• Ουρικό οξύ
  • Υποβλήθηκε 15/05/2023

Τι δεν κάνει να φάω;

14 ειδικοί απάντησαν

  • Για τη μείωση του ουρικού οξέος είναι σημαντικό να αποφεύγονται τρόφιμα πλούσια σε πουρίνες όπως εντόσθια, κυνήγι, μύδια, στρείδια, χτένια, αυγοτάραχο, σαρδέλες, αντζούγιες, σκουμπρί, ρέγκα.
    Σε μέτριες ποσότητες μπορούμε να καταναλώνουμε κόκκινο κρέας και πουλερικά, ψάρια, όσπρια, οστρακοειδή, μανιτάρια, σπανάκι, σπαράγγια και ντομάτα.
    Τα υπόλοιπα τρόφιμα θεωρούνται ελεύθερης κατανάλωσης.
    Φυσικά, είναι σημαντικό να καταναλώνονται πάνω από 2 λίτρα νερού ημερησίως για την απομάκρυνση του υπερβάλλοντος ουρικού οξέος και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

    Ρεστέμη Ευγενία

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Εύοσμος

  • Το ουρικό οξύ συντίθεται κυρίως στο ήπαρ μέσω του καταβολισμού των πουρινών που έχουν προκύψει είτε από τη φυσιολογική καταστροφή των κυττάρων του σώματος (και κατ΄ επέκταση αποδόμηση του γενετικού τους υλικού) είτε από την κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων υψηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες.

    Η αυξημένη συγκέντρωση ουρικού οξέος στο αίμα οδηγεί σε μία κατάσταση που ονομάζεται
    υπερουριχαιμία.

    Οι φυσιολογικές τιμές για το ουρικό οξύ κυμαίνονται μεταξύ 3,5 και 7,2 mg/dL.

    Μία σωστή διατροφή με την κατάλληλη επιλογή τροφίμων, συνδυαστικά με έναν ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του
    ... Διάβασε περισσότερα

    Νύκταρη Αναστασία

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Μεταξουργείο

  • Τροφιμα πλουσια σε πουρινες

    Μπουραζάνης Διονύσιος

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Νέα Σμύρνη

  • Απαγορεύονται τα αμύγδαλα, εντόσθια, μαλάκια!
    Κρέας σε μικρές ποσότητες, όπως επίσης και κοκκινιστά φαγητά, αρακάς, όσπρια κ.α

    Μαμέκα Ηλιάνα

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Λάρισα

  • χρειάζεστε ένα ειδικό διαιτολόγιο σχεδιασμένο στις ανάγκες σας

    Κοντογιάννης Λάμπρος

    Διαιτολόγος - Παιδοδιατροφολόγος

    Αθήνα

  • Μπορούμε να τρώμε τα πάντα

    Βασιλική Σταμάτη (Απενεργοποιημένος λογαριασμός)

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Ελευσίνα

  • Οι Γενικές και ειδικές οδηγίες για τη διατροφική αντιμετώπιση του αυξημένου ουρικού οξέος (υπερουριχαιμία) στο αίμα είναι οι εξής:

    Oι ασθενείς με υπερουριχαιμία και ουρική αρθρίτιδα πρέπει να ενθαρρύνονται να περιορίσουν ή να αποφεύγουν τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες (βλέπε πίνακα). Παραδοσιακά, ο περιορισμός των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες έχει συσταθεί στο οξύ στάδιο της ουρικής αρθρίτιδας σαν μια προσπάθεια να αποφευχθεί η προσθήκη εξωγενών πουρινών στο ήδη υπάρχον υψηλό φορτίο ουρικού οξέος.
    Γενικές συστάσεις
    • Αποφύγετε τα πλούσια σε πουρίνες τρόφιμα (διαβάστε παρακάτω για περισσότερες λε
    ... Διάβασε περισσότερα

    Πέτσιος Δημήτριος

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Κηφισιά

  • Καλησπέρα σας οχι θαλασσινά, αμύγδαλα, αρακά και συκώτια!!

    Μίχα Πανωραία

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Ελευσίνα

  • Σύμφωνα με τις συστάσεις για το ουρικό οξύ συστήνεται:

    Η αποφυγή τροφίμων πλούσια σε πουρίνες.

    Τρόφιμα πλούσια σε πουρίνες:
    1. Κόκκινο κρέας
    2. Εντόσια όπως για παράδειγμα καρδιά, πνεύμονες κλπ
    3. Ορισμένα ψάρια όπως για παράδειγμα σαρδέλα, ρέγκα, γαύρο, τόνος, πέστροφα κλπ
    4. Οστρακοειδή όπως για παράδειγμα μύδια, χτένια κλπ

    Ο περιορισμός τροφίμων μέτριας περιεκτικότητας σε πουρίνες.

