ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ Ο ΑΝΙΨΙΟΣ ΜΟΥ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 10 ΕΤΩΝ ΕΧΑΣΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 18 ΕΤΩΝ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ (ΑΔΕΡΦΗ ΜΟΥ) ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΑΥΠΝΙΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ - ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ ΤΙ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΕ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Μπορεί να βοηθηθεί από την ψυχοθεραπεία.Καλή τύχη!
Καλησπέρα σας. Λυπάμαι ειλικρινά για τις απώλειες που περιγράφετε και μπορώ να φανταστώ πόσο μεγάλη είναι η επιβάρυνση που βιώνει ο ανιψιός σας. Η απώλεια και των δύο γονιών σε τόσο ευαίσθητες ηλικίες είναι ένα τραυματικό γεγονός που επηρεάζει βαθιά την ψυχική ανάπτυξη, τη συναισθηματική ασφάλεια και την αίσθηση σταθερότητας του ατόμου.
Τα συμπτώματα που αναφέρετε, αϋπνία, μελαγχολία, κρίσεις πανικού και ταχυκαρδίες, είναι ενδείξεις ότι ο ανιψιός σας βιώνει μια έντονη ψυχική δυσφορία, πιθανόν μια σύνθετη μορφή πένθους σε συνδυασμό με άγχος ή και κατάθλιψη. Αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει ψυχολογική υποστήριξη από ειδ...ικό.
Θα σας συμβούλευα να ενθαρρύνετε τον ανιψιό σας να απευθυνθεί σε έναν ψυχολόγο που έχει εμπειρία στην υποστήριξη πένθους και στην αντιμετώπιση κρίσεων άγχους. Η θεραπευτική διαδικασία θα τον βοηθήσει να επεξεργαστεί το πένθος του, να εκφράσει τον πόνο και την απώλεια που κουβαλά μέσα του, αλλά και να διαχειριστεί το άγχος που εκδηλώνεται με σωματικά συμπτώματα όπως οι κρίσεις πανικού.
Σε κάποιες περιπτώσεις, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τη διάρκεια τους, μπορεί να χρειαστεί και η συμβολή ψυχιάτρου, ώστε να αξιολογηθεί αν είναι απαραίτητη κάποια φαρμακευτική υποστήριξη, πάντα σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία.
Από τη δική σας πλευρά, είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να του προσφέρετε τη σταθερή παρουσία, την κατανόηση και την αποδοχή σας. Να του δείχνετε ότι έχει ένα ασφαλές περιβάλλον όπου μπορεί να μιλά για όσα νιώθει χωρίς φόβο ότι θα κριθεί ή θα πιεστεί να "είναι καλά".
Η διαδικασία της επούλωσης σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σταδιακή και χρειάζεται χρόνο, συνέπεια και υποστήριξη.
Διάβασε περισσότερα
Κλινική Ψυχολόγος
Η απώλεια και των δύο γονέων σε τόσο μικρή ηλικία είναι ένα ιδιαίτερα τραυματικό γεγονός και μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στον ψυχισμό ενός νέου ανθρώπου. Τα συμπτώματα που περιγράφετε (αϋπνίες, μελαγχολία, κρίσεις πανικού, ταχυκαρδία) είναι συνηθισμένα σε περιπτώσεις πολύπλοκου πένθους ή μετατραυματικού στρες και υποδεικνύουν πως η ψυχική οδύνη είναι ακόμα έντονη και ανεπεξέργαστη. Είναι πολύ σημαντικό ο ανιψιός σας να λάβει την κατάλληλη υποστήριξη από έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ο οποίος θα τον βοηθήσει να διαχειριστεί και να εκφράσει το πένθος και να επεξεργαστεί το τραύμα των απωλειών.
Θα σας συμβούλευα να τον ενθαρρύνετε να... επισκεφθεί έναν ψυχολόγο ή ψυχοθεραπέυτη που ειδικεύεται σε θέματα πένθους και τραύματος. Οι κρίσεις πανικού και η ταχυκαρδία καλό θα ήταν να αξιολογηθούν και από έναν ψυχίατρο, ο οποίος ενδεχομένως να κρίνει αν χρειάζεται κάποια φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του, ειδικά αν είναι πολύ έντονα και δυσκολεύουν τη λειτουργικότητά του στην καθημερινότητα. Επιπλέον, η σταθερή παρουσία σας έχει μεγάλη αξία. Να είστε εκεί να τον ακούσετε, χωρίς πίεση, και να τον υποστηρίξετε στην αναζήτηση βοήθειας. Είναι σημαντικό να νιώσει ότι δεν είναι μόνος.
Διάβασε περισσότερα
Ψυχολόγος
Νέος Μαρμαράς Χαλκιδικής
Καλησπέρα σας,
Είναι καλό να επισκεφθεί κάποιον ψυχολόγο άμεσα ούτως ώστε να μην χειροτερέψει το πρόβλημα. Αν η συμπτωματολογία ξεκίνησε μετά τον χαμό του πατέρα του είναι πιθανό να οφείλεται σε ψυχολογικούς και όχι σε οργανικούς παράγοντες το πρόβλημα. Οπότε το καλύτερο θα ήταν να συμβουλευτείτε ψυχολόγο!
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Εξάρχεια
Από αυτά που περιγράφετε, φαίνεται ότι υπάρχει έντονη ανάγκη ψυχοθεραπείας, εάν δεν κάνει ήδη.
Μπορείτε να τους παραπέμπετε σε ειδικούς ψυχικης υγειας. Είναι πολύ σημαντικό και για τους δυο.
Ο ρόλος σας ως συγγενής και υποστηρικτικό πρόσωπο είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ακολουθούν συγκεκριμένες πρακτικές που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητα:
α) Διατηρήστε μια ήρεμη, σταθερή παρουσία
• Φροντίστε να είστε διαθέσιμοι χωρίς να είστε πιεστικοί.
• Προσφέρετε μικρές, τακτικές στιγμές επαφής: για παράδειγμα, ένα καθημερινό τηλεφώνημα ή ένα κοινό γεύμα.
• Αποφύγετε εκφράσεις όπως “πρέπει να προχωρήσεις” ή “σκέψου θετικά”, καθώς μπορεί να τον κάνουν να νιώθει ενοχή για το πένθος του.
β) Μιλήστε απλά και με ειλικρίνεια
• Αν θελήσετε να του μιλήσετε για την κατάσταση του, μπορείτε να πείτε:
&...#171;Ξέρω ότι έχεις περάσει πολλά. Δεν χρειάζεται να μου πεις κάτι, αν δεν θέλεις. Απλώς να ξέρεις ότι είμαι εδώ για ό,τι χρειαστείς.»
• Δείξτε του ότι αναγνωρίζετε τον πόνο του, χωρίς να προσπαθείτε να τον “διορθώσετε”.
γ) Ανταποκριθείτε ήρεμα στις κρίσεις πανικού ή τις σωματικές αντιδράσεις
• Σε περίπτωση κρίσης πανικού:
• Μείνετε ψύχραιμοι και κοντά του.
• Πείτε του απλά και σταθερά: «Είσαι ασφαλής τώρα. Είναι μια κρίση πανικού, θα περάσει. Είμαι εδώ.»
• Καλέστε τον να επικεντρωθεί στην αναπνοή του: «Πάμε να πάρουμε μαζί μερικές αργές ανάσες.»
• Μετά το επεισόδιο, μην το σχολιάσετε εκτενώς εκτός αν σας το ζητήσει. Μείνετε υποστηρικτικοί, όχι ανακριτικοί.
δ) Ενισχύστε πρακτικά την καθημερινότητά του
• Βοηθήστε τον να δημιουργήσει ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και διατροφής.
• Ενθαρρύνετε μικρές δραστηριότητες που δεν τον κουράζουν, π.χ. ένας σύντομος περίπατος, μουσική, δημιουργία.
• Μειώστε τα ερεθίσματα που εντείνουν το άγχος: υπερβολική χρήση κινητού, καφεΐνη, θορυβώδες περιβάλλον.
ε) Μείνετε σε εγρήγορση χωρίς να γίνεστε ελεγκτικοί
• Αν παρατηρήσετε απομόνωση, έντονη απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που αγαπούσε, ή ενδείξεις ότι εγκαταλείπει φροντίδα του εαυτού του, επικοινωνήστε με έναν ειδικό ώστε να σας κατευθύνει στο πώς να προχωρήσετε.
• Αν νιώσει πίεση, μπορεί να απομακρυνθεί περισσότερο. Το κλειδί είναι η ήρεμη συνέπεια.
στ) Ενισχύστε το αίσθημα εμπιστοσύνης
• Μην κοινοποιείτε σε τρίτους (χωρίς τη συναίνεσή του) τα όσα σας εκμυστηρεύεται.
• Δείξτε εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να διαχειριστεί ό,τι ζει.
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα,
Ο ανιψιός σας έχει περάσει δύο πολύ σημαντικές απώλειες σε ευαίσθητες ηλικίες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει βαθιά την ψυχική του υγεία. Τα συμπτώματα που περιγράφετε – αϋπνία, μελαγχολία, κρίσεις πανικού και ταχυκαρδίες – είναι ενδείξεις έντονης ψυχικής πίεσης και πιθανόν σχετίζονται με ανεπεξέργαστο πένθος ή τραύμα.
Σας προτείνω να τον ενθαρρύνετε να ζητήσει στήριξη από έναν ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή. Η ψυχοθεραπεία θα τον βοηθήσει να κατανοήσει και να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, να δουλέψει τις απώλειες και να χτίσει ψυχική ανθεκτικότητα.
Παράλληλα, η δική σας παρουσία και στήριξη είναι σημαντική. Ακούστε τον χω...ρίς κριτική, δείξτε κατανόηση και ενσυναίσθηση.
Διάβασε περισσότερα
Είναι κατανοητό ότι οι συνθήκες αυτές μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, όπως ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον για να εκφραστεί και να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του. Ομαδική Θεραπεία: Η συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης για νέους που έχουν βιώσει παρόμοιες απώλειες μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Καθημερινές Δραστηριότητες: Η δημιουργία μιας σταθερής καθημερινής ρουτίνας μπορεί να προσφέρει αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας.
Σωματική Άσκηση: Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει το άγχος.... Ακόμη και απλές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, μπορούν να είναι ευεργετικές. Ανοιχτή Επικοινωνία: Ενθαρρύνετε τον να μοιράζεται τα συναισθήματά του με εσάς και άλλους κοντινούς του ανθρώπους. Η υποστήριξη και η κατανόηση από την οικογένεια είναι πολύτιμες.
Δραστηριότητες Μαζί: Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί του. Οι κοινές δραστηριότητες μπορούν να ενισχύσουν τη σύνδεση και να του προσφέρουν χαρά. Κατανόηση του Θρήνου: Είναι σημαντικό να κατανοήσει ότι ο θρήνος είναι μια φυσιολογική διαδικασία και ότι είναι εντάξει να νιώθει λύπη και θυμό. Η διαχείριση του πένθους είναι μια σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει διάφορα στάδια, όπως η άρνηση, ο θυμός, η διαπραγμάτευση, η κατάθλιψη και τελικά η αποδοχή. Είναι σημαντικό να κατανοήσει ότι αυτά τα στάδια δεν είναι γραμμικά και μπορεί να επιστρέφει σε προηγούμενα στάδια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Διάβασε περισσότερα
Ψυχολόγοι - Κοινωνικοί Λειτουργοί - Ψυχοθεραπευτές
Αμπελόκηποι
Καλησπέρα σας. Κατανοώ απόλυτα την ανησυχία σας αλλά το μόνο που θα μπορούσατε από την πλευρά σας να κάνετε, καθώς πρόκειται για ενήλικο άτομο, είναι να τον παροτρύνετε να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Οι ερωτήσεις αναφορικά με συστάσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων ή η οποιαδήποτε συνταγογράφηση
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.
Στην κατηγορία ''Ρώτα τους ειδικούς μας'' παρέχονται γενικές συμβουλές υγείας. Για εξατομικευμένη καθοδήγηση, προσαρμοσμένη στις προσωπικές σου ανάγκες, προτείνουμε να χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία συνομιλίας με έναν ειδικό μέσω chat.