THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH

Esophageal cancer

Τα βασικά συμπτώματα και το προσδόκιμο ζωής

Τι είναι ο καρκίνος οισοφάγου

Ο καρκίνος του οισοφάγου εντοπίζεται στο όργανο που εκτείνεται από το λαιμό έως το στομάχι. Ο ρόλος του οισοφάγου είναι επιβοηθητικός στη διαδικασία μεταφοράς της τροφής που μασάς από το λαιμό έως το στομάχι, ώστε να γίνει η πέψη της. Ο καρκίνος στον οισοφάγο ξεκινά στα κύτταρα του εσωτερικού του.

Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Είναι η 6η πιο συχνή θανατηφόρα μορφή καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η νόσος επηρεάζεται πολύ από τις συνήθειες του ασθενή (κάπνισμα, διατροφή, αλκοόλ, παχυσαρκία).

Τα είδη του καρκίνου του οισοφάγου είναι δύο:

  • Αδενοκαρκίνωμα (εντοπίζεται κυρίως στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου)
  • Πλακώδες καρκίνωμα (εντοπίζεται σε όλο το μήκος του οισοφάγου)

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες λιγότερο συχνές μορφές καρκίνου όπως το μικροκυτταρικό καρκίνωμα, το σάρκωμα, το λέμφωμα, το μελάνωμα και το χοριοκαρκίνωμα.

Συμπτώματα καρκίνου του oισοφάγου

Μεταξύ των βασικών συμπτωμάτων συμπεριλαμβάνονται:

  • Βήχας
  • Βραχνάδα
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Αναίτια απώλεια βάρους
  • Πόνος στο στήθος
  • Δυσπεψία και καούρες

Σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης συνήθως δεν εμφανίζονται συμπτώματα. Αν έχεις διαγνωστεί με οισοφάγο Barrett, θα πρέπει να ελέγχεσαι συχνότερα με ειδικές εξετάσεις.

Αίτια και παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του οισοφάγου

Δεν είναι απολύτως σαφής η αιτία πρόκλησης. Τα κύτταρα του οισοφάγου αναπτύσσονται λανθασμένα, μεγαλώνουν και διαιρούνται ανεξέλεγκτα.

Τα συσσωρευμένα μη φυσιολογικά κύτταρα σχηματίζουν έναν όγκο που μπορεί να μεγαλώσει και να εισβάλει σε διπλανά σημεία του σώματος.

Οι παράγοντες κινδύνου που έχουν ενοχοποιηθεί είναι:

  • Το κάπνισμα
  • Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Ο οισοφάγος Barrett
  • Η παχυσαρκία
  • Το αλκοόλ
  • Η φτωχή σε φρούτα και λαχανικά διατροφή
  • Η συχνή κατανάλωση καυτών ροφημάτων
  • Ιστορικό ακτινοθεραπείας
  • Αχαλασία οισοφάγου

Διάγνωση και Εξετάσεις για τον καρκίνο του οισοφάγου

Για να γίνει σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση θα χρειαστεί να απευθυνθείς στον κατάλληλο γιατρό που είναι ο γενικός χειρουργός. Οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι απαραίτητες για να εντοπιστεί το στάδιο της νόσου και στη συνέχεια, να επιλεγεί η καταλληλότερη ανά περίπτωση θεραπευτική αγωγή.

Όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση της νόσου, τόσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής του ασθενή.

Απαιτείται κλινική εξέταση και ενδοσκόπηση. Αρχικώς, θα χρειαστεί ο έλεγχος του ασθενούς με ενδοσκόπιο και η συλλογή δείγματος ιστού για βιοψία.

Στη συνέχεια, θα χρειαστεί απεικονιστικός έλεγχος που περιλαμβάνει ενδοσκοπικό υπέρηχο, ακτινογραφία και τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων.

Πρόληψη, Θεραπεία και Αντιμετώπιση του καρκίνου του οισοφάγου

Μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο να νοσήσεις από καρκίνο του οισοφάγου αν διακόψεις το κάπνισμα, αν περιορίσεις το αλκοόλ, αν εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με φρούτα και λαχανικά, αν γυμνάζεσαι και διατηρείς σταθερό και υγιές σωματικό βάρος.

Η θεραπεία της νόσου βασίζεται κατά κύριο λόγο στο ατομικό ιστορικό του ασθενή και στο στάδιο ανάπτυξης του καρκίνου.

Αν ο όγκος είναι μικρός σε μέγεθος και δεν έχει γίνει μετάσταση προτείνεται η χειρουργική αφαίρεσή του. Η αφαίρεση μπορεί να γίνει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο τμήμα του οισοφάγου. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί μαζί με τμήμα του οισοφάγου να αφαιρεθεί και τμήμα του στομάχου.

Άλλες μορφές θεραπείας είναι το οισοφαγικό stent, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Συχνά μπορεί να εφαρμοστεί συνδυασμός κάποιων μεθόδων όπως της χημειοθεραπείας με την ακτινοθεραπεία.

Κόστος θεραπείας

Το κόστος της θεραπείας του καρκίνου του οισοφάγου εξαρτάται από το γιατρό που θα επιλέξεις, αλλά και από το συνδυασμό των θεραπειών που θα χρειαστεί να γίνουν. Συνήθως εφαρμόζεται μία σειρά θεραπειών, η οποία καθορίζεται από τις ανάγκες του ασθενούς αλλά και από τα ευρήματα των απεικονιστικών εξετάσεων.

cost icon

Average cost and price range

Average service cost

48€

From

7

doctors

Price range for all areas

Καρκίνος οισοφάγου και διατροφή

Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και κάνουν χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες θα πρέπει να ακολουθούν πολύ συγκεκριμένη διατροφή για τον καρκίνο οισοφάγου. Η διατροφή αυτή έχει σκοπό να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Η διατροφή που συνιστούν οι διαιτολόγοι έχει σκοπό να αντιμετωπίσει την απώλεια του σωματικού βάρους που συχνά συναντάται στους καρκινοπαθείς και τις παρενέργειες από τις θεραπείες. Επίσης, σε περιπτώσεις που ασθενείς έχουν πάρει βάρος κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών λόγω ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, συνιστώνται διατροφή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και απώλεια βάρους.

Σε γενικές γραμμές, ισχύουν οι παρακάτω διατροφικές συμβουλές:

Τροφές που απαγορεύονταιΤροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και επιτρέπονται
ΖάχαρηΑβοκάντο
ΑλκοόλΞηροί καρποί
Επεξεργασμένα τρόφιμαΕλαιόλαδο
Σούσι Λιναρόσπορος
Ροκφόρ Κουρκουμάς

Είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε εξειδικευμένο διαιτολόγο, ώστε να μπορέσει να φτιάξει το καλύτερο δυνατό διατροφικό πρόγραμμα για εσένα βάσει του ιστορικού σου.

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/esophageal-cancer/symptoms-causes/syc-20356084

2. http://www.webmd.com/cancer/esophageal-cancer#1-3

3. Malafaia O. 'The future of the esophagus cancer.' Arq Gastroenterol. 2013 Apr;50(2):79-80.

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.