    Τρόφιμα μέτριας περιεκτικότητας σε πουρίνες:
    1. Άπαχο κόκκινο κρέας
    2. Πουλερικά όπως για παράδειγμα κοτόπουλο, γαλοπούλα κλπ
    3. Όσπρια
    4. Ορισμένα λαχανικά όπως για παράδειγμα μανιτάρια, ντομ
    ... Διάβασε περισσότερα

    Σκιά Κατερίνα

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Χαλκίδα

  • Καλησπέρα σας. Ο παρακάτω πίνακας θα σας κατατοπίσει. Επίσης συστήνεται η απώλεια βάρους στην περίπτωση που είναι αυξημένο.
    ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ
    • Σαρδέλες
    • Σκουμπρί
    • Ρέγκα
    • Μύδια
    • Κτένια
    • Αυγοτάραχο
    • Ζωμός κρέατος
    • Παράγωγα κρέατος
    • Κιμάς κρέατος
    • Νεφροί

    ΜΕ ΜΕΤΡΟ

    • Κρέας
    • Ψάρι
    • Πουλερικά
    • Θαλασσινά ( Εκτός αυτών που απαγορεύονται)
    • Σπαράγγια
    • Φασόλια
    • Φακές
    • Μανιτάρια
    • Αρακάς
    • Σπανάκι

    Κουβάτσος Φίλιππος

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Κορωπί

  • Καλησπέρα σας. Θα πρέπει να περιορίσετε τροφές που περιέχουν πουρίνες πχ κρέας, σαρδέλες, ντομάτα, φακές, αρακά κλπ, αλκοόλ, να πίνετε πολύ νερό. Καλό είναι να επισκεφθείτε κάποιον κλινικό διαιτολόγο για να σας φτιάξει μία εξατομικευμένη διατροφή.

    Κωνσταντίνου Κρήνη

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Βούλα

  • Αποφύγετε το κρέας από όργανα ζώων, όπως η καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά και ο εγκέφαλος, που περιέχουν μεγάλο ποσοστό πουρινών. Οστρακοειδή όπως τα καβούρια, οι αστακοί και οι γαρίδες, αλλά και ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο τόνος, το σκουμπρί, η ρέγκα, ο σολομός και η γλώσσα. Τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες είναι τα μανιτάρια, τα φασόλια, τα μπιζέλια, οι φακές, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα καρότα, η μελιτζάνα και το σπανάκι. Επίσης, τα αποξηραμένα φρούτα, όπως τα σύκα, καθώς και φρέσκα φρούτα, όπως οι μπανάνες, το αβοκάντο, τα μήλα, τα ακτινίδια, το φραγκοστάφυλο και ο ανανάς.

    Μίλεσης Γιώργος (Απενεργοποιημένος λογαριασμός)

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Αμπελόκηποι

  • Αλκοόλ
    Κόκκινο κρέας
    Εντόσθια
    Θαλασσινά
    Αναψυκτικά με ζάχαρη
    Αμύγδαλα
    Ντομάτα
    Μανιτάρια

    Φωτεινού Εμμανουέλα - Bio Clinical Center

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Παγκράτι

  • Η διατροφή σας θα πρέπει να είναι χαμηλή σε λιπαρά, ζάχαρη, γλυκά, με χαμηλού γλυκαιμικου φορτίου τροφές. Οτιδήποτε τυποποιημένο, συσκευασμένο προϊόν καλό θα είναι να το αποφύγετε, όπως να μειώσετε και την κατανάλωση του αλατιού. Θα πρέπει να τρώτε φυσικές τροφές, ωραία συνδυασμένα γεύματα μέσα στην ημέρα πλούσια σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, υψηλής βιολογικής αξίας σε πρωτεΐνη. Σε αυτό θα σας βοηθήσει ένας κλινικός διαιτολόγος όπου θα σας συντάξει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγκες σας και τον τρόπο της ζωής σας. Θα σας καθοδηγήσει σωστά με εντατική παρακολούθηση, με μετρήσεις, λιπομετρηση για την αξιολόγηση του μ... Διάβασε περισσότερα

    Φιλιππόνη Βίντια

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Μαρούσι

Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
  • Επιτρέπονται

    • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

    • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

  • Δεν επιτρέπονται

    • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

    • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

    • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime