Έχω ένα γιο 8.5 χρονών πάει στην τρίτη δημοτικού είναι άριστος μαθητής στο σχολείο κάνει παρέα με όλα σχεδόν τα παιδιά έξω από το σπίτι είναι ευγενικός όλοι έχουν να το λένε το θέμα είναι ότι εδώ και ένα χρόνο έχει μαζί μου και με τους πολύ κοντινούς ανθρώπους του (γιαγιά, παππούς,) και λιγότερο με τον μπαμπά του θυμό μου φωνάζει με το παραμικρό με βρίζει με χτυπάει δεν μπορώ να του πω κουβέντα μετά από λίγο το μετανιώνει και ζητάει συγγνώμη. Στην οικογένεια δεν υπάρχουν συγκρούσεις ούτε φωνές τον πήγα σε παιδοψυχολόγο και του έκανε κάποια τεστ και συνεδρίες, διαπίστωσε ότι έχει υψηλό δείκτη νοημοσύνης και αναλύει τα πάντα στο μυαλό του ως πιο μεγάλος και όχι για την ηλικία του. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνω; δεν έχω βοηθηθεί από την παιδοψυχολόγο υπάρχει περίπτωση τα πολλά νεύρα να δείχνουν κάτι άλλο κάτι παθολογικό;
Κατανοώ πόσο δύσκολο είναι να βλέπετε το παιδί σας να συμπεριφέρεται τόσο διαφορετικά στο σπίτι απ’ ό,τι στο σχολείο ή με άλλους. Συχνά τα παιδιά ξεσπούν στους ανθρώπους που εμπιστεύονται περισσότερο, γιατί εκεί νιώθουν ασφαλή. Ένα παιδί με υψηλό δείκτη νοημοσύνης μπορεί να επεξεργάζεται πολύ βαθιά τα ερεθίσματα γύρω του και να μην έχει ακόμη τα εργαλεία να διαχειριστεί αυτή την ένταση, με αποτέλεσμα να εκφράζει έντονα συναισθήματα. Αυτά τα έντονα συναισθήματα μπορεί να οφείλονται και στην δυσφορία που βιώνει ως προς την δυσκολία να επεξεργαστεί αυτά που αντιλαμβάνεται. Τα ξεσπάσματα δεν σημαίνουν απαραίτητα κάτι παθολογικό, αλλά ίσως δείχνου...ν πως κάτι μέσα του δυσκολεύεται να εκφραστεί όπως αναλογεί. Η συνέχιση της υποστήριξης από ειδικό είναι σημαντική, και ίσως θα ήταν βοηθητικό να ζητήσετε κι εσείς καθοδήγηση για το πώς να ανταποκρίνεστε όταν συμβαίνει αυτό.Το ότι σας επιλέγει για να εκφράσει τον θυμό του, δεν είναι απόρριψη. Είναι ένδειξη εμπιστοσύνης, όσο οξύμορο και να φαίνεται. Και αυτό είναι κι ευθύνη αλλά και τιμή Διάβασε περισσότερα
Σας ευχαριστώ που μοιραστήκατε κάτι τόσο προσωπικό και σημαντικό. Η κατάσταση που περιγράφετε με τον γιο σας είναι αρκετά συχνή σε παιδιά με υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Ας προσπαθήσουμε να τη δούμε λίγο πιο σφαιρικά και με ενσυναίσθηση:
1. Το φαινόμενο του “σπιτιού ως ασφαλούς πεδίου”
Τα παιδιά πολλές φορές ξεσπούν μόνο στο σπίτι και στους πιο κοντινούς τους ανθρώπους, γιατί εκεί νιώθουν ασφάλεια. Δεν χρειάζεται να φοβούνται την απόρριψη. Είναι σαν να λέει με τη συμπεριφορά του: “Μόνο σε εσάς μπορώ να δείξω όλα αυτά που με βαραίνουν.”σ, Ησυμπεριφορά αυτή μπορεί να δείχνει ότι μαζί σας νιώθει πιο «γυμνός», άρα και πιο ...ελεύθερος να εκφράσει και τις σκοτεινές πλευρές του.
