• Δίαιτα και διατροφή
  • Υποβλήθηκε 18/07/2025

Η πρωτεΐνη του αυγού επηρεάζεται όταν φτιάχνουμε ομελέτα με ελαιόλαδο;

Όταν φτιάχνουμε ομελέτα, στο τηγάνι με ελαιόλαδο, δεν υφίσταται η πρωτεΐνη του αυγού μετουσίωση; Αυτό δεν επηρεάζει την ποσότητα πρόσληψης της πρωτεΐνης από τον οργανισμό; Δηλαδή, τελικά, παίρνω την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης από το αυγό όταν αυτό είναι βραστό και την ίδια όταν είναι ομελέτα στο τηγάνι;

11 ειδικοί απάντησαν

  • Το αυγό μετουσιώνεται τόσο στο βράσιμο όσο και στο τηγάνισμα. Ο βαθμός αλλοίωσης της πρωτεΐνης εξαρτάται από τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται κατά την παρασκευή. Η μετουσίωση επηρεάζει τόσο τη δομή της πρωτεΐνης όσο και τη βιοδιαθεσιμότητά της. Συνολικά, η θερμοκρασία και ο χρόνος μαγειρέματος καθορίζουν την ποιότητα και την αφομοίωση της πρωτεΐνης στο αυγό.

    Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε το αυγό βραστό παρά τηγανητό, καθώς στο τηγάνισμα αναπτύσσονται υψηλότερες θερμοκρασίες που μπορούν να αλλοιώσουν περισσότερο τη διατροφική αξία του. Επιπλέον, η κατανάλωση του αυγού μελάτου θεωρείται καλύτερη για τη διατήρηση ορισμένων θρεπτικών
    ... Διάβασε περισσότερα

    Νικολάου Θεοφάνης

    Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Βριλήσσια

  • αναρωτηθείτε αν συμβαίνει το ίδιο και με το κοτόπουλο και θα έχετε την απάντηση σας

    Μπουραζάνης Διονύσιος

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Νέα Σμύρνη

  • Γινεται μετουσιωση αλλα δεν επηρεαζει σημαντικα την ποσοτητα πρωτεινης.

    Ζερδελή Άρτεμις

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Ιλίσια

  • Η μετουσίωση δεν καταστρέφει την πρωτεΐνη. Αντιθέτως, την κάνει πιο εύπεπτη για τον ανθρώπινο οργανισμό!Το μαγείρεμα βελτιώνει τη βιοδιαθεσιμότητα: ο οργανισμός απορροφά πιο εύκολα την πρωτεΐνη από το μαγειρεμένο αυγό σε σχέση με το ωμό. Η διαφορά στο τηγάνι αφορά περισσότερο την προσθήκη λίπους (π.χ. ελαιόλαδο), όχι την πρωτεΐνη.

    Στράτουλατ Αλιόνα

    Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Κηφισιά

  • Οποιαδήποτε πρωτεΐνη ψήσουμε μετουσιώνεται αλλά δν επηρεάζει πουθενά

    Καραμανίδης Βασίλειος,Msc(Cand), RD - VK Nutrition

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Άγιος Δημήτριος

  • Η μετουσίωση της πρωτεΐνης δεν μειώνει την ποσότητα της πρωτεΐνης. Η μετουσίωση αλλάζει το σχήμα της πρωτεΐνης, αλλά δεν την καταστρέφει. Ναι, παίρνετε την ίδια ποσότητα.

    Οικονόμου Πέπη

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Βόλος

  • Καλησπέρα σας!! Ευχαριστούμε πολύ που μοιραστήκατε την απορία σας μαζί μας .Ουσίαστικά, η θερμότητα (μετουσιώνει) τις πρωτεΐνες του αυγού ήδη από τους ≈ 60 °C. Αυτό συμβαίνει τόσο στο βράσιμο όσο και όταν τηγανίζεις το αυγό, κάνεις δηλαδή ομελέτα. Πρακτικά δεν υπάρχει τρόπος να μαγειρέψεις ένα αυγό χωρίς να μετουσιωθεί η πρωτεΐνη του. Συμπερασματικά, παίρνεις πρακτικά την ίδια ποσότητα και ποιότητα πρωτεΐνης είτε το αυγό είναι βραστό είτε ομελέτα. Ο μόνος ουσιαστικός παράγοντας που αλλάζει είναι οι πρόσθετες θερμίδες από το λάδι και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, απειροελάχιστες απώλειες αμινοξέων. Τέλος, προσπαθήστε απλώς να μαγειρεύεται ... Διάβασε περισσότερα

    Nutripass - Αντωνίου Γιάννης & Συνεργάτες

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Μαρούσι

  • Ναι, η πρωτεΐνη του αυγού μετουσιώνεται όταν μαγειρεύεται (βραστό ή ομελέτα), αλλά δεν καταστρέφεται – αντίθετα, γίνεται πιο εύπεπτη. Οπότε, ναι, λαμβάνετε την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης, είτε το αυγό είναι βραστό είτε τηγανητό. Η διαφορά είναι μόνο στις θερμίδες, λόγω του ελαιόλαδου στην ομελέτα.

    Καραγκούνη Ιωάννα Μαρία

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Μαρούσι

  • Καλησπέρα σας,
    Ναι υφίσταται μετουσίωση λόγω της υψηλής θερμότητας, ωστόσο είναι μια διαδικασία η οποία επηρεάζει την δομή στην οποία βρίσκεται το μόριο και όχι την τελική ποσότητα του. Επομένως το τηγάνισμα δεν επηρεάζει την ποσότητα της πρωτεΐνης αλλα προτείνεται η αποφυγή του λόγω των trans λιπαρών.

    Κολοκοτρώνη Άννα

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Θεσσαλονίκη

  • Ναι την ίδια πρωτεϊνική πρόσληψη λαμβάνετε είτε το αυγό είναι βραστό ή ομελέτα. Το αυγό είναι από τις καλύτερες πηγές σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

    Φιλιππόνη Βίντια

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Μαρούσι

  • Καλησπέρα σας,
    Το αυγό όντως σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 60oC υφίσταται μια αλλαγή στη στερεό-διάταξη και στη μορφή του. Η ποσότητα της πρωτεΐνης παραμένει ίδια, η δομή της στο χώρο αλλαζει. Αυτή η αλλαγή στη δομή είναι μόνιμη και για το λόγο αυτό το αυγό όταν είναι ώμο είναι ρευστό, ενώ όταν μαγειρεύεται είναι στερεό.
    Καλό υπόλοιπο να έχετε!

    Βούλγαρη Παρασκευή Αποστολία

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Άγιος Δημήτριος

Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο συμβουλευτικής από ιατρούς ή επαγγελματίες υγείας

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
  • Επιτρέπονται

    • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

    • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

  • Δεν επιτρέπονται

    • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

    • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

    • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

    • Οι ερωτήσεις αναφορικά με συστάσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων ή η οποιαδήποτε συνταγογράφηση

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Χρειάζεσαι να δεις έναν επαγγελματία υγείας άμεσα;

Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά

Mobile Image
success envelop

Λάβαμε την ερώτησή σας!

Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.

docontime

Δεν έχεις χρόνο να περιμένεις; Κανένα πρόβλημα.

Μίλα με έναν ειδικό καθημερινά από τις 08:00 έως τις 23:00, μέσω chat ή βίντεο και πάρε τις απαντήσεις που χρειάζεσαι σε λίγα λεπτά.

docontime

Αναζητάς εξατομικευμένες συμβουλές;

Όταν πρόκειται για φαρμακευτική αγωγή, είναι καλύτερο να έχεις απαντήσεις προσαρμοσμένες στο ιατρικό σου ιστορικό. Συνομίλησε με έναν ειδικό για να λάβεις ασφαλή, εξατομικευμένη καθοδήγηση μέσα σε λίγα λεπτά.