• Κρίση πανικού
  • Υποβλήθηκε 14/05/2025

Πως να ξεπεράσω το φόβο οδήγησης μετά από κρίση πανικού;

Έπαθα κρίση πανικού μια φορά ενώ οδηγούσα και από τότε δεν μπορώ να ξαναοδηγήσω. Αν και αναγκάστηκα το παίρνω λόγω των παιδιών τώρα έχω καιρό να οδηγήσω και βρίσκω δικαιολογίες για να μην πάω κάπου έχω τον φόβο ότι θα ξαναπάθω κάτι μέσα στο αμάξι. Πως μπορώ να το αποφύγω;

20 ειδικοί απάντησαν

  • Καλησπέρα,
    Η αποφυγή του αγχογονου ερεθίσματος μπορεί να φαίνεται ότι ανακουφίζει προσωρινά, όμως μακροπρόθεσμα ενισχύει τον φαύλο κύκλο της αποφυγής με αποτέλεσμα το άτομο που το βιώνει να νιώθει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο.
    Η Βιοθυμικη Ψυχοθεραπεία - μια βαθιά θεραπεία του υποσυνείδητου - έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στις κρίσεις πανικού.
    Παραμένω στην διάθεση σας.
    Ευχαριστώ πολύ!

    Νέζου Αφροδίτη

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Ψυχοθεραπεύτρια

    Αργυρούπολη

  • Δεν είστε μόνη σε αυτό. Αρκετοί άνθρωποι έχουν βιώσει κρίση πανικού κατά την οδήγηση κι είναι απολύτως λογικό να σας έχει μείνει ο φόβος του να μην συμβει ξανά. Ο εγκέφαλος έχει συνδέσει το τιμόνι με τον κίνδυνο, όχι επειδή φοβάστε το αυτοκίνητο, αλλά λόγω της εμπειρίας της κρίσης πανικού τα έχει συνδέσει. Η αποφυγή είναι φυσική αντίδραση, όμως συχνά κρατά ζωντανό τον φόβο. Μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία, μπορείτε να κατανοήσετε τι πυροδότησε εκείνη την κρίση πανικού και τι σας δυσκολεύει σήμερα, ώστε να χτίσετε σταδιακά ξανά την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, φυσικά με ασφάλεια και δικό σας ρυθμό.

    Κωνσταντίνου Χαρίκλεια

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Χολαργός

  • Θα σας βοηθήσει σημαντικά να ξεκινήσετε συνεδρίες ψυχοθεραπείας.

    Μαυροειδή Άννα

    Συμβουλευτική - Ψυχοθεραπεία-Εποπτεία

    Πανόρμου

  • Η κρίση πανικού είναι μεν τρομακτική, αλλά όχι και επικίνδυνη∙ ο φόβος ότι «θα συμβεί ξανά» οδηγεί σε αποφυγή, η οποία με τη σειρά της συντηρεί το άγχος.

    Η πιο αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία είναι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) με βαθμιαία έκθεση:

    Ψυχοεκπαίδευση – κατανόηση των ψυχολογικών μηχανισμών του πανικού∙ οι σωματικές αισθήσεις είναι αποτέλεσμα αδρεναλίνης, όχι πραγματικός κίνδυνος.

    Ιεραρχία έκθεσης – ξεκινήστε με μικρά, ελεγχόμενα βήματα (π.χ. να καθίσω στη θέση οδηγού με τη μηχανή σβηστή, οδήγηση σε ήσυχο δρόμο 5 ′ κτλ.) και παραμονή στην κατ
    ... Διάβασε περισσότερα

    Δρ. Παναγιωτόπουλος Άγγελος

    Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Αμπελόκηποι

  • Καλησπέρα, είναι λογικό μετά από μια κρίση πανικού την ώρα της οδήγησης να έχει μείνει φόβος. Ο εγκέφαλος "θυμάται" το περιστατικό και προσπαθεί να σας προστατέψει, γι' αυτό και αποφεύγετε να οδηγήσετε. Όμως όσο αποφεύγετε, τόσο μεγαλώνει ο φόβος. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας και σταδιακή εξάσκηση, μπορείτε να ξαναβρείτε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και να νιώσετε ξανά άνετα στο τιμόνι. Το γεγονός ότι θέλετε να το αντιμετωπίσετε είναι πολύ σημαντικό

