Έχω πολύ άγχος γενικά παθαίνω πολλές κρίσεις πανικού την τελευταία εβδομάδα είμαι συνέχεια στο σπίτι ξαπλωμένη μόνο τότε ηρεμώ και είτε κοιμάμαι είτε κάθομαι έχω κλάψει πολύ αυτές τις μέρες είδα σαν δύσπνοια και αίσθηση ότι δεν γεμίζει η ανάσα μου και ότι μου κόβεται η ανάσα πήγα σε παθολόγο δεν βρήκε κάτι οργανικό ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί να έχω κάτι σοβαρό και επίσης ήθελα να ρωτήσω κιόλας αν μια αίσθηση που νιώθω στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού μου από εχθές στο μάτι στα ζυγωματικά αλλά και ψηλά πίσω στο κεφάλι σαν πίεση και σαν τράβηγμα αν μπορεί να σημαίνει κάτι σοβαρό . Που και που νιώθω και πονοκέφαλο που έρχεται και φεύγει . Είναι από το κλάμα ;
Καλησπέρα σας,
Καταλαβαίνω ότι τα συμπτώματα που περιγράφετε σας έχουν φοβίσει, ιδιαίτερα επειδή εμφανίζονται σε μια περίοδο κατά την οποία έχετε πολλές κρίσεις πανικού, κλαίτε συχνά και περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ξαπλωμένη.
Η αίσθηση ότι η αναπνοή «δεν γεμίζει» ή ότι κόβεται μπορεί να εμφανιστεί σε περιόδους έντονου άγχους και στις κρίσεις πανικού. Συχνά ο άνθρωπος αρχίζει να προσπαθεί να πάρει μια «ικανοποιητική» βαθιά ανάσα, να ελέγχει αν αναπνέει σωστά ή να παρακολουθεί συνεχώς την αναπνοή του, κάτι που μπορεί να κάνει τη δυσφορία ακόμη πιο έντονη. Το γεγονός ότι σας εξέτασε παθολόγος και ...δεν βρήκε κάποιο οργανικό πρόβλημα είναι σημαντικό και καλό είναι να λάβετε υπόψη την ιατρική του εκτίμηση.
Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν μέσω ενός μηνύματος να γνωρίζουμε αν η πίεση ή το τράβηγμα που αισθάνεστε στη μία πλευρά του κεφαλιού, γύρω από το μάτι, στο ζυγωματικό και πίσω στο κεφάλι οφείλεται στο κλάμα, στην ένταση ή σε κάτι άλλο. Το έντονο κλάμα, η μυϊκή ένταση, η έλλειψη ύπνου και το άγχος μπορούν να συνδέονται με πονοκέφαλο ή αίσθημα πίεσης, αλλά δεν θα ήταν σωστό να αποδώσουμε ένα καινούργιο σύμπτωμα αποκλειστικά στο άγχος χωρίς ιατρική αξιολόγηση. Αν το σύμπτωμα επιμένει, επιδεινώνεται ή σας ανησυχεί, ενημερώστε τον γιατρό σας ώστε να σας καθοδηγήσει σχετικά.
Αυτό που χρειάζεται επίσης προσοχή είναι ότι την τελευταία εβδομάδα έχετε πολλές κρίσεις πανικού, παραμένετε σχεδόν συνέχεια στο σπίτι και αισθάνεστε ότι ηρεμείτε μόνο όταν είστε ξαπλωμένη ή κοιμάστε. Η παραμονή στο κρεβάτι μπορεί να σας ανακουφίζει προσωρινά, αλλά αν γίνει ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο αισθάνεστε ασφαλής, υπάρχει κίνδυνος ο φόβος να περιορίσει σταδιακά ακόμη περισσότερο την καθημερινότητά σας.
Ίσως αυτή τη στιγμή να χρειάζεστε μια πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση και υποστήριξη και όχι μόνο απαντήσεις για κάθε καινούργια σωματική αίσθηση. Θα ήταν καλό να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο, ιδιαίτερα αφού οι κρίσεις έχουν γίνει τόσο συχνές και έχουν επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργικότητά σας. Εκεί μπορεί να διερευνηθεί τι έχει οδηγήσει σε αυτή την επιδείνωση και να δουλευτούν σταδιακά τόσο οι κρίσεις πανικού όσο και ο φόβος που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις σωματικές αισθήσεις.
Με εκτίμηση,
Ι.Μ.Θ.
Διάβασε περισσότερα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια | Ηλιούπολη
Το ήξερες ότι μπορείς να κάνεις live chat με γενικό γιατρό και να βρεις τις απαντήσεις που θέλεις; Κάνε chat τώρα με το DO+
Live chat
Μετά τον οργανικό έλεγχο θα χρειαστεί να δείτε και ειδικό ψυχικής υγείας! Οι κρίσεις πανικού αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη διαχείριση. Η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, από τα πρώτα στάδια της, περιλαμβάνει ψυχοεκπαιδευση, την εξήγηση δηλαδή του τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σας. Μην το αμελήσετε..
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια | Αθήνα
Ακούγοντας όσα περιγράφετε, είναι φανερό πόσο πολύ έχει πιεστεί το σώμα και η ψυχολογία σας αυτή την εβδομάδα. Παρόλο που αυτά τα συμπτώματα που σας ξαφνιάζουν και ανησυχούν, στην πραγματικότητα είναι ο τρόπος που το σώμα σας "μιλάει" όταν ξεπερνάει τα όριά του. Είναι πολύ σημαντικό που επισκεφθήκατε ήδη παθολόγο και αποκλείσατε οργανικά αίτια.
Όταν ο παθολόγος δεν βρίσκει κάτι οργανικό, η προσοχή μας στρέφεται στο πώς το σώμα αντιδρά στο έντονο ψυχικό φορτίο. Ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει:
Ο Φαύλος Κύκλος του Άγχους: Όταν βιώνουμε συνεχόμενο άγχος και κρίσεις πανικού, ο εγκέφαλος παρερμηνεύει την κατάσταση ως "κίνδυνο...". Ενεργοποιείται το σύστημα άμυνας (πάλη ή φυγή). Η δύσπνοια που νιώθετε (η αίσθηση ότι δεν γεμίζει η ανάσα) οφείλεται συνήθως σε υπεραερισμό (γρήγορη, ρηχή αναπνοή), ο οποίος επιτείνει το αίσθημα πνιγμού και τροφοδοτεί εκ νέου τον πανικό.
Η πίεση και το "τράβηγμα" στο κεφάλι: Το σώμα σας τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε μια διαρκή, ασυνείδητη μυϊκή σύσπαση (άμυνα). Το έντονο κλάμα, το σφίξιμο των μυών του αυχένα, του προσώπου (ζυγωματικά, μάτια) και της γνάθου λόγω του στρες, προκαλούν αυτό που ονομάζουμε πονοκέφαλο τάσης (tension headache) ή νευραλγικές πιέσεις. Είναι η σωματική αποτύπωση της πίεσης που νιώθετε εσωτερικά.
Η ανάγκη για απόσυρση: Το ότι μένετε στο κρεβάτι είναι η προσπάθεια του οργανισμού σας να προστατευτεί και να "κατεβάσει ταχύτητα" μετά από τόσο έντονες κρίσεις. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, η πλήρης απομόνωση μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα αβοηθησίας.
Θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε με έναν εξειδικευμένο Ψυχολόγο/Ψυχοθεραπευτή, ώστε να σας βοηθήσει να "αποκωδικοποιήσετε" αυτές τις κρίσεις και να "εκπαιδεύσετε" ξανά το νευρικό σας σύστημα ώστε να νιώσει ασφάλεια. Προσωρινά, δοκιμάστε να εστιάσετε σε αργές, βαθιές αναπνοές (εκπνοή μεγαλύτερη σε διάρκεια από την εισπνοή) όταν νιώθετε την πίεση να ανεβαίνει ή να κάνετε κατονομασία αντικειμένων τριγύρω σας με συγκεκριμένο χρώμα.
Διάβασε περισσότερα
Νέος συνεργάτης |
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια | Αμπελόκηποι
Καλησπέρα σας!
Λυπάμαι που περνάτε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Από όσα περιγράφετε, καταλαβαίνω πως το τελευταίο διάστημα βιώνετε έντονη ψυχική επιβάρυνση και τα συμπτώματα που αναφέρετε είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα και εξαντλητικά.
Συμπτώματα όπως η δύσπνοια, η αίσθηση ότι δεν γεμίζει η ανάσα, η πίεση στο κεφάλι ή οι πονοκέφαλοι μπορεί να εμφανιστούν στο πλαίσιο του έντονου άγχους ή μετά από παρατεταμένη συναισθηματική φόρτιση, ιδιαίτερα όταν ο ιατρικός έλεγχος δεν έχει αναδείξει κάποιο οργανικό εύρημα.
Ωστόσο, δεν είναι δυνατό να αποδοθούν με βεβαιότητα τα συμπτώματα αποκλειστικά στο άγχος μέσω διαδικτύου. Αν τα συμπτώμ...ατα επιμένουν, επιδεινώνονται ή εμφανιστεί κάτι νέο ή ανησυχητικό, είναι σημαντικό να επανεκτιμηθείτε από τον θεράποντα ιατρό σας.
Παράλληλα, το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες δυσκολεύεστε να λειτουργήσετε στην καθημερινότητά σας, παραμένετε στο σπίτι και νιώθετε έντονη συναισθηματική επιβάρυνση δείχνει ότι θα ήταν ωφέλιμο να απευθυνθείτε και σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μέσα από την κατάλληλη αξιολόγηση και υποστήριξη μπορούν να διερευνηθούν οι παράγοντες που συντηρούν το άγχος και να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι διαχείρισής του.
Σας εύχομαι να βρείτε σύντομα την ανακούφιση που χρειάζεστε!
Διάβασε περισσότερα
Νέος συνεργάτης |
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Καλησπέρα σας. Καταλαβαίνω ότι αυτό που ζείτε σας έχει φοβίσει πολύ, ειδικά αφού τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι κρίσεις, το κλάμα, η εξάντληση και η ανάγκη να μένετε ξαπλωμένη για να ηρεμείτε. Η δύσπνοια, η αίσθηση ότι δεν γεμίζει η ανάσα και ο φόβος ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει μπορούν να εμφανιστούν σε έντονο άγχος ή κρίση πανικού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα συμπτώματα είναι φανταστικά. Είναι πραγματικά και χρειάζονται σοβαρή αντιμετώπιση. Αφού σας είδε παθολόγος και δεν βρήκε οργανικό πρόβλημα, το επόμενο βήμα είναι να δούμε οργανωμένα τον κύκλο άγχους, φόβου, σωματικών αισθήσεων και αποφυγής. Για την πίεση στο κεφάλι, στο μάτι και... στα ζυγωματικά, μπορεί να σχετίζεται με ένταση, κλάμα, σφίξιμο ή εξάντληση, όμως κάθε νέο σύμπτωμα που επιμένει ή σας ανησυχεί καλό είναι να το αναφέρετε ξανά σε γιατρό. Δεν μπορεί να αποκλειστεί κάτι σοβαρό μόνο από ένα μήνυμα. Αν ο πονοκέφαλος γίνει ξαφνικός και πολύ έντονος, αν έχετε αδυναμία ή μούδιασμα στη μία πλευρά, δυσκολία στην ομιλία, απώλεια όρασης, σύγχυση, λιποθυμία, πόνο στο στήθος ή σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή, χρειάζεται άμεση ιατρική εκτίμηση. Σε ψυχολογικό επίπεδο, έχει νόημα να γίνει μια πρώτη συνεδρία, ώστε να χαρτογραφήσουμε τι πυροδοτεί τις κρίσεις, τι κρατά τον φόβο ενεργό και πώς μπορείτε να ξαναχτίσετε αίσθημα ασφάλειας στο σώμα σας, χωρίς να μένετε μόνη σας με αυτή την αγωνία. Τα συμπτώματα πανικού συχνά περιλαμβάνουν δύσπνοια, ζάλη, τρέμουλο, φόβο ότι κάτι κακό συμβαίνει και αίσθηση απώλειας ελέγχου, ενώ ο έντονος ή νέος πονοκέφαλος χρειάζεται άμεση αξιολόγηση όταν συνοδεύεται από νευρολογικά ή σοβαρά συμπτώματα. Διάβασε περισσότερα
Νέος συνεργάτης |
Στρατιωτικός Ψυχολόγος
Καλησπέρα σας ενδεχομνωα να υπάρχουν συμπτώματα γενικευμένου άγχους χρειάζεται να γίνει αξιολόγηση και εκτίμηση από ψυχοθεραπευτή. Μια ενέργεια που μπορεί να σας βοηθήσει είναι η έναρξη ψυχοθεραπείας
Ψυχολόγος | Εύοσμος
Το κλάμα, η μυϊκή ένταση και ο υπεραερισμός μπορούν να προκαλέσουν αίσθημα δύσπνοιας και πονοκέφαλο. Αφού αποκλείστηκε οργανικό αίτιο, καλο είναι να μιλήσετε με έναν ψυχίατρο ή ψυχολόγο.
Κλινικός Ψυχολόγος | Θεσσαλονίκη
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο συμβουλευτικής από ιατρούς ή επαγγελματίες υγείας
Ρώτησε ανώνυμα Ρώτησε δωρεάν
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Μίλα με έναν ειδικό καθημερινά από τις 08:00 έως τις 22:00, μέσω chat ή βίντεο και πάρε τις απαντήσεις που χρειάζεσαι σε λίγα λεπτά.
Όταν πρόκειται για φαρμακευτική αγωγή, είναι καλύτερο να έχεις απαντήσεις προσαρμοσμένες στο ιατρικό σου ιστορικό. Συνομίλησε με έναν ειδικό για να λάβεις ασφαλή, εξατομικευμένη καθοδήγηση μέσα σε λίγα λεπτά.