Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Δίαιτα και διατροφή

Χάσε κιλά εύκολα και μόνιμα

ΔΕΣ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ

με 5+1 υγιεινές σαλάτες διαιτολόγων

Λαμπρινού Χριστίνα - Πωλίνα
Ελέγχθηκε από την Λαμπρινού Χριστίνα-Πωλίνα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
21 Μαΐου 2018

Ιδανικό βάρος και παχυσαρκία

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει μεταβάλει σημαντικά τις διατροφικές μας συνήθειες. Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας οδηγούν σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές όπως επεξεργασμένα τρόφιμα και παράλειψη γευμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη παχυσαρκίας, η οποία με τη σειρά της πυροδοτεί μεταβολικά νοσήματα ή άλλες σοβαρές παθήσεις.

Η παχυσαρκία επιφέρει επιπτώσεις στην υγεία ενός ατόμου, επηρεάζοντας την ικανότητα για εργασία, την κοινωνική ζωή, ακόμη και το ίδιο το προσδόκιμο ζωής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το πρόβλημα της παχυσαρκίας αγγίζει 500 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανησυχητική αύξηση της εμφάνισής της σε νεαρά άτομα.

Σε κάθε άτομο εφαρμόζεται διαφορετικό σύστημα αδυνατίσματος που μπορεί να συμπεριλαμβάνει τόσο διατροφικό πρόγραμμα όσο και εξατομικευμένη σωματική άσκηση. Η απώλεια του σωματικού βάρους πρέπει να γίνεται σταδιακά, με αποφυγή των μεγάλων αυξομειώσεων βάρους. Για να είναι ασφαλές ένα διατροφικό πρόγραμμα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικές ουσίες, να προλαμβάνει την απώλεια πρωτεΐνης και να δίνει επαρκή ενέργεια στο σώμα. Σημαντική είναι και η ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και η διατήρηση του αποτελέσματος μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας.

Ένας εξειδικευμένος Ενδοκρινολόγος, Παθολόγος, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος ή Γενικός Χειρουργός μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και ανάλογα με το κάθε περιστατικό στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και συνεπώς στη μείωση των επιπτώσεων της παχυσαρκίας.

Αν θέλεις να μάθεις ποιο είναι το ιδανικό βάρος για εσένα σε αναλογία με το ύψος σου, δες τον παρακάτω πίνακα:

ιδανικό βάρος

Πηγή πίνακα: https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/height-weight-chart/

Παχυσαρκία και άλλες παθήσεις

Η παχυσαρκία μπορεί να ευθύνεται για παθήσεις όπως:

 • Υπέρταση
 • Αναπνευστικά προβλήματα
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
 • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Υπογονιμότητα
 • Ακράτεια ούρων
 • Πέτρες στη χολή
 • Προβλήματα στις αρθρώσεις
 • Κατάθλιψη
Παχυσαρκία

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), η παχυσαρκία συνδέεται και με την εμφάνιση 12 τύπων καρκίνου (στο συκώτι, στα νεφρά, στις ωοθήκες, στον προστάτη, στο στομάχι, στην ουροδόχο κύστη, στο πάγκρεας, στον οισοφάγο, στο μαστό, στο έντερο, στο στόμα-λαιμό, στη μήτρα).

Αντιμετώπιση παχυσαρκίας

Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μπορούν να εφαρμοστούν κατά περίπτωση είτε εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής είτε εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι επεμβάσεις που εφαρμόζονται πλέον γίνονται λαπαροσκοπικά με γενική αναισθησία και η νοσηλεία δεν ξεπερνά τις 5 μέρες. Οι μέθοδοι θεραπείας που επιλέγονται συνήθως είναι: ο γαστρικός δακτύλιος, το γαστρικό μανίκι, το γαστρικό bypass.

Η χειρουργική επέμβαση εφαρμόζεται μόνο όταν είναι ασφαλής επιλογή για τον ασθενή, δηλαδή σε περιστατικά που ενδείκνυνται. Σε κάθε περίπτωση αρμόδιο να υποδείξει τα άτομα αυτά είναι μόνο ο θεράπων ιατρός.

