This question and its answers are only available in Greek

  • Diet and nutrition
  • Submitted on 18/07/2025

Η πρωτεΐνη του αυγού επηρεάζεται όταν φτιάχνουμε ομελέτα με ελαιόλαδο;

Όταν φτιάχνουμε ομελέτα, στο τηγάνι με ελαιόλαδο, δεν υφίσταται η πρωτεΐνη του αυγού μετουσίωση; Αυτό δεν επηρεάζει την ποσότητα πρόσληψης της πρωτεΐνης από τον οργανισμό; Δηλαδή, τελικά, παίρνω την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης από το αυγό όταν αυτό είναι βραστό και την ίδια όταν είναι ομελέτα στο τηγάνι;

11 specialists answered

  • Το αυγό μετουσιώνεται τόσο στο βράσιμο όσο και στο τηγάνισμα. Ο βαθμός αλλοίωσης της πρωτεΐνης εξαρτάται από τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται κατά την παρασκευή. Η μετουσίωση επηρεάζει τόσο τη δομή της πρωτεΐνης όσο και τη βιοδιαθεσιμότητά της. Συνολικά, η θερμοκρασία και ο χρόνος μαγειρέματος καθορίζουν την ποιότητα και την αφομοίωση της πρωτεΐνης στο αυγό.

    Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε το αυγό βραστό παρά τηγανητό, καθώς στο τηγάνισμα αναπτύσσονται υψηλότερες θερμοκρασίες που μπορούν να αλλοιώσουν περισσότερο τη διατροφική αξία του. Επιπλέον, η κατανάλωση του αυγού μελάτου θεωρείται καλύτερη για τη διατήρηση ορισμένων θρεπτικών
    ... Read more

    Νικολάου Θεοφάνης

    Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Vrilissia

  • αναρωτηθείτε αν συμβαίνει το ίδιο και με το κοτόπουλο και θα έχετε την απάντηση σας

    Μπουραζάνης Διονύσιος

    Dietitian - Nutritionist

    Nea Smirni

  • Γινεται μετουσιωση αλλα δεν επηρεαζει σημαντικα την ποσοτητα πρωτεινης.

    Zerdeli Artemis

    Dietitian - Nutritionist

    Ilisia

  • Η μετουσίωση δεν καταστρέφει την πρωτεΐνη. Αντιθέτως, την κάνει πιο εύπεπτη για τον ανθρώπινο οργανισμό!Το μαγείρεμα βελτιώνει τη βιοδιαθεσιμότητα: ο οργανισμός απορροφά πιο εύκολα την πρωτεΐνη από το μαγειρεμένο αυγό σε σχέση με το ωμό. Η διαφορά στο τηγάνι αφορά περισσότερο την προσθήκη λίπους (π.χ. ελαιόλαδο), όχι την πρωτεΐνη.

    Στράτουλατ Αλιόνα

    Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Kifisia

  • Οποιαδήποτε πρωτεΐνη ψήσουμε μετουσιώνεται αλλά δν επηρεάζει πουθενά

    Καραμανίδης Βασίλειος

    Dietitian - Nutritionist

    Agios Dimitrios

  • Η μετουσίωση της πρωτεΐνης δεν μειώνει την ποσότητα της πρωτεΐνης. Η μετουσίωση αλλάζει το σχήμα της πρωτεΐνης, αλλά δεν την καταστρέφει. Ναι, παίρνετε την ίδια ποσότητα.

