• Ουρικό οξύ
  • Υποβλήθηκε 26/05/2023

Εχω ουρικο οξυ 2,5 ενω παντα ηταν γυρω στο 3-3,5..πρεπει να προσεξω κατι;

14 ειδικοί απάντησαν

  • Καλησπέρα σας, υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να ευθύνονται για τη μείωση του ουρικού οξέος. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν σωστό να συμβουλευτούμε πρώτα τον παθολόγο για σωστή διάγνωση. Αν πρόκειται για κάτι που χρήζει διατροφικής αντιμετώπισης, ένας διαιτολόγος μπορεί να σας κατευθύνει ανάλογα. Καλησπέρα σας, ορισμένες τιμές φαίνονται εκτός των φυσιολογικών ορίων, και καλό θα ήταν αρχικά να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Έπειτα, μπορείτε να επισκεφτείτε έναν διαιτολόγο για την υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής χαμηλής σε κορεσμένα και trans λιπαρά. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

    Ρεστέμη Ευγενία

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Εύοσμος

  • Καλησπέρα απλα μια ισορροπημένη διατροφή αλλά η τιμή του ουρικού σας είναι πολύ καλή!!!

    Μίχα Πανωραία

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Ελευσίνα

  • Tο ουρικό οξύ, είναι ένα ασθενές οξύ, που παράγεται στον οργανισμό κατά τον μεταβολισμό των πουρινών.

    Η αύξηση του ουρικού οξέος είναι συνήθης σήμερα και απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, η μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος είναι σπανιότερη.

    Οι φυσιολογικές τιμές ουρικού οξέος στο αίμα βρίσκονται ανάμεσα στα 3,5 και 6,8 mg/dl.

    Η πτώση του ουρικού οξέος μπορεί να οφείλεται σε ελαττωμένη παραγωγή, αυξημένη απέκκριση ή συνδυασμό των δύο μηχανισμών.

    Η διατροφή με τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες (π.χ. αποκλειστική φυτοφαγία) και ορισμένες κληρονομικές διαταραχές του μεταβολισ
    ... Διάβασε περισσότερα

    Νύκταρη Αναστασία

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Μεταξουργείο

  • Αν είστε νορμοβαρης πρέπει να δείτε αν είναι αρχικά με κάποιον ειδικό αν είναι επαρκης η ληψη πρωτεϊνών σας.

    Φωτεινού Εμμανουέλα - Bio Clinical Center

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Παγκράτι

  • Με τα φυσιολογικά όρια του ουρικού οξέος στο αίμα να κυμαίνονται στο 3,5-6,8 mg/dl τότε ορίζεται πως οι τιμές μας (2,5mg/dl) δεν βρίσκονται στα επιθυμητά.
    Αρχικά, χρειάζεται μια επαναληπτική μέτρηση για να σιγουρευτούμε ό,τι όντως η μέτρηση είναι πραγματική και όχι λανθάνουσα λόγω κάποιων διαταραχών του οργανισμού.
    Σε δεύτερη φάση αν παρατηρήσουμε ίδιες χαμηλές τιμές ουρικού οξέος, τότε κρίνεται απαραίτητο για την δική μας ασφάλεια να διερευνήσουμε το αίτιο των χαμηλών τιμών κάνοντας μια επίσκεψη σε έναν γενικό ιατρό.
    Η κατάσταση αυτή δε μπορεί να προκαλέσει κάποιο σύμπτωμα ή κάποια ασθένεια από μόνη της παρ' όλα αυτά μπορεί ν
    ... Διάβασε περισσότερα

    Ισαακίδης Ακρίτας - NutriOn

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Νεάπολη Θεσσαλονίκης

  • Είναι χαμηλή η τιμή σας!δε χρειάζεται να κάνετε κάτι!

    Μαμέκα Ηλιάνα

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Λάρισα

  • Καλησπέρα σας. Χαμηλή τιμή ουρικού δεν είναι πάντα ανησυχητική. Καλό είναι να αξιολογηθεί παράλληλα και με άλλους πρωτεϊνικούς δείκτες. Εάν όλοι οι υπόλοιποι δείκτες είναι φυσιολογική πιθανότατα η μείωση της τιμής να οφείλεται σε μείωση της κατανάλωσης πρωτεϊνών, οπότε προτείνεται αύξηση της πρωτεϊνικής πρόσληψης.

