ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Καρκίνος του προστάτη

Η συχνότερη μορφή καρκίνου για τον ανδρικό πληθυσμό

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι ο καρκίνος προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως εξελίσσεται αργά και περιορίζεται αρχικώς στον προστάτη αδένα. Κάποιες μορφές καρκίνου προστάτη μπορεί να είναι πολύ επιθετικές και να κάνουν ραγδαία μετάσταση. Αν ανιχνευθεί εγκαίρως έχει πολύ καλές προοπτικές αποτελεσματικής θεραπείας.

Συνήθως ο καρκίνος του προστάτη δεν έχει πρώιμα συμπτώματα. Σε πιο προχωρημένο στάδιο μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως δυσκολία στην ούρηση, πόνο στα κόκκαλα, στυτική δυσλειτουργία, αίμα στο σπέρμα και μειωμένη ροή της ούρησης.

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη είναι η ηλικία, η φυλή (μεγαλύτερος κίνδυνος για τη μαύρη φυλή), το οικογενειακό ιστορικό και η παχυσαρκία.

Οι παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν λόγω του καρκίνου στον προστάτη είναι οι μεταστάσεις (ουροδόχος κύστη, οστά), η ακράτεια ούρων ή η στυτική δυσλειτουργία.

Διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη γίνεται από τον αρμόδιο ιατρό που είναι ο ουρολόγος - ανδρολόγος. Απαιτείται κλινική εξέταση και απεικονιστικός έλεγχος με ψηφιακή εξέταση ορθού και έλεγχο PSA μέσω αιματολογικής εξέτασης.

Αν χρειαστεί γίνεται συμπληρωματικός έλεγχος με υπέρηχο, συλλογή δείγματος προστατικού ιστού- βιοψία και μαγνητική τομογραφία.

Βιοψία προστάτη

Η βιοψία προστάτη συνιστάται να γίνεται είτε βάσει ευρημάτων της εξέτασης PSA είτε αν κατά την κλινική εξέταση εντοπιστεί σκληρία από το γιατρό. Η βιοψία γίνεται με τη χρήση υπερήχων μέσω ενός οργάνου απεικόνισης που εισάγεται στον πρωκτό και δείχνει λεπτομερώς τον προστάτη.

Ο ουρολόγος επιλέγει πόσα τμήματα ιστού θα λάβει και μέσω ενός ειδικού μηχανήματος αφαιρεί μικρή ποσότητα ιστού από διαφορετικά σημεία του προστάτη.

Η διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία.

Σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη

Με τις εξετάσεις διαπιστώνεται σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο καρκίνος και άρα, ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση γι’ αυτόν. Τα στάδια είναι τα εξής:

Στάδιο 1: Είναι το αρχικό στάδιο, όπου ο καρκίνος περιορίζεται σε μια μικρή περιοχή του προστάτη. Όταν εξεταστούν εργαστηριακά, τα καρκινικά κύτταρα δεν είναι επιθετικής μορφής.

Στάδιο 2: Ο καρκίνος είναι σε αρχικό στάδιο, ωστόσο μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιθετικός όταν εξεταστεί στο μικροσκόπιο. Εναλλακτικά, σε αυτό το στάδιο ο καρκίνος είναι μεγαλύτερος και έχει αναπτυχθεί και στις δύο πλευρές του προστάτη αδένα.

Στάδιο 3: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη στους διπλανούς ιστούς.

Στάδιο 4: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε κοντινά όργανα όπως η ουροδόχος κύστη, οι λεμφαδένες, τα οστά, οι πνεύμονες ή αλλού.

Επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

Σε πολύ αρχικό στάδιο και όταν ο καρκίνος είναι πολύ περιορισμένος μπορεί να μη χρειαστεί θεραπεία παρά μόνο αυστηρή και τακτική παρακολούθηση. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός είναι αυτός που πρέπει να κρίνει τι θα εφαρμοστεί στον ασθενή, βασισμένος στο συνολικό ιστορικό και την ηλικία του.

Οι θεραπείες που εφαρμόζονται είναι:

 • Χειρουργική επέμβαση: Oλική προστατεκτομή- περιλαμβάνει αφαίρεση του προστάτη αδένα και του περιβάλλοντος ιστού και λεμφαδένων
 • Ακτινοθεραπεία: Eξωτερική ακτινοβολία, βραχυθεραπεία
 • Ορμονοθεραπεία: Φαρμακευτική αγωγή που σταματά την παραγωγή τεστοστερόνης στο σώμα ή ανακόπτει την πορεία της τεστοστερόνης προς τα καρκινικά κύτταρα και τα βοηθά να αναπαραχθούν
 • Ορχεκτομή: Μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα
 • Κρυοχειρουργική ή κρυοθεραπεία: Xρήση ψυχρού αέρα για να ψυχθούν οι περιβάλλοντες ιστοί
 • Χημειοθεραπεία: Kαταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα- εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της φλέβας ή χαπιών
 • Βιολογική θεραπεία - ανοσοθεραπεία: Xρησιμοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου για να παλέψει με τον καρκίνο

Συμβουλές για πρόληψη του καρκίνου του προστάτη

Για να προλάβεις τη νόσο επίλεξε μεσογειακή διατροφή βασισμένη σε φρούτα και λαχανικά, ασκήσου σε τακτική βάση, διατήρησε σταθερό και υγιές σωματικό βάρος και συζήτησε με το γιατρό σου για το αν ανήκεις σε ομάδα υψηλού κινδύνου και τι ακριβώς θα πρέπει να προσέξεις.

Κόστος θεραπείας καρκίνου προστάτη

Το κόστος θεραπείας του καρκίνου του προστάτη εξαρτάται από το γιατρό που θα επιλέξεις και τη θεραπευτική αγωγή που θα χρειαστεί να λάβεις.

Στο κόστος πρέπει να συμπεριληφθεί και το κόστος βιοψίας προστάτη, οι εξετάσεις για το PSA και ο απεικονιστικός έλεγχος.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

156€

Από

19

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 223€
Αττική 50€

Καρκίνος προστάτη και διατροφή

Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και κάνουν χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες θα πρέπει να ακολουθούν πολύ συγκεκριμένη διατροφή για τον καρκίνο προστάτη. Η διατροφή αυτή έχει σκοπό να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Η διατροφή που συνιστούν οι διαιτολόγοι έχει σκοπό να αντιμετωπίσει την απώλεια του σωματικού βάρους που συχνά συναντάται στους καρκινοπαθείς και τις παρενέργειες από τις θεραπείες. Επίσης, σε περιπτώσεις που ασθενείς έχουν πάρει βάρος κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών λόγω ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, συνιστώνται διατροφή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και απώλεια βάρους.

Σε γενικές γραμμές, ισχύουν οι παρακάτω διατροφικές συμβουλές:

Τροφές που απαγορεύονταιΤροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και επιτρέπονται
ΖάχαρηΑβοκάντο
ΑλκοόλΞηροί καρποί
Επεξεργασμένα τρόφιμαΕλαιόλαδο
Σούσι Λιναρόσπορος
Ροκφόρ Κουρκουμάς

Είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε εξειδικευμένο διαιτολόγο, ώστε να μπορέσει να φτιάξει το καλύτερο δυνατό διατροφικό πρόγραμμα για εσένα βάσει του ιστορικού σου.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostate-cancer/symptoms-causes/syc-20353087

2. http://www.webmd.com/prostate-cancer/video/marks-treatment-prostate-cancer

3. Mack Roach III, Gerald Hanks, Howard Thames, Paul Schellhammer, William U. Shipley, Gerald H.Sokol, Howard Sandler. Defining biochemical failure following radiotherapy with or without hormonal therapy in men with clinically localized prostate cancer: Recommendations of the RTOG-ASTRO Phoenix Consensus Conference.International Journal of Radiation Oncology, Biology, Physics. Vol 65, Iss 4, 15 July 2006, Pages 965-974

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.