Κλείσε σήμερα ραντεβού για ψηλάφηση μαστού
Ρώτα τους ειδικούς μας
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Υποβάλεις την ερώτησή σου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Βλέπεις τις απαντήσεις
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
-
Επιτρέπονται
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
-
Δεν επιτρέπονται
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Κάθε πότε πρέπει να κάνεις αυτοεξέταση
Η αυτοεξέταση στους μαστούς συνιστάται να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα από όλες τις γυναίκες άνω των 18 ετών. Είναι μία εύκολη διαδικασία που μπορείς να κάνεις μόνη σου στο σπίτι σου.

Περίπου το 40% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με ΚτΜ το ανίχνευσαν με αυτοεξέταση.
Άρα, αντιλαμβάνεσαι πόσο σημαντικό είναι να ελέγχεις μόνη σου το σώμα σου και να εντοπίζεις τυχόν αλλαγές, ώστε στη συνέχεια, να απευθυνθείς σε γιατρό.
Εξετάσεις ανά ηλικία
Η ηλικία σου επηρεάζει και διαμορφώνει το είδος των εξετάσεων που συνιστάται να κάνεις.
Από 18 και εφ’ όρου ζωής συνιστάται μηνιαία αυτοεξέταση μαστών. Για τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες προτείνεται να γίνεται κατά τη 2η βδομάδα του κύκλου τους κάθε μήνα. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορούν να κάνουν την εξέταση όποια μέρα θέλουν, μία φορά το μήνα.
Από 25 - 40 ετών συνιστάται κλινική εξέταση που περιλαμβάνει ψηλάφηση μαστών και υπέρηχο (σε περίπτωση που το συστήσει ο γιατρός).
Από 40 - 70 ετών συνιστάται μία φορά ετησίως μαστογραφίας μπορεί να είναι ανά 1,5 - 2 χρόνια αναλόγως με τις συστάσεις του γιατρού.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι παραπάνω οδηγίες ισχύουν για το γενικό πληθυσμό και χωρίς να έχει ληφθεί υπόψιν το ατομικό ιστορικό της κάθε γυναίκας. Σε κάποιες περιπτώσεις, αναλόγως των παραγόντων κινδύνου και του οικογενειακού ιστορικού οι παραπάνω εξετάσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνουν και νωρίτερα από το σύνηθες, πάντα υπό την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού.
Πώς γίνεται η αυτοεξέταση;
Η αυτοεξέταση στους μαστούς συνιστάται να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα από όλες τις γυναίκες άνω των 18 ετών. Είναι μία εύκολη διαδικασία που μπορείς να κάνεις μόνη σου στο σπίτι σου.

Στο ντους
Με τη βοήθεια των ακροδαχτύλων, ψηλάφησε όλη την επιφάνεια του στήθους σου με κυκλικές κινήσεις από έξω προς τα μέσα, ελέγχοντας όλο το στήθος και την περιοχή της μασχάλης. Έλεγξε και τα δύο σου στήθη κάθε μήνα για ογκίδια, πυκνές σκληρές μάζες. Παρατήρησε οποιαδήποτε αλλαγή και πήγαινε σε ειδικό να τις εκτιμήσει.

Μπροστά στον καθρέφτη
Έλεγξε οπτικά τα στήθη σου τοποθετώντας τα χέρια στη μέση σου. Στη συνέχεια, ύψωσε τα χέρια σου ψηλά και μπροστά. Κοίτα για τυχόν αλλαγές στο περίγραμμα, οίδημα ή δίπλωμα του δέρματος ή αλλαγές στις θηλές. Στη συνέχεια, τοποθέτησε τις παλάμες στους γοφούς σου και πίεσε σταθερά για να κάμψεις τους μύες στο στήθος. Το αριστερό και δεξί στήθος δεν έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος, οπότε κοίτα για αλλαγές στην ίδια πλευρά.

Ξάπλωσε
Όταν ξαπλώνεις ο ιστός του μαστού εξαπλώνεται ομοιόμορφα στο θωρακικό τοίχωμα. Βάλε ένα μαξιλάρι κάτω από τον δεξί σου ώμο και το δεξί σου χέρι πίσω από το κεφάλι. Με τη βοήθεια του αριστερού σου χεριού, κίνησε τα ακροδάχτυλά σου γύρω γύρω στο δεξί σου στήθος προσεκτικά με μικρές κυκλικές κινήσεις καλύπτοντας όλη την περιοχή του στήθους και της μασχάλης. Άσκησε χαμηλή, μέτρια και υψηλή πίεση. Πίεσε τη θηλή- έλεγξε για εκκρίσεις ή μικρές μάζες- θρόμβους. Επανάλαβε τη διαδικασία και για το αριστερό στήθος.
Αν κάνω αυτοεξέταση αρκεί για να είμαι σίγουρη ότι δεν έχω καρκίνο;
Η μαστογραφία είναι αυτή που μπορεί να ανιχνεύσει όγκους πολύ πριν γίνουν αντιληπτοί από τον ασθενή. Γι’ αυτό και είναι το κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση. Ωστόσο, η συχνή αυτοεξέταση είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις κάτι ασυνήθιστο στο σώμα σου και να σπεύσεις να το ελέγξεις σε ειδικό. Αν βρεις κάτι, πήγαινε στο γιατρό. Να θυμάσαι ότι 8 στα 10 ογκίδια δεν είναι καρκίνος.
Πρόληψη
Όπως και οι περισσότερες ασθένειες, έτσι και ο καρκίνος του μαστού, όσο πιο έγκαιρα διαγνωστεί και εφαρμοστεί θεραπεία τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι. Εξίσου σημαντικός στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση της νόσου είναι ο τρόπος ζωής σου. Γι’ αυτό, υιοθέτησε κάποιες υγιεινές συνήθειες και μείωσε την πιθανότητα να νοσήσεις κάποια στιγμή ή αν αυτό έχει ήδη συμβεί ενίσχυσε με αυτούς τους τρόπους την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που ακολουθείς.
Μήπως ανήκεις σε ομάδα υψηλού κινδύνου;
Έχεις οικογενειακό ιστορικό και άλλους παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες;
Συζήτησε με το γιατρό σου για αυτές αλλά και για το ενδεχόμενο μείωσης του κινδύνου με τους παρακάτω τρόπους:
- Χημειοπροφύλαξη (προφυλακτική αγωγή)- φάρμακα που στοχεύουν στη μείωση των οιστρογόνων
- Προληπτική χειρουργική επέμβαση- συνήθως περιλαμβάνει προφυλακτική μαστεκτομή και προφυλακτική ωοθηκεκτομή