    Βασιλάκη Άννα

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Γλυφάδα

  • Καλησπέρα!
    Κατανοώ πόσο δύσκολο ήταν να βιώσετε μια κρίση πανικού κατά την οδήγηση και πόσο εύκολα μπορεί να συνδεθεί αυτή η εμπειρία με φόβο και αποφυγή. Ο εγκέφαλος αρχίζει να ερμηνεύει την οδήγηση ως κίνδυνο, κι έτσι, παρόλο που δεν υπάρχει πραγματική απειλή, ενεργοποιείται η αντίδραση του φόβου.
    Στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία προτείνεται η σταδιακή έκθεση, με μικρές, ασφαλείς διαδρομές, ώστε το νευρικό σας σύστημα να διαγράψει τον συσχετισμό με τον πανικό. Είναι σημαντικό να παραμένετε στην κατάσταση μέχρι να μειωθεί το άγχος, και όχι να απομακρύνεστε όταν αυτό εμφανίζεται. Παράλληλα, δουλεύουμε με τις σκέψεις που σας τρομάζ
    ... Διάβασε περισσότερα

    Αρχοντή Άννα

    Ψυχολόγος

    Κολωνάκι

  • Μπορείς να προσπαθήσεις να αφιερώσεις λίγο χρόνο σε αυτό, μεθοδεύοντας την προσπάθειά σου, κατασκευάζοντας συνθήκες ευχάριστες με την εμπειρία της οδήγησης. Ξεκινώντας με απλές διαδρομές, γειτονικές και οικείες, βάζοντας μουσική που σου αρέσει, προσφέροντας μια απόλαυση στο τέλος της σύντομη διαδρομής, έναν ωραίο καφέ κάπου γιατί όχι και μόνη..πολύ απλές διαδρομές που θα τεστάρεις και θα διευκολύνεις τον εαυτό σου. Με μια συστηματικότητα όμως και καθώς αναθαρρύνεσαι πολύ πολύ αργά, επέκτεινέ τες. Ένα δεκάλεπτο πρωινό για παράδειγμα. Όπως και να χει όμως, εάν είχες επεισόδιο πανικού, είναι ένα καμπανάκι για ύπαρξη άγχους που δυσκολεύεσαι να δι... Διάβασε περισσότερα

    Θεοδοσιάδου Εύα

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Θεσσαλονίκη

  • Ο φόβος σου είναι φυσιολογικός μετά από μια κρίση πανικού, ειδικά όταν συνδέεται με κάτι τόσο καθημερινό όπως η οδήγηση. Μπορείς να ξεκινήσεις με μικρές διαδρομές και να προσπαθήσεις να κάνεις βαθιές αναπνοές όταν αισθάνεσαι άβολα. Η ψυχολογική υποστήριξη, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, μπορεί να σε βοηθήσει να επαναφέρεις την αυτοπεποίθησή σου και να αναπτύξεις στρατηγικές αντιμετώπισης για να αισθάνεσαι πιο ασφαλής.

    Νταϊλάκης Παναγιώτης

    Ψυχολόγος

    Θεσσαλονίκη

  • Καλημέρα σας! Θα προτεινα να κάνετε μερικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας σε σχέση με την κρίση πανικού που πάθατε, ωστε να μπορεσετε να επανέλθετε σε σχέση με την οδήγηση

    Καραβούλια Ιωάννα

    Ψυχολόγος - Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

    Μαρούσι

  • Καταλαβαίνω πολύ καλά πόσο έντονο και περιοριστικό μπορεί να είναι αυτό που βιώνετε. Η εμπειρία μιας κρίσης πανικού την ώρα που οδηγεί κανείς είναι ιδιαίτερα τραυματική, γιατί συνοδεύεται συχνά από ένα αίσθημα απώλειας ελέγχου σε μια στιγμή που ο έλεγχος είναι κρίσιμος. Δεν είναι ασυνήθιστο, μετά από ένα τέτοιο επεισόδιο, να αρχίσει κάποιος να αποφεύγει την οδήγηση ή ακόμα και να αναπτύξει έντονο φόβο στην ιδέα ότι θα βρεθεί ξανά πίσω από το τιμόνι.

    Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το μυαλό έχει συνδέσει το αυτοκίνητο και συχνά συγκεκριμένες συνθήκες (π.χ. κίνηση, εθνική οδός, να είστε μόνος/η) με κίνδυνο. Και ενώ γνωρίζετε λογικά ότι δε
    ... Διάβασε περισσότερα

    Αναστοπούλου Φιλίππα

    Κλινική Ψυχολόγος

  • Ευχαριστώ για την ερώτηση – πίσω από τα λόγια σας φαίνεται μια πολύ ανθρώπινη και συχνή εμπειρία, που συνδέει τον φόβο, τη φροντίδα και την καθημερινή επιβάρυνση. Δεν είστε μόνη σε αυτό, και υπάρχει τρόπος να βρείτε ξανά αίσθηση ασφάλειας.

    Τι συμβαίνει όταν παθαίνουμε κρίση πανικού κατά την οδήγηση;
    Μια κρίση πανικού είναι μια έντονη και αιφνίδια σωματική και ψυχική αντίδραση φόβου, χωρίς εμφανή εξωτερική απειλή. Όταν συμβεί μέσα στο αυτοκίνητο – ένα περιβάλλον που απαιτεί εγρήγορση και έλεγχο – ο εγκέφαλος μαθαίνει να συνδέει την οδήγηση με "κίνδυνο", ακόμα κι αν η κρίση πέρασε και δεν υπήρξε κάποιο ατύχημα.

    Α
    ... Διάβασε περισσότερα

    Κολυμένος Βασίλειος

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Άγιοι Ανάργυροι

  • Οσο αποφευγετε ενα φοβο δεν τον αντιμετωπιζετε. Καλυτερα για εσας να αποδεχτειτε οτι δυσκολευεστε αρκετα αυτη την περιοδο και γι αυτο ειχατε τις κρισεις πανικου και να ζητησετε βοηθεια απο ενα ψυχοθεραπευτη. Μη πιεζετε τον εαυτο σας να κανει κατι που δεν θελει. Μιληστε ομως για οσα σας βασανιζουν

    Μουστάκα Άννα

    Ψυχολόγος - Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

    Κολωνάκι

  • Καλησπέρα σας. Η εμπειρία μιας κρίσης πανικού κατά την οδήγηση είναι ιδιαίτερα στρεσογόνα και συχνά συνδέεται με έναν έντονο φόβο επανάληψης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφυγή, ακόμη και όταν η καθημερινότητα απαιτεί μετακινήσεις.
    Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως αυτή η αντίδραση είναι κατανοητή και συχνή. Ο εγκέφαλος προσπαθεί να σας προστατεύσει από κάτι που αντιλήφθηκε ως απειλή. Όμως ο φόβος, όσο παραμένει ανεπεξέργαστος, τείνει να ενισχύεται.
    Μέσα από μια εξειδικευμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, μπορείτε να κατανοήσετε τι ενεργοποιεί το άγχος, να εκπαιδευτείτε σε τεχνικές διαχείρισής του και σταδιακά να επανασυνδεθείτε με την ο
    ... Διάβασε περισσότερα

    Κωτίδου Νεφέλη

    Κλινική Ψυχολόγος

    Κατερίνη

  • Είναι προφανές ότι το άγχος σας είναι υψηλό (εξ'ου και η κρίση πανικού). Αυτή την στιγμή έχει εγκατασταθεί και μία φοβία. Χρειάζεται να συμβουλευτείτε ψυχολόγο. Καλή τύχη!

    Μεταξά Αθηνά

    Ψυχολόγος

    Δραπετσώνα

  • Κατανοώ τον φόβο που νιώθετε μετά από την κρίση πανικού κατά την οδήγηση, είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Σημαντικό είναι να μην αφήσετε τον φόβο να σας περιορίσει, ξεκινώντας σιγά-σιγά με μικρά βήματα μέσα στο αυτοκίνητο και σε κοντινές αποστάσεις. Αν ο φόβος συνεχίζει να επηρεάζει την καθημερινότητά σας, θα σας συμβούλευα να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχολόγο που μπορεί να σας στηρίξει και να σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε.

