Καλησπέρα σας. Ο αδερφός μου ο οποίος έχει σύνδρομο Down, μετά τον θάνατο της μητέρας μας, που έφυγε πριν 20 ημέρες, έχει επιθετική συμπεριφορά σε εμένα δεν θέλει να με βλέπει. Όταν ζούσε η μητέρα μας μου είχε πολύ αδυναμία, με αγαπούσε πολύ. Δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ, γιατί από την μια δεν την αναφέρει καθόλου κ από την άλλη από την συμπεριφορά του καταλαβαίνω ότι του λείπει. Γενικά έχει πρόβλημα με τα άτομα της οικογένειας που πριν από την απώλεια χαιρόταν όταν τα έβλεπε. Τι μπορώ να κάνω; Του είπα κάποια στιγμή ότι η μαμά πήγε στον Θεό κ τώρα είναι καλά δεν πονάει, κ ότι τον αγαπάει πολύ κ τον προσέχει από εκεί κ μ αγκάλιασε κ έλαμψε το πρόσωπο του. Μήπως μια φωτογραφία της θα τον βοηθούσε;
Καλό είναι να ζητήσετε βοήθεια ψυχολόγου για την διαχείριση αυτής της κατάστασης. Καλή τύχη!
Ναι θα μπορούσε να βοηθήσει καθώς και βιντεάκια αν είχατε μαζί
Καλησπέρα,
Η αντίδραση του αδελφού σας είναι απολύτως φυσιολογική και συχνή σε άτομα με σύνδρομο Down μετά από απώλεια πολύ κοντινού τους προσώπου.
Συχνά δεν εκφράζουν λεκτικά το πένθος τους, αλλά το βιώνουν μέσα από αλλαγές στη συμπεριφορά. Η επιθετικότητα, η απόσυρση ή η σύγχυση προς αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να είναι τρόποι έκφρασης της απώλειας και του πόνου.
Η φράση σας για τη μητέρα σας και η αγκαλιά του, δείχνουν ότι ανταποκρίνεται συναισθηματικά όταν του δημιουργείται ένα πλαίσιο ασφάλειας και ενσυναίσθησης. Συνεχίστε να του μιλάτε για εκείνη με απλά λόγια και να του δίνετε τον χώρο να νιώσει και να εκφραστεί.
Είναι επ...ίσης σημαντικό να διατηρηθεί η ρουτίνα του όσο γίνεται σταθερή και προβλέψιμη. Αν συνεχιστεί η έντονη συμπεριφορά ή η θλίψη, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό με εμπειρία στις αναπτυξιακές διαταραχές και την ψυχολογική υποστήριξη στο πένθος.
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας. Είναι απολύτως φυσιολογικό ότι ο αδερφός σας αντιδρά με αυτόν τον τρόπο μετά από την απώλεια της μητέρας σας. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ιδιαίτερα για άτομα με σύνδρομο Down, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη σύγχυση, συναισθηματική αναστάτωση και επιθετικότητα, επειδή είναι δύσκολο να κατανοήσουν πλήρως την έννοια του θανάτου και του πένθους. Μπορεί επίσης να νιώθει θλίψη και απώλεια, αλλά να μην ξέρει πώς να την εκφράσει με άλλους τρόπους, κάτι που συχνά εκδηλώνεται με επιθετικότητα ή αποστασιοποίηση.
Είναι πολύ θετικό ότι προσπαθήσατε να τον καθησυχάσετε, εξηγώντας του ότι η μαμά είναι τώρα στον Θεό και ότι την α...γαπάει και την προσέχει. Αυτό μπορεί να τον βοηθήσει να κατανοήσει την έννοια της απώλειας με έναν τρόπο που είναι κατανοητός για εκείνον, και είναι καλό να συνεχίσετε να επαναλαμβάνετε τέτοιες ήρεμες και καθησυχαστικές δηλώσεις όταν βλέπετε ότι αντιδρά με τρόπους που δεν καταλαβαίνει ή τον ανησυχούν.
Μια φωτογραφία της μητέρας σας σίγουρα μπορεί να βοηθήσει, ιδιαίτερα αν την είχε κοντά του και εκείνος την αγαπούσε πολύ. Μπορεί να νιώσει μια αίσθηση συναισθηματικής σύνδεσης βλέποντας τη φωτογραφία της και ίσως του προσφέρει παρηγοριά. Κάποιες φορές, τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν δυσκολία να κατανοήσουν την απώλεια λόγω της έλλειψης αφηρημένων εννοιών, οπότε η φωτογραφία μπορεί να αποτελέσει μια πιο "αγγιξίμη" και ορατή υπενθύμιση του αγαπημένου προσώπου.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην πιέζετε τον αδερφό σας να επεξεργαστεί την απώλεια με έναν τρόπο που δεν του ταιριάζει ή δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει. Μπορεί να χρειάζεται χρόνο να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του και να αναπτύξει νέους τρόπους να εκφράσει την λύπη και την ανησυχία του.
Σε κάθε περίπτωση, η υποστήριξή σας είναι πολύ σημαντική και η αγάπη που του δείχνετε είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση της απώλειας. Αν η επιθετικότητά του συνεχίζεται ή εάν δυσκολεύεστε να τον βοηθήσετε να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, μπορεί να είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, όπως ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό, ο οποίος έχει εμπειρία στη δουλειά με άτομα με αναπηρία και μπορεί να προσφέρει επιπλέον καθοδήγηση για το πώς να το διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά.
Να θυμάστε ότι είναι ένα δύσκολο διάστημα και ότι ο χρόνος και η υπομονή θα βοηθήσουν τον αδερφό σας να βρει τον τρόπο του να επεξεργαστεί την απώλεια με την κατάλληλη υποστήριξη.
Διάβασε περισσότερα
Κλινική Ψυχολόγος
Καλησπέρα σας. Είναι φυσιολογικό ο αδερφός σας να αντιδρά με επιθετικότητα και αποφυγή λόγω του θανάτου της μητέρας σας, ειδικά με το σύνδρομο Down, καθώς μπορεί να δυσκολεύεται να επεξεργαστεί την απώλεια. Η ιδέα της φωτογραφίας της μητέρας του είναι πολύ καλή, καθώς μπορεί να του προσφέρει ανακούφιση και σύνδεση. Μπορείτε να του εξηγήσετε με απλές λέξεις ότι η μητέρα του τον αγαπάει και τον προσέχει από εκεί που βρίσκεται. Επίσης, η δημιουργία μιας σταθερής καθημερινότητας μπορεί να τον βοηθήσει να νιώσει ασφάλεια. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί, η βοήθεια ειδικού θα μπορούσε να είναι χρήσιμη.
Θα πρέπει να το συζητήσετε με τον ειδικό που τον παρακολουθεί για καλύτερη αντιμετώπιση.
Καλησπέρα σας,
Κατανοώ βαθιά τη δυσκολία της κατάστασης που βιώνετε και σας ευχαριστώ που μοιράζεστε ένα τόσο προσωπικό και ευαίσθητο θέμα. Ο αδελφός σας περνά μια σημαντική περίοδο πένθους, η οποία, όπως συχνά συμβαίνει σε άτομα με σύνδρομο Down, μπορεί να εκφράζεται με διαφορετικούς και μη λεκτικούς τρόπους.
Μερικά βασικά σημεία που αξίζει να γνωρίζετε:
1. Το πένθος στα άτομα με σύνδρομο Down μπορεί να εκδηλωθεί με αλλαγές στη συμπεριφορά, επιθετικότητα, απόσυρση ή αντίδραση απέναντι σε κοντινά πρόσωπα που συνδέονται συναισθηματικά με τον θανόντα. Το γεγονός ότι έχει στραφεί εναντίον σας, ενώ προηγουμένως σας είχε αδυναμία..., μπορεί να υποδηλώνει όχι απόρριψη, αλλά πόνο που δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια. Συχνά, τα αγαπημένα πρόσωπα γίνονται «στόχος» όταν δεν μπορεί να εκφραστεί η θλίψη διαφορετικά.
2. Η φράση που του είπατε για τη μητέρα σας –ότι είναι κοντά στον Θεό και τον προσέχει– φαίνεται πως του προσέφερε ανακούφιση. Η αγκαλιά και η φωτεινή του έκφραση είναι σημάδια ότι η τρυφερότητα και η πνευματική παρηγοριά λειτουργούν.
3. Η φωτογραφία της μητέρας σας μπορεί να λειτουργήσει θετικά, εφόσον συνδυάζεται με ένα πλαίσιο ασφαλείας και θετικής μνήμης. Ίσως βοηθούσε να δημιουργήσετε μαζί έναν μικρό “χώρο μνήμης” με μια φωτογραφία της, ένα αγαπημένο της αντικείμενο και ένα κεράκι ή λουλούδι. Αυτό μπορεί να γίνει ιεροτελεστία: π.χ. να της λέτε “καλημέρα” μαζί ή να της αφιερώνετε ένα τραγούδι που αγαπούσε. Αυτές οι συμβολικές πράξεις δίνουν μορφή στην απώλεια και επιτρέπουν τη σταδιακή αποδοχή.
4. Η σταθερότητα στη ρουτίνα και η συναισθηματική παρουσία από εσάς και τους υπόλοιπους είναι σημαντική. Η απώλεια ενός βασικού προσώπου φροντίδας προκαλεί αίσθημα απορρύθμισης και ανασφάλειας. Ενισχύστε το αίσθημα προβλεψιμότητας: πείτε του ποιος θα είναι εκεί κάθε μέρα, τι θα κάνετε μαζί, ποια είναι τα όρια και η φροντίδα που συνεχίζεται.
5. Αν η επιθετικότητα επιμένει ή ενταθεί, μπορεί να χρειαστεί η στήριξη ψυχολόγου. Σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και η σύντομη παρέμβαση βοηθά σημαντικά στην εκτόνωση της έντασης και την ομαλοποίηση των συναισθημάτων.
Πρακτικές ιδέες:
• Χρησιμοποιήστε εικόνες για να του εξηγήσετε τι σημαίνει απώλεια (π.χ. ένα λουλούδι που μαραίνεται, αλλά αφήνει σπόρους).
• Φτιάξτε μαζί ένα “βιβλίο της μαμάς” με φωτογραφίες και λέξεις που τον κάνουν να τη θυμάται θετικά.
• Δώστε του μια “αγκαλιά της μαμάς” – π.χ. μια μπλούζα της ή ένα αντικείμενό της που μπορεί να κρατάει.
Είστε ήδη πολύ υποστηρικτική και δείχνετε βαθιά ενσυναίσθηση. Το γεγονός ότι σας αγκάλιασε δείχνει πως συνεχίζει να έχει δεσμό μαζί σας, έστω και αν προσωρινά αντιδρά με θυμό ή σύγχυση.
Διάβασε περισσότερα
Τα άτομα με Σύνδρομο Down ειναι ιδιαίτερα συναισθηματικά. Θα θέλει προσοχή τώρα να τον κρατήσετε δραστήριο και να είστε δίπλα του στην διαχείριση του πένθους . Η επιθετικότητα ίσως είναι έκφραση θλίψης και αδυναμίας κατανόησης της απώλειας. Μιλήστε του απλά και με συνέπεια για τη μητέρα σας. Μια φωτογραφία μπορεί να τον βοηθήσει να νιώσει σύνδεση.
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Οι ερωτήσεις αναφορικά με συστάσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων ή η οποιαδήποτε συνταγογράφηση
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.
Στην κατηγορία ''Ρώτα τους ειδικούς μας'' παρέχονται γενικές συμβουλές υγείας. Για εξατομικευμένη καθοδήγηση, προσαρμοσμένη στις προσωπικές σου ανάγκες, προτείνουμε να χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία συνομιλίας με έναν ειδικό μέσω chat.