Φόβος θανάτου. Όλη μέρα σκέφτομαι πως κάποια στιγμή θα πεθάνω ή θα πεθάνουν τα παιδιά ή ο άντρας μου. Γιατί να υπάρχει θάνατος; Πώς θα πεθάνω; Θα υποφέρω; Πόσα χρόνια μου μένουν; Είμαι 31 ετών εδώ ξαι 2 μήνες ζω με αυτές τις σκέψεις. Υποφέρω όλη μέρα.. φοβάμαι . Πώς θα το αποβάλω; Δεν θέλω να πεθάνω 😢
Θα ήταν βοηθητικό και ανακουφιστικο να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
Αυτό που περιγράφεις σχετίζεται με έναν έντονο υπαρξιακό φόβο, πιο συγκεκριμένα με αυτό που στην υπαρξιακή ψυχολογία ονομάζεται άγχος θανάτου ή θνησιγενές άγχος (death anxiety). Δεν είσαι μόνη σου σε αυτό. Ο Irvin Yalom, ένας από τους πιο γνωστούς υπαρξιακούς ψυχοθεραπευτές, εξηγεί ότι ο φόβος του θανάτου υπάρχει στη ρίζα πολλών από τα άγχη και τις δυσκολίες που βιώνουμε, ακόμα και αν δεν είναι πάντα συνειδητός. Στην περίπτωσή σου, φαίνεται πως αυτός ο φόβος έχει έρθει στην επιφάνεια έντονα και σε έχει κατακλύσει.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Πολλές φορές, τέτοιες σκέψεις αναδύονται όταν στη ζωή μας συμβαίνει κάτι που διαταράσσει τ...ην αίσθηση ελέγχου ή ασφάλειας: μια απώλεια, μια αλλαγή, ακόμα και μια απλή συνειδητοποίηση της περατότητας της ζωής. Ο εγκέφαλος, προσπαθώντας να προβλέψει και να ελέγξει το μέλλον, εγκλωβίζεται σε έναν φαύλο κύκλο σκέψεων γύρω από το “πότε” και το “πώς” του θανάτου.
Αυτό συνδέεται με τη λειτουργία του default mode network στον εγκέφαλο, το οποίο ενεργοποιείται όταν δεν είμαστε συγκεντρωμένοι σε κάποιο συγκεκριμένο έργο και τείνει να αναλύει, να κάνει σενάρια και να αναμοχλεύει τέτοιες υπαρξιακές σκέψεις.
Πώς να το διαχειριστείς;
1. Αποδοχή της αναπόφευκτης πραγματικότητας (Acceptance): Η προσπάθεια να διώξεις αυτές τις σκέψεις συχνά έχει το αντίθετο αποτέλεσμα — τις δυναμώνει. Οι σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως η ACT (Acceptance and Commitment Therapy) προτείνουν να δεχτούμε την ύπαρξη του φόβου και να παρατηρήσουμε τις σκέψεις σαν να ήταν σύννεφα που περνούν, χωρίς να προσπαθούμε να τις ελέγξουμε ή να τις απορρίψουμε.
2. Παρούσα στιγμή και νόημα (Mindfulness & Meaning): Το άγχος θανάτου μάς τραβάει διαρκώς στο μέλλον. Η επιστροφή στο “εδώ και τώρα”, μέσω τεχνικών ενσυνειδητότητας (mindfulness), βοηθά να επανασυνδεθείς με αυτό που έχεις, ζωντανό, μπροστά σου. Παράλληλα, σύμφωνα με τη λογικοθεραπεία του Viktor Frankl, όταν βιώνουμε υπαρξιακό κενό, καλούμαστε να αναζητήσουμε νόημα στη ζωή μας, όχι παρά το γεγονός του θανάτου, αλλά ακριβώς επειδή ο χρόνος μας είναι περιορισμένος.
3. Οριοθέτηση καταστροφικών σκέψεων (Cognitive techniques): Στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), θα δούλευες για να αναγνωρίσεις πότε αυτές οι σκέψεις είναι παρεμβατικές και πώς μπορείς να τις αμφισβητήσεις. Π.χ., το “θα υποφέρω;” ή “πότε θα πεθάνω;” είναι ερωτήματα χωρίς απάντηση. Εκπαιδευόμαστε να αποδεχτούμε την αβεβαιότητα αντί να αναλωνόμαστε στην αναζήτηση ελέγχου.
4. Αναγνώριση trigger points: Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσεις πότε ενισχύονται αυτές οι σκέψεις. Συχνά, άλλες πηγές άγχους, όπως ο φόβος απώλειας ελέγχου, η ευθύνη ή τραυματικές εμπειρίες, μπορεί να κρύβονται πίσω από τον φόβο θανάτου.
⸻
Τι μπορείς να κάνεις πρακτικά:
• Ξεκίνησε να καταγράφεις καθημερινά τις σκέψεις σου χωρίς λογοκρισία.
• Δούλεψε με ασκήσεις ενσυνειδητότητας που επικεντρώνονται στην αναπνοή και στο σώμα σου, για να μειώσεις τη νοητική υπερδιέγερση.
• Αναλογίσου τι έχει νόημα για σένα αυτή τη στιγμή, ποια πράγματα αξίζει να ζήσεις τώρα, αντί να προσπαθείς να “προβλέψεις” ή να “αποτρέψεις” το μέλλον.
• Μη διστάσεις να απευθυνθείς σε ψυχοθεραπευτή που δουλεύει με υπαρξιακές ή ACT προσεγγίσεις, ώστε να σε συνοδεύσει στη διαδικασία.
⸻
Επίλογος:
Ο φόβος του θανάτου δεν είναι κάτι που “εξαφανίζεται”. Είναι κομμάτι του ότι είμαστε ανθρώπινοι, ευάλωτοι και θνητοί. Όμως, μπορούμε να μάθουμε να ζούμε μαζί του, όχι παραλύοντας, αλλά αφήνοντάς τον να μας υπενθυμίζει πόσο πολύτιμη είναι η ζωή τώρα. Και όπως γράφει ο Yalom:
“Αν κοιτάξεις τον θάνατο κατάματα, μπορεί να σε διδάξει πώς να ζήσεις.”
Διάβασε περισσότερα
Δεν μπορείτε απλά να το αποβάλετε. Χρειάζεται ψυχοθεραπεία για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να απαλλαγεί από τους φόβους. Καλύτερα να αναζητήσετε έναν ειδικό, για να μπορεσετε να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.
Πρόκειται για ένα είδος ειδικής φοβίας που σχετίζεται με το άγχος θανάτου. Θα σας συνιστούσα να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία για να μπορέσετε να διαχειριστείτε αυτές τις δυσλειτουργικές σκέψεις.
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπεύτρια
Αυτό που περιγράφετε είναι περισσότερο επιθυμία για ζωή παρά για άγχος και φόβος θανάτου. Όσο φοβόμαστε αυτό που δε μπορούμε να ελεγχξουμε τόσο περισσότερο χάνουμε την δυνατότητα να χαρούμε αυτό που έχουμε και μπορούμε να επιλέξουμε, δηλαδή τον τρόπο να ζήσουμε όπως αγαπάμε. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό είναι μια πραγματικότητα. Σημασία όμως έχει να επιλέξουμε πόσο ωραία, ευχαριστά, ζωντανά και ουσιαστικά θα ζήσουμε. Αυτό που σας τρομάζει ίσως να είναι η βαθιά σας επιθυμία να ζήσετε όσο ωραία θέλετε αλλά δεν ξέρετε τον τρόπο. Αυτός ο τρόπος μπορεί να βρεθεί μέσα από την αναγνώριση και την αποδοχή του ποια είστε και την υπεράσπιση της επιλογής του ...ποια θέλετε να είστε. Διάβασε περισσότερα
Φαίνεται πως οι σκέψεις γύρω από τον θάνατο έχουν γίνει πολύ έντονες και βασανιστικές για εσάς, επηρεάζοντας την καθημερινότητά σας. Ο φόβος του θανάτου είναι μια υπαρξιακή αγωνία ωστόσο, όταν γίνεται επίμονος και προκαλεί έντονη δυσφορία, είναι σημαντικό να διερευνηθεί περαιτέρω.
Από όσα περιγράφετε, αυτές οι σκέψεις εμφανίστηκαν έντονα τους τελευταίους δύο μήνες. Ίσως θα βοηθούσε να αναρωτηθείτε:
Υπήρξε κάποιο γεγονός ή αλλαγή στη ζωή σας που μπορεί να τις έχει ενισχύσει;
Παρατηρείτε αν αυτές οι σκέψεις συνδέονται με κάτι άλλο;
Το να προσπαθήσετε να ‘αποβάλετε’ αυτές τις σκέψεις μπορεί να τις κάνει πιο επίμονες. Αντίθετα, μι...α πιο βοηθητική προσέγγιση είναι να τις επεξεργαστείτε, να κατανοήσετε τη ρίζα τους και να βρείτε τρόπους να τις διαχειριστείτε. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για να δουλέψετε πάνω σε αυτόν τον φόβο και να βρείτε ανακούφιση.
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα, φαίνεται να περνάτε δύσκολες μέρες.... Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ψυχίατρο το γρηγορότερο, φαίνεται να υπάρχει κάποιας μορφής καταθλιπτικό υπόβαθρο σε ότι αναφέρετε.
Ο φόβος του θανάτου είναι μια υπαρξιακή ανησυχία που όλοι οι άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους, όμως όταν γίνεται επίμονη σκέψη που προκαλεί έντονη δυσφορία, μπορεί να σχετίζεται με άγχος ή ακόμα και αγχώδη διαταραχή. Το γεγονός ότι αυτές οι σκέψεις κυριαρχούν στην καθημερινότητά σου εδώ και δύο μήνες δείχνει ότι πιθανώς χρειάζεσαι υποστήριξη για να τις διαχειριστείς. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις ότι ο φόβος αυτός πηγάζει από την αβεβαιότητα και την ανάγκη για έλεγχο, όμως η εστίαση στη ζωή και στις στιγμές που έχεις στο παρόν μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις ισορροπία. Η ψυχοθεραπεία, ειδικά η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT)..., μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις αυτές τις σκέψεις και να αναπτύξεις στρατηγικές για να μειώσεις το άγχος που σου προκαλούν. Διάβασε περισσότερα
Μιλήστε με ψυχίατρο ψυχοθεραπευτή για να βοηθηθείτε θεραπευτικσ, εφόσον δεν βρίσκει κάτι παθολογικό ο παθολόγος σας.
Καλημέρα σας, πιθανότατα υπάρχει κάτι παρόμοιο με αυτό που περιγράφετε στο ιστορικό σας. Μπορείτε να το διαχειριστείτε μαζί με έναν ειδικό Ψυχικής Υγείας.
Αυτό που περιγράφετε είναι ένας έντονος υπαρξιακός φόβος που πολλοί άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η επίγνωση του θανάτου μπορεί να γίνει πολύ αγχωτική, ειδικά όταν γίνεται καθημερινή και βασανιστική σκέψη. Το να ζείτε συνεχώς με αυτόν τον φόβο μπορεί να σας απομακρύνει από το παρόν και να κάνει δύσκολη την απόλαυση της ζωής σας.
Ο φόβος του θανάτου συνδέεται συχνά με την αίσθηση του ελέγχου. Το άγνωστο, η αβεβαιότητα για το πώς και πότε θα συμβεί, δημιουργεί ανασφάλεια. Όμως, όσο περισσότερο προσπαθείτε να το ελέγξετε ή να βρείτε απαντήσεις, τόσο περισσότερο εντείνεται το άγχος. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι αυτέ...ς οι σκέψεις, όσο και αν μοιάζουν αληθινές και επιτακτικές, δεν σημαίνουν ότι κάτι κακό θα συμβεί άμεσα.
Η διαχείριση αυτού του φόβου ξεκινά από την αποδοχή του. Ο θάνατος είναι μέρος της ζωής και ακριβώς επειδή είναι αναπόφευκτος, δίνει αξία στην κάθε μας στιγμή. Η ζωή αποκτά περισσότερο νόημα όταν επικεντρώνεστε σε όσα μπορείτε να ζήσετε τώρα, αντί να παγιδεύεστε στη σκέψη του τέλους.
Αν αυτές οι σκέψεις γίνονται εμμονικές και επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά σας, μπορεί να σας βοηθήσει η ψυχοθεραπεία, ειδικά με έναν θεραπευτή που έχει εμπειρία στη διαχείριση άγχους και υπαρξιακών θεμάτων. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να σας μάθει τεχνικές για να αναγνωρίζετε και να αποκλιμακώνετε αυτές τις σκέψεις, ώστε να μην κυριαρχούν στη ζωή σας.
Προσπαθήστε να βρείτε στιγμές μέσα στη μέρα που σας φέρνουν χαρά, ακόμη και αν αρχικά σας φαίνεται δύσκολο. Η σύνδεση με τους αγαπημένους σας, οι δραστηριότητες που σας ηρεμούν και η εστίαση στο παρόν μπορούν να μειώσουν την ένταση αυτού του φόβου. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε μόνη σας, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Δεν χρειάζεται να ζείτε με τόσο βάρος.
Διάβασε περισσότερα
Κλινική Ψυχολόγος
Πολλές φορές ο φόβος θανάτου, δεν έχει να κάνει τόσο με το θάνατο, όσο με το ότι δεν ζει κανείς όσο ζεί. Και δε ζει κανείς όταν δεν έρχεται σε επαφή με τα συναισθήματα του. Είναι σημαντικό να μιλήσετε και να δώσετε χώρο σε όλες αυτές τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, τα οποία μπορω να φανταστώ πόσο δύσκολα θα είναι για εσάς.
Είναι ένα παναθρωπινο άγχος αυτό που περιγράφεται. Στα πλαίσια ενός θεραπευτικό περιβάλλοντος θα βρείτε ηρεμία και πιθανά απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα που θέτετε.
Καλησπέρα
Αρχικά, θέλω να σου πω πως δεν είσαι μόνη σε αυτό. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν έντονο φόβο γύρω από το θάνατο, ειδικά όταν διανύουν περιόδους άγχους. Σχετίζεται, επίσης, με τον υπαρξιακό φόβο με τον οποίο όλοι οι άνθρωποι, σε κάποια φάση της ζωής μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι.
Αυτό που νιώθεις είναι πολύ έντονο και φυσικά επηρεάζει την καθημερινότητά σου. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορείς να το διαχειριστείς.
Οι σκέψεις γύρω από τον θάνατο συνδέονται συχνά με το άγχος και την ανάγκη ελέγχου. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις ότι αυτές οι σκέψεις δεν σημαίνουν ότι κάτι κακό θα συμβεί, αλλά αποτελούν έκφραση του φόβου σου. Η εστία...ση στο παρόν, η διαχείριση του άγχους και η σταδιακή αποδοχή της αβεβαιότητας μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις ηρεμία. Η συζήτηση με έναν ειδικό ψυχικής υγείας μπορεί να σε υποστηρίξει ουσιαστικά σε αυτή τη διαδικασία.
Διάβασε περισσότερα
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Οι ερωτήσεις αναφορικά με συστάσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων ή η οποιαδήποτε συνταγογράφηση
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.
Στην κατηγορία ''Ρώτα τους ειδικούς μας'' παρέχονται γενικές συμβουλές υγείας. Για εξατομικευμένη καθοδήγηση, προσαρμοσμένη στις προσωπικές σου ανάγκες, προτείνουμε να χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία συνομιλίας με έναν ειδικό μέσω chat.