    Μαρκέτη Κωνσταντίνα

    Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Ηράκλειο Κρήτης

  • Καλημέρα σας. Είναι πολύ σημαντικό να σταματήσετε να το αποφεύγετε καθώς έτσι συντηρείτε τον φόβο σας. Σταδιακά μπορείτε να πάρετε το αυτοκίνητο για μικρές διαδρομές και έπειτα πιο απομακρυσμένες. Η εξοικείωση με αυτό που φοβάστε ότι είναι πιθανό να συμβεί θα απομυθοποιήσει τον φόβο και θα τον κάνει να φαίνεται μικρότερος στα μάτια σας, καθώς με το να χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο θα σας βοηθήσει να διαψεύσετε ότι αυτό που φοβάστε θα συμβεί στα σίγουρα. Επιπλέον, είναι ανάγκη να τακτοποιήσετε ενδεχομένως και άλλα θέματα μέσα σας, καθώς ο πανικός είναι η μεταμφίεση άλλων θεμάτων που μας απασχολούν στη ζωή μας και δε τα διαχειριζόμαστε κατάλληλα... Διάβασε περισσότερα

    Ντούτση Ντόρα

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Κολωνάκι

  • Αυτό που βιώνετε είναι συχνό φαινόμενο: ο εγκέφαλος έχει συνδέσει το αυτοκίνητο με τον κίνδυνο, παρόλο που η κρίση πέρασε και δεν υπήρξε πραγματική απειλή.
    Για να σπάσετε αυτόν τον φαύλο κύκλο, ξεκινήστε με μικρές διαδρομές, σε ήσυχες ώρες και με συνοδεία, αν σας βοηθάει.
    Χρήσιμη είναι και η ψυχοεκπαίδευση: η κρίση πανικού δεν είναι επικίνδυνη, αν και μοιάζει έτσι.
    Αν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε μόνοι, η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε βαθύτερα τη ρίζα του φόβου και να μπορέσετε να διαχειριστείτε την κατάσταση.

    Καλοβάδης Γιώργος

    Ψυχολόγος - Ψυχοσεξολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Κυψέλη

  • Ο μεγαλύτερος φόβος στις κρίσεις πανικού είναι "μην την ξαναπάθω". Αυτή η σκέψη κάνει το άτομο να αρχίσει να αποφεύγει σιγά σιγά καταστάσε ώστε να μην του ξανασυμβεί. Αυτό όμως τελικά επιδεινώνει την κατάσταση και το άτομο χάνει δραστηριότητες υπαβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα ζωής του. Θα σας πρότεινα να συνεχίσετε να κάνετε ό,τι κάνατε και πριν την κρίση και με τη βοήθεια κάποιου ψυχοθεραπευτή να δουλέψετε το πρόβλημα. Αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε θεραπεία μόνο για τις κρίσεις πανικού σας προτείνω να επιλέξετε κάποιον εξειδικευμένο στη γνωσιακή-συμπεριφοριστική προσέγγιση.

    Χρηστίδη Κατερίνα

    Ψυχολόγος

    Παγκράτι

  • Για εξατομικευμένη υποστήριξη απευθυνθείτε σε έναν ειδικό Ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή/τρια για να λάβετε την κατάλληλη για εσάς βοήθεια.

    Μπαμπασίδου Χρυσή

    Ψυχολόγος

    Θεσσαλονίκη

  • Αυτό που περιγράφετε είναι συχνό μετά από μια έντονη κρίση πανικού. Ο φόβος λειτουργεί αποτρεπτικά. Η σταδιακή έκθεση στο ερέθισμα (δηλαδή στην οδήγηση), σε ασφαλές και υποστηρικτικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία.

    Λαγός Μάνος

    Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Αμπελόκηποι

Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο συμβουλευτικής από ιατρούς ή επαγγελματίες υγείας

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
  • Επιτρέπονται

    • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

    • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

  • Δεν επιτρέπονται

    • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

    • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

    • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

    • Οι ερωτήσεις αναφορικά με συστάσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων ή η οποιαδήποτε συνταγογράφηση

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Χρειάζεσαι να δεις έναν επαγγελματία υγείας άμεσα;

Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά

Mobile Image
success envelop

Λάβαμε την ερώτησή σας!

Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.

docontime

Δεν έχεις χρόνο να περιμένεις; Κανένα πρόβλημα.

Μίλα με έναν ειδικό καθημερινά από τις 08:00 έως τις 23:00, μέσω chat ή βίντεο και πάρε τις απαντήσεις που χρειάζεσαι σε λίγα λεπτά.

docontime

Αναζητάς εξατομικευμένες συμβουλές;

Όταν πρόκειται για φαρμακευτική αγωγή, είναι καλύτερο να έχεις απαντήσεις προσαρμοσμένες στο ιατρικό σου ιστορικό. Συνομίλησε με έναν ειδικό για να λάβεις ασφαλή, εξατομικευμένη καθοδήγηση μέσα σε λίγα λεπτά.