Επίλεξε διαδικασία: ΘΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑ Σύγκρινε τιμές και δες αξιολογήσεις ΕΧΩ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΕΟΠΥΥ Επίλεξε διαγνωστικό κέντρο

Εδώ θα βρεις τους καλύτερους γιατρούς για...

×
ΑΝΟΙΓΜΑ ΧΑΡΤΗ

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής στην Λιβαδειά

Αυτή τη στιγμή για τα κριτήρια που έχεις επιλέξει Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής στην Λιβαδειά δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα.
Η αναζήτησή σου έχει καταχωρηθεί και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε την ανάγκη σου.

Ψυχολόγοι - Ψυχοθεραπευτές Λιβαδειά

Ο Ψυχολόγος ασχολείται με τη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς (ψυχικές & διανοητικές λειτουργίες) και ειδικά με την αντιμετώπιση και τη θεραπεία διαφόρων ψυχολογικών διαταραχών & προβλημάτων που δυσκολεύουν τη ζωή του ατόμου (άγχος, φοβίες, προβλήματα συμπεριφοράς, δυσκολίες στην επικοινωνία κ.α.)
Κλείσε ραντεβου εύκολα & γρήγορα με Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπευτή στην Λιβαδειά με ασφάλιση Ιδιωτικό ραντεβού.

Σχετικό άρθρο από το Doctoranytime Blog
Γυναίκα δε γεννιέσαι…γίνεσαι!

Γράφει η Ευαγγελία Κυριάκου, ψυχολόγος και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Μέσα στη φράση αυτή της Σιμόν ντε Μποβουάρ καθίσταται σαφής η διαφοροποίηση του βιολογικού από το κοινωνικό φύλο.

Το βιολογικό φύλο καθορίζεται από την γέννησή μας και περιλαμβάνει τα ανατομικά χαρακτηριστικά μας. Το κοινωνικό, αντιθέτως, περιλαμβάνει τα κοινωνικά, πολιτισμικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά, τα στερεότυπα και τους ρόλους, οι οποίοι θεωρούνται καθιερωμένοι και αποδεκτοί από την κοινωνία, γι΄αυτούς που ονομάζει άνδρες ή γυναίκες. (Doyle, 1985).

Αυτή η αντίληψη για το κοινωνικό φύλο διαμορφώνει με στερεοτυπικό τρόπο τόσο τις προσδοκίες των γονέων, αλλά και τον τρόπο διαπαιδαγώγησης που ακολουθούν αναλόγως του φύλου τους όσο και τα πρότυπα που προβάλλονται καθημερινά από τα ΜΜΕ και την κοινωνία εν γένει.

Ο Νίκολσον (1984) αναφέρει: «Περπατήστε στο δρόμο κρατώντας ένα μωρό. Σταματήστε τους 20 πρώτους ανθρώπους που θα συναντήσετε και ζητήστε τους να κρατήσουν τον “Μάρκο” και να σας περιγράψουν τη συμπεριφορά του. Επαναλάβετε τη διαδικασία ρωτώντας τους για τη “Μαίρη”. Το μωρό θα είναι ίδιο και στις δύο περιπτώσεις. Όποιο κι αν είναι το πραγματικό φύλο του μωρού, τον Μάρκο θα τον περιγράψουν ως ζωηρό, πονηρούλη, δυνατό, ενώ τη Μαίρη αξιαγάπητη, χαριτωμένη, υπέροχη, γλυκιά.»

Έτσι, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιηθεί πολλαπλές και σημαντικές κοινωνικές αλλαγές, ενώ έχουν ψηφιστεί και ψηφίζονται νόμοι για να προασπίσουν την ισότητα των δύο φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών, τα στερεότυπα παραμένουν.

Η γυναίκα, στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, νιώθει ελεύθερη να αναπτύξει και να εξελίξει το χαρακτήρα της ως άνθρωπος. Πλέον όχι μόνο εργάζεται και είναι οικονομικά ανεξάρτητη, αλλά θέτει υψηλούς ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς στόχους και μπορεί πλέον να τους κατακτά. Είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας και συμμετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο σε αυτά. Ωστόσο, τα στερεότυπα αναφορικά με το φύλο της, που ενισχύονται από την διατήρησή τους, αλλά και από τα ΜΜΕ, συγκρούονται με αυτό το αίσθημα ελευθερίας και προκαλέσουν σύγχυση, καθώς και πλήθος συναισθηματικών διαταραχών:

  • Το πιο σημαντικό προσόν για μια γυναίκα είναι η εξωτερική της εμφάνιση, η ομορφιά. Και υπάρχει ένας μόνο τρόπος για να είναι όμορφη: με το να είναι αδύνατη. Η θηλυκότητά της είναι άμεσα συνδεδεμένη με το τι φοράει, πώς στέκεται, πώς έχει χτενίσει τα μαλλιά της, σύμφωνα πάντα με τις επιταγές της μόδας.
  • Οι επαγγελματικές επιτυχίες είναι σημαντικές. Όμως, καμιά επαγγελματική καταξίωση δεν συγκρίνεται με το γάμο και τη μητρότητα. Μόνο με αυτό τον τρόπο θεωρείται πως μία γυναίκα ολοκληρώνεται και έχει επιτύχει στη ζωή της.
  • Μπορεί μία γυναίκα να είναι πετυχημένη και οικονομικά ανεξάρτητη. Όμως, για όλους υπάρχει μία αίσθηση πως αυτό δεν έχει νόημα, αν δεν έχει δίπλα της έναν άντρα να τη «φροντίζει» και να την «προστατεύει». Χωρίς σύντροφο θεωρείται «ελλιπής».

Επομένως, όσες κοινωνικές αλλαγές και αν υπάρξουν, όσοι νόμοι κι αν ψηφιστούν, η «ουσιαστική» ισότητα δεν θα υπάρξει αν δεν επισυμβούν ουσιαστικές και σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ανατροφής των κοριτσιών.

Αν θέλετε να κάνετε τη διαφορά μεγαλώστε το κορίτσι σας αλλάζοντας τη στάση σας απέναντί της:

  • Επιτρέψτε της να είναι αυτόνομη και να παίρνει μόνη της τις σημαντικές αποφάσεις της ζωής της.
  • Δώστε έμφαση στις δυνατότητες και τις ικανότητές της και ενισχύστε την αυτοπεποίθησή της.
  • Ενθαρρύνετέ την να είναι δημιουργική και παραγωγική.
  • Αποδεχτείτε τους ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς στόχους που εκείνη θέτει.
  • Αφήστε την ελεύθερη να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα οργανώσει τη ζωή της και ενισχύστε της το αίσθημα υπερηφάνειας και σιγουριάς για τις επιλογές της.

Αφήστε την απλά να είναι ο εαυτός της και αγαπήστε την γι’ αυτό ακριβώς!

Δε βρήκες τον γιατρό σου;
ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΜΑΣ ΓΙΑΤΡΟ