Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι εντός του κώδικα δεοντολογίας ο ψυχοθεραπευτής να σου φωνάζει. Φαίνεται ότι εδώ και καιρό δεν έχει εποπτεία και όταν ρωτάω πράγματα σχετικά πάλι φωνάζει. Τι μπορώ να κάνω;
Όχι. Είναι αντιδεοντολογικό !Σταμάτησε τη θεραπεία αν αισθάνεσαι ότι σε βλάπτει!Επίσης Η εποπτεία είναι απαραίτητη για την ασφαλή άσκηση του επαγγέλματος.
Καλησπέρα σας. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολη και απογοητευτική μπορεί να είναι μια τέτοια εμπειρία, ειδικά όταν αναζητάτε στήριξη και σεβασμό από τον ψυχοθεραπευτή σας. Σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας, ο ψυχοθεραπευτής οφείλει να διατηρεί έναν επαγγελματικό, σεβαστικό και υποστηρικτικό διάλογο με τον θεραπευόμενο, χωρίς φωνές ή επιθετική συμπεριφορά.
Το να φωνάζει ή να είναι επιθετικός δεν είναι αποδεκτό και μπορεί να υποδηλώνει ότι ο θεραπευτής χρειάζεται επιπλέον εποπτεία ή ότι η σχέση θεραπείας δεν λειτουργεί σωστά.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα ήταν καλό να εκφράσετε ανοιχτά πώς νιώθετε για τη συμπεριφορά του, αν νιώθετε άνε...τα, ή να αναζητήσετε δεύτερη γνώμη από άλλον επαγγελματία. Επίσης, μπορείτε να απευθυνθείτε σε φορείς εποπτείας ή συλλόγους ψυχοθεραπευτών για να ενημερωθείτε σχετικά με τα δικαιώματά σας και τις επιλογές σας.
Η σχέση με τον ψυχοθεραπευτή βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τον σεβασμό, και αν αυτά λείπουν, είναι απόλυτα δικαιολογημένο να αναζητήσετε βοήθεια σε ένα περιβάλλον όπου θα νιώθετε ασφαλής και υποστηριγμένος/η.
Διάβασε περισσότερα
Κλινική Ψυχολόγος
Καλησπέρα σας, Επιλέγουμε πάντα ψυχοθεραπευτές-ιες που μας κάνουν να νιώθουμε ανετα και που μπορούμε να αναπτύξουμε θεραπευτική σχέση
Διδάκτορας Ψυχολογίας με ειδικότητα στην Ψυχοθεραπεία
Αρτέμιδα
Τι εννοείτε «σας φωνάζει»; Οι θεραπευτές έχουν συναισθήματα και είναι βοηθητικό, σε κάποιες περιπτώσεις, να λένε τι αισθάνονται. Οχι να φωνάζουν, μπορούν όμως να πούν ¨έχω θυμώσει με αυτό που είπες ......" Αν κάποιος θεραπευτής δεν πηγαίνει για εποπτεία, δεν μπορείτε να το γνωρίζετε και δεν είναι θέμα προς συζήτηση, π.χ. «πήγες εποπτεία;», «δεν πήγες;», «πριν πόσο καιρό έκανες την τελευταία εποπτεία;» κλπ. Είναι μέσα στα πλαίσια της θεραπευτικής διαδικασίας να το κάνει· αν δεν το κάνει, είναι δικό του/της σοβαρό πρόβλημα. Εσείς καλό θα είναι να του/της εκφράζετε τι νιώθετε όταν λέτε ότι σ...ας φωνάζει και γιατι συμβαίνει και αν δεν βλέπετε πως σας βοηθάει, αλλάξτε θεραπευτή, υπάρχουν αρκετοί που μπορείτε να ταιριάξετε. Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας,
Λυπάμαι πολύ για αυτή την εμπειρία. Το να φωνάζει ο ψυχοθεραπευτής δεν είναι αποδεκτό και σαφώς δεν εμπίπτει στον κώδικα δεοντολογίας. Η εποπτεία είναι απαραίτητη για τη σωστή άσκηση του επαγγέλματος. Σας προτείνω να εκφράσετε στον θεραπευτή πώς σας επηρεάζει η συμπεριφορά του και αν δεν αλλάξει, να απευθυνθείτε στην αρμόδια επαγγελματική ένωση ή να σκεφτείτε αλλαγή θεραπευτή. Η θεραπεία πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό και την ασφάλεια.
