• Άγχος και Στρες
 • Υποβλήθηκε 07/11/2022

Πως να αντιμετωπίσω την μητέρα μου; Ενω ξέρω πως είναι άρρωστη -καθώς πάσχει απο άνοια- δεν μπορώ να το αντέξω.

12 ειδικοί απάντησαν

 • Κατανοώ τις δυσκολίες αυτής της κατάστασης. Η φροντίδα ενός αγαπημένου προσώπου που πάσχει από άνοια είναι μεγάλη πρόκληση. Παραθέτω μερικές συμβουλές που μπορεί να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις αυτήν την κατάσταση:
  1. Ενημερωθείτε για την άνοια: η κατανόηση της νόσου και των συμπτωμάτων της άνοιας μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα την κατάσταση της μητέρας σας. Μάθετε για το πώς εξελίσσεται η νόσος και τις βέλτιστες πρακτικές φροντίδας για ανθρώπους με άνοια.
  2. Ζητήστε βοήθεια: Μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε ειδικούς και επαγγελματίες. Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί και κοινότητες που παρέχουν υποστήριξη σε οικογένειες που
  ... Διάβασε περισσότερα

  Χουρδάκη Γιάννα

  Παιδοψυχολόγος

  Ηράκλειο Κρήτης

 • Η σκέψη ότι ήταν κι αυτή κάποτε νέα και υγιής, αλλά κουράζεται ο οργανισμός όταν γερνάει, θα σας κάνει να δείτε τη δυσάρεστη κατάσταση ως κάτι φυσικό. Μέσα της, θα ήθελε πολύ να σας δώσει αγάπη. Η μητρική αγάπη δεν χάνεται, ό,τι κι αν πάθει το σώμα. Μείνετε λοιπόν σε αυτή την κρυφή αγάπη, και προσπαθείτε να φανερώνετε τη δική σας, με αγκαλιά, με χαρά, με ενδυνάμωση.

  Πασχάλη Έφη

  Life coach - Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης - Ιδρύτρια του Κέντρου Δημιουργικής Σταδιοδρομίας

  Αμπελόκηποι

 • Η κατάσταση που περνάει η μητέρα σας είναι κάτι που δημιουργεί δυσκολα συναισθήματα σε σας. Θα μπορούσατε να συμμετέχετε σε ομάδες θεραπείας για συγγενείς ατόμων με τέτοιες δυσκολίες ή να αναζητήσετε στήριξη από έναν ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να διαχειριστείτε τα δύσκολα συναισθήματα που σας δημιουργούνται. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η μητέρα σας δεν φταίει για αυτό που της συμβαίνει αλλά από την άλλη και εσείς πρέπει να έχετε έναν υποστηρικτικό κύκλο γύρω σας.

  Τσιάκαλος Μίλτος

  Life Coach - Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

  Κουκάκι

 • Τα άτομα που συμβιώνουν ή φροντίζουν ασθενείς με άνοια πολύ συχνά νιώθουν είτε αβοήθητοι, ή αδύναμοι να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα κατάσταση. Ιδιαίτερα όταν το άτομο που πάσχει είναι κάποιος γονέας, ή έχει στενή συναισθηματική σχέση με το άτομο-φροντιστή, όπως ονομάζουμε τα άτομα που φροντίζουν τους ασθενείς με άνοια. Η αλλαγή στην προσωπικότητα του ασθενούς, η έλλειψη λογικής στις σκέψεις ή/και στις πράξεις, το απρόβλεπτο της συμπεριφοράς τους, ακόμα και η έλλειψη αναγνώρισης που παρουσιάζουν κάποιες φορές για τα συγγενικά τους πρόσωπα, οδηγούν τους φροντιστές, σε απόγνωση, άγχος και κάποιες φορές κατάθλιψη. Το βασικότερο όλων είναι να καταν... Διάβασε περισσότερα

  Νέστορος Ιωάννης MD, FRCP(C), PhD Neurophysiology (McGill), IAPCP, LFIBA, LFABI & Συνεργάτες

  Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής, Πραγματογνώμων

  Σύνταγμα

 • Καλησπέρα σας. Λυπάμαι δεν είχα δει την ερώτησή σας. Η φροντίδα ενός ατόμου με άνοια είναι εξαιρετικά απαιτητική σε πρακτικό και ψυχικό επίπεδο. Χρειάζεται και ο ίδιος ο φροντιστής να φροντιζει τον εαυτό του να κάνει κάποια διαλείμματα, να τρώει και να κοιμάται σωστά γιατί διαφορετικά κινδυνεύει να πάθει υπερκόπωση και να υπάρχει εκνευρισμός. Επιπλέον, η ψυχολογική υποστήριξη του φροντιστή μπορεί να βοηθήσει τον ίδιο αλλά και την σχέση του με το άτομο με άνοια. Για ό,τι χρειαστείτε παραμένω στην διάθεσή σας.

  Εκ Βαθέων - Ζιωτοπούλου Ευαγγελία

  Παιδοψυχολόγος

  Περιστέρι

 • Ο φροντιστής κάποιου ατόμου με χρόνιο νόσημα επιβαρύνεται πολλαπλά ψυχικά και σωματικά και είναι σημαντικό να προσέχει τη σωματική και ψυχική του υγεία. Νοσήματα όπως η άνοια μπορεί να διαρκέσουν χρόνια και είναι σημαντικό να μπορείτε να παραμείνετε δυνατοί ψυχικά και σωματικά, συνεχίζοντας την υπόλοιπη ζωή σας με ισορροπία και ηρεμία. 'Εχω προσωπική εμπειρία γιατι δούλευα εθελοντικά στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών επί 2ετίας.

  Μια καλύτερη αντιμετώπιση από πλευράς σας, απαλλαγμένη από αρνητικά συναισθήματα όπως είναι ο θυμός, η στεναχώρια, ο φόβος και οι ενοχές για παράδειγμα, σας επιτρέπει να παρ
  ... Διάβασε περισσότερα

  Δρακοπούλου Χριστίνα

  Υπνοθεραπεύτρια

  Ιλίσια

 • Το ερώτημα δεν είναι πως να αντιμετωπίσετε την μητέρα σας, αλλά πώς να αντιμετωπίσετε τον εαυτό σας ,σε αυτή την δύσκολη κατάσταση.
  Σίγουρα χρειάζεται μια εκπαίδευση , γιατί ο ασθενής με άνοια είναι μια πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη περίπτωση.
  Απαιτείται γνώση και ψυχικά αποθέματα.
  Η βοήθεια ενός κατάλληλου φροντιστή, πιθανών να ήταν πολύ υποβοηθητική.
  Και η δική σας ψυχική υποστήριξη από ειδικό, απαραίτητη.
  Είμαι στην διάθεση σας.

  Μαρκάκη Χαρά

  Ομοιοπαθητικός Βελονίστρια

  Μοσχάτο

 • Θέλει υπομονή και δύναμη. Το να απευθυνθήτε σε κάποιον ειδικό για βοήθεια ίσως είναι χρήσιμο.

  Μαράκος Γεώργιος

  Ομοιοπαθητικός γιατρός

  Νέο Ηράκλειο

 • Πιθανον να χρειάζεται μια συμβουλευτική ψυχοθεραπεία για την εκπαίδευση στα θέματα της άνοιας και τη γενικότερη διαχείριση του στρες ως φροντιστης

  Βαρσάμη Σουλτάνα

  Ψυχίατρος

  Θεσσαλονίκη

 • Η ψυχική καταπόνηση των ανθρώπων που φροντίζουν άτομα με άνοια είναι συνήθης και αναπόφευκτη. Απαιτείται ψυχολογική υποστήριξη από ψυχίατρο.

  Κόντου Φωτεινή

  Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπεύτρια

  Κολωνάκι

 • Η άνοια καθώς είναι ενα νευροεκφυλιστικο νόσημα μας φέρνει αντιμέτωπους με την φθορά του ανθρώπινου οργανισμού και είναι φυσιολογικό να μας γεννά και πιο δυσφορικα συναισθήματα, ειδικά όταν αφορά έναν συγγενή μας με τον οποίο έχουμε στενή σχέση. Μέσα από την ψυχοθεραπεία μπορούμε να επεξεργαστούμε όλα αυτά τα συναισθήματα και να τα αντέξουμε.

  Μουντζούρη Ευδοκία (Απενεργοποιημένος λογαριασμός)

  Παιδοψυχολόγος

  Πειραιάς

 • Θα πρέπει να έχετε κι εσείς κάποιου είδους στήριξη, υποστηρικτική ψυχοθεραπεία μπορεί νσ σας βοηθήσει, καθώς και το να έχετε ένα πρόγραμμα στη ζωή σας, να έχετε κάποιον ελεύθερο χρόνο να παίρνετε ανάσες από την φροντίδα τηε μητέρας σας, η ενημέρωση για την κατάσταση της μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε πως θα αντιμετωπίζετε την όλη κατάσταση με ψυχραιμία κάνοντας πάντα τις πιο σωστές επιλογές.

  Θελερίτης Χρήστος

  Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής

  Ευαγγελισμός

Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime