ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ίωση: Γρίπη και κρυολόγημα

Γίνε γρήγορα καλά χωρίς πυρετό, βήχα ή συνάχι

Δημητρακοπούλου Ναταλία
Ελέγχθηκε από την Δημητρακοπούλου Ναταλία
Παθολόγος
05 Ιανουαρίου 2018

Θεραπεία γρίπης και κρυολογήματος

Αντιμετώπιση ιώσεων στο σπίτι με φυσικούς τρόπους

Πολύ σημαντικό είναι το κομμάτι της αρχικής αντιμετώπισης μιας ίωσης. Αρχικώς, ο ασθενής πρέπει να παραμείνει απομονωμένος στο σπίτι του, ώστε να περιορίσει όσο γίνεται τη μετάδοση της ασθένειας. Παρακάτω ακολουθούν κάποιοι φυσικοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις πιο γρήγορα μια ίωση:

Ξεκουράσου

Ξεκουράσου και μείνε σπίτι

Απόφυγε να βγαίνεις εκτός σπιτιού. Κοιμήσου αρκετές ώρες και δώσε στον οργανισμό σου τη δυνατότητα να ανακάμψει, να «παλέψει» με τον ιό και να τον νικήσει όσο γρηγορότερα γίνεται.

Πιες άφθονα υγρά

Πιες άφθονα υγρά

Προσπάθησε να ενυδατώνεις τακτικά το σώμα σου, πίνοντας πορτοκαλάδες, τσάι, χαμομήλι και άλλα υγρά που περιέχουν θρεπτικές ουσίες και δίνουν δύναμη. Επίσης, ένα ζεστό ρόφημα (προσοχή: όχι καυτό!) θα σε ανακουφίσει και από τον πονόλαιμο, ενώ με τους ατμούς θα βελτιωθεί και η αναπνοή σου.

Απόφυγε κάπνισμα αλκοόλ

Απόφυγε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ

Αυτό θα σε βοηθήσει να ανακάμψεις γρήγορα, καθώς το κάπνισμα επιβαρύνει την αναπνοή σου και σε δυσκολεύει, ενώ μπορεί να επιτείνει και το βήχα. Το ίδιο φαίνεται να προκαλεί και το αλκοόλ, το οποίο επίσης επιδεινώνει τα συμπτώματα.

Κατανάλωσε σούπες

Κατανάλωσε σούπες

Οι ζεστές δυναμωτικές σούπες έχουν ευεργετική δράση ενάντια στο κρυολόγημα και στη γρίπη. Επειδή συνήθως περιέχουν λαχανικά και κοτόπουλο είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και βοηθούν το σώμα να ανακτήσει την ενέργειά του, ενώ αποτελούν ένα ελαφρύ γεύμα που είναι απαραίτητο για έναν κλινήρη ασθενή.

Γιαννοπούλου Μαρία
Η Γιαννοπούλου Μαρία - Γενικός ιατρός λέει:

Η έγκαιρη πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση κατά των ιώσεων.”

Φαρμακευτική αντιμετώπιση γρίπης και ιώσεων

Η θεραπεία μιας ίωσης εξαρτάται από τη συμπτωματολογία της. Αν έχεις πυρετό συνήθως ο γιατρός σου συνταγογραφεί αντιπυρετικά, αν έχεις συνάχι και καταρροή αποσυμφορητικά, αν νιώθεις κάπου πόνο αναλγητικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άτομα υψηλού κινδύνου ο γιατρός χορηγεί αντιϊκά φάρμακα, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων, ώστε να είναι αποτελεσματικά.

Για το κοινό κρυολόγημα συνήθως χορηγούνται αντιπυρετικά, αποσυμφορητικά και αποχρεμπτικά αν ο ασθενής έχει βήχα, αλλά αφού εξεταστεί από τον ιατρό.

Συνιστάται επίσης ξεκούραση και λήψη άφθονων υγρών, ώστε ο ασθενής να ανακάμψει γρηγορότερα.

Οι αντιβιώσεις δεν ενδείκνυνται στην περίπτωση των ιώσεων, καθώς είναι αποτελεσματικές μόνο ενάντια στα βακτήρια και στα μικρόβια. Επιπλέον, η συχνή χρήση αντιβίωσης όπως και η λανθασμένη λήψη της μπορεί να οδηγήσουν σε ανθεκτικότητα των μικροβίων στο συγκεκριμένο αντιβιοτικό και ως εκ τούτου να το καταστήσουν αναποτελεσματικό.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. "Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διάγνωση και Θεραπεία των Λοιμώξεων", Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, 2η έκδοση, 2015.

2. Harrison΄s Principles of Internal Medicine, Manual of Medicine, 16th edition.

3. Robert M. Kliegman, Bonita M.D. Stanton, Joseph St. Geme, Nina F Schor, Richard E. Behrman. 'Nelson Textbook of Pediatrics', 19th Edition Elsevier

4. Committee on Infectious Diseases; American Academy of Pediatrics; David W. Kimberlin, MD, FAAP; Michael T. Brady, MD, FAAP; Mary Anne Jackson, MD, FAAP; Sarah S. Long, MD, FAAP. 'Red Book 2018', 31st Edition

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.