Καλησπέρα σας, Τους τελευταίους δύο μήνες έχω αρχίσει να βιώνω έντονο άγχος και περιορισμό. Είχα δύο επεισόδια έντονου φόβου — την πρώτη φορά επειδή δεν ανέπνεα καλά, και τη δεύτερη μετά τη λήψη μελατονίνης. Από τότε φοβάμαι μην ξανασυμβεί και έχω σταματήσει να ζω όπως πριν. Ήμουν πάντα ένα άτομο ανεξάρτητο, κοινωνικό, δραστήριο, που δεν φοβόταν τίποτα και δεν καθόταν ποτέ στο σπίτι. Τώρα όμως νιώθω εγκλωβισμένη, σαν κάτι μέσα μου να με σταματάει, και αυτό με έχει ρίξει πολύ ψυχολογικά. Η τελευταία φορά που βγήκα έξω για ξενύχτι ήταν στις 27 του μήνα. Όταν επέστρεφα σπίτι, ένιωσα ξαφνικά ένα έντονο “κενό” μέσα μου — μια περίεργη, βαριά αίσθηση που δεν μπορώ να εξηγήσω. Από τότε, δεν έχω καταφέρει να ξαναβγώ εκτός της περιοχής μου. Παρόλο που ήμουν πάντα ένα ανεξάρτητο και κοινωνικό άτομο, πλέον νιώθω περιορισμένη, σαν να φοβάμαι κάτι που δεν μπορώ να ορίσω. Σήμερα πήρα την απόφαση να αλλάξω ψυχολόγο, καθώς με τον προηγούμενο δεν ένιωθα ουσιαστική υποστήριξη ή πρόοδο. Έχω κάνει σχεδόν όλες τις ιατρικές εξετάσεις (μένει μόνο ο θυρεοειδής) και προσπαθώ να βρω μια προσέγγιση που να με βοηθήσει να καταλάβω τι μου συμβαίνει και να ξαναβρώ τον εαυτό μου. Πιστεύετε πως αυτή η “αίσθηση κενού” και ο περιορισμός συνδέονται με κρίσεις πανικού ή πρόκειται για κάτι βαθύτερο; Τι είδους θεραπευτική προσέγγιση θα προτείνατε;
Καλησπέρα σας. 'Οταν νιώθουμε περιορισμένες κι εγκλωβισμένες είναι φυσικό να δημιουργείται μέσα μας φόβος και πανικός (κάντε το εικόνα σαν σε ταινία: ένα άτομο να είναι κλεισμένο κάπου χωρίς διέξοδο, να ψάχνει απεγνωσμένα να διαφύγει και να μην μπορεί. Δεν θα νιώσει πανικό? Δεν θα του κοπεί η ανάσα από τον φόβο και από την αίσθηση ότι δεν υπάρχει διέξοδος, άρα και ελπίδα?) 'Ισως βρίσκεστε σε κάποιο σημείο στη ζωή σας, που χρειάζεστε κάποιες αλλαγές και γι' αυτό το σύστημά σας φροντίζει να σας το "υπενθυμίζει" είτε με αίσθημα κενού ακόμα και μετά από "διασκέδαση" (που μπορεί όμως πλέον να μην είναι καθόλου διασκ...έδαση για εσάς, να μην σας γεμίζει), είτε με κρίσεις πανικού ως ένα πιο έντονο "καμπανάκι", ώστε να στρέψετε περισσότερο την προσοχή σας στο να αναζητήσετε τι στ' αλήθεια έχει νόημα για εσάς τώρα. Αλλάζουμε συνεχώς και τα πράγματα ή οι καταστάσεις που μπορεί να μας ικανοποιούσαν παλιά, είναι πιθανό να μην λειτουργούν πλέον προς όφελός μας, προς όφελος της ψυχής μας. Και αυτό το νιώθουμε. Είναι αυτή η αίσθηση του κενού και του βάρους που περιγράφετε, ακόμα κι αν δεν σας έχει γίνει συνειδητό το τι ακριβώς είναι. Το σώμα συνήθως γνωρίζει πολύ καλά, πριν το μυαλό αποκωδικοποιήσει. Κατά τη γνώμη μου, το κλειδί για την θεραπεία είναι όχι τόσο η προσέγγιση, αλλά ο άνθρωπος που έχετε απέναντί σας και κυρίως το πώς νιώθετε μαζί του. Ασφάλεια, εμπιστοσύνη, ελευθερία, ανθρωπιά, αληθινό ενδιαφέρον και κατάρτιση, φυσικά. Αλλά και το κατά πόσο είστε εσείς διαθέσιμη να δουλέψετε, ώστε να έχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.