Ψυχολόγος
Καλησπέρα σας, απαγορεύεται κάτι τέτοιο θα σας πρότεινα να του επικοινωνήσετε την δυσαρέσκεια σας για αυτή του την συμπεριφορά και να αναζητήσετε κάποιον άλλο συνάδελφο.Ψαξτε το λίγο καλύτερα το θέμα, τέτοιες συμπεριφορές είναι κατακριτέες αλλά και εντελώς αντιδεοντολογικες.
Όπως το περιγράφετε δεν φαίνεται να είναι σημαντικό το να είναι ή όχι μια συμπεριφορά επαγγελματικά σωστή αλλά το πώς νιώθετε εσείς. Αυτό που χρειάζεται είναι ν' ακούσετε το συναίσθημά σας και να του δώσετε όση σημασία του αξίζει. Αν δυσφορείτε και δυσκολεύεστε σε μια σχέση (κάθε μορφής) χρειάζεται αρχικά να επικοινωνείτε τη δυσκολία σας. Στην περίπτωση που αυτό δεν αλλάζει, το καλύτερο δυνατόν είναι η φροντίδα του εαυτού σας με το να φύγετε από τη σχέση που σας κάνει να νιώθετε άσχημα συναισθήματα. Δεν εχει δικαίωμα κανείς να σας φέρνει σε δύσκολη θέση αλλά από την άλλη έχετε ηθική υποχρέωση απέναντι στον ευατό σας να μην το επιτρέπετε. ...Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αναζητήσετε ένα θεραπευτή που να σας κάνει να νιώθετε ασφαλής με εμπιστοσύνη και νοιάξιμο. Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα! Ασπάζομαι την ανησυχία σας και είναι πολύ σημαντικό που θέτετε αυτά τα ερωτήματα στον εαυτό σας, και σε μία κοινότητα επαγγελματιών. Η συμπεριφορά που περιγράφετε, δηλαδή ο ψυχοθεραπευτής να φωνάζει, δεν είναι σε καμία περίπτωση εντός του κώδικα δεοντολογίας και πάει αντίθετα στις βασικές αρχές μιας θεραπευτικής διαδικασίας. Η έλλειψη εποπτείας, αν όντως είναι πραγματική, είναι επίσης ιδιαίτερα ανησυχητική. Η θεραπευτική σχέση βασίζεται στον σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια. Ο θεραπευτής είναι υποχρεωμένος να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου ο θεραπευόμενος νιώθει ελεύθερος να εκφραστεί χωρίς φόβο κριτικής, απόρριψης ή εκφ...οβισμού. Το να φωνάζει ένας θεραπευτής παραβιάζει θεμελιωδώς αυτή την αρχή, δημιουργεί ένα εχθρικό κλίμα και μπορεί να είναι εξαιρετικά τραυματικό, ειδικά αν έχετε βιώσει παρόμοιες συμπεριφορές στο παρελθόν. Όλοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας δεσμεύονται από κώδικες δεοντολογίας που συνήθως εκδίδονται από τους επίσημους φορείς τους (π.χ., Σύλλογοι Ψυχολόγων, Ψυχοθεραπευτών, Ιατρικοί Σύλλογοι). Ακόμη κι αν στην Ελλάδα το επάγγελμα δεν είναι, δυστυχώς, αυστηρά regulated, ο κώδικας δεοντολογίας τονίζει την ανάγκη για επαγγελματισμό, ενσυναίσθηση, διατήρηση ορίων και αποφυγή κάθε μορφής κακοποίησης (λεκτικής, συναισθηματικής, σωματικής). Η φωνή μπορεί να συνιστά μορφή λεκτικής/συναισθηματικής κακοποίησης και κατάχρηση εξουσίας ενός επαγγελματία. Όσον αφορά την εποπτεία, κάθε θεραπευτής, ανεξαρτήτως εμπειρίας, οφείλει να βρίσκεται υπό συνεχή εποπτεία από έναν πιο έμπειρο συνάδελφο. Μέσω της εποπτείας, ο θεραπευτής συζητά τις περιπτώσεις του (ανώνυμα και με βάσει το απόρρητο), λαμβάνει ανατροφοδότηση, διαχειρίζεται τα δικά του συναισθήματα και διασφαλίζει ότι παρέχει την καλύτερη δυνατή θεραπεία, τηρώντας πάντα τα δεοντολογικά πρότυπα. Η έλλειψη εποπτείας είναι σοβαρή ένδειξη μη συμμόρφωσης με τα επαγγελματικά πρότυπα.
Σκεφτείτε να τερματίσετε τη θεραπευτική σχέση με αυτόν τον ψυχοθεραπευτή/τρια, καθώς ακούγεται πως η συμπεριφορά του είναι αντιδεοντολογική και επιβλαβής για εσάς. Αναζητήστε έναν επαγγελματία που να τηρεί τα όρια της θεραπευτικής σχέσης.
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας. Ως ψυχολόγος, θέλω να σας πω ξεκάθαρα ότι δεν είναι καθόλου εντός του κώδικα δεοντολογίας ένας ψυχοθεραπευτής να φωνάζει στον θεραπευόμενο. Η ψυχοθεραπεία βασίζεται στον σεβασμό, στην ασφάλεια και στην υποστηρικτική σχέση. Αντίθετα, το να φωνάζει ή να σας κάνει να νιώθετε φόβο ή πίεση δεν είναι αποδεκτή συμπεριφορά και δεν βοηθά τη θεραπευτική διαδικασία.Η εποπτεία είναι επίσης θεμελιώδης για έναν θεραπευτή, ώστε να διαχειρίζεται σωστά τα συναισθήματα και τα όρια μέσα στη δουλειά του.
Καλησπέρα σας, δεν ανήκει κάτι τέτοιο στον κώδικα, η θεραπευτική σχέση βασίζεται στην ασφάλεια, το σεβασμό και τη συνεργασία. Καθε θεραπευτης οφείλει να σας παρέχει τα πειστήρια αναφορικά με τις εκπαιδεύσεις του, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και πληροφορίες γύρω από την εκπαίδευση του και τον τρόπο που δουλεύει. Αν ανταποκρίνεται με φωνές μπορείτε να του αναφέρεται πως είναι για εσάς αυτό, στη συνέχεια να σκεφτείτε το ενδεχόμενο αλλαγής θεραπευτή αλλά και καταγγελίας.
Κανένας δεν έχει δικαίωμα να σας φωνάζει. είτε εντός είτε εκτός κώδικα δεοντολογίας. Μην το επιτρέπεται δεν είναι δική σας ευθύνη, ούτε δικαιολογείται.
Καλησπέρα!
Όχι, δεν είναι αποδεκτό ούτε επαγγελματικό ένας ψυχοθεραπευτής να σου φωνάζει ή να σε κάνει να νιώθεις άσχημα επειδή εκφράζεις απορίες ή συναισθήματα. Αυτό παραβιάζει τον κώδικα δεοντολογίας, που βασίζεται στον σεβασμό, την ασφάλεια και την υποστήριξη του θεραπευόμενου.
~ Η εποπτεία είναι σημαντικό κομμάτι της δουλειάς ενός θεραπευτή και όταν λείπει, συχνά φαίνεται στη συμπεριφορά του.
~ Αν νιώθεις ότι η στάση του σε πληγώνει ή σε αγχώνει αντί να σε βοηθά, έχεις κάθε δικαίωμα να αποχωρήσεις από τη συνεργασία.
~ Μπορείς επίσης να απευθυνθείς στον αρμόδιο επαγγελματικό σύλλογο (π.χ. ΕΕΨ ή ΣΕΨ) για να αναφέρε...ις τη συμπεριφορά, ειδικά αν νιώθεις ότι ξεπερνά τα όρια.
Η θεραπεία πρέπει να είναι χώρος εμπιστοσύνης, όχι φόβου. Κράτα αυτό σαν πυξίδα!
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα,
Η ψυχοθεραπεία βασίζεται στη σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Όταν υπάρχει ένταση, λεκτική επιθετικότητα ή απαξίωση, υπονομεύεται αυτή η ασφάλεια.
Η εποπτεία είναι βασικό κομμάτι της υπεύθυνης άσκησης του επαγγέλματος.
Αν νιώθετε άβολα ή φοβισμένοι, είναι πολύ σημαντικό να επαναξιολογήσετε την επιλογή σας.
