• Άγχος και Στρες
  • Υποβλήθηκε 15/09/2023

Νιώθω κόπωση λόγω μαθημάτων, κλαίω με την παραμικρή πίεση που νιώθω και δεν καταλαβαίνω τι διαβάζω και που βρίσκομαι πως το σταματάω;;

29 ειδικοί απάντησαν

  • Καλησπέρα σας! Στις σύγχρονες κοινωνίες και με βάση τη βιασύνη της καθημερινότητας, αυτά που συμβαίνουν δεν είναι και τόσο παράλογα. Ωστόσο πιθανόν να σας βοηθούσε μια καλύτερη προσωπική διαχείριση και οργάνωση ενός προγράμματος, που να περιλαμβάνει και χαλαρά διαλείμματα μισής ώρας ή και όσο εσείς πιστεύετε ότι είναι οκ στο δικό σας χρόνο.

    Κυριακίδη Στεφανία

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Περιστέρι

  • Εάν το άγχος και η κόπωση σας είναι υπερβολικά έντονα και δεν μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε μόνος/η σας, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
    Θυμηθείτε ότι η προσωπική σας υγεία και ευημερία είναι σημαντικές. Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη όταν την χρειάζεστε.

    Παυλίδη Βίλλυ

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Χαλάνδρι

  • Χαιρεται! Αρχικά βρεςτο κίνητρό σου! έπειτα εξερεύνησε τρόπους μάθησης, υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι μάθησης όπως cornell, SQ3L, mindmaps κλπ αυτά για αρχή, αν τώρα αυτά συνοδεύονται και από άγχος θα ήταν λειτουργικό να επισκεφθόσουν Σύμβουλο Ψυχικής υγείας/ Ψυχολόγο για να μετριαστεί και να μείνεις προσηλωμένος/η στους στόχους σου.

    Τσιουραλίδου Όλγα

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπεύτρια

    Εύοσμος

  • Καλησπέρα, η απάντηση στο ερώτημα σας είναι ότι θα πρέπει να δεχτείτε βοήθεια ώστε να γίνει κατανοητό τι είναι αυτό που σας συμβαίνει ώστε να υπάρξει κατάλληλη στρατηγική αντιμετώπισης. Ένας/μία ψυχολόγος ή ψυχίατρος θα μπορούσε να εκτιμήσει την κατάσταση σας και να σας προτείνει. Θεωρώ ότι η ψυχοθεραπεία θα μπορούσε να έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα.

    Απότσος Παναγιώτης

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής - Kλινικός ΨυχοΣεξολόγος

    Κυψέλη

  • Φανταστειτε μια χύτρα ταχύτητας. Όταν η χύτρα φτάσει στα ανώτατα όρια πίεσης που μπορεί να δεχθεί από τον ατμό που ειναι εγκλωβισμένος στο εσωτερικό της, τότε ανοίγει η βαλβίδα για να βγει έξω και σταματάει μόλις τα επίπεδα πίεσης επανέλθουν στο φυσιολογικό και ειναι ασφαλες για να ανοιξει το καπάκι του σκέυους. Ελπίζω η περιγραφή να βοήθησε στο να κατανοήσετε καλύτερα τη κατάσταση σας. Αν χρειάζεστε βοήθεια στη διαχείριση αυτής, καλό θα ειναι να απευθυνθειτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να σας υποστηρίξει μεσα απο ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.

    Δερμάνη Γεωργία

    Ψυχολόγος

    Αμπελόκηποι

  • Καλησπέρα σας.
    Χρειάζεστε ξεκούραση, τρόπους ίσως καλύτερης διαχείρισης του άγχους και του χρόνου σας. Μέσω της ψυχοθεραπείας θα βρεθεί τι είναι όλα αυτά που προκαλούν αυτήν την πίεση και την κόπωση.

