσούξιμο κατά την ούρηση

    Τσούξιμο κατά την ούρηση

  • Αποβολή πολύ μικρής ποσότητας

    Αποβολή πολύ μικρής ποσότητας ούρων παρά την έντονη ανάγκη για ούρηση

  • Δύσοσμα ούρα

    Δύσοσμα ούρα

  • Πόνος στην κοιλιά

    Πόνος στην κοιλιά

  • Αιματουρία

    Αιματουρία

  • Πυρετός

    Πυρετός (πυελονεφρίτιδα)

Παράγοντες κινδύνου και διάγνωση της ουρολοίμωξης

1

Σεξουαλική επαφή

2

Ανατομικές ανωμαλίες ουροποιητικού

3

Χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης

4

Εμμηνόπαυση

5

Πέτρα στους νεφρούς

6

Διογκωμένος προστάτης

7

Μη τακτική ούρηση

8

Μειωμένη πρόσληψη νερού

9

Παρατεταμένη χρήση ουροκαθετήρων

10

Εγκυμοσύνη

Διάγνωσης της ουρολοίμωξης

Η διάγνωση της ουρολοίμωξης γίνεται με ουρολογικές εξετάσεις (γενική και καλλιέργεια ούρων). Μετά ακολουθεί αντιβιόγραμμα για να προσδιοριστεί η ευαισθησία του μικροβίου στα αντιβιοτικά. Ο ουρολόγος θα συνταγογραφήσει την αντιβίωση που θα χρειαστείς και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να τη λάβεις. Αν το πρόβλημα επιμένει ή πρόκειται για υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω ιατρικός έλεγχος με υπέρηχο, πυελογραφία και κυστεοσκόπηση (2).

Υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη

Σε πολλές περιπτώσεις, η ουρολοίμωξη εμφανίζεται ξανά και ξανά. Αν τα περιστατικά υποτροπιάζουν 2-3 φορές ετησίως, ίσως χρειαστεί περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος για να εντοπιστεί το ακριβές αίτιο. Επειδή συχνά η ουρολοίμωξη σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας εκδηλώνεται μετά από σεξουαλικές επαφές, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη λήψη μικρής δόσης αντιβιοτικού μετά το σεξ ή για μερικούς μήνες σε καθημερινή βάση.

Προσοχή: Σε περίπτωση εγκυμοσύνης πρέπει να συμβουλευθείς τον ιατρό σου για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης ή της κυστίτιδας, καθώς δεν ενδείκνυται η χρήση όλων των αντιβιοτικών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Ουρολοίμωξη στα παιδιά

Η ουρολοίμωξη είναι μια συχνή λοίμωξη στα παιδιά και μπορούν να παρουσιάσουν ουρολοίμωξη από τη βρεφική κιόλας ηλικία (1). Η ουρολοίμωξη στα παιδιά μπορεί να είναι εμπύρετη ή απύρετη, να αφορά μόνο την ουροδόχο κύστη ή να προσβάλλει και τους νεφρούς. Ο πυρετός σε περιπτώσεις οξείας κυστίτιδας είναι συνήθως χαμηλότερος και αφορά κυρίως κορίτσια ηλικίας άνω των 2 ετών.

Είναι σημαντικό να δώσουμε σημασία στα συμπτώματα και στα σημάδια, καθώς πρέπει τα παιδιά να λάβουν άμεσα θεραπεία. Τα παιδιά με ουρολοίμωξη παρουσιάζουν (1):

