Procedures.SpecialtyCapital

Read scientific articles on

NEW SEARCH

Bunion

Ανακουφίσου από τον πόνο οριστικά και άμεσα

Τι είναι το κότσι στο πόδι

Το κότσι στο πόδι είναι μια δυσμορφία που παρουσιάζεται στο πλάι του μεγάλου δακτύλου. Η ύπαρξή του μπορεί να πυροδοτήσει παραμόρφωση και στα διπλανά δάχτυλα του ποδιού. Σε αυτή την περίπτωση παρατηρούνται τα δύο διπλανά δάχτυλα να ανεβαίνουν πάνω στο πρώτο. Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες και ειδικά σε χορεύτριες μπαλέτου. Όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα νόσησης. Η κλινική του εικόνα περιλαμβάνει μια μεγάλη προεξοχή που συχνά είναι κόκκινη και πρησμένη. Ο πάσχων νιώθει έντονο πόνο όταν φοράει στενά παπούτσια, διότι τρίβεται το σημείο και δημιουργείται φλεγμονή.

Συμπτώματα και αίτια που εμφανίζεται το κότσι ποδιού

Τα βασικά συμπτώματα που προκαλεί είναι:

  • Πόνος στο κότσι
  • Πόνος στο πέλμα
  • Πρήξιμο στη βάση του βλαισού δακτύλου
  • Πλατυποδία
  • Αρθρίτιδα
  • Παραμόρφωση των διπλανών δακτύλων

Τα ακριβή αίτια πρόκλησης δεν είναι σαφή. Εικάζεται ότι οφείλεται σε κληρονομικούς, τραυματικούς και μεταβολικούς παράγοντες. Έχει συνδεθεί με παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα. Απαντάται συχνά σε μέλη της ίδιας οικογένειας, κάτι που οδηγεί ολοένα και περισσότερο στο συμπέρασμα ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι κληρονομικό. Πολύ συχνά επικρατεί η αντίληψη ότι το κότσι και ο πόνος στη φτέρνα οφείλονται σε ψηλά και στενά παπούτσια. Και μπορεί για τον πόνο στη φτέρνα ή για τους κάλους στα πόδια να ευθύνεται εν μέρει και η επιλογή παπουτσιού, κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να ισχύει και για το κότσι ποδιού. Τα παπούτσια αυτά μπορεί να αφήνουν το πόδι για ώρες σε μια λανθασμένη θέση επιτείνοντας τον πόνο που μπορεί να νιώθει ένα πάσχον πόδι.

Διάγνωση και εξετάσεις για το κότσι

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται με απεικονιστικό έλεγχο και κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο ορθοπαιδικός - ορθοπαιδικός χειρουργός. Στον απεικονιστικό έλεγχο συμπεριλαμβάνεται η ακτινογραφία και η μαγνητική τομογραφία. Με τον ακτινολογικό έλεγχο καθορίζεται η σοβαρότητα της κατάστασης και το ακριβές σημείο που πάσχουν τα οστά. Με τη μαγνητική ελέγχεται με ακόμη πιο υψηλή ακρίβεια το στάδιο που βρίσκεται η βλάβη στα δάκτυλα και στο μετατάρσιο του ποδιού.

Αντιμετώπιση και θεραπεία για το κότσι στο πόδι

Η αντιμετώπιση για το κότσι ποδιού περιλαμβάνει συντηρητική θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση. Αναλόγως του σταδίου και της βαρύτητας της νόσου, αλλά και του συνολικού ιστορικού του ασθενούς, ο γιατρός θα επιλέξει ποια μέθοδος ή ποιος συνδυασμός μεθόδων ενδείκνυται για τον εκάστοτε ασθενή.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση άνετων παπουτσιών που αφήνουν τα δάχτυλα ελεύθερα χωρίς να τα πιέζουν. Η φαρμακευτική αγωγή στοχεύει στην ανακούφιση του πόνου και όχι στην αντιμετώπιση της ίδιας της πάθησης. Το ίδιο ισχύει και για τη φυσικοθεραπεία. Ο μόνος τρόπος πέραν της χειρουργικής μεθόδου που μπορεί να διορθώσει εν μέρει το πρόβλημα είναι με τη χρήση ειδικού νάρθηκα. Η εφαρμογή του νάρθηκα θα πρέπει να είναι συνεχής (μέρα-νύχτα), ενώ όταν ο ασθενής την αφαιρέσει το πρόβλημα επιστρέφει. Η πιο μόνιμη και ουσιαστική λύση για την αντιμετώπισή του είναι η χειρουργική επέμβαση με μικροχειρουργικές τεχνικές. Πλέον, η αποκατάσταση μετά την επέμβαση είναι άμεση και ο ασθενής δεν νιώθει καθόλου πόνο, ενώ το πρόβλημα διορθώνεται οριστικά και μάλιστα, ταυτόχρονα και στα δύο πόδια.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με γενική ή τοπική αναισθησία. Διαρκεί μία ώρα σε κάθε πόδι, ενώ ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει για μία ημέρα στο νοσοκομείο και να λάβει προληπτικά αντιβιοτική αγωγή. Τα ράμματα αφαιρούνται περίπου 10-15 μέρες μετά την επέμβαση.

Κόστος θεραπείας

Το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από τη μέθοδο που θα επιλεγεί. Ο ειδικός γιατρός για να σε βοηθήσει να επιλέξεις την κατάλληλη για εσένα μέθοδο είναι ο ορθοπαιδικός - ορθοπαιδικός χειρουργός. Συζήτησε μαζί του το ιστορικό σου, ορίστε το στόχο σας και αποφασίστε ποια μέθοδος ενδείκνυται για τη δική σου περίπτωση.

cost icon

Procedures.AveragePriceTitle

Average service cost

44€

out of

23

doctors

Price range for all areas

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bunions/symptoms-causes/syc-20354799

2. Siddiqui NA, LaPorta GA. 'Minimally Invasive Bunion Correction', Clin Podiatr Med Surg. 2018 Oct;35(4):387-402

3. Scharer BM, DeVries JG. 'Comparison of Chevron and Distal Oblique Osteotomy for Bunion Correction', J Foot Ankle Surg. 2016 Jul-Aug;55(4):738-42

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.

This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]

Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Procedures.BecomeMember Procedures.Free Procedures.ClickHere

Procedures.ErrorOnly

Procedures.TryAgain

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.