ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ίωση: Γρίπη και κρυολόγημα

Γίνε γρήγορα καλά χωρίς πυρετό, βήχα ή συνάχι

Δημητρακοπούλου Ναταλία Γιαννοπούλου Μαρία
Παναγιώτης Σουνιάδης

Συντάχθηκε από την Παθολόγο Δημητρακοπούλου Ναταλία, την Γενικό Γιατρό Γιαννοπούλου Μαρία και τον Παιδίατρο Σουνιάδη Παναγιώτη στις 08 Ιανουαρίου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Ιώσεις και εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος κατά την οποία η γυναίκα πρέπει να προσέχει πολύ και φυσικά, να μην παραβαίνει τις συστάσεις του θεράποντος ιατρού της. Γι’ αυτό και είναι καλό να δίνεις περισσότερη βάση στην πρόληψη παθήσεων και λοιμώξεων κατά τη διάρκεια της κύησης.

Οι βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθήσεις είναι:

σωστή και υγιεινή διατροφή

Να τρέφεσαι σωστά και υγιεινά

Η ποιοτική διατροφή είναι πολύ βασική, καθώς θα πρέπει να θυμάσαι ότι ό,τι τρως εσύ, τρώει και το παιδί σου, εφόσον τρέφεται μέσα από εσένα. Ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης όπου έχουμε την οργανογένεση του εμβρύου, είναι πολύ βασικό να λαμβάνει όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται ώστε να αναπτυχθεί σωστά. Προτίμησε τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά. Προσπάθησε να αποφεύγεις τα τρανς λιπαρά και φυσικά, απαγορεύεται το αλκοόλ.

Ξεκουράσου περισσότερο

Ξεκουράσου περισσότερο

Κατά την εγκυμοσύνη η γυναίκα χρειάζεται περισσότερη ανάπαυση και περισσότερο ύπνο. Αν νιώθεις κουρασμένη θα πρέπει να ξεκουραστείς όποια ώρα της ημέρας και αν συμβαίνει αυτό. Αν το αίσθημα κόπωσης επαναλαμβάνεται, θα πρέπει να ενημερώσεις το γυναικολόγο σου.

Απόφυγε τον συνωστισμό

Απόφυγε τους χώρους συνωστισμού

Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσεις όσο γίνεται τις πιθανότητες να κολλήσεις κάποια ίωση, αφού συχνά οι ιοί μεταδίδονται και από τον αέρα. Τις περιόδους έξαρσης της γρίπης καλό είναι να αποφεύγεις τα μέρη όπου συνωστίζεται πολύς κόσμος και δεν αερίζονται επαρκώς.

φάρμακα κύηση

Απόφυγε τα φάρμακα στο 1ο τρίμηνο της κύησης

Επειδή καλό θα ήταν να αποφεύγεις τα φάρμακα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, προσπάθησε να είσαι λίγο πιο σχολαστική στους τρόπους πρόληψης και στους κανόνες υγιεινής. Έτσι, θα μειώσεις τον κίνδυνο να κολλήσεις κάτι και να χρειαστεί να λάβεις φαρμακευτική αγωγή. Όπως και να έχει, αν χρειαστεί να λάβεις φάρμακα θα το κάνεις μόνο υπό τη συμβουλή του γιατρού σου. Εκείνος είναι μόνο σε θέση να γνωρίζει αν το φάρμακο που σου χορηγεί τη δεδομένη στιγμή μπορεί να σου προκαλέσει λιγότερο κακό από το να αφήσεις την ασθένεια να εξελιχθεί.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Harrison΄s Principles of Internal Medicine, Manual of Medicine, 16th edition.

2. Robert M. Kliegman, Bonita M.D. Stanton, Joseph St. Geme, Nina F Schor, Richard E. Behrman. 'Nelson Textbook of Pediatrics', 19th Edition Elsevier

3. Committee on Infectious Diseases; American Academy of Pediatrics; David W. Kimberlin, MD, FAAP; Michael T. Brady, MD, FAAP; Mary Anne Jackson, MD, FAAP; Sarah S. Long, MD, FAAP. 'Red Book 2018', 31st Edition

4. "Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διάγνωση και Θεραπεία των Λοιμώξεων", Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, 2η έκδοση, 2015.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.