  • Πυρετό

    Πυρετό

  • Αδιαθεσία

    Αδιαθεσία

  • Ευερεθιστότητα

    Ευερεθιστότητα

  • Ανορεξία

    Ανορεξία

  • Βρέχουν το κρεβάτι τους

    Βρέχουν το κρεβάτι τους

  • Συχνουρία

    Συχνουρία

  • Ρίγη

    Ρίγη

  • Ναυτία και εμετός

    Ναυτία και εμετός

  • Ημιδιαρροϊκές κενώσεις

    Ημιδιαρροϊκές κενώσεις

  • Πόνος χαμηλά στην πλάτη ή στη μέση

    Πόνος χαμηλά στην πλάτη ή στη μέση

Επειδή τα παραπάνω συμπτώματα είναι συνήθη σε μικρά παιδιά και μοιάζουν με άλλων ασθενειών στην παιδική ηλικία, η διάγνωση θα πρέπει να γίνεται πάντα και μόνο από τον παιδίατρο (3). Γι’ αυτό μη διστάσετε, αν δείτε κάτι από τα παραπάνω να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρο σας για συμβουλή, ειδικά αν το παιδί είναι πολύ μικρό και δεν μπορεί να εκφραστεί.

Η διάγνωση της ουρολοίμωξης στα παιδιά γίνεται με ουρολογική εξέταση (ουροσυλλέκτης ή στα μωρά με ειδικό ουροσυλλέκτη για βρέφη). Αν δεν είναι εφικτή η συλλογή ούρων με ουροσυλλέκτη πιθανόν να χρειαστεί παραπομπή στο νοσοκομείο ώστε να γίνει λήψη δείγματος ούρων με πιο εξειδικευμένο τρόπο, όπως με καθετηριασμο κύστης.

Η θεραπεία της ουρολοίμωξης στα παιδιά περιλαμβάνει λήψη αντιβιοτικών βάσει αντιβιογράμματος, λήψη άφθονου νερού και αν συνυπάρχει πόνος αναλγητικά φάρμακα που θα συστήσει ο παιδίατρος κατά περίπτωση.

Πρόληψη και αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης και φυσικούς τρόπους

Πολύ αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης της ουρολοίμωξης είναι η τακτική κατανάλωση χυμού από κράνμπερι, καθώς έχει αποδειχθεί ότι τα κράνα εμποδίζουν τα μικρόβια να εγκατασταθούν στα τοιχώματα της ουρήθρας.

Συνιστάται να πίνεις τουλάχιστον ένα λίτρο νερό ημερησίως, να ουρείς αμέσως μετά από κάθε σεξουαλική επαφή και να μην αναβάλλεις την ούρηση. Επίσης, ο σωστός τρόπος σκουπίσματος της ευαίσθητης περιοχής είναι με φορά από εμπρός προς τα πίσω, ώστε να μη μεταφέρονται τα μικρόβια από τον πρωκτό προς τον κόλπο και στην ουρήθρα. Σημαντικό είναι επίσης αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή να πλένεσαι με ήπιο σαπούνι.

Τέλος, καλό είναι να αποφεύγονται τα έντονα αντισηπτικά για την ευαίσθητη περιοχή, καθώς καταστρέφουν το pH της. Ένας ήπιος καθημερινός καθαρισμός με σαπούνι με ουδέτερο ph είναι αρκετός για να διατηρηθεί η περιοχή καθαρή.

Θεραπεία και συντηρητική αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης

Αφού γίνει η διάγνωση της ουρολοίμωξης και βρεθεί το υπεύθυνο μικρόβιο, ο γιατρός θα συστήσει τη λήψη αντιβιοτικού άμεσα. Το αντιβιοτικό θα το επιλέξει ο γιατρός βάσει του αντιβιογράμματος που ακολουθεί ενός θετικού σε βακτήριο αποτελέσματος. Αν συνυπάρχει και κάποιο άλλη πάθηση στο ουροποιητικό (πέτρα ή υπερτροφία του προστάτη) συνιστάται να αντιμετωπιστεί μετά την ουρολοίμωξη και το συνοδό νόσημα (2). Αν παρουσιάζεται και πυρετός και είναι υψηλός, πιθανόν να κριθεί αναγκαία η νοσηλεία για ενδοφλέβια αγωγή και ενυδάτωση του ασθενούς.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη σωστή τήρηση της θεραπείας και στη συνεχή παρακολούθηση, καθώς ενέχει ο κίνδυνος η λοίμωξη να προχωρήσει και να πυροδοτήσει πυελονεφρίτιδα. Η θεραπεία που δίνει ο γιατρός πρέπει να χορηγηθεί έως την ολοκλήρωσή της ακόμα κι αν ο ασθενής σταματήσει νωρίτερα να νιώθει συμπτώματα, καθώς καθίσταται με αυτό τον τρόπο ευκολότερη μια υποτροπή (1).