Είναι πολύ σημαντικό που δίνεις χώρο σε αυτό που βιώνεις και επιλέγεις να το εκφράσεις. Χρειάζεται εσωτερική δύναμη για να σταθεί κανείς απέναντι σε κάτι που τον δυσκολεύει και να το φέρει προς επεξεργασία. Χρειάζεται θάρρος για να εκφράσει κανείς μια εμπειρία που τον έχει ταράξει, και είναι απόλυτα κατανοητό να νιώθεις προβληματισμένος/η όταν η σχέση με τον/την ψυχοθεραπευτή/τρια δεν σε κάνει να αισθάνεσαι ασφαλής.
Στην ψυχοθεραπεία – ανεξαρτήτως προσέγγισης – η ποιότητα της σχέσης είναι θεμελιώδης. Ο σεβασμός, η ασφάλεια και η ανοιχτή επικοινωνία είναι βασικά στοιχεία του θεραπευτικού πλαισίου. Το να υψώνει κάποιος τη φωνή, ειδικά μέσα ...σε μια τέτοια σχέση εμπιστοσύνης, μπορεί να βιωθεί ως απειλητικό ή κακοποιητικό και δεν συνάδει με τις αρχές της θεραπευτικής δεοντολογίας.
Το γεγονός ότι νιώθεις την ανάγκη να ρωτήσεις και να κατανοήσεις τι συμβαίνει δείχνει ότι είσαι σε επαφή με τα συναισθήματά σου και προσπαθείς να προστατέψεις τον εαυτό σου. Είναι απόλυτα θεμιτό να ζητάς εξηγήσεις και να αναρωτιέσαι για τη στάση του/της θεραπευτή/τριάς σου, καθώς και για το αν λαμβάνει εποπτεία – κάτι που θεωρείται απαραίτητο στην υπεύθυνη θεραπευτική πρακτική.
Αν αισθάνεσαι ότι οι προσπάθειές σου για διάλογο οδηγούν σε περισσότερη ένταση ή φωνές, ίσως είναι σημαντικό να σκεφτείς πώς μπορείς να προστατευτείς και να διεκδικήσεις το δικαίωμα σου σε μια ασφαλή θεραπευτική σχέση. Μπορεί να σε βοηθήσει να μιλήσεις με κάποιον άλλο ειδικό ή ακόμη και να απευθυνθείς σε έναν επίσημο φορέα (π.χ. επιστημονικό σύλλογο), αν νιώσεις την ανάγκη να το επεξεργαστείς περαιτέρω.
Σημασία έχει να μην μείνεις μόνος/η με αυτό το βάρος.
Διάβασε περισσότερα
Αν και πιθανόν να θεωρήσει κάποιος ότι το 'φωνάζει΄΄ μπορεί να θεωρηθεί σχετικώς υποκειμενικό, ωστόσο δεν είναι κιόλας, με την έννοια ότι πιθανόν σας απασχολεί μια ευερεθιστότητα από την πλευρά του θεραπευτή. θα ήταν καλό κα σημαντικό για τη σχέση σας να το συζητήσετε με ειλικρίνεια , ώστε να κρίνετε κι εσείς αυτό που θα σας πει και πως θα το αιτιολογήσει. Το ειλικρινές μοίρασμα με το θεραπευτή μας για κάτι που μας δυσαρεστεί η μας φαίνεται ανοίκειο η όχι βοηθητικό για μας , μπορεί να εμβαθύνει τη θεραπευτική σχέση , σε κάθε δε περίπτωση, μας προχωρεί. Στη διάθεσή σας
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο συμβουλευτικής από ιατρούς ή επαγγελματίες υγείας
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Οι ερωτήσεις αναφορικά με συστάσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων ή η οποιαδήποτε συνταγογράφηση
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Μίλα με έναν ειδικό καθημερινά από τις 08:00 έως τις 23:00, μέσω chat ή βίντεο και πάρε τις απαντήσεις που χρειάζεσαι σε λίγα λεπτά.
Όταν πρόκειται για φαρμακευτική αγωγή, είναι καλύτερο να έχεις απαντήσεις προσαρμοσμένες στο ιατρικό σου ιστορικό. Συνομίλησε με έναν ειδικό για να λάβεις ασφαλή, εξατομικευμένη καθοδήγηση μέσα σε λίγα λεπτά.