Καλησπέρα σας, εδώ και περίπου 2 χρόνια εμφανίζω κρίσεις πανικού κυρίως έξω με μια παρέα το βράδυ, όταν καταναλώνω κάποιο αλκοολούχο ποτό, είτε στο κουρείο είτε μετά από έντονη κούραση μετά από πολλές ώρες στη δουλειά, αισθάνομαι κάπως σαν χαμένος και ότι χάνω την αίσθηση με το περιβάλλον γύρω μου, όταν πιάσω κάποιο αντικείμενο ή αρχίσω να μιλάω, κάπως επανέρχομαι, χρειάζομαι ψυχολόγο? ή το αίτιο μπορεί να είναι οργανικό και πρέπει να απευθυνθώ σε άλλη ειδικότητα? Ευχαριστώ πολύ!!
Καλησπέρα σας,
Η αίσθηση που περιγράφετε — σαν να «χάνεστε», να απομακρύνεστε λίγο από το περιβάλλον ή να μην νιώθετε πλήρως παρών — μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να εμφανίζεται μέσα σε καταστάσεις έντονου άγχους, κούρασης ή υπερέντασης και αρκετοί άνθρωποι την περιγράφουν σαν αποπραγματοποίηση ή αποσύνδεση. Το ότι επανέρχεστε όταν μιλάτε ή εστιάζετε σε κάποιο αντικείμενο ταιριάζει αρκετά με το ότι το νευρικό σύστημα «γαντζώνεται» ξανά στο παρόν και μειώνεται η αίσθηση αποσύνδεσης.
Το ότι συμβαίνει σε συγκεκριμένες συνθήκες — βράδυ, αλκοόλ, κοινωνικές καταστάσεις, έντονη κόπωση — ίσως δείχνει ότι ο οργα...νισμός σας γίνεται πιο ευάλωτος όταν υπάρχει σωματική ή ψυχική καταπόνηση. Από την άλλη, επειδή δεν μπορεί να γίνει ασφαλές συμπέρασμα μόνο από ένα μήνυμα, δεν είναι λάθος να αποκλειστεί και κάποια οργανική αιτία αν δεν έχει γίνει ποτέ βασικός έλεγχος. Συνήθως ένας αρχικός ιατρικός έλεγχος βοηθά ώστε να υπάρχει πιο καθαρή εικόνα και να μην μένει συνεχής αμφιβολία.
Αν όμως οι εξετάσεις είναι καθαρές και το μοτίβο εμφανίζεται κυρίως σε καταστάσεις στρες, υπερδιέγερσης ή φόβου, τότε πιθανόν το άγχος παίζει σημαντικό ρόλο. Σε αρκετές περιπτώσεις, όταν κάποιος φοβηθεί έντονα μια τέτοια εμπειρία, αρχίζει μετά να παρακολουθεί τον εαυτό του συνεχώς μήπως «ξανασυμβεί», και αυτό από μόνο του μπορεί να συντηρεί τον κύκλο.
Πιθανόν θα είχε νόημα να απευθυνθείτε και σε ψυχολόγο, ειδικά αφού αυτό επαναλαμβάνεται εδώ και δύο χρόνια και φαίνεται να συνδέεται με κρίσεις πανικού ή φόβο απώλειας ελέγχου. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι «είναι μόνο ψυχολογικό», αλλά ότι ο τρόπος που αντιδρά το νευρικό σύστημα πιθανόν χρειάζεται να δουλευτεί πιο οργανωμένα ώστε να μειωθεί η ένταση και ο φόβος γύρω από αυτά τα επεισόδια.
Με εκτίμηση,
Ι.Μ.Θ.
Διάβασε περισσότερα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια | Ηλιούπολη
Καλησπέρα σας. Πόσο αλκοόλ καταναλώνετε τα τελευταία 2 χρόνια; Αυτά που γράφετε χρειάζεται να αξιολογηθούν. Ξεκινήστε από γενικό παθολόγο, ίσως να σας λείπουν κάποιες βιταμίνες-ιχνοστοιχεία ή να υπάρχει κάποια ενδοκρινολογική κατάσταση. Αν αποκλειστούν τα οργανικά αίτια τότε μπορείτε να σκεφτείτε την πιθανότητα να χρειάζεστε ψυχοθεραπευτική υποστήριξη. Επίσης ρόλο παίζει και η ηλικία σας και οι συνθήκες ζωής σας. Ένα γενικό τσεκ απ ( αν πάτε σε παθολόγο θα σας το γράψει) θα αποκαλύψει αν υπάρχει οργανικός λόγος ή όχι.
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής - Kλινικός ΨυχοΣεξολόγος | Κυψέλη
Καλησπέρα σας. Αυτό που περιγράφετε μοιάζει με επεισόδια έντονου άγχους/πανικού και αποπροσωποποίησης ή αποπραγματοποίησης, κάτι που μπορεί να εμφανίζεται ιδιαίτερα με αλκοόλ, κούραση ή έντονη συναισθηματική/σωματική επιβάρυνση.
Σε πολλές περιπτώσεις έχει καθαρά αγχώδη βάση, όμως επειδή υπάρχουν και σωματικά/νευρολογικά συμπτώματα (αίσθηση “χάσιμο”, αλλαγή στην αντίληψη του περιβάλλοντος), είναι σωστό να γίνει μια βασική ιατρική διερεύνηση (παθολόγος ή νευρολόγος) ώστε να αποκλειστούν οργανικοί παράγοντες.
Παράλληλα, πολύ σημαντική είναι και η αξιολόγηση από ψυχολόγο ή ψυχίατρο, γιατί οι κρίσεις πανικού αντιμετωπίζονται ιδια...ίτερα αποτελεσματικά με ψυχοθεραπεία (π.χ. CBT) και, αν χρειάζεται, στοχευμένη υποστήριξη.
Το γεγονός ότι σας συμβαίνει σε συγκεκριμένα πλαίσια (αλκοόλ, κούραση, έξοδος) είναι ένα χρήσιμο στοιχείο που δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει ισχυρή αγχώδης/νευροφυσιολογική ενεργοποίηση και όχι κάτι “τυχαίο” ή ανεξήγητο.
Διάβασε περισσότερα
Ψυχολόγος - Εξαρτησιολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Καλησπέρα σας,
Αυτό που περιγράφετε φαίνεται να σας ανησυχεί, ειδικά επειδή εμφανίζεται σε συγκεκριμένες συνθήκες όπως η έντονη κόπωση ή στιγμές χαλάρωσης, αλλά και μετά από κατανάλωση αλκοόλ.
Τέτοιες εμπειρίες συχνά σχετίζονται με έντονη ενεργοποίηση του άγχους, ωστόσο είναι καλό να προηγηθεί ένας βασικός ιατρικός έλεγχος για να αποκλειστεί οποιοσδήποτε οργανικός παράγοντας.
Αν δεν προκύψει κάτι οργανικό, ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα το φαινόμενο και να το διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά.
Ψυχολόγος
Καλησπέρα, μοιάζει να βιώνετε επεισόδια έντονου άγχους, ειδικά σε συνθήκες κόπωσης, κοινωνικού περιβάλλοντος και κατανάλωσης αλκοόλ. Αυτό είναι αρκετά συχνό σε κρίσεις πανικού και δεν σημαίνει από μόνο του κάτι “οργανικά επικίνδυνο”.
Ναι, θα είχε νόημα να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή. Ώστε να επεξεργαστείτε και να διερευνήσετε τα αίτια των συμπτωμάτων σας. Παράλληλα, είναι σωστό και υπεύθυνο να κάνετε έναν βασικό ιατρικό έλεγχο (π.χ. παθολόγο) ώστε να αποκλειστούν οργανικοί παράγοντες, χωρίς αυτό να είναι η κύρια υπόθεση.
Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής | Αμπελόκηποι
Έτσι όπως το περιγράφετε μοιάζει περισσότερο με αποπραγματοποίηση παρά με κρίση πανικού, εκτός κι αν βιώνετε κι άλλα συμπτώματα τα οποία δεν περιγράφετε παραπάνω. Θα ήταν ωφέλιμο να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία σε συστηματική βάση προκειμένου να υφεθούν τα συμπτώματά σας.
Ψυχολόγος | Πειραιάς
Καλησπέρα σας. αυτό που περιγράφετε μοιάζει πολύ με επεισόδια έντονου άγχους/πανικού που συνοδεύονται από αποπροσωποποίηση ή αποπραγματοποίηση — δηλαδή μια αίσθηση «σαν να αποσυνδέεστε» από το περιβάλλον ή από τον εαυτό σας. Αυτές οι εμπειρίες μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικές, αλλά από μόνες τους δεν είναι επικίνδυνες.
Παρατηρώ ότι τα επεισόδια εμφανίζονται σε συγκεκριμένες συνθήκες: έξοδος, αλκοόλ, κούραση, έντονη κοινωνική διέγερση. Όλα αυτά είναι καταστάσεις που μπορούν να «φορτώσουν» το νευρικό σύστημα, ειδικά αν υπάρχει ήδη μια ευαισθησία στο άγχος. Το αλκοόλ επίσης, ενώ αρχικά χαλαρώνει, συχνά εντείνει το ...άγχος ή την απορρύθμιση λίγες ώρες μετά.
Το ότι όταν εστιάζετε σε κάτι (π.χ. μιλάτε ή πιάνετε ένα αντικείμενο) επανέρχεστε, είναι επίσης χαρακτηριστικό αυτών των αγχωδών φαινομένων, όπου η προσοχή «ξαναγυρίζει» στο παρόν και μειώνεται το αίσθημα αποσύνδεσης.
Σε ό,τι αφορά το αν είναι οργανικό: όταν αυτά τα συμπτώματα έχουν επαναληπτικότητα, εμφανίζονται σε συγκεκριμένα πλαίσια και υποχωρούν με αλλαγή εστίασης, συνήθως δεν παραπέμπουν σε οργανική νευρολογική διαταραχή. Παρ’ όλα αυτά, ένας βασικός ιατρικός έλεγχος (αν δεν έχει ήδη γίνει) μπορεί να δώσει μια επιπλέον αίσθηση ασφάλειας.
Το πιο σημαντικό κομμάτι εδώ φαίνεται να είναι η διαχείριση του άγχους και των συνθηκών που το πυροδοτούν. Ένας ψυχολόγος θα μπορούσε να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα αυτά τα επεισόδια και να δουλέψετε τρόπους ρύθμισης, ώστε να μειωθεί σταδιακά η ένταση και η συχνότητά τους. Δεν είναι κάτι σπάνιο ή «περίεργο» αυτό που σας συμβαίνει, και συνήθως βελτιώνεται σημαντικά όταν αντιμετωπίζεται στοχευμένα.
Διάβασε περισσότερα
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής | Ηράκλειο Κρήτης
Καλησπέρα σας , η κατάλληλη ειδικότητα θα ήταν αυτή του ψυχολόγου.
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Καλησπέρα,
Αυτό που περιγράφετε μοιάζει πολύ με κρίσεις πανικού που συνοδεύονται από αποπροσωποποίηση, αποπραγματοποίηση (αίσθημα αποσύνδεσης από το περιβάλλον).
Η εικόνα ταιριάζει περισσότερο με αγχώδη μηχανισμό παρά με κάτι οργανικό.
Ωστόσο, καλό είναι να αποκλειστεί και κάθε οργανική αιτία, μέσω εξετάσεων, κυρίως για να νιώσετε ασφάλεια.
Αυτό που θα σας βοηθούσε ουσιαστικά είναι η ψυχοθεραπεία.
Θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι πυροδοτεί τις κρίσεις, να ρυθμίσετε το άγχος σας και να μπορέσετε να διαχειρίζεστε την καθημερινότητα σας.
Ψυχολόγος - Ψυχοσεξολόγος - Ψυχοθεραπευτής | Κυψέλη
Καλησπέρα σας. Τα συμπτώματα που περιγράφετε (αίσθηση αποσύνδεσης, «χάνομαι», που υποχωρεί όταν εστιάζετε σε κάτι) παραπέμπουν συχνά σε κρίσεις πανικού ή αποπροσωποποίηση/αποπραγματοποίηση, ιδιαίτερα αφού εμφανίζονται σε καταστάσεις κόπωσης ή με αλκοόλ.
Ωστόσο, καλό είναι αρχικά να γίνει ένας βασικός ιατρικός έλεγχος για να αποκλειστεί οργανικός παράγοντας. Αν δεν προκύψει κάτι, η συνεργασία με ψυχολόγο μπορεί να σας βοηθήσει ουσιαστικά στη διαχείριση των συμπτωμάτων και των κρίσεων.
Είναι κάτι αντιμετωπίσιμο, με την κατάλληλη υποστήριξη
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια | Άνω Πατήσια
Καλησπέρα σας μια ενέργεια που μπορεί να σας βοηθήσει είναι η έναρξη ψυχοθεραπείας. Ενδεχομένως να υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα γενικευμένου άγχους χρειάζεται να γίνει αξιολόγηση και εκτίμηση από ψυχοθεραπευτή
Ψυχολόγος | Εύοσμος
Γεια σας, ενα καλο σημείο εκκίνησης ειναι σίγουρα να αποκλείσετε τυχόν οργανική αιτία στα ζητήματα που αναφέρετε, αν απο τις εξετάσεις σας δεν προκύπτει κατι, θα ηταν καλό να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Ψυχοθεραπευτής | Κυψέλη
Καλησπέρα σας. Εφόσον γίνει μία πλήρης αξιολόγηση (συνήθως σε συνεργασία με ψυχολόγο και ψυχίατρο ή/και με τη συνδρομή γιατρού και άλλης ειδικότητας) θα διερευνηθούν και θα διαχωριστούν τα πιθανά οργανικά από τα ψυχολογικά αίτια.
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια | Παγκράτι
Καλό θα ήταν πρώτα να αποκλειστεί η οργανικότητα και έπειτα σε ψυχολόγο.
Κλινικός Ψυχολόγος | Θεσσαλονίκη
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο συμβουλευτικής από ιατρούς ή επαγγελματίες υγείας
Ρώτησε ανώνυμα Ρώτησε δωρεάν
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Μίλα με έναν ειδικό καθημερινά από τις 08:00 έως τις 22:00, μέσω chat ή βίντεο και πάρε τις απαντήσεις που χρειάζεσαι σε λίγα λεπτά.
Όταν πρόκειται για φαρμακευτική αγωγή, είναι καλύτερο να έχεις απαντήσεις προσαρμοσμένες στο ιατρικό σου ιστορικό. Συνομίλησε με έναν ειδικό για να λάβεις ασφαλή, εξατομικευμένη καθοδήγηση μέσα σε λίγα λεπτά.