    Χαλεπλή Άννα

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Κατερίνη

  • Καλησπέρα,
    Δυστυχώς δεν έχουμε ένα κουμπί να πατήσουμε για να σταματήσουμε μια τέτοια κατάσταση μας. Αυτό χρειάζεται χρόνο και υπομονή κυρίως με τους εαυτούς μας. Η ψυχοθεραπεία είναι ένας καλός τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές μας. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, καλό είναι να στρέψουμε την συγκέντρωση μας στα πιο βασικά - βαθιές αναπνοές, σωστή διατροφή, σωματική άσκηση και σωστό ύπνο.
    Στη διάθεση σας,
    Ναρινέ

    Cholakian Narineh

    Ψυχολόγος

    Νέα Σμύρνη

  • ξεκινώντας αμεσα ψυχοθεραπεία για να θεραπεύσετε τα βαθύτερα αίτια που σας προκαλούν αυτά τα συμπτώματα

    Βλάχου Ιωάννα

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπεύτρια

    Αμπελόκηποι

  • Καλησπέρα σας. Έχει συμβεί κάτι τελευταία στην ζωή σας που σας έχει αναστατώσει; Μπορείτε να ρίξετε τους ρυθμούς στο διάβασμα ή και να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό να του μιλήσετε και να σας καθοδηγήσει να διαχειριστείτε αυτήν την κατάσταση.

    Βασιλάκη Άννα

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Χίος

  • Καλησπέρα. Λυπάμαι πολύ για αυτό. Μοιάζει να έχεις έρθει στα όριά σου. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αφιερώνεις μερικές ώρες κάθε μέρα, ή ακόμα και μερικές μέρες, για να κάνεις αυτό που σε ευχαριστεί - με όποιο κόστος για το διάβασμά σου. Η σωματική και ψυχική μας υγεία αποτελεί προτεραιότητα. Παράλληλα θα σε ενθάρρυνα να απευθυνθείς σε ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή για να αναζητήσετε μαζί λύσεις και τρόπους διαχείρισης. Προσωπικά βρίσκομαι στη διάθεσή σου. Εύχομαι να πάνε όλα καλά.

    Γουλανδρής Γιώργος

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Βούλα

  • Καλημέρα,
    ένα κομμάτι του εαυτού σου μοιάζει να κουβαλάει πολύ πίεση και αυτό είναι τόσο κουραστικό που "παραλύει" το μυαλό. Ενδεχομένως εκεί, σε αυτό το κομμάτι, να υπάρχουν "θέλω", φόβοι, συσσωρευμένες απογοητεύσεις ή ακόμα και τραύματα.
    Αυτό το κομμάτι λοιπόν, αυτό το που σε κάνει να κλαις, με όλα αυτά που εμπεριέχει πρέπει να ακουστεί και να μαλακώσει. Μέσα από την ψυχοθεραπεία δίνουμε χώρο σε όλα αυτά που μέσα μας φωνάζουν και μας παραλύουν, όταν ακουστούν αυτά με ασφάλεια, μαλακώνουν.
    Τότε φεύγουν τα βαρίδια που σταματούν το μυαλό και μπορεί να συγκεντρωθεί στον σκοπό που έχουμε επιλέξει.
    Καλή δύν
    ... Διάβασε περισσότερα

    Μαυροματάκης Κωνσταντίνος

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Θεσσαλονίκη

  • Η πνευματική κόπωση είναι μια συνθήκη που χαρακτηρίζεται από συνεχή πνευματική εγρήγορση κάτι που δημιουργεί ψυχική και σωματική εξάντληση. Κάποιες λύσεις σε αυτές τις περιπτώσεις που θα μπορούσαν να ρυθμίσουν ικανοποιητικά το πρόβλημα είναι να γίνει λήψη κάποιου πολυβιταμινούχου σκευάσματος, βελτίωση της διατροφής και του ύπνου. Και βελτιώνουμε επίσης τον τρόπο σκέψεις μας συνειδητά, σε πιο θετικές και βοηθητικές εαν δυσκολεύεσαι για την συγκεκριμένη εξεταστική είναι οκ μπορεί να συμβαίνει και αυτό κάποιες φορές το σημαντικό είναι να μην αμφιβάλεις για τον εαυτό σου.

    Ανδρεαδάκη Ελισάβετ (Απενεργοποιημένος λογαριασμός)

    Κλινική Υπνοθεραπεύτρια - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Θεσσαλονίκη

  • Καλησπέρα σας η περιγραφή των συμπτωμάτων φαίνεται πως σας προκαλεί αυξημένα επίπεδα άγχους. Για την άμεση και ταχεία αντιμετώπιση όλων αυτών είναι χρήσιμη έναρξη γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας. Μέσω της διαδικασίας γίνεται αναδόμηση στις σκέψεις και πεποιθήσεις που οδηγούν σε έναν αγχογόνο κύκλο με αποτέλεσμα την βελτίωση και την καταπολέμηση της κατάστασης.

