• Άγχος και Στρες
  • Υποβλήθηκε 15/05/2025

Πώς να ξεπεράσω το φόβο εγκυμοσύνης μετά από αποβολή στα 40 μου;

Καλημέρα, είμαι 40 ετών.. απέβαλα φυσιολογικά πρόσφατα επειδή δεν χτύπησε η καρδιά... φοβάμαι να ξαναμείνω έγκυος μήπως ξανασυμβεί το ίδιο.. τι να κάνω μπας και ξεμπλοκάρει ο εγκέφαλός μου να δω τα πράγματα πιο αισιόδοξα?

16 ειδικοί απάντησαν

  • Καλημέρα, σας. Η εμπειρία μιας αποβολής μπορεί να φέρει θλίψη και φόβο για το μέλλον. Είναι εντάξει να νιώθετε μπλοκαρισμένη και δεν χρειάζεται να πιέσετε τον εαυτό σας να “σκεφτεί θετικά”. Ίσως αυτό που χρειάζεται πρώτα είναι χώρος για την απώλεια, να ανακουφιστεί η αγωνία σας, χρόνος και φροντίδα. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει να επεξεργαστείτε την εμπειρία, το φόβο σας και να προχωρήσετε με περισσότερη φροντίδα και δύναμη. Είναι μια μορφή αυτοπροστασίας.

    Αναγνώστου Μαρία

    Ψυχολόγος

    Χαλάνδρι

  • Άμεσα αποτελέσματα
    Σχεδιασμένο από επιστήμονες
    Πιστοποιημένη μέθοδος

    MindTime Τεστ: Πιστοποιημένος έλεγχος για την ψυχική σου υγεία

    Κάνε δωρεάν το πιστοποιημένο Τεστ Άγχους (GAD-7) και δες αν έχεις συμπτώματα, απαντώντας σε 7 απλές ερωτήσεις

    Κάνε το τεστ Μάθε περισσότερα
  • Θα σας βοηθήσει σημαντικά να επισκεφθείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να συζητήσετε τις όποιες ανησυχίες σας.

    Μαυροειδή Άννα

    Συμβουλευτική - Ψυχοθεραπεία-Εποπτεία

    Πανόρμου

  • Καταλαβαίνω τον φόβο σου μετά από αυτή την εμπειρία. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις έτσι. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να επουλωθεί, μίλησε με το γιατρό σου για να βεβαιωθείς ότι όλα είναι καλά και φρόντισε να χαλαρώνεις με απλές τεχνικές ένα παράδειγμα όπως βαθιές αναπνοές. Αν θες, μπορείς να μιλήσεις και με ψυχολόγο να αντιμετωπίσεις διάφορες καταστάσεις, θα σου προτείνει τεχνικές χαλάρωσης και τρόπους να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου, ώστε να νιώσεις πιο ήρεμη και αισιόδοξη. Ο ψυχολόγος θα σε ακούσει χωρίς κριτική, θα σε στηρίξει συναισθηματικά όπως σαν ένας δικός σου άνθρωπος.

    Φλώρου Χριστίνα

    Ψυχολόγος

    Λάρισα

  • Καλημέρα, αυτό που νιώθετε είναι πολύ φυσιολογικό μετά από μια τέτοια απώλεια. Ο φόβος να ξανασυμβεί το ίδιο είναι μια ανθρώπινη αντίδραση όταν κάτι μας έχει πονέσει βαθιά. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξαναδείτε τα πράγματα πιο θετικά, αλλά χρειάζεται χρόνος, φροντίδα και στήριξη. Μπορεί να σας βοηθήσει να μιλήσετε με έναν ειδικό, ώστε να αποφορτιστείτε συναισθηματικά και να νιώσετε πιο δυνατή και έτοιμη όταν έρθει η στιγμή. Το ότι θέλετε να το ξεπεράσετε δείχνει ήδη τη δύναμή σας.