Παιδική Παχυσαρκία

Η παιδική παχυσαρκία είναι δυστυχώς ένα πρόβλημα που τείνει να εξελιχθεί σε επιδημία παγκοσμίως. Στη χώρα μας, μάλιστα, υπολογίζεται ότι 1 στα 5 παιδιά είναι παχύσαρκα.

Ένα παιδί θεωρείται ότι έχει πρόβλημα παχυσαρκίας όταν ο ΔΜΣ, δηλαδή το βάρος του προς το ύψος του στο τετράγωνο, είναι πάνω από το όριο, το οποίο εξαρτάται από την ηλικία του και το φύλο του (από 2 ετών έως 18 ετών- ξεκινά από 20 στα αγόρια στα 2 έτη και φτάνει στα 30 στα 18 έτη, ενώ για τα κορίτσια ξεκινά από 19,8 στα 2 έτη και στα 18 είναι 30).

Παπαδημητρίου Δημήτρης
Ο Παπαδημητρίου Δημήτρης - Παιδοενδοκρινολόγος λέει:

“Για μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε μια ομάδα ειδικών που θα περιλαμβάνει παιδοενδοκρινολόγο, διαιτολόγο και ψυχολόγο.”

Αίτια παιδικής παχυσαρκίας

 • Υπερβολικές ποσότητες φαγητού (υπερσιτισμός)
 • Ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές
 • Έλλειψη σωματικής άσκησης
 • Ανθυγιεινή διατροφή οικογένειας
 • Ελλιπής ύπνος
 • Παράλειψη πρωινού γεύματος
 • Άγχος και στρες
 • Ορμονικοί παράγοντες
 • Γενετική προδιάθεση

Η παιδική παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε εξίσου επικίνδυνες παθήσεις με αυτήν στους ενήλικες. Επιπλέον, πολύ σημαντική είναι και η ψυχολογική διάσταση της νόσου, αφού μπορεί να επηρεάσει πολύ την κοινωνική ζωή ενός παιδιού και την ψυχολογία του.

Πρόληψη και αντιμετώπιση παιδικής παχυσαρκίας

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας έχουν τους ίδιους στόχους και επιτυγχάνονται με τα ίδια μέσα. Αυτό που θα πρέπει να κάνει ένα παιδί είναι:

 • Να τρώει υγιεινές τροφές (λαχανικά, φρούτα, ψάρι, δημητριακά)
 • Να μην παραλείπει ποτέ το πρωινό
 • Να γυμνάζεται συστηματικά
 • Να αποφεύγει το γρήγορο φαγητό και τα αναψυκτικά
 • Να προτιμά υγιεινό κολατσιό στο σχολείο
 • Να περιορίσει τα γλυκά και τα παγωτά

Οι γονείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση και την διατροφική εκπαίδευση των παιδιών τους, καθώς οι ίδιοι αποτελούν το καλό (ή κακό) παράδειγμα προς μίμηση για εκείνα. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε από ένα παιδί να τρώει υγιεινά όταν στο σπίτι υπάρχουν παντού ανθυγιεινές τροφές, ακόμη κι αν δεν προορίζονται για εκείνα. Γι’ αυτό, θα πρέπει οι γονείς να αποκτήσουν τις ίδιες συνήθειες με αυτές που θέλουν να έχουν και τα παιδιά τους, ώστε να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος και ευεξία.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Global action plan for the prevention and control of NCDs 2013–2020. Geneva: World Health Organization; 2013.

2. Global status report on noncommunicable diseases 2014. Geneva: World Health Organization; 2014.

3. Global strategy on diet, physical activity and health. Geneva: World Health Organization; 2004.

4. Sian Porter, Food Fact Sheet on Fad Diets, BDA October 2014. Review date October 2017., www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/top-diets-review/

5. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases: report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation. WHO Technical Report Series, No. 916. Geneva: World Health Organization; 2003.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει