Καρκίνος του προστάτη
Η συχνότερη μορφή καρκίνου για τον ανδρικό πληθυσμό
Ρώτα τους ειδικούς μας
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Βλέπεις τις απαντήσεις
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
-
Επιτρέπονται
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
-
Δεν επιτρέπονται
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Τι είναι ο καρκίνος προστάτη
Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως εξελίσσεται αργά και περιορίζεται αρχικώς στον προστάτη αδένα. Κάποιες μορφές καρκίνου προστάτη μπορεί να είναι πολύ επιθετικές και να κάνουν ραγδαία μετάσταση. Αν ανιχνευθεί εγκαίρως έχει πολύ καλές προοπτικές αποτελεσματικής θεραπείας.
Συνήθως ο καρκίνος του προστάτη δεν έχει πρώιμα συμπτώματα. Σε πιο προχωρημένο στάδιο μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως δυσκολία στην ούρηση, πόνο στα κόκκαλα, στυτική δυσλειτουργία, αίμα στο σπέρμα και μειωμένη ροή της ούρησης.
Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη είναι η ηλικία, η φυλή (μεγαλύτερος κίνδυνος για τη μαύρη φυλή), το οικογενειακό ιστορικό και η παχυσαρκία.
Οι παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν λόγω του καρκίνου στον προστάτη είναι οι μεταστάσεις (ουροδόχος κύστη, οστά), η ακράτεια ούρων ή η στυτική δυσλειτουργία.
Διάγνωση του καρκίνου του προστάτη
Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη γίνεται από τον αρμόδιο ιατρό που είναι ο ουρολόγος - ανδρολόγος. Απαιτείται κλινική εξέταση και απεικονιστικός έλεγχος με ψηφιακή εξέταση ορθού και έλεγχο PSA μέσω αιματολογικής εξέτασης.
Αν χρειαστεί γίνεται συμπληρωματικός έλεγχος με υπέρηχο, συλλογή δείγματος προστατικού ιστού- βιοψία και μαγνητική τομογραφία.
Βιοψία προστάτη
Η βιοψία προστάτη συνιστάται να γίνεται είτε βάσει ευρημάτων της εξέτασης PSA είτε αν κατά την κλινική εξέταση εντοπιστεί σκληρία από το γιατρό. Η βιοψία γίνεται με τη χρήση υπερήχων μέσω ενός οργάνου απεικόνισης που εισάγεται στον πρωκτό και δείχνει λεπτομερώς τον προστάτη.
Ο ουρολόγος επιλέγει πόσα τμήματα ιστού θα λάβει και μέσω ενός ειδικού μηχανήματος αφαιρεί μικρή ποσότητα ιστού από διαφορετικά σημεία του προστάτη.
Η διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία.
Σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη
Με τις εξετάσεις διαπιστώνεται σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο καρκίνος και άρα, ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση γι’ αυτόν. Τα στάδια είναι τα εξής:
Στάδιο 1: Είναι το αρχικό στάδιο, όπου ο καρκίνος περιορίζεται σε μια μικρή περιοχή του προστάτη. Όταν εξεταστούν εργαστηριακά, τα καρκινικά κύτταρα δεν είναι επιθετικής μορφής.
Στάδιο 2: Ο καρκίνος είναι σε αρχικό στάδιο, ωστόσο μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιθετικός όταν εξεταστεί στο μικροσκόπιο. Εναλλακτικά, σε αυτό το στάδιο ο καρκίνος είναι μεγαλύτερος και έχει αναπτυχθεί και στις δύο πλευρές του προστάτη αδένα.
Στάδιο 3: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη στους διπλανούς ιστούς.
Στάδιο 4: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε κοντινά όργανα όπως η ουροδόχος κύστη, οι λεμφαδένες, τα οστά, οι πνεύμονες ή αλλού.
Επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη
Σε πολύ αρχικό στάδιο και όταν ο καρκίνος είναι πολύ περιορισμένος μπορεί να μη χρειαστεί θεραπεία παρά μόνο αυστηρή και τακτική παρακολούθηση. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός είναι αυτός που πρέπει να κρίνει τι θα εφαρμοστεί στον ασθενή, βασισμένος στο συνολικό ιστορικό και την ηλικία του.
Οι θεραπείες που εφαρμόζονται είναι:
- Χειρουργική επέμβαση: Oλική προστατεκτομή- περιλαμβάνει αφαίρεση του προστάτη αδένα και του περιβάλλοντος ιστού και λεμφαδένων
- Ακτινοθεραπεία: Eξωτερική ακτινοβολία, βραχυθεραπεία
- Ορμονοθεραπεία: Φαρμακευτική αγωγή που σταματά την παραγωγή τεστοστερόνης στο σώμα ή ανακόπτει την πορεία της τεστοστερόνης προς τα καρκινικά κύτταρα και τα βοηθά να αναπαραχθούν
- Ορχεκτομή: Μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα
- Κρυοχειρουργική ή κρυοθεραπεία: Xρήση ψυχρού αέρα για να ψυχθούν οι περιβάλλοντες ιστοί
- Χημειοθεραπεία: Kαταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα- εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της φλέβας ή χαπιών
- Βιολογική θεραπεία - ανοσοθεραπεία: Xρησιμοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου για να παλέψει με τον καρκίνο
Συμβουλές για πρόληψη του καρκίνου του προστάτη
Για να προλάβεις τη νόσο επίλεξε μεσογειακή διατροφή βασισμένη σε φρούτα και λαχανικά, ασκήσου σε τακτική βάση, διατήρησε σταθερό και υγιές σωματικό βάρος και συζήτησε με το γιατρό σου για το αν ανήκεις σε ομάδα υψηλού κινδύνου και τι ακριβώς θα πρέπει να προσέξεις.
Κόστος θεραπείας καρκίνου προστάτη
Το κόστος θεραπείας του καρκίνου του προστάτη εξαρτάται από το γιατρό που θα επιλέξεις και τη θεραπευτική αγωγή που θα χρειαστεί να λάβεις.
Στο κόστος πρέπει να συμπεριληφθεί και το κόστος βιοψίας προστάτη, οι εξετάσεις για το PSA και ο απεικονιστικός έλεγχος.

Μέσο κόστος και εύρος τιμών
Μέσο κόστος επίσκεψης
Από
γιατρούς
Εύρος τιμών για όλες τις περιοχές
Καρκίνος προστάτη και διατροφή
Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και κάνουν χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες θα πρέπει να ακολουθούν πολύ συγκεκριμένη διατροφή για τον καρκίνο προστάτη. Η διατροφή αυτή έχει σκοπό να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.
Η διατροφή που συνιστούν οι διαιτολόγοι έχει σκοπό να αντιμετωπίσει την απώλεια του σωματικού βάρους που συχνά συναντάται στους καρκινοπαθείς και τις παρενέργειες από τις θεραπείες. Επίσης, σε περιπτώσεις που ασθενείς έχουν πάρει βάρος κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών λόγω ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, συνιστώνται διατροφή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και απώλεια βάρους.
Σε γενικές γραμμές, ισχύουν οι παρακάτω διατροφικές συμβουλές:
Τροφές που απαγορεύονται | Τροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και επιτρέπονται |
---|---|
Ζάχαρη | Αβοκάντο |
Αλκοόλ | Ξηροί καρποί |
Επεξεργασμένα τρόφιμα | Ελαιόλαδο |
Σούσι | Λιναρόσπορος |
Ροκφόρ | Κουρκουμάς |
Είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε εξειδικευμένο διαιτολόγο, ώστε να μπορέσει να φτιάξει το καλύτερο δυνατό διατροφικό πρόγραμμα για εσένα βάσει του ιστορικού σου.