    Βασιλάκη Άννα

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Γλυφάδα

  • Αγαπητή φίλη, θα πρέπει να ξέρεις ότι η μαρτυρία σου αυτή είναι πολύ κοινή σε γυναίκες που τυχαίνει να βρίσκονται στην προσπάθεια αυτή και παρακολουθώ στο γραφείο μου. Το ξεμπλοκάρισμα στο οποίο αναφέρεσαι συνήθως παρατηρώ να επέρχεται, όταν η προσοχή προσανατολίζεται κάπου αλλού και κυρίως προς μια υγειή κατεύθυνση νέου στόχου με επίκεντρο τον ευαυτό και την εξέλιξη του. Μπορεί να σου ακούγενται ¨κλισσε¨αλλα πραγματικά όταν τροφοδοτείς τον εαυτό σου, αυτός στο ανταποδίδει προς όλες τις κατευθύνσεις. Ένας ενθουσιασμός- κίνητρο μέσα για παράδειγμα από την υγιεινή διατροφή, τη φυσική άσκηση, τα ταξίδα, τη φιλομάθεια, την ενίσχυση ευχά... Διάβασε περισσότερα

    Θεοδοσιάδου Εύα

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Θεσσαλονίκη

  • Η απώλεια που βίωσες αφήνει αποτύπωμα βαθύ, όχι μόνο στο σώμα αλλά και στον ψυχισμό. Ο φόβος είναι φυσιολογικός, μα δεν είναι μόνιμος. Μίλησε με ειδικούς, άφησε χώρο στη θλίψη και με τον καιρό, η ελπίδα θα ανθίσει ξανά. Δεν ξεχνάς, αλλά μαθαίνεις να περπατάς μαζί με την εμπειρία.

    Νταϊλάκης Παναγιώτης

    Ψυχολόγος

    Θεσσαλονίκη

  • Καλημέρα σας! Είναι πρόσφατο το γεγονός και είναι φυσιολογικό να νιωθετε φόβο. Θα σας έλεγα να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας και να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κάνετε μερικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας

    Καραβούλια Ιωάννα

    Ψυχολόγος - Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

    Μαρούσι

  • Καλημέρα σας,
    Λυπάμαι πολύ για την απώλειά σας...Κατανοώ ότι αυτό που περάσατε ήταν μια πολύ δύσκολη εμπειρία και είναι φυσιολογικό να φοβάστε την πιθανότητα να ξανασυμβεί το ίδιο. Ο νους μετά από ένα τραυματικό γεγονός προσπαθεί να σας προστατέψει από μελλοντικό πόνο προβλέποντας τον κίνδυνο...Όμως αυτό συχνά οδηγεί σε υπεργενικεύσεις και σενάρια που εντείνουν το άγχος και σας κρατούν παγιδευμένη στον φόβο.
    Αυτό που θα σας βοηθούσε είναι να αρχίσετε να παρατηρείτε ποιες σκέψεις επανέρχονται όταν συλλογίζεστε το ενδεχόμενο μιας νέας εγκυμοσύνης και να προσπαθήσετε να δείτε αν είναι ρεαλιστικές, ή αν βασίζονται στον φόβο και στην αποφ
    ... Διάβασε περισσότερα

    Αρχοντή Άννα

    Ψυχολόγος

    Κολωνάκι

  • Καλησπέρα σας. Λυπάμαι πολύ για την απώλειά σας· ακόμη και αν δεν είχε προχωρήσει η εγκυμοσύνη, η εμπειρία μιας αποβολής είναι συναισθηματικά βαθιά και συχνά τραυματική. Το γεγονός ότι φοβάστε είναι απόλυτα φυσιολογικό. Όταν κάτι τόσο σημαντικό συμβαίνει, ο ψυχισμός προσπαθεί να προστατευτεί από τον πόνο και την αβεβαιότητα, και πολλές φορές αυτό εκφράζεται με άγχος, ενοχές ή έναν έντονο φόβο επανάληψης.