Στις γυναίκες με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και αναλόγως του ιστορικού και της κλινικής εικόνας της ασθενούς πιθανόν να χορηγηθεί χαμηλή δόση αντιβιοτικού για ένα διάστημα 6 μηνών, ή ακόμη χαμηλότερη δόση λίγο πριν ή λίγο μετά τη σεξουαλική επαφή (2).

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα δεν πρέπει να λάβει αντιβιοτική αγωγή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος γιατρού της, καθώς δεν ενδείκνυνται όλα τα αντιβιοτικά για χρήση στο διάστημα μιας εγκυμοσύνης.

Κόστος αντιμετώπισης ουρολοίμωξης

Το κόστος για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης εξαρτάται από το γιατρό που θα επιλέξεις και περιλαμβάνει κλινική εξέταση. Απαιτείται εργαστηριακός έλεγχος με ουρολογική εξέταση για να γίνει διάγνωση της ύπαρξης και του σταδίου της νόσου. Αν νιώσεις συμπτώματα είναι σημαντικό να απευθυνθείς άμεσα σε γιατρό για να λάβεις εξατομικευμένη θεραπεία.

Συχνές ερωτήσεις για την ουρολοίμωξη σε γιατρούς

Η συχνοουρία είναι πάντα σύμπτωμα της ουρολοίμωξης;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η συχνουρία είναι ίσως το πρώτο σύμπτωμα που δείχνει ουρολοίμωξη, μαζί με το τσούξιμο κατά την ούρηση. Λόγω του ότι υπάρχει η ουρολοίμωξη ο ασθενής νιώθει ότι δεν έχει αδειάσει την κύστη του, με αποτέλεσμα να επιστρέφει συχνά στην τουαλέτα. Από μόνη της μια συχνοουρία βεβαίως δεν υποδηλώνει ουρολοίμωξη (μπορεί να οφείλεται σε εγκυμοσύνη για παράδειγμα), ωστόσο σε κάθε περίπτωση πρέπει να διερευνηθεί.

Τι κάνω αν η ουρολοίμωξη δεν υποχωρεί;

Πολύ συχνά, παρά τη λήψη αντιβιοτικών μια ουρολοίμωξη τείνει να υποτροπιάζει και να επανεμφανίζεται. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε επειδή δεν έγινε σωστά η θεραπεία, δηλαδή αν σταμάτησε ο ασθενής να λαμβάνει την αγωγή νωρίτερα από ότι θα έπρεπε είτε επειδή επαναλήφθηκε η αιτία που το προκάλεσε. Καλό είναι λοιπόν, παράλληλα με τη θεραπεία να ακολουθούμε και κάποιους φυσικούς κανόνες πρόληψης (αναφέρονται αναλυτικά παραπάνω). Αν η υποτροπές είναι συχνές, τότε ο γιατρός πιθανόν να συστήσει θεραπεία με χημειοπροφύλαξη, δηλαδή χορήγηση μικρής ποσότητας αντιβιοτικού για μεγάλο χρονικό διάστημα- μηνών ή και περαιτέρω εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση, η υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη πρέπει να αντιμετωπιστεί βάσει συμβουλών του γιατρού, διότι ενέχει ο κίνδυνος να προχωρήσει σε πυελονεφρίτιδα και σοβαρές βλάβες των νεφρών, αν ο ασθενής υποτιμήσει τα συμπτώματα και δεν λάβει ιατρική φροντίδα.