    Οικονόμου Πέπη

    Dietitian - Nutritionist

    Volos

  • Καλησπέρα σας!! Ευχαριστούμε πολύ που μοιραστήκατε την απορία σας μαζί μας .Ουσίαστικά, η θερμότητα (μετουσιώνει) τις πρωτεΐνες του αυγού ήδη από τους ≈ 60 °C. Αυτό συμβαίνει τόσο στο βράσιμο όσο και όταν τηγανίζεις το αυγό, κάνεις δηλαδή ομελέτα. Πρακτικά δεν υπάρχει τρόπος να μαγειρέψεις ένα αυγό χωρίς να μετουσιωθεί η πρωτεΐνη του. Συμπερασματικά, παίρνεις πρακτικά την ίδια ποσότητα και ποιότητα πρωτεΐνης είτε το αυγό είναι βραστό είτε ομελέτα. Ο μόνος ουσιαστικός παράγοντας που αλλάζει είναι οι πρόσθετες θερμίδες από το λάδι και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, απειροελάχιστες απώλειες αμινοξέων. Τέλος, προσπαθήστε απλώς να μαγειρεύεται ... Read more

    Antoniou Giannis

    Dietitian - Nutritionist

    Marousi

  • Ναι, η πρωτεΐνη του αυγού μετουσιώνεται όταν μαγειρεύεται (βραστό ή ομελέτα), αλλά δεν καταστρέφεται – αντίθετα, γίνεται πιο εύπεπτη. Οπότε, ναι, λαμβάνετε την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης, είτε το αυγό είναι βραστό είτε τηγανητό. Η διαφορά είναι μόνο στις θερμίδες, λόγω του ελαιόλαδου στην ομελέτα.

    Καραγκούνη Ιωάννα Μαρία

    Dietitian - Nutritionist

    Marousi

  • Καλησπέρα σας,
    Ναι υφίσταται μετουσίωση λόγω της υψηλής θερμότητας, ωστόσο είναι μια διαδικασία η οποία επηρεάζει την δομή στην οποία βρίσκεται το μόριο και όχι την τελική ποσότητα του. Επομένως το τηγάνισμα δεν επηρεάζει την ποσότητα της πρωτεΐνης αλλα προτείνεται η αποφυγή του λόγω των trans λιπαρών.

    Κολοκοτρώνη Άννα

    Dietitian - Nutritionist

    Thessaloniki

  • Ναι την ίδια πρωτεϊνική πρόσληψη λαμβάνετε είτε το αυγό είναι βραστό ή ομελέτα. Το αυγό είναι από τις καλύτερες πηγές σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

    Φιλιππόνη Βίντια

    Dietitian - Nutritionist

    Marousi

  • Καλησπέρα σας,
    Το αυγό όντως σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 60oC υφίσταται μια αλλαγή στη στερεό-διάταξη και στη μορφή του. Η ποσότητα της πρωτεΐνης παραμένει ίδια, η δομή της στο χώρο αλλαζει. Αυτή η αλλαγή στη δομή είναι μόνιμη και για το λόγο αυτό το αυγό όταν είναι ώμο είναι ρευστό, ενώ όταν μαγειρεύεται είναι στερεό.
    Καλό υπόλοιπο να έχετε!

    Βούλγαρη Παρασκευή Αποστολία

    Dietitian - Nutritionist

    Agios Dimitrios

The content provided is strictly informational and should not be considered a replacement for professional advice from doctors or healthcare providers.

Ask our specialists

Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.

Submit your question
We’ll email you here when there is an answer
We got your question

We’ll email you when a specialist replies.

We couldn’t submit your question

An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.

Question guidelines
  • Do

    • Provide details about your health concerns

    • Be short and to the point so specialists can give you a clear answer

  • Don’t

    • Refer to people by name

    • Request price for services

    • Post offensive or abusive content

    • Request pharmaceutical products recommendations or any medical prescription

How does it work?

Submit an anonymous question

We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists

How does it work?

Get updates for your question

If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question

How does it work?

Check the answers

Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections

Do you need to see a health expert right away?

Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes

Mobile Image
success envelop

We have received your question!

We’ll send you an email when a specialist responds.

docontime

No time to wait? No problem.

Talk to a specialist daily from 08:00 to 23:00, via chat or video and get the answers you need in minutes.

docontime

Need guidance that’s tailored to you?

When it comes to medication, it’s best to get answers that are tailored to your medical history. Chat with a specialist to get safe, personalized guidance in minutes.