Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Δίαιτα και διατροφή

Χάσε κιλά εύκολα και μόνιμα

ΔΕΣ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ

με 5+1 υγιεινές σαλάτες διαιτολόγων

Λαμπρινού Χριστίνα - Πωλίνα
Ελέγχθηκε από την Λαμπρινού Χριστίνα-Πωλίνα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
21 Μαΐου 2018

Μύθοι και αλήθειες για τις δίαιτες

Μύθος #1

Τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν δίαιτα.

Η αλήθεια

Οι γονείς είναι οι «πάροχοι» στη διατροφή των παιδιών έως μία ηλικία. Επομένως, είναι και αυτοί οι οποίοι μπορούν να εφαρμόσουν κάποιους κανόνες όσον αφορά το είδος και την ποσότητα φαγητού την οποία παρέχουν στα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να διαμορφώνουν από νωρίς υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να έχουν φυσιολογικές τιμές στις καμπύλες ανάπτυξης, καθώς οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην παιδική ηλικία συχνά μας ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή. Επομένως και τα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν ένα υγιεινό πλάνο διατροφής και σε ορισμένες συνθήκες, αναλόγως με το ιστορικό και την ηλικία και με βάση της πρόσφατες οδηγίες, μπορούν και αυτά να ακολουθήσουν διατροφή για ήπια απώλεια βάρους.

Μύθος #2

Η μπανάνα είναι το πιο παχυντικό φρούτο.

Η αλήθεια

Καμία τροφή δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως «παχυντική» αν δεν ορίσουμε την ποσότητα στην οποία θα την καταναλώσουμε. Η μπανάνα, λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς της σε νερό, σε αντίθεση με τα περισσότερα φρούτα, είναι σχετικά πιο «πυκνή» σε ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να την καταναλώνουμε, αλλά σε μικρότερη ποσότητα. Για παράδειγμα, 1 μπανάνα αποδίδει τις ίδιες θερμίδες με 2 μικρά μήλα, 1 ½ φλ. ανανά ή 2 φέτες πεπόνι. Προφανώς, αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορούμε να την καταναλώνουμε, αλλά ότι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την κατάλληλη ποσότητα.

Μύθος #3

Υπάρχουν βότανα που βοηθούν στο αδυνάτισμα (πράσινο τσάι, τζίντζερ, κουρκουμάς).

Η αλήθεια

Μέχρι σήμερα κανένα βότανο δεν έχει αποδεδειγμένα την ιδιότητα να σε βοηθά να χάσεις βάρος. Ο μοναδικός υγιής και ασφαλής τρόπος για να το πετύχεις αυτό, αλλά και για να καταφέρεις να το διατηρήσεις μετά, είναι με τη βοήθεια ενός ειδικού διαιτολόγου. Πριν καταναλώσεις οποιοδήποτε βότανο, βεβαιώσου ότι δεν έχεις κάποια αλλεργία και δεν έχει παρενέργειες στον οργανισμό σου.

Μύθος #4

Η δίαιτα αποτοξίνωσης ενεργοποιεί το μεταβολισμό.

Η αλήθεια

Οι δίαιτες «αποτοξίνωσης» είναι διατροφικά πλάνα τα οποία υπόσχονται να απομακρύνουν τις «τοξίνες», οι οποίες είναι συσσωρευμένες στο ανθρώπινο σώμα. Η θεωρητική δράση τους είναι ότι η αποβολή των τοξινών οδηγεί στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, ο οποίος είχε «μπλοκάρει» εξαιτίας τους. Ουσιαστικά πρόκειται για δίαιτες πολύ χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου, οι οποίες δεν περιέχουν τροφές που θεωρούνται “επιβλαβείς” για τον οργανισµό, όπως ζάχαρη, ζωικά λιπαρά, αλλαντικά και προϊόντα κρέατος, κονσερβοποιηµένα προϊόντα, αλµυρά σνακ και αλκοόλ και είναι συχνά μονοφαγικές (π.χ. του ανανά, της λαχανόσουπας), οδηγώντας σε γρήγορη και μεγάλη απώλεια βάρους.

Η απώλεια αυτή, παρόλο που μπορεί να είναι εντυπωσιακή, συχνά συνοδεύεται από μεγάλη απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας. Έτσι, σε εξίσου σύντομο χρονικό διάστημα το βάρος επανέρχεται, ενώ η απώλεια μυός έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που υπόσχονται όσον αφορά στον μεταβολικό ρυθμό, καθώς η μείωση της μυϊκής μάζας μειώνει τον μεταβολισμό και άρα, τις καύσεις.

Μύθος #5

Η καφεΐνη είναι εθιστική.

Η αλήθεια

Η καφεΐνη θεωρείται ασφαλές συστατικό της διατροφής μας. Διεγείρει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να μας αφυπνίζει. Δεν κινδυνεύεις να εθιστείς στην καφεΐνη αν την καταναλώνεις με μέτρο. Ωστόσο, αν την καταναλώνεις συστηματικά, μπορεί να νιώθεις εξάρτηση. Παρόλα αυτά, η συνήθης χρήση του όρου εθισμός είναι ότι η τακτική επιθυμία για κατανάλωση είναι ακαταμάχητη και δημιουργεί προβλήματα. Η χρήση καφεΐνης δεν ταιριάζει με αυτό τον ορισμό. Η πρόσληψή της σε φυσιολογική ποσότητα δεν βλάπτει το άτομο ή την κοινωνία. Παρόλο που η διακοπή της συστηματικής της χρήσης μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως πονοκέφαλο και λήθαργο, αυτά υποχωρούν σχετικά εύκολα με την πάροδο μερικών ημερών και δε μπορούν να συγκριθούν με το στερητικό σύνδρομο που συνοδεύει τη διακοπή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Global action plan for the prevention and control of NCDs 2013–2020. Geneva: World Health Organization; 2013.

2. Global status report on noncommunicable diseases 2014. Geneva: World Health Organization; 2014.

3. Global strategy on diet, physical activity and health. Geneva: World Health Organization; 2004.

4. Sian Porter, Food Fact Sheet on Fad Diets, BDA October 2014. Review date October 2017., www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/top-diets-review/

5. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases: report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation. WHO Technical Report Series, No. 916. Geneva: World Health Organization; 2003.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει