ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ίωση: Γρίπη και κρυολόγημα

Γίνε γρήγορα καλά χωρίς πυρετό, βήχα ή συνάχι

Δημητρακοπούλου Ναταλία Γιαννοπούλου Μαρία
Παναγιώτης Σουνιάδης

Συντάχθηκε από την Παθολόγο Δημητρακοπούλου Ναταλία, την Γενικό Γιατρό Γιαννοπούλου Μαρία και τον Παιδίατρο Σουνιάδη Παναγιώτη στις 08 Ιανουαρίου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Πρόληψη και Εμβόλιο για τη γρίπη

Χρησιμοποίησε αντισηπτικά μαντηλάκια

Χρησιμοποίησε αντισηπτικά μαντηλάκια

Πρόσεχε όμως να μην το παρακάνεις! Τα αντισηπτικά μαντηλάκια είναι πολύ αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των ιών από τα χέρια. Αν έρθεις σε επαφή με κάποιον ασθενή καθάρισε τα χέρια σου με αντισηπτικά μαντηλάκια και σε κάθε περίπτωση μην αγγίζεις το πρόσωπό σου.

Πλύνε τα χέρια σου

Πλύνε τακτικά τα χέρια σου

Το συχνό πλύσιμο των χεριών θα κρατήσει μακριά τόσο τους ιούς όσο και τα βακτήρια που καραδοκούν να εισέλθουν στον οργανισμό σου και να τον βλάψουν. Η μετάδοση των ιών κατά τους χειμερινούς μήνες ευνοείται επίσης και επειδή, λόγω κρύου, δεν πλένουμε τόσο συχνά τα χέρια μας. Κάθε τόσο πλύνε τα χέρια σου με σαπούνι και άφθονο νερό, ειδικά πριν φας και πριν αγγίξεις το πρόσωπό σου.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΛΥΝΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ

  • Βρέξε τα χέρια σου

    1. Βρέξε τα χέρια σου

    < /li>
  • σαπούνι

    2. Βάλε σαπούνι

  • Σαπούνισε

    3. Σαπούνισε καλά για 20"

  • Σαπούνισε

    4. Σαπούνισε ανάμεσα στα δάκτυλα

  • παλάμες

    5. Σαπούνισε τις παλάμες

  • άκρες των δακτύλων

    6. Δώσε έμφαση στις άκρες των δαχτύλων

  • Ξέπλυνε

    7. Ξέπλυνε καλά για 10"

  • Σκούπισε στέγνωσε

    8. Σκούπισε/στέγνωσε τα χέρια σου

Αέρισε καλά τους χώρους

Αέρισε καλά τους χώρους

Λόγω του κρύου κατά τους χειμερινούς μήνες αποφεύγουμε να αερίζουμε το χώρο μας καλά, με αποτέλεσμα να δημιουργούμε ευνοϊκό κλίμα για την ανάπτυξη, αλλά και τη διασπορά μικροβίων και ιών. Ειδικά αν ένας κλειστός χώρος φιλοξενεί πολλά άτομα (π.χ. σχολική αίθουσα, γραφεία εταιρείας) επιβάλλεται να αερίζεται συχνά ή ακόμη καλύτερα να αφήνουμε συνεχώς ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό για να ανανεώνεται ο αέρας.

Καθάρισε συσκευές και επιφάνειες

Καθάρισε τις συσκευές και τις επιφάνειες συχνής χρήσης

Επειδή οι συσκευές που χρησιμοποιούμε πιο συχνά και αγγίζονται από πολλά χέρια συγκεντρώνουν περισσότερα μικρόβια, καλό είναι να τις καθαρίζεις συχνά. Το ίδιο πρέπει να κάνεις και σε επιφάνειες που χρησιμοποιούνται από πολλούς. Το πληκτρολόγιο, το κινητό, το ποντίκι, τα πόμολα και η τηλεφωνική συσκευή είναι από τα πιο «επικίνδυνα» σημεία που μπορεί να φιλοξενούν μικρόβια και ιούς.

Κατανάλωσε θρεπτικές τροφές

Κατανάλωσε θρεπτικές τροφές

Οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά θα τονώσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα, κρατώντας μακριά ιούς και βακτήρια. Φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλι, λεμόνι, αβοκάντο, κουνουπίδι, ακτινίδιο, πιπεριές, μπρόκολο, φρέσκο κρεμμύδι και πράσινα φυλλώδη λαχανικά συνιστώνται να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση.

Φύσηξε τη μύτη σου

Φύσηξε τη μύτη σου

Μπορείς να εφαρμόσεις την εξής τακτική. Να φυσάς κάθε τόσο τη μύτη σου, ώστε να απομακρύνονται τυχόν μικρόβια που βρίσκονται γύρω από τη μύτη, αλλά και μέσα στον οργανισμό σου.

Εμβολιάσου

Εμβολιάσου

Το εμβόλιο για τη γρίπη μπορεί να σε θωρακίσει απέναντι στην ίδια και στις πιθανές επιπλοκές της. Αν ανήκεις σε ομάδα υψηλού κινδύνου και η γρίπη θεωρείται επικίνδυνη για εσένα, συνιστάται να εμβολιάζεσαι κάθε χρόνο.

Εμβόλιο για τη γρίπη

Γιατί να κάνω το εμβόλιο της γρίπης, κάθε πότε πρέπει να γίνεται και ποιοι πρέπει να το κάνουν;

Το εμβόλιο συνιστάται να γίνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, μία φορά τον χρόνο. Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν:

  • άτομα (παιδιά και ενήλικες) με χρόνια νοσήματα όπως άσθμα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, ανοσοκαταστολή, σακχαρώδη διαβήτη, μεταμόσχευση οργάνων, δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο του 40
  • άτομα σε στενή επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών
  • άτομα που φροντίζουν πρόσωπα με νόσημα σε κίνδυνο από τις επιπλοκές της γρίπης
  • εργαζόμενοι σε χώρους υπηρεσιών υγείας

Το εμβόλιο γίνεται από όσους ανήκουν στις ομάδες αυτές, προκειμένου να επιτύχουν την ανοσοποίηση, δηλαδή το να έχουν αντισώματα για τη γρίπη, ώστε να μη νοσήσουν από αυτήν και κατ’ αυτόν τον τρόπο να μην υποστούν τις επιπλοκές της.

Τι επιπλοκές υπάρχουν;

Οι επιπλοκές αποτελούν αντιδράσεις, οι οποίες παρουσιάζονται εντός τριημέρου και αποκαθίστανται εντός 3 ημερών. Ανάμεσα στις συχνότερες περιλαμβάνονται οι εξής: ευαισθησία και πόνος στην περιοχή της ένεσης, αλλεργική αντίδραση, κνίδωση, δερματικό εξάνθημα, ζάλη, υπνηλία, κεφαλαλγία, αίσθημα κακουχίας.

Ποιοι δεν μπορούν να κάνουν εμβόλιο και γιατί;

Δεν κάνουν το εμβόλιο όσοι πάσχουν από ενεργό λοίμωξη (οξεία νόσο, εμπύρετη νόσο), όσοι έχουν υπερευαισθησία σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου και, ασφαλώς, όσοι δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Δημητρακοπούλου Ναταλία
Η Δημητρακοπούλου Ναταλία - Ειδικός Παθολόγος λέει:

“Είναι προτιμότερο να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε - Ιπποκράτης.”

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Harrison΄s Principles of Internal Medicine, Manual of Medicine, 16th edition.

2. Robert M. Kliegman, Bonita M.D. Stanton, Joseph St. Geme, Nina F Schor, Richard E. Behrman. 'Nelson Textbook of Pediatrics', 19th Edition Elsevier

3. Committee on Infectious Diseases; American Academy of Pediatrics; David W. Kimberlin, MD, FAAP; Michael T. Brady, MD, FAAP; Mary Anne Jackson, MD, FAAP; Sarah S. Long, MD, FAAP. 'Red Book 2018', 31st Edition

4. "Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διάγνωση και Θεραπεία των Λοιμώξεων", Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, 2η έκδοση, 2015.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.