2. Το υψηλό IQ και η “ανισοχρονία”
Τα παιδιά με υψηλό δείκτη νοημοσύνης συχνά παρουσιάζουν ανισορροπία μεταξύ γνωστικής, συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Μπορεί να κατανοεί σύνθετες έννοιες σαν μεγαλύτερος, αλλά να έχει ακόμη την ανωριμότητα ενός παιδιού ως προς την αυτορρύθμιση των συναισθημάτων του. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για ένα παιδί, γιατί νιώθει ότι σκέφτεται σαν ενήλικας αλλά δεν καταφέρνει να ελέγχει τον εαυτό του όταν πλημμυρίζει από ένταση ή ματαίωση.
3. Η πιθανότητα παθολογίας
Η έντονη επιθετικότητα στο σπίτι, όταν συνοδεύεται από ενοχές μετά (όπως όταν ζητά συγγνώμη), δεν δείχνει απαραίτητα μια ψυχιατρική διαταραχή, αλλά κάτι που το παιδί δεν μπορεί να εκφράσει αλλιώς. Μπορεί να σχετίζεται με:
• Εσωτερική ένταση ή άγχος που δεν εξωτερικεύει στο σχολείο.
• Κρυφά βιώματα ματαίωσης, ζήλιας ή ακόμα και τελειομανίας.
• Αίσθηση αδυναμίας να ελέγξει καταστάσεις ή συναισθήματα.
• Υπερδιέγερση ή συναισθηματική ευαλωτότητα.
Ωστόσο, αν η επιθετικότητα αυξάνεται, αν φαίνεται ανεξέλεγκτη, ή αν συνοδεύεται από πολύ έντονα συναισθήματα ντροπής, αυτομομφής ή κρίσεις πανικού, τότε αξίζει να γίνει μια πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση από διεπιστημονική ομάδα (παιδοψυχίατρο, παιδοψυχολόγο και ίσως λογοθεραπευτή ή εργοθεραπευτή για αισθητηριακή αξιολόγηση, αν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις).
4. Τι μπορείτε να κάνετε
• βοηθήστε τον να βρει λέξεις για όσα νιώθει: Π.χ. «Φαίνεται σαν κάτι να σε εξοργίζει πολύ… Δεν μπορώ να το δω, αλλά είμαι εδώ να σε βοηθήσω να το καταλάβεις μαζί.»
• Μην του επιτρέπετε να σας χτυπάει, αλλά τηρήστε ήρεμη και σταθερή στάση: «Δεν θα σε αφήσω να με χτυπήσεις. Είσαι πολύ θυμωμένος και πρέπει να σε βοηθήσω να ηρεμήσεις. Θα το κάνουμε μαζί.»
• Καθιερωστε μια καθημερινή ώρα “συναισθηματικής εκφόρτισης” με ήρεμη κουβέντα ή δημιουργική έκφραση (π.χ. γράφει, ζωγραφίζει, παίζει με πηλό).
Διάβασε περισσότερα
Καλημέρα σας, εφόσον δεν έχει διαπιστωθεί κάποια δυσλειτουργία στο παιδί θα πρέπει να ερευνηθεί η μεταξύ σας σχέση, αν για κάποιο λόγο πιέζεται σε κάποιους τομείς, εάν έχει βάλει ψηλά τον πήχη και είναι τελειομανής ή αν υπάρχουν απαιτήσεις από το παιδί υψηλότερες σε σχέση με την ηλικία του. Συμβουλευτείτε ως γονείς κάποιον Ψυχολόγο.
Ένα παιδί εμφανίζει σύμπτωμα για κάποιο λόγο. Κάτι θέλει να πει αλλά δεν ξέρει το πως..Οι συνεδριες με τον παιδοψυχολογο θα τον βοηθούσαν να τον εντοπίσει με τον δικό του τρόπο. Οι φροντιστες του παιδιού, είναι πολύ σημαντικό να κάνουν και αυτοί μια συμβουλευτικη παράλληλα για πολλούς λόγους. Οτιδήποτε χρειαστείτε , στην διάθεση σας.
Καλησπέρα σας. Θεωρώ πως το καλύτερο θα ήταν να ξεκινήσετε κάποιες συνεδρίες οικογενειακής ψυχοθεραπείας, στις οποίες θα συμμετέχουν όλα τα μέλη της οικογένειας, δηλαδή εσείς, ο σύζυγός σας, ο γιος σας και τα αδέρφια του, αν υπάρχουν. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει εφικτό να φανούν οι δυναμικές μεταξύ των μελών της οικογένειας σας και να εντοπιστούν οι αιτίες που προκαλούν το αίσθημα του θυμού στο γιο σας και έχουν ως αποτέλεσμα αυτές τις αντιδράσεις από τον ίδιο. Όσον αφορά την πιθανή ύπαρξη ψυχοπαθολογικών αιτιών που θέτετε ως ερώτημα, θεωρώ πως ο γιος σας βρίσκεται σε πολύ νεαρή ηλικία για να εξεταστεί ακόμα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Νομίζω πως τ...ουλάχιστον για την ώρα οι συνεδρίες οικογενειακής ψυχοθεραπείας με την παρουσία όλων των μελών της οικογένειας καλύπτουν πλήρως το αίτημα σας και δε χρειάζεται κάτι περισσότερο, προς το παρόν. Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας! Καταλαβαίνω απόλυτα πόσο δύσκολο είναι για έναν γονέα να βλέπει το παιδί του να φέρεται με τόση ένταση και θυμό, ειδικά όταν στο σχολείο και στον κοινωνικό του περίγυρο είναι ευγενικός, αγαπητός και επιτυχημένος. Το γεγονός ότι εκφράζει αυτή την πλευρά κυρίως σε εσάς και στους πιο κοντινούς του ανθρώπους δεν σημαίνει ότι κάτι κάνετε λάθος. Αντιθέτως, αυτό πιθανότατα σημαίνει πως αισθάνεται ασφάλεια μαζί σας, αρκετή, ώστε να «ξεσπά» τα δύσκολα και μπερδεμένα του συναισθήματα. Πολλά παιδιά με υψηλό δείκτη νοημοσύνης, όπως φαίνεται ότι ισχύει και για τον γιο σας, έχουν μεγάλη εσωτερική δραστηριότητα, σκέφτονται και επεξε...ργάζονται πολύ βαθύτερα τα γεγονότα, αλλά δεν διαθέτουν ακόμη την ωριμότητα να εκφράσουν όσα νιώθουν με τρόπο ήπιο και λειτουργικό. Έτσι, μπορεί να εκδηλώνουν έντονη συμπεριφορά, ειδικά μέσα στο οικείο περιβάλλον, όπου νιώθουν ότι δεν θα απορριφθούν. Αυτό που βιώνετε δεν σημαίνει απαραίτητα πως υπάρχει κάποια ψυχική διαταραχή. Ωστόσο, όταν η ένταση αυτή επαναλαμβάνεται συχνά, περιλαμβάνει βία (λεκτική ή σωματική) και επηρεάζει τη σχέση σας με το παιδί, τότε είναι απόλυτα θεμιτό να αναζητήσετε περαιτέρω στήριξη. Αν νιώσατε πως η βοήθεια που λάβατε από την παιδοψυχολόγο δεν ήταν αρκετή, αξίζει να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη από κάποιον ειδικό με εμπειρία σε παιδιά με υψηλή νοημοσύνη ή συναισθηματική δυσκολία στη ρύθμιση του θυμού. Στο μεταξύ, είναι σημαντικό να θέσετε σταθερά, ήρεμα και σαφή όρια: δεν είναι αποδεκτό να σας φωνάζει, να σας βρίζει ή να σας χτυπά, όσο θυμωμένος κι αν είναι. Μπορείτε να του εξηγήσετε ότι έχετε κατανόηση για τον θυμό του, αλλά χρειάζεται να τον εκφράζει με λόγια, όχι με πράξεις που πληγώνουν. Αν ξεσπά, προσπαθήστε να μην εμπλακείτε εκείνη τη στιγμή στη σύγκρουση. Πείτε του, με ψυχραιμία, πως θα συζητήσετε όταν ηρεμήσει. Όταν το μετανιώνει και ζητά συγγνώμη, μπορείτε να τον ενισχύσετε θετικά, αλλά και να του υπενθυμίσετε ότι οι συγγνώμες δεν διορθώνουν πάντα τον πόνο που προκλήθηκε, οπότε είναι καλύτερο να βρίσκουμε άλλους τρόπους να εκφραζόμαστε. Το ότι είναι ένα παιδί κοινωνικό, έξυπνο και ευαίσθητο, είναι μια εξαιρετική βάση. Με σωστή καθοδήγηση, συναισθηματική υποστήριξη και πλαισίωση, θα μπορέσει να μάθει να διαχειρίζεται τα δύσκολα συναισθήματα χωρίς να πληγώνει εσάς ή τον εαυτό του.
Είστε μια μαμά που νοιάζεται και προσπαθεί. Μη διστάσετε να συνεχίσετε να αναζητάτε τη βοήθεια που χρειάζεστε, αξίζει και για εσάς και για εκείνον. Αν χρειάζεστε υποστήριξη και από την πλευρά της οικογένειας για τη διαχείριση αυτών των στιγμών, υπάρχουν και προγράμματα γονεϊκής καθοδήγησης που ίσως σας βοηθούσαν πολύ!
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας, αυτό που περιγράφετε είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί αρκετούς γονείς ένα παιδί που λειτουργεί άψογα στο σχολείο και γενικά κοινωνικά, αλλά μέσα στο σπίτι εμφανίζει έντονα ξεσπάσματα, θυμό ή και επιθετικότητα προς τους πιο κοντινούς του ανθρώπους. Καταρχάς, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κάτι "παθολογικό". Συχνά, το σπίτι είναι ο ασφαλής χώρος όπου ένα παιδί εκφράζει όλα όσα κρατά μέσα του, ακόμα κι αν δεν έχει πλήρη συνείδηση ή δεν μπορεί να τα εκφράσει με λόγια.
Η διαπίστωση του υψηλού δείκτη νοημοσύνης είναι ένα σημαντικό στοιχείο, γιατί παιδιά με υψηλή αντίληψη και ευαισθησία πολλές φορές δυσκολεύο...νται να ρυθμίσουν τα έντονα συναισθήματα που βιώνουν. Η ένταση που μαζεύουν από το σχολείο, οι απαιτήσεις, οι εσωτερικές συγκρούσεις, ο φόβος της αποτυχίας ή της μη κατανόησης, όλα αυτά μπορεί να εκφράζονται στο σπίτι, ειδικά προς τα άτομα με τα οποία νιώθουν περισσότερο ασφάλεια. Το "σε χτυπάω και μετά ζητάω συγγνώμη" πολλές φορές είναι ακριβώς μια αποφόρτιση που ο ίδιος δεν ξέρει πώς αλλιώς να διαχειριστεί.
Μπορεί να βοηθούσε να στραφείτε σε έναν ψυχολόγο που να ειδικεύεται στη συμβουλευτική γονέων και στη συναισθηματική ρύθμιση παιδιών με ιδιαίτερες ευαισθησίες ή υψηλό δυναμικό. Παράλληλα, ίσως έχει νόημα να παρατηρήσετε και πότε ακριβώς προκύπτουν αυτά τα ξεσπάσματα, είναι μετά από σχολείο; όταν του ζητάτε να κάνει κάτι συγκεκριμένο; όταν κουράζεται; Όλες αυτές οι λεπτομέρειες είναι σημαντικές για να κατανοηθεί καλύτερα τι προσπαθεί να επικοινωνήσει με τη συμπεριφορά του.
Δεν είστε μόνη σε αυτό και δεν έχετε κάνει κάτι λάθος. Το γεγονός ότι αναζητάτε στήριξη δείχνει πόσο πολύ θέλετε να τον κατανοήσετε και να τον βοηθήσετε να εκφράζεται με τρόπο που δεν πληγώνει ούτε εσάς ούτε τον ίδιο. Με συνέπεια, συνεργασία και ενσυναίσθηση, αυτά τα θέματα μπορούν να δουλευτούν αποτελεσματικά.
Διάβασε περισσότερα
Κλινική Ψυχολόγος
Καθώς ο θυμός του εντοπίζεται αποκλειστικά στο πιο οικείο, εκτιμώ ότι θα έχετε καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα με το να τον βοηθήσετε μέσα από τη συμβουλευτική γονέων, ώστε να κατανοήσετε καλύτερα το σύμπτωμά του (θυμός-επιθετικότητα-ενοχή) για να το κατανοήσει έμμεσα (έμπρακτα) κι ο ίδιος.
Γεια σας. Θα πρότεινα να πάτε σε άλλο παιδοψυχολόγο. Το παθολογικό ή μη μπορεί να κριθεί μόνο μέσα από την κατάλληλη αξιολόγηση και τυχόν διάγνωση σε κάθε περίπτωση. Εκτιμώ όμως ως κάτι υπάρχει στο περιβάλλον του παιδιού που παίζει το ρόλο του.
Με εκτίμηση,
Αρχάγγελος Κωνσταντινίδης, MSc
Γεια σας,
Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο και απογοητευτικό μπορεί να είναι για εσάς αυτό που βιώνετε. Η έντονη και επιλεκτική έκφραση θυμού σε στενούς δεσμούς (όπως η μητέρα ή οι παππούδες) συχνά δείχνει ότι το παιδί νιώθει ασφάλεια να ξεσπάσει σε εσάς και να εκφράσει τα συναισθήματά του.
Παρόλα αυτά ομως, η επιθετικότητα και οι βρισιές δεν είναι απλώς "ξεσπάσματα" και χρειάζονται σαφή όρια και καθοδήγηση. Αν δεν είδατε πρόοδο από την παιδοψυχολόγο, ίσως χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση — με θεραπεία που να περιλαμβάνει και συμβουλευτική γονέων, όχι μόνο ατομικές συνεδρίες με το παιδί.
Καλησπέρα σας. Καλό είναι να απευθυνθείτε σε άλλη ψυχολόγο, και να μιλάτε με ηρεμία και κατανόηση στο παιδί σας. Εφόσον συνεχιστούν τα νεύρα του παιδιού σας, ίσως χρειαστεί να απευθυνθείτε και σε Παιδοψυχίατρο. Μπορείτε να καλέσετε στο: 6949739526, ή μπείτε στο site, instadoctor.gr, melapus.com doctoranytime.gr. Δρ. Κωνσταντίνα-Μαρία Αλεξοπούλου.
Από όσα περιγράφετε, φαίνεται ότι ο γιος σας αισθάνεται ασφαλής μαζί σας και με τους κοντινούς του ανθρώπους, κάτι που του επιτρέπει να εκφράζει έντονα συναισθήματα του κάτι το οποίο που συγκρατεί αλλού.
Το υψηλό νοητικό δυναμικό συχνά συνοδεύεται από έντονη εσωτερική ένταση, δυσκολία στη ρύθμιση συναισθημάτων και υπερανάλυση καταστάσεων.
Η επιθετικότητα προς εσάς δεν σημαίνει απαραίτητα παθολογία, αλλά μάλλον μια ανάγκη για όρια, κατανόηση και βοήθεια στη διαχείριση των συναισθημάτων του. Είναι σημαντικό να του θέτετε σαφή και σταθερά όρια με ηρεμία, χωρίς τιμωρία, αλλά με συνέπεια. Παράλληλα, προσπαθήστε να του δίνετε χώρο να μιλάε...ι για ό,τι τον απασχολεί και να τον ενθαρρύνετε να εκφράζεται με λέξεις και όχι με ένταση.
Αν δεν νιώσατε ότι δεν βοηθιέστε από την παιδοψυχολόγο, ίσως θα ήταν καλό να ζητήσετε δεύτερη γνώμη από κάποιον άλλο ειδικό.
Διάβασε περισσότερα
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Οι ερωτήσεις αναφορικά με συστάσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων ή η οποιαδήποτε συνταγογράφηση
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.
Στην κατηγορία ''Ρώτα τους ειδικούς μας'' παρέχονται γενικές συμβουλές υγείας. Για εξατομικευμένη καθοδήγηση, προσαρμοσμένη στις προσωπικές σου ανάγκες, προτείνουμε να χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία συνομιλίας με έναν ειδικό μέσω chat.