Η δική μου εμπειρία και επιλογή είναι η Προσωποκεντρική προσέγγιση, με στοιχεία σωματικής θεραπείας Focusing και Τραυματοθεραπείας (που για τις αγχώδεις διαταραχές τα θεωρώ απαραίτητα).
*Οι εξετάσεις του θυρεοειδή είναι απαραίτητο να γίνουν, μιας και οι ορμόνες του συνδέονται άμεσα με κρίσεις πανικού και διαταραχές διάθεσης. Εάν αποκλειστεί ότι υπάρχει σχετική ανισορροπία (που θα σας την ρυθμίσει ενδοκρινολόγος), επικεντρωθείτε στο τι αλλαγές ζητάει ο εσώτερος εαυτός σας. Καλή επιτυχία σε ό,τι επιλέξετε!
Διάβασε περισσότερα
Η προσέγγιση που είναι επαρκώς επιστημονικά τεκμηριωμένη για αυτό που περιγράφετε, είναι η θεραπεία συμπεριφοράς, η οποία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση κρίσεων άγχους και πανικού. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, μπορείτε να κατανοήσετε πώς οι σκέψεις και οι συμπεριφορές σας επηρεάζουν το άγχος, να ενισχύσετε την επαφή με τον εαυτό σας και να επανασυνδεθείτε με δραστηριότητες που σας είναι σημαντικές. Παράλληλα, θα υπάρξει στήριξη για τη σταδιακή επανένταξή σας σε καταστάσεις που τώρα βιώνονται ως απειλητικές, ώστε να επανακτήσετε σταδιακά την αίσθηση ελευθερίας και ελέγχου.
Ψυχοθεραπεύτρια
Καλησπέρα και συγχαρητήρια που μοιράζεσαι την εμπειρία σου!
Αυτό που περιγράφεις μοιάζει με κρίσεις πανικού και έντονο άγχος, που συνοδεύονται από αποφυγές και μια αίσθηση “αποσύνδεσης” από τον εαυτό σου. Το γεγονός ότι ένιωθες ελεύθερη και ανεξάρτητη, και τώρα νιώθεις περιορισμένη, είναι φυσικό να σε έχει ταράξει. Δεν σημαίνει όμως ότι “χάλασες” ή ότι δεν θα ξαναβρείς τον εαυτό σου.
~ Η απόφασή σου να αλλάξεις ψυχολόγο είναι σωστή. Η θεραπεία πρέπει να σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια και να βλέπεις σταδιακή αλλαγή.
~ Μια προσέγγιση όπως η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) μπορεί να σε βοηθήσει πολύ — δουλεύει πάνω... στις σκέψεις, τους φόβους και τις αποφυγές.
~ Αν το “κενό” που ένιωσες ήταν πολύ έντονο, ίσως αξίζει να διερευνηθεί και πιο βαθιά, με έναν θεραπευτή που ξέρει να δουλεύει και με σωματικά ή συναισθηματικά μπλοκαρίσματα (π.χ. μέσω mindfulness ή τραυματοεστιασμένων τεχνικών).
Το πιο σημαντικό; Δεν είσαι μόνη σου σε αυτό. Με τη σωστή υποστήριξη, θα ξαναβρείς την ισορροπία σου. Ίσως μάλιστα αυτή η περίοδος να σε φέρει πιο κοντά στον πραγματικό σου εαυτό!
Αν χρειαστείς βοήθεια ακόμα και για το τι να ρωτήσεις τον νέο ψυχολόγο ή τι να περιμένεις από την πρώτη σας συνάντηση, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις!