    Το πρώτο βήμα προς την ανακούφιση είναι να επιτρέψετε στον εαυτό σας να θρηνήσει. Η απώλεια αυτή αξίζει χώρο, και χρειάζεται να αναγνωριστεί από εσάς, όχι μόνο σαν ιατρικό γεγονός, αλλά σαν κάτι που είχε σημασία για εσάς και που
    ... Διάβασε περισσότερα

    Αναστοπούλου Φιλίππα

    Κλινική Ψυχολόγος

  • Καλημέρα. Η απώλεια που περιγράφετε, ακόμη και σε πρώιμο στάδιο, είναι ένα βαθιά τραυματικό γεγονός που συχνά προκαλεί φόβο, ενοχές ή αμφιβολίες για το μέλλον. Το ότι φοβάστε είναι απολύτως φυσικό. Για να ξεμπλοκάρει ο νους και να αποκατασταθεί η εσωτερική σας εμπιστοσύνη, είναι σημαντικό να επιτρέψετε στον εαυτό σας να επεξεργαστεί τη θλίψη, τον φόβο και τις προσδοκίες που συνοδεύουν την επιθυμία για μητρότητα.

    Μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία θα σας βοηθούσε να αναγνωρίσετε τι σας κρατά εγκλωβισμένη σε αυτόν τον φόβο και να σταθείτε ξανά με ελπίδα και εμπιστοσύνη στο σώμα σας και στη ζωή.

    Λαγός Μάνος

    Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Αμπελόκηποι

  • Καλησπέρα,
    Αρχικά να πω ότι λυπάμαι πάρα πολύ για όλο αυτό..είναι δύσκολο και επώδυνο..και μία διαδικασία που δημιουργεί φοβίες. Για τον κάθε άνθρωπο τα πράγματα είναι διαφορετικά…έχεις σκεφτεί να το συζητήσεις με κάποιον ειδικό ώστε να μπορέσεις να καταλάβεις και εσύ η ίδια τους λόγους που σε φοβίζει και που σε κάνουν να μπλοκάρεις και να μην βλέπεις τα πράγματα αισιόδοξά;
    Σε ευχαριστώ πολύ που το μοιράστηκες, δεν είναι εύκολο..

    Μακρής Παναγιώτης

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Χολαργός

  • Καλημέρα,
    Η απώλεια εγκυμοσύνης, ειδικά όταν συμβαίνει ξαφνικά, προκαλεί ένα βαθύ αίσθημα πένθους και ανασφάλειας. Είναι απολύτως φυσιολογικό να φοβάστε την επανάληψη του γεγονότος — ο εγκέφαλος προσπαθεί να σας προστατεύσει από έναν ενδεχόμενο νέο πόνο.
    Για να ξεμπλοκάρετε τη σκέψη σας, βοηθά η αναγνώριση και η αποδοχή του φόβου. Μιλήστε για αυτό στους δικού σας ανθρώπους, ή ιδανικά με έναν ειδικό. Η ψυχοθεραπεία θα σας στηρίξει και θα σας βοηθήσει να βάλετε σε λέξεις τα συναισθήματά σας και να ελπίζεται ξανά.
    Η αυτοσυμπόνια, η σταδιακή επανασύνδεση με την επιθυμία σας και η αποδοχή της αβεβαιότητας ως κομμάτι της ζωής, είναι βα
    ... Διάβασε περισσότερα

    Καλοβάδης Γιώργος

    Ψυχολόγος - Ψυχοσεξολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Κυψέλη

  • Καλημέρα σας.
    Αυτό που νιώθετε είναι απόλυτα φυσιολογικό μετά από μια τέτοια εμπειρία αφού η απώλεια, ο φόβος και η ανασφάλεια μπλέκονται με την επιθυμία να προσπαθήσετε ξανά.
    Η αλήθεια είναι πως οι πρώιμες αποβολές, είναι συχνές και τις περισσότερες φορές τυχαίες, όχι επειδή κάνατε κάτι λάθος.
    Έχετε κάθε λόγο να ελπίζετε γιατί πολλές γυναίκες στα 40 αποκτούν παιδί μετά από μια αποβολή.
    Σας εύχομαι οτι καλύτερο στις προσπάθειες σας.