Η κυστίτιδα και η ουρολοίμωξη είναι το ίδιο;

Ουρολοίμωξη είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος από βακτήρια, ιούς και μύκητες. Η λοίμωξη στην ουρήθρα καλείται ουρηθρίτιδα, ενώ η λοίμωξη στην ουροδόχο κύστη κυστίτιδα (2).

Πώς να προλάβω την ουρολοίμωξη;

Η καλή υγιεινή της περιοχής, η ούρηση χωρίς αναβολή, το πλύσιμο και η ούρηση μετά από σεξουαλική επαφή, η σωστή και υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά καθώς και η άφθονη καθημερινή κατανάλωση νερού και υγρών αποτελούν κάποιους φυσικούς τρόπους πρόληψης μιας ουρολοίμωξης.

Μπορεί η ουρολοίμωξη να περάσει χωρίς θεραπεία;

Τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης μιας ουρολοίμωξης είναι η λήψη άφθονων υγρών, ο σωστός καθαρισμός της γεννητικής περιοχής, η ούρηση σε καθιστή θέση για να αποφευχθούν οι ατελείς κενώσεις, η ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή. Σε αρχικό στάδιο είναι πιθανό να περάσει με τη λήψη άφθονων υγρών από μόνο της. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κρίνεται απαραίτητη η λήψη αντιβιοτικού για το διάστημα που θα ορίσει ο γιατρός και στη συνέχεια, συνιστάται να ακολουθούνται οι παραπάνω κανόνες πρόληψης ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος υποτροπής ή επαναμόλυνσης. Είναι σημαντικό εφόσον νιώθεις συμπτώματα να προχωρήσεις σε ουρολογική εξέταση, ώστε να εντοπιστεί αν υπάρχει μικρόβιο και σε συγκέντρωση υπάρχει. Από εκεί ο γιατρός θα κρίνει εάν χρειάζεται θεραπεία και πόσο άμεση πρέπει να είναι.

Πώς κολλάει η ουρολοίμωξη;

Η ουρολοίμωξη συνήθως δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, τα βακτήρια που ευθύνονται για την ουρολοίμωξη είναι μολυσματικά και μπορούν να μεταδοθούν και να προκαλέσουν λοίμωξη. Μια ουρολοίμωξη είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς μικροβίων που συνήθως βρίσκονται στο έντερο στον ουροποιητικό σωλήνα. Εκεί πολλαπλασιάζονται και προκαλούν ουρολοίμωξη. Μια σεξουαλική επαφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης, καθώς μεταφέρονται βακτήρια του δέρματος στο άνοιγμα της ουρήθρας ή από τον πρωκτό στην ουρήθρα. Αν η ουρολοίμωξη οφείλεται σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο βακτήριο, τότε μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Επίσης θέλει προσοχή στην χρήση της τουαλέτας και να τηρούνται οι κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Πρέπει να πάρει και ο σύντροφός μου αντιβίωση;

Συνήθως δεν απαιτείται κάτι τέτοιο, εκτός κι αν κάνει ουρολογική εξέταση ο ίδιος και βρεθεί μικρόβιο ή αν νιώθει αντίστοιχα συμπτώματα. Αντιβίωση δίνεται όμως πάντα στις περιπτώσεις που το υπεύθυνο για την ουρολοίμωξη μικρόβιο μεταδίδεται σεξουαλικώς (μυκόπλασμα, χλαμύδια κ.ά.) Σε αυτή την περίπτωση θα δοθεί παράλληλη θεραπεία και στους δύο σεξουαλικούς συντρόφους (2) και απαιτείται παρακολούθηση από γιατρό.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Επίσημη ιστοσελίδα Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων:, http://www.imop.gr/uroinfo-urinary-tract-infections

2. Nicolle LE. 'Urinary tract infection', Crit Care Clin. 2013 Jul;29(3):699-715

3. B Foxman, 'Urinary tract infection', Women and Health (Second Edition), 2013

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.