ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Δίαιτα και διατροφή

Διαχειρίσου το βάρος σου με αποτελεσματικότητα

Βρες τον Δείκτη Μάζας Σώματός σου και δες πού πρέπει να απευθυνθείς

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Hack My Diet by Δρ. Λαμπρινού Χριστίνα - Πωλίνα & Συνεργάτες

Συντάχθηκε από την Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Λαμπρινού Χριστίνα-Πωλίνα στις 05 Ιουνίου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
 • Επιτρέπονται

  • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

  • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

 • Δεν επιτρέπονται

  • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

  • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

  • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Μύθοι και αλήθειες για τις δίαιτες

Μύθος #1

Τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν δίαιτα.

Η αλήθεια

Οι γονείς είναι οι «πάροχοι» στη διατροφή των παιδιών έως μία ηλικία. Επομένως, είναι και αυτοί οι οποίοι μπορούν να εφαρμόσουν κάποιους κανόνες όσον αφορά το είδος και την ποσότητα φαγητού την οποία παρέχουν στα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να διαμορφώνουν από νωρίς υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να έχουν φυσιολογικές τιμές στις καμπύλες ανάπτυξης, καθώς οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην παιδική ηλικία συχνά μας ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή. Επομένως και τα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν ένα υγιεινό πλάνο διατροφής και σε ορισμένες συνθήκες, αναλόγως με το ιστορικό και την ηλικία και με βάση της πρόσφατες οδηγίες, μπορούν και αυτά να ακολουθήσουν διατροφή για ήπια απώλεια βάρους.

Μύθος #2

Η μπανάνα είναι το πιο παχυντικό φρούτο.

Η αλήθεια

Καμία τροφή δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως «παχυντική» αν δεν ορίσουμε την ποσότητα στην οποία θα την καταναλώσουμε. Η μπανάνα, λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς της σε νερό, σε αντίθεση με τα περισσότερα φρούτα, είναι σχετικά πιο «πυκνή» σε ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να την καταναλώνουμε, αλλά σε μικρότερη ποσότητα. Για παράδειγμα, 1 μπανάνα αποδίδει τις ίδιες θερμίδες με 2 μικρά μήλα, 1 ½ φλ. ανανά ή 2 φέτες πεπόνι. Προφανώς, αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορούμε να την καταναλώνουμε, αλλά ότι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την κατάλληλη ποσότητα.

Μύθος #3

Υπάρχουν βότανα που βοηθούν στο αδυνάτισμα (πράσινο τσάι, τζίντζερ, κουρκουμάς).

Η αλήθεια

Μέχρι σήμερα κανένα βότανο δεν έχει αποδεδειγμένα την ιδιότητα να σε βοηθά να χάσεις βάρος. Ο μοναδικός υγιής και ασφαλής τρόπος για να το πετύχεις αυτό, αλλά και για να καταφέρεις να το διατηρήσεις μετά, είναι με τη βοήθεια ενός ειδικού διαιτολόγου. Πριν καταναλώσεις οποιοδήποτε βότανο, βεβαιώσου ότι δεν έχεις κάποια αλλεργία και δεν έχει παρενέργειες στον οργανισμό σου.

Μύθος #4

Η δίαιτα αποτοξίνωσης ενεργοποιεί το μεταβολισμό.

Η αλήθεια

Οι δίαιτες «αποτοξίνωσης» είναι διατροφικά πλάνα τα οποία υπόσχονται να απομακρύνουν τις «τοξίνες», οι οποίες είναι συσσωρευμένες στο ανθρώπινο σώμα. Η θεωρητική δράση τους είναι ότι η αποβολή των τοξινών οδηγεί στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, ο οποίος είχε «μπλοκάρει» εξαιτίας τους. Ουσιαστικά πρόκειται για δίαιτες πολύ χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου, οι οποίες δεν περιέχουν τροφές που θεωρούνται “επιβλαβείς” για τον οργανισµό, όπως ζάχαρη, ζωικά λιπαρά, αλλαντικά και προϊόντα κρέατος, κονσερβοποιηµένα προϊόντα, αλµυρά σνακ και αλκοόλ και είναι συχνά μονοφαγικές (π.χ. του ανανά, της λαχανόσουπας), οδηγώντας σε γρήγορη και μεγάλη απώλεια βάρους.

Η απώλεια αυτή, παρόλο που μπορεί να είναι εντυπωσιακή, συχνά συνοδεύεται από μεγάλη απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας. Έτσι, σε εξίσου σύντομο χρονικό διάστημα το βάρος επανέρχεται, ενώ η απώλεια μυός έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που υπόσχονται όσον αφορά στον μεταβολικό ρυθμό, καθώς η μείωση της μυϊκής μάζας μειώνει τον μεταβολισμό και άρα, τις καύσεις.

Μύθος #5

Η καφεΐνη είναι εθιστική.

Η αλήθεια

Η καφεΐνη θεωρείται ασφαλές συστατικό της διατροφής μας. Διεγείρει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να μας αφυπνίζει. Δεν κινδυνεύεις να εθιστείς στην καφεΐνη αν την καταναλώνεις με μέτρο. Ωστόσο, αν την καταναλώνεις συστηματικά, μπορεί να νιώθεις εξάρτηση. Παρόλα αυτά, η συνήθης χρήση του όρου εθισμός είναι ότι η τακτική επιθυμία για κατανάλωση είναι ακαταμάχητη και δημιουργεί προβλήματα. Η χρήση καφεΐνης δεν ταιριάζει με αυτό τον ορισμό. Η πρόσληψή της σε φυσιολογική ποσότητα δεν βλάπτει το άτομο ή την κοινωνία. Παρόλο που η διακοπή της συστηματικής της χρήσης μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως πονοκέφαλο και λήθαργο, αυτά υποχωρούν σχετικά εύκολα με την πάροδο μερικών ημερών και δε μπορούν να συγκριθούν με το στερητικό σύνδρομο που συνοδεύει τη διακοπή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. WHO Consultation on Obesity (‎1999: Geneva, Switzerland)‎ & World Health Organization. (‎2000)‎. Obesity : preventing and managing the global epidemic : report of a WHO consultation. World Health Organization, last accessed 18 June 2021

2. https://www.truthaboutweight.global/gr/el/support/whats-your-body-mass-index-bmi.html

3. https://www.truthaboutweight.global/gr/el/science/do-not-weigh-it.html

4. https://www.truthaboutweight.global/gr/el/science/do-not-weigh-it.html

5. https://www.reamaternity.gr/pachysarkia-amp-ypogonimotita/

6. https://www.eiep.gr/%CF%80%CE%B1%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%B1%CE%BA%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%8E%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82

7. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα 2008, https://www.moh.gov.gr

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
novo nordisk

Μια πρωτοβουλία της Novo Nordisk Ελλάς Ε.Π.Ε.

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

GR21CO00015

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.