    Καρδάτου Θάλεια & Συνεργάτες

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Άλιμος

  • Αποφύγετε το κρέας από όργανα ζώων, όπως η καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά και ο εγκέφαλος, που περιέχουν μεγάλο ποσοστό πουρινών. Οστρακοειδή όπως τα καβούρια, οι αστακοί και οι γαρίδες, αλλά και ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο τόνος, το σκουμπρί, η ρέγκα, ο σολομός και η γλώσσα. Τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες είναι τα μανιτάρια, τα φασόλια, τα μπιζέλια, οι φακές, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα καρότα, η μελιτζάνα και το σπανάκι. Επίσης, τα αποξηραμένα φρούτα, όπως τα σύκα, καθώς και φρέσκα φρούτα, όπως οι μπανάνες, το αβοκάντο, τα μήλα, τα ακτινίδια, το φραγκοστάφυλο και ο ανανάς.

    Μίλεσης Γιώργος (Απενεργοποιημένος λογαριασμός)

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Αμπελόκηποι

  • Καλησπέρα σας. Εφόσον τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα σας έχουν μειωθεί από το συνηθισμένο εύρος σας, μπορεί να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για αυτή τη μεταβολή. Συνιστώ να συμβουλευτείτε τον παθολόγο σας για να αξιολογήσετε τα επίπεδα του ουρικού οξέος σας. Από τη στιγμή που θα σας πει ότι δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να διερευνήσετε περεταίρω διατροφικά συστήνεται η αύξηση της κατανάλωσης πρωτεϊνών μιας και τα χαμηλά επίπεδα ουρικού οξέος σχετίζονται με χαμηλή κατανάλωση πρωτεΐνης.

    Κουβάτσος Φίλιππος

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Κορωπί

  • Το ουρικό οξύ είναι προϊόν του καταβολισμού των πρωτεϊνών. Δεν μας προβληματίζει αυτή η τιμή.. Σε συνεκτίμηση με κάποιους άλλους πρωτεϊνικούς δείκτες ίσως χρειάζεται μία αύξηση της πρωτεϊνικής σας πρόσληψης.

    Σηφακάκη Μελίνα

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Κερατσίνι

  • Καλό θα ήταν να γίνουν επαναληπτικές εξετάσεις ώστε να είστε σίγουροι για το ουρικό το οποίο μπορεί να είναι ένα τυχαίο αποτέλεσμα. Αλλά αν έχει μειωθεί που είναι πολύ μικρή η διαφορά δεν είναι πρόβλημα αυτό ούτε το αποτέλεσμα κακό

    Κοντογιάννης Λάμπρος

    Διαιτολόγος - Παιδοδιατροφολόγος

    Αθήνα

  • Η διατροφή σας θα πρέπει να είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά πχ αποφυγή εντοσθίων ή πολύ λιπαρών κρεάτων, αποφυγή τηγανητών φαγητών, αποφυγή του αλκοόλ κυρίως της μπύρας και αποφυγή αναψυκτικών ποτών. Θα πρέπει να αποφεύγετε τα ποτά με υψηλής περιεκτικότητας σε σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Η επαρκής ημερήσια ενυδάτωση του οργανισμού με νερό είναι εξίσου σημαντική και απαραίτητη. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ολικής άλεσης προϊόντα θα πρέπει να ενσωματωθούν καθημερινά στο διαιτολόγιο σας. Ένας κλινικός διαιτολόγος θα σας βοηθήσει σε αυτό ώστε να σας συντάξει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγ... Διάβασε περισσότερα

    Φιλιππόνη Βίντια

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Μαρούσι

  • Όχι είναι μια χαρά.

    Κωνσταντίνου Κρήνη

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Βούλα

  • Η πτώση του ουρικού οξέως μπορεί να οφείλεται σε ελαττωμένη παραγωγή, αυξημένη απέκκριση ή συνδυασμό των δύο μηχανισμών.

    Η διατροφή με τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες (π.χ. αποκλειστική φυτοφαγία) και ορισμένες κληρονομικές διαταραχές του μεταβολισμού κατά τις οποίες υπάρχει μεμονωμένη διαταραχή στο μεταβολισμό των πουρινών (π.χ. συγγενής διαταραχή της αμφίδρομης νεφρικής σωληναριακής μεταφοράς ουρικού) είναι οι πιο αθώες κατηγορίες αιτίων. Σοβαρά συστηματικά αίτια που συνοδεύονται από πτώση ουρικού οξέως του αίματος είναι ορισμένα παθολογικά νοσήματα (π.χ. καρκινώματα, κίρρωση ήπατος, διαβήτης), η δηλητηρίαση από βαρέα μ
    ... Διάβασε περισσότερα

    Οικονόμου Πέπη

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Βόλος

Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
  • Επιτρέπονται

    • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

    • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

  • Δεν επιτρέπονται

    • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

    • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

    • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime