Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
Ο ψυχαναγκασμός και οι ιδεοληψίες εμφανίζονται συνήθως μέχρι τα 25 έτη
Ρώτα τους ειδικούς μας
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Βλέπεις τις απαντήσεις
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
-
Επιτρέπονται
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
-
Δεν επιτρέπονται
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Τι είναι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές. Το άτομο που την παρουσιάζει κάνει συχνά δυσάρεστες και ενοχλητικές σκέψεις, που τον οδηγούν σε ψυχαναγκαστικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις και συμπεριφορές που του προκαλούν παράλληλα στρες.
Οι επίμονες και βασανιστικές σκέψεις του ασθενούς ονομάζονται ιδεοληψίες και συνοδεύονται από έντονο άγχος. Το άτομο που βιώνει αυτές τις εμμονές γνωρίζει ότι πρόκειται για δημιουργήματα του μυαλού του, ωστόσο δεν μπορεί να τις αποβάλλει. Έτσι, αναγκάζεται να κάνει αυτό που σκέφτεται ότι είναι το σωστό και το πρέπον εκείνη τη στιγμή για να προστατεύσει τον εαυτό του και να νιώσει καλύτερα.
Αίτια της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής
Οι αιτίες της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής δεν είναι σαφείς. Ενδέχεται να σχετίζεται με την κληρονομικότητα, καθώς τείνει να εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ίδιας οικογένειας. Επίσης, έχει ενοχοποιηθεί και η δυσλειτουργία ορισμένων ορμονών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη.
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα συνδυασμό κληρονομικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που πυροδοτούν την εμφάνισή της. Το ότι μπορεί ένα άτομο σε μια οικογένεια να παρουσιάζει ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή δε σημαίνει απαραιτήτως ότι θα την παρουσιάσουν κι άλλα μέλη της.
Ο ψυχαναγκασμός είναι συμπεριφορά ή κίνηση που κάνει κάποιος, επειδή νιώθει ότι πρέπει να ακολουθήσει κάποιον κανόνα που θεωρεί σωστό. Π.χ. τακτοποίηση σπιτιού συνεχώς, συχνό πλύσιμο χεριών για να τα νιώθει καθαρά, επανάληψη συγκεκριμένων λέξεων, επιθυμία να διατηρεί συμμετρική διάταξη των αντικειμένων, μικροβιοφοβία κ.ά.
Διάγνωση και θεραπεία
Η διάγνωση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής γίνεται από τον ψυχίατρο ή τον κλινικό ψυχολόγο. Κατά την κλινική εξέταση, ο ειδικός καταγράφει το ιστορικό του ασθενούς (τι νιώθει, πώς συμπεριφέρεται, τι σκέφτεται), αλλά και τη συνολική κατάσταση της υγείας του. Στη συνέχεια, μέσω κάποιων τεστ τίθεται η διάγνωση.
Η αντιμετώπιση και θεραπεία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής γίνεται μέσω φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας. Στην ψυχοθεραπεία συνήθως επιλέγεται η συμπεριφοριστική προσέγγιση, ωστόσο εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε περιστατικού, γι’ αυτό η επιλογή της θεραπείας γίνεται μόνο από τον ειδικό.

Μέσο κόστος και εύρος τιμών
Μέσο κόστος επίσκεψης
Από
γιατρούς
Εύρος τιμών για όλες τις περιοχές
Πες μας τη γνώμη σου
Απαντήστε μόνο αν έχετε αποδεδειγμένες ιατρικές γνώσεις
1. David A. Clark, Cognitive-behavioral Therapy for OCD, The Guilford Press London 2004
2. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/obsessive-compulsive-disorder/symptoms-causes/syc-20354432
3. http://www.nhs.uk/news/mental-health/ocd-brains-are-different/