    Θελούρας Νικόλαος

    Ψυχολόγος

    Ηλιούπολη

  • Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την αίτία που σε περιόδους έντονης κόπωσης αυξάνεται η πίεση και το άγχος προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτην την δύσκολη και δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση.
    Σε περιόδους πίεσης τείνουμε να βλέπουμε τις καταστάσεις όχι έτσι ακριβώς όπως είναι αλλά κάνοντας "εν θερμώ " σκέψεις . Που τι είναι αυτές οι σκέψεις συνήθως υπερβολικές και καταστροφικές . Είναι χρήσιμο να τις εντοπίσουμε ( μαζί με τον θεραπευτη επειδή πολλές φορές δεν έχουμε καν επίγνωση ότι της κάνουμε ) και να τις αμφισβητίσουμε .
    Έτσι , θα δούμε την κατάσταση πιο ρεαλιστικά και θα ακουλουθήσουν πιο ΄λειτουργικά συναισθήματα που
    ... Διάβασε περισσότερα

    Γιαζιτζή Βασιλική

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Σέρρες

  • Το άγχος απόδοσης στα μαθήματα και τις εξετάσεις είναι ένας πολύ συχνός παράγοντας που πυροδοτεί αρνητικά συναισθήματα τα οποία εκτονώνονται σωματικά με δυσάρεστους τρόπους για το άτομο. Σε περιόδους έντονου άγχους, θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο ώρες διαβάσματος όσο και ευχάριστες, χαλαρωτικές δραστηριότητες. Το διάβασμα σε ένα όμορφο και χαλαρωτικό περιβάλλον, όπως ένα πάρκο ή μια ήσυχη καφετέρια, μπορεί να απαλύνει το συναίσθημα της πίεσης που βιώνεις εκείνη την ώρα. Μπορείς επιπλέον να ενσωματώσεις πράγματα που έχουν μια χαλαρωτική επίδραση πάνω σου (πχ μουσική ή ένα ζεστό ρόφημα) κατά ... Διάβασε περισσότερα

    Δασκαλέα Αικατερίνα

    Ψυχολόγος

    Παπάγου

  • Ίσως έχεις πάθει burn out όπως είπες λόγω μαθημάτων. Εγώ θα σου έλεγα πως χρειάζεσαι λίγο χρόνο ώστε να ξεκουραστείς καθώς αυτή η κόπωση δεν θα σε ωφελήσει ούτε στα μαθήματά σου. Βρες μέσα στην μέρα/ εβδομάδα σου λίγο χρόνο για εσένα. Ξέρω πως είναι δύσκολο,φαντάζομαι πως ο χρόνος σου είναι περιορισμένος αλλά μόνο έτσι θα ξαναγίνεις παραγωγικ@

    Αδαμοπούλου Ελένη

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Γλυφάδα

  • Ίσως επιτρέψετε στον ευατό σας να δει ότι είναι απλά μαθήματα, έχουν τόση αξία όση τους προσδίδετε, αναρωτηθείτε αν αξίζει να θυσιάζετε την ψυχική σας υγεία για να πάει καλά μια εξεταστική. Πάρτε συχνά διαλλείματα, φροντίστε τον ευατό σας με καλό ποιοτικό φαγητό, άσκηση και επαρκές ώρες ύπνου. Ζητήστε βοήθεια αν κάποια μαθήματα σας δυσκολεύουν από συμφοιτητές σας ή πιθανό κάποιο καθηγητή. Το να πιέζετε τον ευατό σας να σταμτήσει να βιώνει το άγχος που βιώνει σίγουρα δεν βοηθά, αντιθέτως σας επιβαρύνει παραπάνω. Αν το άγχος είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα συχνά ή νιώθετε ότι επηρεάζει τη λειτουργικότητά σας, συνεργαστείτε με έναν/μία ειδικό ψυχική... Διάβασε περισσότερα

    Παναγιωτακοπούλου Ελένη & Συνεργάτες

    Ψυχολόγος

    Νέα Σμύρνη

  • Η περίοδος των εξετάσεων είναι δύσκολη και ο μαθητής ή φοιτητής μπορεί να βρεθεί στην κατάσταση που περιγράφετε. Οι προσδοκίες που έχετε από τον εαυτό σας, η πίεση που μπορεί να σας προκαλούν οι οικείοι σας, μερικές φορές και χωρίς να το θέλουν, μπορεί να γίνουν μεγάλο βάρος στις πλάτες σας. Βοηθά να συζητάτε όσα νιώθετε και σκέφτεστε, με φίλους και ανθρωπους που νιώθετε ότι θα σας ακούσουν...Περπατήστε, βρείτε λίγη ώρα μέσα στην ημέρα να ηρεμείτε με λίγη μουσική ή αναπνοές...Κάντε μικρά διαλείμματα και οργανώστε, εαν γίνεται, το διάβασμα με τρόπο που σας αφήνει χρόνο για ύπνο. Καλό φαγητό και πολύ νερό...

    Μουστάκα Άννα

    Ψυχολόγος - Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

    Κολωνάκι

  • Θα ήταν προτιμότερο να ανακαλύψεις τι εξυπηρετεί κι από που πηγάζει αυτή η ένταση που νιώθεις πριν την σταματήσεις. Έτσι θα μπορεί να αντιμετωπιστεί και να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά χωρίς να μεταφερθεί σε κάποια άλλη φάση της ζωής σου ή να εκφραστεί με άλλον τρόπο πέραν του άγχους για την επιτυχία σε οτιδήποτε ακαδημαϊκό κάνεις. Ίσως να παίζει ρόλο η προσδοκία σου σχετικά με τα μαθήματα, ο τρόπος που διαβάζεις, η συχνότητα, το τι άλλο κάνεις εκτός από το διάβασμα ή ακόμα και το τι άλλο θες να κάνεις εκτός από το διάβασμα και ίσως να μη μπορείς. Πέραν των πρακτικών όμως παίζει ρόλο και η συναισθηματική σου κατάσταση την περίοδο που διαβά... Διάβασε περισσότερα

    Κωνσταντίνου Χαρίκλεια

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Χολαργός

  • Αν βιώνετε μια περίοδο κατά την οποία είστε αγχωμένη και νιώθετε πιεσμένη, χρειάζεται να ακούσετε τον εαυτό σας και το σώμα σας. Βρείτε χρόνο να ηρεμείτε, προσπαθήστε να εντάξετε δραστηριότητες εκτόνωσης και ακολουθήστε ένα καθημερινό πρόγραμμα . Αν εξακολουθείτε να νιώθετε έτσι, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να αντιληφθείτε τους παράγοντες που σας στρεσάρουν. Για περαιτέρω πληροφορίες είμαι στη διάθεσή σας!

    Υφαντή Χρυσάνθη - Μαρία

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Χαλάνδρι

  • Μπορείτε να ξεκινήσετε να βάζετε μικρούς στόχους στο διάβασμα και να το χωρίζετε σε ενότητες. Κάθε φορά θα εστιαζετε στη μια ενότητα που έχετε αποφασίσει να διαβάσετε χωρίς να σκέφτεστε τις υπόλοιπες. Σημαντικό είναι να νιώθετε σαν να έχετε πετύχει τον στόχο σας πριν ξεκινήσετε το διάβασμα. Μην πιέζετε τον εαυτό σας να διαβάσει περισσότερο απ' όσο μπορεί. Μετά το διάβασμα πάντα να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα και να κάνετε κάτι που σας χαλαρώνει. Επίσης, είναι καλύτερα να επιλέγετε απογευματινές ώρες για να διαβάσετε. Σας εύχομαι καλή επιτυχία!

    Ρανούτσου Γεωργία

    Ψυχολόγος

    Ηράκλειο Κρήτης

  • Καλημέρα. Καταλαβαίνω πως περνάτε κάποια ιδιαίτερα αγχωτική περίοδο με αποτέλεσμα να νοιώθετε υπερβολική πίεση. Αυτό που σας προτείνω για μια γρήγορη αποφόρτιση, είναι μέσα στο καθημερινό πρόγραμμα σας, να εντάξετε 20 λεπτά περπάτημα (συντροφιά με την αγαπημένη σας μουσική αν θέλετε) και να τηρείται ένα πρόγραμμα ύπνου με τουλάχιστον 8 ώρες ημερησίως. Επίσης μπορείτε λίγο πριν τον ύπνο σας να κάνετε κάποιες πολύ απλές ασκήσεις χαλάρωσης (υπάρχουν πολλές στο διαδίκτυο). Με αυτούς τους τρόπους και το σώμα σας αλλά και το μυαλό σας θα μπορέσουν λίγο να χαλαρώσουν, ώστε να είναι πιο εποικοδομητικές οι ώρες διαβάσματος.

    Μεγαλοοικονόμου Μίτση

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Πειραιάς

  • θεωρώ ότι χρειάζεστε πιο εξειδικευμένη βοήθεια από ειδικό. Δεν υπάρχει απάντηση σ αυτό που με ρωτάτε, δεν είναι διακόπτης για να σταματήσει

    Δημητρίου Τατιάνα

    Νευροεπιστήμων

    Χαλάνδρι

  • Λέτε πως έχετε παραφορτωθεί με μαθήματα και δεν αντέχετε τόση πίεση. Άρα πρέπει κάποια μαθήματα να τα σταματήσετε, επιλέξτε ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΟΝΟΝ!

    Στυλιανίδου Βασιλική

    Ψυχίατρος - Παιδοψυχίατρος

    Ξάνθη

  • Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις και τεχνικές για τη διαχείριση του συγκεκριμένου άγχους. Ίσως μια επίσκεψη σε κάποιον ειδικό που θα μπορεί να σας δείξει κάτι για αρχή, θα σας βοηθήσει. Και στη συνέχεια, βλέπετε πώς θα προχωρήσετε.

    Μανουσάκης Βασίλης

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Καλλιθέα

  • Καλησπέρα σας,
    Για αρχή σημαντικό είναι να εντοπίσετε το βασικό αίτιο που σας προκαλεί αυτή την πίεση που νιώθετε προκειμένου να οργανώσετε με κατάλληλο τρόπο το διάβασμα. Μέσω της ψυχοθεραπείας θα μπορέσετε να ορισετε έναν ασφαλή τόπο για εσάς. Μέσω της ψυχοθεραπείας μπορειτε να εκφράσετε σκέψεις που συναισθηματα σας πιέζουν. Μέσα από τον λόγο και τις λέξεις πολλές φορές έρχεται και η αποφορτιση που επιζητούμε.
    Μεσα από την ψυχοθεραπεία θα μπορέσετε να θέσετε στόχους βήμα βήμα και με μεθοδικοτητα να βρείτε τους κατάλληλους τρόπους και τα μέσα να τους υλοποιήσετε.

    Τσάλλα Ηλιάνα

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Καισαριανή

  • Αν δεν ηρεμίσει η διάθεση δεν είναι εύκολη η συγκέντρωση. Χρειάζεστε ψυχοθεραπεία και θα σας ενημερώσει ο θεραπευτής αν χρειάζεται και ψυχιατρική παρακολούθηση

    Ρήγα Αναστασία (Απενεργοποιημένος λογαριασμός)

    Ψυχολόγος

    Περιστέρι

  • χρειάζεστε βοήθεια, πρέπει να δείτε κάποιον για να πάρετε την κατάλληλη για σας βοήθεια, ψυχοθεραπεία, ή ίσως και μια ήπια αγωγή, αλλά οπωσδήποτε ψυχοθεραπεία, ώστε να αλλάξει κάτι σε όλο αυτό

    Παπαθανασοπούλου Έλενα

    Ψυχοθεραπεύτρια - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Χολαργός

  • Μου περιγράφετε αγχώδη και καταθλιπτικά συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτείτε ειδικό ψυχίατρο ψυχοθεραπευτή να σας βοηθήσει θεραπευτικά.

    Θελερίτης Χρήστος

    Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής

    Ευαγγελισμός

Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
  • Επιτρέπονται

    • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

    • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

  • Δεν επιτρέπονται

    • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

    • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

    • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime