ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης

Ο 2ος σε συχνότητα καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
  • Επιτρέπονται

    • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

    • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

  • Δεν επιτρέπονται

    • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

    • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

    • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Τι είναι ο καρκίνος ουροδόχου κύστης

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι μια πολύ κοινή μορφή καρκίνου. Απαντάται συχνότερα σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, αν και γενικώς είναι δυνατό να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες. Ξεκινά συνήθως στα κύτταρα (ουροθηλιακά) που βρίσκονται μέσα στην ουροδόχο κύστη, στο σημείο όπου αποθηκεύονται τα ούρα. Οι τύποι του καρκίνου αυτού είναι το ουροθηλιακό καρκίνωμα, το πλακώδες καρκίνωμα και το αδενοκαρκίνωμα.

Περίπου 7 στους 10 καρκίνους της ουροδόχου κύστης εντοπίζονται σε πρώιμο στάδιο, με αποτέλεσμα τα ποσοστά επιβίωσης να είναι μεγάλα. Ωστόσο, υπάρχει ενδεχόμενο να υποτροπιάσει και άρα, είναι πολύ απαραίτητη η τακτική επανεξέταση για αρκετά χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι:

  • Αιματουρία
  • Επώδυνη ούρηση
  • Πόνος στην πύελο
  • Συχνουρία
  • Πόνος στην πλάτη

Ενίοτε, η αιματουρία μπορεί να εντοπίζεται μόνο με το μικροσκόπιο και να μην είναι αντιληπτή με γυμνό μάτι. Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν και κάποια άλλη πάθηση, δεν είναι απαραιτήτως ένδειξη καρκίνου.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης εμφανίζεται όταν αρχίζουν να αναπτύσσονται μη φυσιολογικά τα κύτταρα στην ουροδόχο κύστη. Κάποιες από τις αιτίες που συμβαίνει αυτό είναι το κάπνισμα, η έκθεση σε χημικά ή σε ακτινοβολία, οι παρασιτικές λοιμώξεις ή οι χρόνιες ενοχλήσεις στην περιοχή.

Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Οι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη της νόσου είναι το κάπνισμα, η ηλικία, η φυλή (η λευκή κινδυνεύει περισσότερο), το φύλο (εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες), η έκθεση σε χημικά, η προηγούμενη θεραπεία για καρκίνο, το οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό καρκίνου και οι χρόνιες λοιμώξεις.

Διάγνωση του καρκίνου ουροδόχου κύστης

Η διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης γίνεται από τον ουρολόγο- ανδρολόγο. Απαιτείται κυστεοσκόπηση (με τη χρήση κυστεοσκοπίου ελέγχεται η ουρήθρα και η κύστη), βιοψία (λήψη δείγματος κυττάρων για έλεγχο), κυτταρολογική ούρων (έλεγχος δείγματος ούρων για έλεγχο και ανεύρεση καρκινικών κυττάρων) και απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική τομογραφία, ουρογραφία ή πυελογραφία- έλεγχος της δομής του ουροποιητικού συστήματος).

Σταδιοποίηση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Η σταδιοποίηση της νόσου γίνεται μέσω πρόσθετων εξετάσεων που περιλαμβάνουν: αξονική και μαγνητική τομογραφία, ακτινογραφία θώρακος και σπινθηρογράφημα οστών.

Τα στάδια του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι:

Στάδιο 1: Σε αυτό το στάδιο ο καρκίνος εντοπίζεται στο εσωτερικό τοίχωμα της κύστης αλλά δεν έχει εισχωρήσει ακόμα στο μυϊκό τοίχωμα.

Στάδιο 2: Έχει εισχωρήσει στο μυϊκό τοίχωμα, αλλά εξακολουθεί να περιορίζεται στην ουροδόχο κύστη.

Στάδιο 3: Ο καρκίνος έχει προχωρήσει από την κύστη στους περιβάλλοντες ιστούς.

Στάδιο 4: Τα καρκινικά κύτταρα έχουν μετασταθεί στους λεμφαδένες και σε άλλα όργανα όπως τα οστά, το συκώτι ή οι πνεύμονες.

Επιλογές θεραπείας για καρκίνο ουροδόχου κύστης

Η επιλογή θεραπείας γίνεται βάσει του σταδίου της νόσου, του είδους της και της συνολικής κατάστασης υγείας του ασθενή. Μπορεί να εφαρμοστεί χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ανοικοδόμηση του ουροποιητικού, συστηματική χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και ανοσοθεραπεία. Η χειρουργική μέθοδος περιλαμβάνει τη διουρηθρική εκτομή όγκου ουροδόχου κύστης (TURBT), την ρομποτική κυστεκτομή (μερική ή ολική αφαίρεση της ουροδόχου κύστης με ρομποτική μέθοδο) ή την ανοικοδόμηση ουροποιητικού (ουρητηροδερμοστομία-εφαρμόζεται μετά από ριζική κυστεκτομή για να δημιουργήσει νέα δίοδο των ούρων προς τα έξω).

Μετά το τέλος της θεραπείας, η νόσος μπορεί να υποτροπιάσει σε κάποιες περιπτώσεις. Γι’ αυτό, το πιο σημαντικό κομμάτι της θεραπείας παραμένει ο τακτικός επανέλεγχος στο χρονικό διάστημα που θα σου ορίσει ο γιατρός.

Κόστος θεραπείας καρκίνου ουροδόχου κύστης

Το κόστος για την αντιμετώπιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης εξαρτάται από το γιατρό που θα επιλέξεις, από το στάδιο της νόσου αλλά και από τη θεραπευτική αγωγή που θα χρειαστεί να λάβεις.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

52€

Από

36

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος
Αττική 56€

Καρκίνος ουροδόχου κύστης και διατροφή

Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και κάνουν χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες θα πρέπει να ακολουθούν πολύ συγκεκριμένη διατροφή για τον καρκίνο ουροδόχου κύστης. Η διατροφή αυτή έχει σκοπό να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Η διατροφή που συνιστούν οι διαιτολόγοι έχει σκοπό να αντιμετωπίσει την απώλεια του σωματικού βάρους που συχνά συναντάται στους καρκινοπαθείς και τις παρενέργειες από τις θεραπείες. Επίσης, σε περιπτώσεις που ασθενείς έχουν πάρει βάρος κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών λόγω ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, συνιστώνται διατροφή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και απώλεια βάρους.

Σε γενικές γραμμές, ισχύουν οι παρακάτω διατροφικές συμβουλές:

Τροφές που απαγορεύονταιΤροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και επιτρέπονται
ΖάχαρηΑβοκάντο
ΑλκοόλΞηροί καρποί
Επεξεργασμένα τρόφιμαΕλαιόλαδο
Σούσι Λιναρόσπορος
Ροκφόρ Κουρκουμάς

Είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε εξειδικευμένο διαιτολόγο, ώστε να μπορέσει να φτιάξει το καλύτερο δυνατό διατροφικό πρόγραμμα για εσένα βάσει του ιστορικού σου.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Redelman-Sidi G, Glickman MS, Bochner BH. 'The mechanism of action of BCG therapy for bladder cancer--a current perspective'. Nat Rev Urol. 2014 Mar;11(3):153-62

2. http://www.webmd.com/cancer/bladder-cancer/understanding-bladder-cancer-symptoms

3. Gakis G. The role of inflammation in bladder cancer. Adv Exp Med Biol. 2014

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.