Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς
Τι πρέπει να τρώει και τι να αποφεύγει κάποιος που έχει αλλεργία;
Η διατροφή στην αλλεργία παίζει ρόλο μόνο όταν το αλλεργιογόνο είναι τρόφιμο. Στις αναπνευστικές αλλεργίες δεν απαιτείται κάποια ειδική διατροφή. Στις διατροφικές αλλεργίες αρκεί να απομονωθεί από το διαιτολόγιο το υπεύθυνο για την αλλεργία τρόφιμο και να αποφεύγεται η κατανάλωσή του σε οποιαδήποτε μορφή. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι υπάρχουν τρόφιμα που επηρεάζουν ή επιτείνουν την αλλεργία.
Υπάρχει περίπτωση το αλλεργικό τεστ ή η αλλεργική εξέταση να δείξει λάθος αποτέλεσμα;
Ναι, είναι πιθανό, σε σπάνιες περιπτώσεις να συμβεί κάτι τέτοιο, αν δεν έχει γίνει σωστή διάγνωση. Τα δερματικά τεστ είναι τεστ με μεγαλύτερη ευαισθησία. Μόνο ένας ειδικός αλλεργιολόγος μπορεί να ξεχωρίσει και να αξιολογήσει τα συμπτώματα και τις ενδείξεις, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην κάνουμε αυτοδιάγνωση, αλλά να πηγαίνουμε στο γιατρό αν κάποιο σύμπτωμα επιμένει για μέρες ή μας προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή ή έντονο πόνο.
Τι πρέπει να έχεις παρατηρήσει πριν πας στο γιατρό;
Είναι σημαντικό να έχεις παρατηρήσει καλά τόσο τα συμπτώματα που παρουσιάζεις όσο και τη διάρκεια και την έντασή τους. Αν έχεις φτερνίσματα, καταρροή ή φαγούρα για τουλάχιστον 15 μέρες κάθε χρόνο, τότε πρέπει απαραιτήτως να απευθυνθείς στο γιατρό για να διαπιστώσεις αν έχεις αλλεργία και ποιο είναι το υπεύθυνο αλλεργιογόνο. Επίσης, στην περίπτωση που έχεις κάποιο εξάνθημα στο σώμα σου θα πρέπει να έχεις παρατηρήσει αν εμφανίστηκε αιφνιδίως και αν επιμένει για βδομάδες. Το ίδιο και με το βήχα. Αν επιμένει για περισσότερο από 15-20 μέρες, πρέπει να διερευνηθεί, διότι ίσως υποκρύπτεται αλλεργικό άσθμα.
Αν κάνεις θεραπεία μπορεί να σε ξαναπιάσει αλλεργία;
Συνήθως μετά τη λήψη θεραπείας τα συμπτώματα της αλλεργίας περιορίζονται και συχνά εκμηδενίζονται. Υπάρχει περίπτωση να σε ξαναπιάσει αλλεργία αν και έχεις κάνει θεραπεία, ωστόσο αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι σε πολύ μικρότερο βαθμό, ενώ θα είναι και εύκολα διαχειρίσιμη. Τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιο ήπια και δεν δυσκολεύουν την ποιότητα ζωής τους ασθενή.
Ποιες είναι οι πιο σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης της αλλεργίας;
Οι πιο σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης της αλλεργίας είναι η ανοσοθεραπεία, η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα και η ανοσοθεραπεία για τροφές όπως το ψάρι και οι ξηροί καρποί. Μέχρι στιγμής δεν είναι όλες οι παραπάνω θεραπείες διαθέσιμες στη χώρα μας, ωστόσο αναμένονται σύντομα να έρθουν.
Τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση αλλεργικού σοκ;
Το βασικότερο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε κάποια μονάδα υγείας ή στο κοντινότερο φαρμακείο. Τα βασικότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση μιας αλλεργίας είναι η κορτιζόνη, η αδρεναλίνη (ένεση) και τα αντιισταμινικά. Αν γνωρίζεις ότι είσαι αλλεργικός δεν πρέπει να πηγαίνεις πουθενά χωρίς να έχεις μαζί σου ένα σετ αντιμετώπισης αλλεργιών. Ο γιατρός θα σε ενημερώσει τι ακριβώς πρέπει να έχεις μαζί σου πάντα.