Γεια σας! Εχω αποκτησει το τελευταιο καιρο τη συνηθεια, να βαζω ενα κεσεδακι γιαουρτι στη καταψυξη για 2 ωρες και να το τρωω μετα σαν «παγωτο». Αυτη η συνηθεια ειναι κακη; Δε θα παρω τα θρεπτικα συστατικα του γιαουρτιου; Με τα προβιοτικα υπαρχει προβλημα; Σας ευχαριστω!
δεν ειναι κακη συνήθεια. τα συστατικά δεν παθαινουν τιποτα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος | Νέα Σμύρνη
Το ήξερες ότι μπορείς να κάνεις live chat με γενικό γιατρό και να βρεις τις απαντήσεις που θέλεις; Κάνε chat τώρα με το DO+
Live chat
Καλησπέρα σας! Η συνήθεια να βάζετε το γιαούρτι στην κατάψυξη για λίγες ώρες δεν είναι απαραίτητα κακή και δεν καταστρέφει τα θρεπτικά του συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά σημεία που μπορείτε να λάβετε υπόψη:
Προβιοτικά: Τα προβιοτικά βακτήρια στο γιαούρτι είναι ζωντανά και ευεργετικά για το έντερο, αλλά είναι ευαίσθητα στις αλλαγές θερμοκρασίας. Όταν το γιαούρτι παγώνει, τα προβιοτικά μπορεί να γίνουν αδρανή. Παρόλο που δεν καταστρέφονται εντελώς, μπορεί να μην έχουν την ίδια δραστικότητα όταν το καταναλώνετε παγωμένο. Όμως, όταν το γιαούρτι επανέλθει σε θερμοκρασία σώματος, κάποια ...προβιοτικά μπορεί να ενεργοποιηθούν ξανά.
Αν το απολαμβάνετε και το τρώτε περιστασιακά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν θέλετε να διασφαλίσετε τη λήψη ενεργών προβιοτικών, μπορείτε να καταναλώνετε γιαούρτι σε κανονική θερμοκρασία κάποιες άλλες φορές.
Διάβασε περισσότερα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος | Κορωπί
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εάν το αποθηκεύετε το γιαούρτι σας στο ψυγείο και το καταναλώνετε αργότερα. Δεν χάνεται κανένα θρεπτικό συστατικό.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος | Μαρούσι
Η συνήθεια να καταναλώνεις το γιαούρτι αφού το παγώσεις για λίγες ώρες δεν είναι απαραίτητα κακή, αρκεί να μην το αφήνεις στην κατάψυξη για υπερβολικά μεγάλο διάστημα. Στην ουσία, όταν το γιαούρτι παγώνει για σύντομο χρονικό διάστημα, παραμένει ένα αρκετά θρεπτικό σνακ. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά σημεία που μπορεί να αξίζουν την προσοχή σου:
1. Θρεπτικά συστατικά
Η κατάψυξη του γιαουρτιού δεν επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του, όπως οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά. Τα βασικά θρεπτικά συστατικά παραμένουν αναλλοίωτα, οπότε θα συνεχίσεις να λαμβάνεις τις πρωτεΐνες, το ασβέστιο, τις βιταμίνες... και τα μέταλλα που περιέχει το γιαούρτι.
2. Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι ευαίσθητα στη θερμοκρασία, και η κατάψυξη μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα και τη δραστικότητά τους. Ωστόσο, πολλά προβιοτικά είναι αρκετά ανθεκτικά και μπορούν να επιβιώσουν σε χαμηλές θερμοκρασίες, ειδικά αν δεν τα εκθέσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το γεγονός ότι αφήνεις το γιαούρτι μόνο για 2 ώρες στην κατάψυξη σημαίνει ότι οι αλλαγές θα είναι πιθανότατα μικρές. Αν παγώσεις το γιαούρτι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, περισσότερα προβιοτικά μπορεί να χαθούν.
3. Υφή και γεύση
Η υφή του γιαουρτιού μπορεί να αλλάξει όταν το παγώνεις, καθώς τα υγρά μέρη του μπορεί να παγώσουν και να σχηματίσουν κρυστάλλους. Αυτό μπορεί να κάνει την υφή του πιο «σπυρωτή» ή «παγωμένη» σε σύγκριση με τη βελούδινη υφή του φρέσκου γιαουρτιού. Ωστόσο, αν σου αρέσει αυτό το αποτέλεσμα, δεν υπάρχει πρόβλημα να συνεχίσεις να το τρως με αυτόν τον τρόπο.
Συμπέρασμα:
Η συνήθειά σου να καταναλώνεις παγωμένο γιαούρτι για σύντομο χρονικό διάστημα είναι μια καλή εναλλακτική στο κανονικό παγωτό, καθώς σου παρέχει τα θρεπτικά συστατικά του γιαουρτιού χωρίς τα επιπλέον σάκχαρα και λιπαρά που περιέχουν τα περισσότερα παγωτά. Τα προβιοτικά μπορεί να επηρεάζονται ελαφρώς, αλλά αν δεν το καταψύχεις για πολύ καιρό, το μεγαλύτερο μέρος τους πιθανότατα επιβιώνει.