    Αλ-Αχμάρ Σάμερ Νικόλαος

    Γυναικολόγος - Μαιευτήρας

    Πανόρμου

  • Καλησπέρα σας. Σας ευχαριστώ που μοιραστήκατε κάτι τόσο ευαίσθητο και σημαντικό. Η εμπειρία μιας αποβολής, ειδικά όταν συμβαίνει ξαφνικά και χωρίς εξήγηση, όπως το ότι δεν χτύπησε η καρδιά, μπορεί να αφήσει βαθύ ψυχικό αποτύπωμα.
    Ο φόβος που νιώθετε είναι απόλυτα κατανοητός και φυσιολογικός· πρόκειται για μια ανθρώπινη αντίδραση απέναντι στην απώλεια και την αβεβαιότητα. Δεν χρειάζεται να πιέζετε τον εαυτό σας να "δεί τα πράγματα αλλιώς" άμεσα. Αντίθετα, αξίζει να δώσετε χώρο στα συναισθήματά σας και να τα αναγνωρίσετε με φροντίδα.
    Η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε αυτή την εμπειρία, να κα
    ... Διάβασε περισσότερα

    Κωτίδου Νεφέλη

    Κλινική Ψυχολόγος

  • Καλημέρα σας,

    Η απώλεια μιας εγκυμοσύνης είναι μια βαθιά επώδυνη εμπειρία, ακόμη κι αν συνέβη νωρίς και φυσιολογικά, όπως στην περίπτωση της απουσίας καρδιακού παλμού. Ο φόβος σας μήπως το ξαναζήσετε είναι απολύτως φυσιολογικός, και πολλοί άνθρωποι νιώθουν ακριβώς αυτό το "μπλοκάρισμα" μετά από μια τέτοια εμπειρία. Για να αρχίσει να ξεμπλοκάρει ο νους και να μπορείτε να δείτε πιο αισιόδοξα τα πράγματα, βοηθά αρχικά να αναγνωρίσετε πως αυτό που νιώθετε είναι μέρος της διαδικασίας του πένθους. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αισθανθεί, χωρίς να πιέζεστε να το ξεπεράσετε γρήγορα. Μιλήστε με ανθρώπους που εμπιστεύεστε ή με γυναίκες
    ... Διάβασε περισσότερα

    ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ - Γεροντή Ανδριάννα

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Χαλάνδρι

  • Καλημέρα σας. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθετε φόβο και ανασφάλεια μετά από μια τόσο δύσκολη εμπειρία. Αυτό που περνάτε είναι πολύ επώδυνο και ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο για να επεξεργαστεί και να επουλώσει αυτά τα συναισθήματα. Μπορεί να βοηθήσει να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο, που θα σας στηρίξει να εκφράσετε τον πόνο σας και να βρείτε τρόπους να διαχειριστείτε τον φόβο, ώστε να δείτε σταδιακά τα πράγματα πιο αισιόδοξα. Η στήριξη είναι πολύ σημαντική σε αυτές τις στιγμές.

    Μαρκέτη Κωνσταντίνα

    Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο συμβουλευτικής από ιατρούς ή επαγγελματίες υγείας

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
  • Επιτρέπονται

    • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

    • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

  • Δεν επιτρέπονται

    • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

    • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

    • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

    • Οι ερωτήσεις αναφορικά με συστάσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων ή η οποιαδήποτε συνταγογράφηση

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Χρειάζεσαι να δεις έναν επαγγελματία υγείας άμεσα;

Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά

Mobile Image
success envelop

Λάβαμε την ερώτησή σας!

Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.

docontime

Δεν έχεις χρόνο να περιμένεις; Κανένα πρόβλημα.

Μίλα με έναν ειδικό καθημερινά από τις 08:00 έως τις 23:00, μέσω chat ή βίντεο και πάρε τις απαντήσεις που χρειάζεσαι σε λίγα λεπτά.

docontime

Αναζητάς εξατομικευμένες συμβουλές;

Όταν πρόκειται για φαρμακευτική αγωγή, είναι καλύτερο να έχεις απαντήσεις προσαρμοσμένες στο ιατρικό σου ιστορικό. Συνομίλησε με έναν ειδικό για να λάβεις ασφαλή, εξατομικευμένη καθοδήγηση μέσα σε λίγα λεπτά.