ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Δίαιτα και διατροφή

Διαχειρίσου το βάρος σου με αποτελεσματικότητα

Βρες τον Δείκτη Μάζας Σώματός σου και δες πού πρέπει να απευθυνθείς

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Δρ. Λαμπρινού Χριστίνα - Πωλίνα & Συνεργάτες
Ελέγχθηκε από την Λαμπρινού Χριστίνα-Πωλίνα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
21 Μαΐου 2018

Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς για δίαιτα

διατροφή και καρκίνος

Πώς να χάσω 10 κιλά γρήγορα;

Δεν υπάρχει μία μαγική συνταγή που να μπορεί να εφαρμοστεί από όλους όσοι θέλουν να χάσουν κιλά. Κάθε οργανισμός και μεταβολισμός λειτουργεί διαφορετικά και για να δοθεί μία δίαιτα θα πρέπει πριν να έχουν ληφθεί υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου, όπως το ιατρικό ιστορικό του, τυχόν αλλεργίες και φυσικά, οι διατροφικές του προτιμήσεις. Οι δίαιτες που υπόσχονται εύκολη απώλεια συγκεκριμένου βάρους, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ότι αυτή η απώλεια θα διαρκέσει ή ότι δεν θα πυροδοτήσει άλλα προβλήματα υγείας.

διατροφή και καρκίνος

Μπορεί η διατροφή να σε προστατεύσει από τον καρκίνο;

Οι ειδικοί λένε ότι η σωστή διατροφή είναι ένας σημαντικός τρόπος να προστατευθείς από τον καρκίνο. Όταν βάζεις μέσα στο σώμα σου το κατάλληλο είδος τροφής στην κατάλληλη ποσότητα, δίνεις ενέργεια στα κύτταρά σου και όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιή. Θα πρέπει να αποφεύγεις τα ανθυγιεινά συστατικά που μπορούν να σε αρρωστήσουν. Εξίσου σημαντική είναι και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των διαγνωσθέντων περιστατικών καρκίνου αποδίδονται στο αυξημένο σωματικό βάρος του ασθενή.

πείνα έλλειψη ύπνου

Μπορεί η πείνα μου να οφείλεται σε έλλειψη ύπνου;

Αν δεν ξεκουράζεσαι αρκετά, μπορεί να επηρεαστούν οι ορμόνες του σώματός σου που ελέγχουν την πείνα σου. Τα άτομα που στερούνται ύπνου πεινούν περισσότερο και είναι δυσκολότερο να νιώσουν κορεσμό. Επίσης, όταν είσαι κουρασμένος είναι πιο πιθανό να αποζητάς τροφές με υψηλές θερμίδες και λίπη. Άλλα συμπτώματα έλλειψης ύπνου είναι: αλλαγή στη διάθεση, ροπή προς ατυχήματα, δυσκολία να μείνεις ξύπνιος κατά τη διάρκεια της μέρας, αύξηση σωματικού βάρους, αδεξιότητα.

καφεΐνη γυναίκες παιδί

Είναι η καφεΐνη επιβλαβής για τις γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί;

Συνιστάται οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν παιδί ή διανύουν ήδη περίοδο εγκυμοσύνης να καταναλώνουν καφέ με μέτρο. Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αποβολής, δυσκολία σύλληψης, πρόωρο τοκετό ή γενετικές ανωμαλίες.

Γιατί πεινάω συνέχεια

Γιατί πεινάω συνέχεια;

Το σώμα σου χρειάζεται το φαγητό για να έχει ενέργεια, άρα είναι φυσιολογικό να νιώθεις πεινασμένος αν δεν τρως για κάποιες ώρες. Αν το στομάχι σου γουργουρίζει συνεχώς, ακόμη και μετά το φαγητό, τότε ίσως κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σου. Οι γιατροί ονομάζουν αυτή την κατάσταση πολυφαγία και μπορεί να είναι σημάδι που πρέπει να ελέγξεις με το γιατρό σου.

διατροφή χωρίς γλουτένη

Τι είναι η διατροφή χωρίς γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη, η οποία όμως δεν υπάρχει στο κρέας ή στα αβγά. Αντιθέτως, υπάρχει στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι. Αν ακολουθείς τέτοια διατροφή, σημαίνει ότι αποφεύγεις τροφές που περιέχουν αυτά τα συστατικά. Η δίαιτα αυτή είναι απαραίτητη σε ανθρώπους που έχουν κοιλιοκάκη, ένα νόσημα που προκαλεί προβλήματα στο έντερο όταν καταναλώνεις γλουτένη. Αν δεν υπάρχει κάποια σχετική ένδειξη, δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγεις τη γλουτένη, καθώς τα τρόφιμα με γλουτένη είναι επίσης πλούσια στις απαραίτητες για τον οργανισμό φυτικές ίνες. Επιπλέον, οι δίαιτες που είναι ελεύθερες γλουτένης έχουν συσχετιστεί με αύξηση του σωματικού βάρους.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. WHO Consultation on Obesity (‎1999: Geneva, Switzerland)‎ & World Health Organization. (‎2000)‎. Obesity : preventing and managing the global epidemic : report of a WHO consultation. World Health Organization, last accessed 18 June 2021

2. https://www.truthaboutweight.global/gr/el/support/whats-your-body-mass-index-bmi.html

3. https://www.truthaboutweight.global/gr/el/science/do-not-weigh-it.html

4. https://www.truthaboutweight.global/gr/el/science/do-not-weigh-it.html

5. https://www.reamaternity.gr/pachysarkia-amp-ypogonimotita/

6. https://www.eiep.gr/%CF%80%CE%B1%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%B1%CE%BA%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%8E%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82

7. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα 2008, https://www.moh.gov.gr

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
novo nordisk

Μια πρωτοβουλία της Novo Nordisk Ελλάς Ε.Π.Ε.

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

GR21CO00015

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.