Διάβασε περισσότερα
Σύμβουλος Ολιστικής Διατροφικής Ευεξίας | Ηράκλειο Κρήτης
Γεια σας!
Είναι μια πολύ καλή ερώτηση που κάνετε. Η τάση να καταναλώνουμε κατεψυγμένο γιαούρτι ως εναλλακτική λύση στο παγωτό είναι όλο και πιο δημοφιλής, καθώς προσφέρει μια πιο υγιεινή επιλογή. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στα θρεπτικά συστατικά και στα προβιοτικά του γιαουρτιού μετά την κατάψυξη.
Τι συμβαίνει στα θρεπτικά συστατικά και στα προβιοτικά;
Θρεπτικά συστατικά: Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του γιαουρτιού, όπως οι πρωτεΐνες, τα λιπαρά, οι υδατάνθρακες, τα μέταλλα και οι βιταμίνες, δεν επηρεάζονται σημαντικά από την κατάψυξη. Επομένως, θα εξακολουθήσετε να παίρνετε τα ίδια οφέλη σε ό,τι αφορά την πρωτεΐνη, το ασ...βέστιο και άλλα σημαντικά στοιχεία.
Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί και είναι πιο ευαίσθητα στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Μια σύντομη παραμονή στην κατάψυξη, όπως 2 ώρες, πιθανότατα δεν θα τα σκοτώσει όλα, αλλά θα μειώσει τον αριθμό τους και τη δραστηριότητά τους. Επομένως, αν η κατανάλωση προβιοτικών είναι σημαντική για εσάς, μπορεί να θελήσετε να περιορίσετε αυτή τη συνήθεια ή να επιλέξετε γιαούρτια με προβιοτικά που είναι πιο ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Συνοπτικά:
Θετικά: Η κατάψυξη για 2 ώρες δεν επηρεάζει σημαντικά τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του γιαουρτιού και μπορεί να προσφέρει μια πιο υγιεινή και δροσιστική εναλλακτική λύση στο παγωτό.
Αρνητικά: Μπορεί να μειώσει τον αριθμό των προβιοτικών, ειδικά αν καταναλώνετε κατεψυγμένο γιαούρτι συχνά.
Συμπέρασμα:
Η κατανάλωση κατεψυγμένου γιαουρτιού για 2 ώρες δεν είναι απαραίτητα κακή, αλλά είναι σημαντικό να είστε ενήμεροι για τις πιθανές επιπτώσεις στα προβιοτικά. Αν σας αρέσει αυτή η συνήθεια, μπορείτε να την συνεχίσετε, αλλά φροντίστε να την εντάξετε σε μια ισορροπημένη διατροφή και να εναλλάσσετε με άλλες πηγές προβιοτικών.
Διάβασε περισσότερα
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος | Δράμα
Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτό.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος | Βούλα
Το να παγώνετε το γιαούρτι για να το φάτε σαν «παγωτό» είναι μια απόλυτα υγιεινή συνήθεια. Τα θρεπτικά συστατικά του γιαουρτιού παραμένουν άθικτα, και τα προβιοτικά δεν καταστρέφονται, απλώς μπαίνουν σε αδρανή κατάσταση για λίγο. Επομένως, μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε το γιαούρτι σας με αυτόν τον τρόπο!
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί (καλά βακτήρια) που υπάρχουν στο γιαούρτι και συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου. Όταν καταψύχεται το γιαούρτι, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να θέσουν τα προβιοτικά σε αδρανή κατάσταση, αλλά δεν τα καταστρέφουν. Αυτό σημαίνει ότι τα προβιοτικά παραμένουν ζωντανά, αλλά δεν ε...ίναι ενεργά όσο το γιαούρτι είναι παγωμένο. Μόλις το γιαούρτι ζεσταθεί στο στόμα ή στο στομάχι σας, τα προβιοτικά ξαναγίνονται ενεργά και μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν τα οφέλη τους. Επομένως, δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τα προβιοτικά όταν τρώτε το γιαούρτι σας παγωμένο, αρκεί να μην το αφήνετε στην κατάψυξη για πάρα πολύ καιρό (η ποιότητα και η υφή μπορεί να αλλάξουν με τον καιρό).
Διάβασε περισσότερα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος | Περιστέρι
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο συμβουλευτικής από ιατρούς ή επαγγελματίες υγείας
Ρώτησε ανώνυμα Ρώτησε δωρεάν
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Μίλα με έναν ειδικό καθημερινά από τις 08:00 έως τις 23:00, μέσω chat ή βίντεο και πάρε τις απαντήσεις που χρειάζεσαι σε λίγα λεπτά.
Όταν πρόκειται για φαρμακευτική αγωγή, είναι καλύτερο να έχεις απαντήσεις προσαρμοσμένες στο ιατρικό σου ιστορικό. Συνομίλησε με έναν ειδικό για να λάβεις ασφαλή, εξατομικευμένη καθοδήγηση μέσα σε λίγα λεπτά.