ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κυφοπλαστική

Αντιμετώπισε το κάταγμα της οστεοπόρωσης οριστικά

Τι είναι η κυφοπλαστική και πού εφαρμόζεται

Η κυφοπλαστική είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση των καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης. Το κάταγμα σπονδυλικής στήλης είναι συνήθως απόρροια της οστεοπόρωσης, της μετάστασης λόγω κακοήθειας ή άλλων παραγόντων. Μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο ή κύφωση, γι’ αυτό χρήζει άμεσης θεραπείας. Η κυφοπλαστική είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισής του.

Πώς γίνεται η κυφοπλαστική

Η μέθοδος γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία. Αρχικώς, γίνεται διάνοιξη του σημείου και εισάγεται ένα ειδικό εργαλείο στο σπονδυλικό σώμα. Στη συνέχεια, φουσκώνεται στο σημείο ένα ειδικό μπαλονάκι. Η επέμβαση γίνεται υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση. Το ειδικό μπαλονάκι εκτεινόμενο ανατάσσει το κάταγμα και δημιουργεί μια κοιλότητα στον σπόνδυλο, όπου εγχέονται ουσίες.

Με αυτή τη διαδικασία αποκαθίσταται το ύψος του σπονδύλου και τυχόν παραμόρφωση κύφωσης. Μετά την ολοκλήρωση της κυφοπλαστικής, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητά του, ενώ δεν νιώθει πόνο, αφού πρόκειται για μία αναίμακτη μέθοδο.

Πότε εφαρμόζεται η κυφοπλαστική

Η κυφοπλαστική εφαρμόζεται συνήθως για την αντιμετώπιση οστεοπορωτικών καταγμάτων. Αν κάποιος νιώθει έντονο πόνο στη σπονδυλική στήλη θα πρέπει να επισκεφθεί έναν ειδικό για να διαγνωστεί αν πρόκειται για κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης. Αν όντως διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να θεραπευθεί με κυφοπλαστική.

Επίσης, η κυφοπλαστική ενδείκνυται και σε περιπτώσεις τραυματικών καταγμάτων ή μεταστάσεις λόγω κακοήθειας ή πολλαπλού μυελώματος.

Τα αποτελέσματα της κυφοπλαστικής είναι άριστα.

Διάρκεια κυφοπλαστικής

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά. Ο πόνος είναι ελάχιστος και υποχωρεί μέσα σε λίγη ώρα. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής θα χρειαστεί να παραμείνει λίγη ώρα για ανάνηψη, ώστε να παρακολουθείται από τον ιατρό. Η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι άμεση.

Ειδική προετοιμασία για την κυφοπλαστική

Πριν από την προγραμματισμένη κυφοπλαστική ο γιατρός θα σου ζητήσει να κάνεις τρισδιάστατο απεικονιστικό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει ψηφιακή αξονική και μαγνητική τομογραφία. Αυτό απαιτείται για να εντοπιστεί το ακριβές σημείο του κατάγματος του σπονδύλου και να καταγραφεί.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρεις στο γιατρό το πλήρες ιατρικό ιστορικό σου και να έχεις μαζί σου τυχόν προηγούμενες απεικονιστικές εξετάσεις.

Ποιος είναι ο κατάλληλος γιατρός για την κυφοπλαστική

Ο κατάλληλος γιατρός για την κυφοπλαστική είναι ο νευροχειρουργός και ο χειρουργός-ορθοπαιδικός (με εξειδίκευση στην σπονδυλική στήλη). Για να επιλέξεις τον καλύτερο ειδικό, θα πρέπει να λάβεις υπόψιν την εξειδίκευση και την εμπειρία του στην αντιμετώπιση της πάθησής σου. Μπορείς να διαβάσεις και τις αξιολογήσεις άλλων ασθενών του doctoranytime που τον έχουν επισκεφθεί πριν από εσένα.

Κόστος κυφοπλαστικής

Η τιμή της θεραπείας εξαρτάται από τη μέθοδο και το γιατρό που θα επιλέξεις. Πριν από την προγραμματισμένη επέμβαση ενημερώσου από το γιατρό σου για την ειδική προετοιμασία και τις προφυλάξεις που συνιστώνται για την επέμβαση που κάνεις.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

37€

Από

16

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 41€
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Landham PR, Baker-Rand HL, Gilbert SJ, Pollintine P, Annesley-Williams DJ, Adams MA, Dolan P. 'Is kyphoplasty better than vertebroplasty at restoring form and function after severe vertebral wedge fractures?', Spine J. 2015 Apr 1;15(4):721-32

2. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/tests-procedures/vertebroplasty/about/pac-20385207

3. Liu JT, Li CS, Chang CS, Liao WJ. 'Long-term follow-up study of osteoporotic vertebral compression fracture treated using balloon kyphoplasty and vertebroplasty', J Neurosurg Spine. 2015 Jul;23(1):94-8

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.