Όταν φτιάχνουμε ομελέτα, στο τηγάνι με ελαιόλαδο, δεν υφίσταται η πρωτεΐνη του αυγού μετουσίωση; Αυτό δεν επηρεάζει την ποσότητα πρόσληψης της πρωτεΐνης από τον οργανισμό; Δηλαδή, τελικά, παίρνω την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης από το αυγό όταν αυτό είναι βραστό και την ίδια όταν είναι ομελέτα στο τηγάνι;
Το αυγό μετουσιώνεται τόσο στο βράσιμο όσο και στο τηγάνισμα. Ο βαθμός αλλοίωσης της πρωτεΐνης εξαρτάται από τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται κατά την παρασκευή. Η μετουσίωση επηρεάζει τόσο τη δομή της πρωτεΐνης όσο και τη βιοδιαθεσιμότητά της. Συνολικά, η θερμοκρασία και ο χρόνος μαγειρέματος καθορίζουν την ποιότητα και την αφομοίωση της πρωτεΐνης στο αυγό.
Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε το αυγό βραστό παρά τηγανητό, καθώς στο τηγάνισμα αναπτύσσονται υψηλότερες θερμοκρασίες που μπορούν να αλλοιώσουν περισσότερο τη διατροφική αξία του. Επιπλέον, η κατανάλωση του αυγού μελάτου θεωρείται καλύτερη για τη διατήρηση ορισμένων θρεπτικών... συστατικών, αλλά σε κάθε περίπτωση το αυγό πρέπει να είναι καλά βρασμένο προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών, όπως η σαλμονέλα.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε ευπαθείς πληθυσμούς, όπως οι έγκυες γυναίκες, όπου η κατανάλωση μη καλά μαγειρεμένου αυγού μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα τόσο στην υγεία της μητέρας όσο και στην ανάπτυξη του εμβρύου.
Με εκτίμηση
Θεοφάνης Νικολάου
Κλ. Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Read more
αναρωτηθείτε αν συμβαίνει το ίδιο και με το κοτόπουλο και θα έχετε την απάντηση σας
Γινεται μετουσιωση αλλα δεν επηρεαζει σημαντικα την ποσοτητα πρωτεινης.
Η μετουσίωση δεν καταστρέφει την πρωτεΐνη. Αντιθέτως, την κάνει πιο εύπεπτη για τον ανθρώπινο οργανισμό!Το μαγείρεμα βελτιώνει τη βιοδιαθεσιμότητα: ο οργανισμός απορροφά πιο εύκολα την πρωτεΐνη από το μαγειρεμένο αυγό σε σχέση με το ωμό. Η διαφορά στο τηγάνι αφορά περισσότερο την προσθήκη λίπους (π.χ. ελαιόλαδο), όχι την πρωτεΐνη.
Οποιαδήποτε πρωτεΐνη ψήσουμε μετουσιώνεται αλλά δν επηρεάζει πουθενά
Η μετουσίωση της πρωτεΐνης δεν μειώνει την ποσότητα της πρωτεΐνης. Η μετουσίωση αλλάζει το σχήμα της πρωτεΐνης, αλλά δεν την καταστρέφει. Ναι, παίρνετε την ίδια ποσότητα.
Καλησπέρα σας!! Ευχαριστούμε πολύ που μοιραστήκατε την απορία σας μαζί μας .Ουσίαστικά, η θερμότητα (μετουσιώνει) τις πρωτεΐνες του αυγού ήδη από τους ≈ 60 °C. Αυτό συμβαίνει τόσο στο βράσιμο όσο και όταν τηγανίζεις το αυγό, κάνεις δηλαδή ομελέτα. Πρακτικά δεν υπάρχει τρόπος να μαγειρέψεις ένα αυγό χωρίς να μετουσιωθεί η πρωτεΐνη του. Συμπερασματικά, παίρνεις πρακτικά την ίδια ποσότητα και ποιότητα πρωτεΐνης είτε το αυγό είναι βραστό είτε ομελέτα. Ο μόνος ουσιαστικός παράγοντας που αλλάζει είναι οι πρόσθετες θερμίδες από το λάδι και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, απειροελάχιστες απώλειες αμινοξέων. Τέλος, προσπαθήστε απλώς να μαγειρεύεται ...σε ήπια εώς μέτρια θερμοκρασία. Read more
Ναι, η πρωτεΐνη του αυγού μετουσιώνεται όταν μαγειρεύεται (βραστό ή ομελέτα), αλλά δεν καταστρέφεται – αντίθετα, γίνεται πιο εύπεπτη. Οπότε, ναι, λαμβάνετε την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης, είτε το αυγό είναι βραστό είτε τηγανητό. Η διαφορά είναι μόνο στις θερμίδες, λόγω του ελαιόλαδου στην ομελέτα.
Καλησπέρα σας,
Ναι υφίσταται μετουσίωση λόγω της υψηλής θερμότητας, ωστόσο είναι μια διαδικασία η οποία επηρεάζει την δομή στην οποία βρίσκεται το μόριο και όχι την τελική ποσότητα του. Επομένως το τηγάνισμα δεν επηρεάζει την ποσότητα της πρωτεΐνης αλλα προτείνεται η αποφυγή του λόγω των trans λιπαρών.
Ναι την ίδια πρωτεϊνική πρόσληψη λαμβάνετε είτε το αυγό είναι βραστό ή ομελέτα. Το αυγό είναι από τις καλύτερες πηγές σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Καλησπέρα σας,
Το αυγό όντως σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 60oC υφίσταται μια αλλαγή στη στερεό-διάταξη και στη μορφή του. Η ποσότητα της πρωτεΐνης παραμένει ίδια, η δομή της στο χώρο αλλαζει. Αυτή η αλλαγή στη δομή είναι μόνιμη και για το λόγο αυτό το αυγό όταν είναι ώμο είναι ρευστό, ενώ όταν μαγειρεύεται είναι στερεό.
Καλό υπόλοιπο να έχετε!
The content provided is strictly informational and should not be considered a replacement for professional advice from doctors or healthcare providers.
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
Request pharmaceutical products recommendations or any medical prescription
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Talk to a specialist daily from 08:00 to 23:00, via chat or video and get the answers you need in minutes.
When it comes to medication, it’s best to get answers that are tailored to your medical history. Chat with a specialist to get safe, personalized guidance in minutes.