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας. Η αλήθεια είναι πως οι λεπτομέρειες δεν είναι αρκετές για να έρθει το συμπέρασμα του πανικού, παρόλα αυτά το σημαντικό είναι πως επηρεάζει τη λειτουργικότητά σας. Το πόσο βαθιά ψυχικά ακουμπούν, επίσης, οι προεκτάσεις αυτού, είναι ουσιαστικό, και είμαι σίγουρος πως αυξάνει τον προβληματισμό. Θα πρότεινα, αν τα επεισόδια συνεχίσουν και γίνουν τακτικής βάσης, μια CBT βραχυπρόθεσμη θεραπεία για την επαναφορά της λειτουργικότητας, και κατόπιν κάτι πιο μακροπρόθεσμο, με τον/την ειδικό πια που νιώθετε πως ενδέχεται να υπάρξει πρόοδος, όπως η συστημική θεραπεία, ή κάτι πιο ψυχοδυναμικό, για να αγγίξει τις βαθύτερες προεκτάσεις του φόβ...ου και του κενού. Ελπίζω να ήμουν όσο το δυνατόν πιο βοηθητικός. Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας. Εφόσον περιγράφετε πως παρατηρείτε τις αλλαγές αυτές τους τελευταίους δύο μήνες, ίσως θα βοηθήσει να αναλογιστείτε εάν συνδέονται με κάποιο συγκεκριμένο βίωμα που συνέβη το τελευταίο διάστημα και να το φέρετε ως θέμα στην ψυχοθεραπεία σας. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική σε ζητήματα αγχωδών διαταραχών και δυσκολίας στην συναισθηματική αυτορύθμιση.
Ψυχολόγος
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία θεωρείται η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για τέτοια συμπτώματα. Εξετάστε και την πιθανότητα συνδυασμού με ψυχιατρική αξιολόγηση, ειδικά εάν τα συμπτώματα επιμένουν και επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά σας.
Καλησπέρα,
Αυτό που περιγράφετε μοιάζει με αντίδραση έντονου άγχους ή κρίσεων πανικού, που σας έχει κάνει να αισθάνεστε αποσυνδεδεμένη από τον εαυτό σας, τις συνήθειες σας και τις ανάγκες σας.
Η αίσθηση του «κενού» και ο φόβος για το άγνωστο είναι πολύ συχνές μετά από τέτοιες εμπειρίες.
Περισσότερο από την ίδια τη θεραπευτική προσέγγιση, αυτό που φαίνεται να έχει σημασία να νιώθετε είναι η κατανόηση και η ασφάλεια στη θεραπευτική σχέση. Η χημεία με τον θεραπευτή είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας.
Όταν νιώσετε ότι κάποιος πραγματικά σας ακούει, τότε μπορεί να ξεκινήσει η πραγματική μετακίνηση.
Έχετε ήδη ξεκινήσει... τη διαδικασία θεραπείας, απλώς και μόνο επειδή αναγνωρίσατε την ανάγκη σας και αποφασίσατε να την φροντίσετε.
Διάβασε περισσότερα
O τρόπος που περιγράφεις αυτό που βιώνεις είναι εξαιρετικά ζωντανός και ουσιαστικός — όχι μόνο ως σύνολο συμπτωμάτων, αλλά ως μια εσωτερική μετάβαση που μοιάζει να σε έχει αιφνιδιάσει. Και είναι πολύ σημαντικό που, μέσα στη δυσκολία, συνέχισες να ψάχνεις, να φροντίζεις τον εαυτό σου και να διεκδικείς έναν χώρο που να σε "χωράει" θεραπευτικά.
Oι κρίσεις άγχους, οι φόβοι και το αίσθημα περιορισμού που περιγράφεις, δεν αντιμετωπίζονται ως «παθολογία», αλλά ως ζωντανά σήματα ότι κάτι στον εσωτερικό σου κόσμο ή/και σχεσιακό αναζητά νέο νόημα ή τρόπο ύπαρξης. Συχνά, πίσω από την απότομη εμφάνιση άγχους ή κρίσεων, υπάρχει μια... έντονη ψυχική "μετάβαση": ίσως ένα κομμάτι του εαυτού σου να μην μπορεί πια να συνεχίσει όπως πριν, και αυτό να γεννά ένα προσωρινό «πάγωμα» ή αποδιοργάνωση.
Μοιάζει σαν το σώμα και ο ψυχισμός σου να τραβάνε "χειρόφρενο", όχι για να σε εμποδίσουν, αλλά για να σε προστατεύσουν — για να πάρεις απόσταση από έναν τρόπο ζωής ή ρόλο που ως τώρα έδειχνε «ανεξαρτησία», αλλά ίσως άφηνε λίγο χώρο για εύθραυστα, ευάλωτα κομμάτια που τώρα ζητούν να ακουστούν. Η «παλιά σου εικόνα» φαίνεται δυναμική, εξωστρεφής, αυτάρκης. Και τώρα αυτή η εικόνα κλονίζεται. Όμως αυτό δεν σημαίνει αποδόμηση του εαυτού, αλλά εμβάθυνση και άνοιγμα προς νέες πλευρές του.
Το «κενό» που περιγράφεις
Δεν είναι σπάνιο να εμφανίζεται μετά από έντονη εμπειρία ή αλλαγή φάσης. Συχνά είναι το σημείο μετάβασης ανάμεσα σε αυτό που ήσουν και σε αυτό που δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί, αλλά έρχεται. Το ερώτημα δεν είναι μόνο «τι έπαθα», αλλά:
Τι ζητά να γεννηθεί μέσα από αυτό που περνάω;
Ποια κομμάτια μου δεν είχα ακούσει μέχρι τώρα;
Συνδέεται αυτό με κρίσεις πανικού;
Πολύ πιθανά, ναι. Αλλά όχι μόνο. Οι κρίσεις είναι η "κορυφή" της έντασης. Το υπόστρωμα μπορεί να έχει να κάνει με πιο βαθιές υπαρξιακές ανησυχίες: τα όρια, την ασφάλεια, τον έλεγχο, την αυτοεικόνα, το «ποια είμαι τώρα».
Τι προσέγγιση θα ταίριαζε;
Αν νιώθεις ότι έχει έρθει η ώρα να εμβαθύνεις και όχι απλώς να “ηρεμήσεις” τα συμπτώματα, τότε ίσως μια συστημική ή υπαρξιακή ψυχοθεραπευτική προσέγγιση σου ταιριάζει. Αυτού του τύπου η θεραπεία:
• Δεν επικεντρώνεται μόνο στο άγχος ως σύμπτωμα,
• Αλλά στο πώς συνδέεται με την ταυτότητά σου, τις σχέσεις, τα «πρέπει» και τα νοήματα της ζωής σου μέχρι τώρα.
• Σε βοηθά να επανεξετάσεις όχι μόνο τι φοβάσαι, αλλά και τι χρειάζεσαι.
Και μια σκέψη κλεισίματος:
Μερικές φορές, η ζωή παγώνει όχι επειδή τελειώνει κάτι, αλλά επειδή κάτι καινούργιο προσπαθεί να ξεκινήσει — και χρειάζεται χώρο.
Διάβασε περισσότερα
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο συμβουλευτικής από ιατρούς ή επαγγελματίες υγείας
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Οι ερωτήσεις αναφορικά με συστάσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων ή η οποιαδήποτε συνταγογράφηση
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Μίλα με έναν ειδικό καθημερινά από τις 08:00 έως τις 23:00, μέσω chat ή βίντεο και πάρε τις απαντήσεις που χρειάζεσαι σε λίγα λεπτά.
Όταν πρόκειται για φαρμακευτική αγωγή, είναι καλύτερο να έχεις απαντήσεις προσαρμοσμένες στο ιατρικό σου ιστορικό. Συνομίλησε με έναν ειδικό για να λάβεις ασφαλή, εξατομικευμένη καθοδήγηση μέσα σε λίγα λεπτά.