ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Έρπης

Αυτά που θες να μάθεις για όλα τα είδη έρπητα και φοβάσαι να ρωτήσεις

Facemed Clinic Βογιατζή Μαρία

Συντάχθηκε από Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο Facemed Ιατρική Κλινική και την Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο Βογιατζή Μαρία στις 06 Ιουλίου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Μύθοι και αλήθειες για τον έρπητα

Μύθος #1

Ο έρπης γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας.

Η αλήθεια

Όχι, οι ερπητοϊοί 1 και 2 δεν επηρεάζουν η γονιμότητα ενός ατόμου, αλλά ένα ελάχιστα γνωστό μέλος της οικογένειας των ερπητοϊών, ο ιός HHV-6A, μολύνει το ενδομήτριο, την εσωτερική «επένδυση» της μήτρας σχεδόν των μισών γυναικών (43%) που πάσχουν από ανεξήγητη υπογονιμότητα. Ο ίδιος ιός είναι ανύπαρκτος στη μήτρα των γυναικών που δεν έχουν πρόβλημα να κάνουν παιδί. Μέχρι στιγμής, ο HHV-6A είναι δυνατό να διαγνωσθεί μόνο με βιοψία σε δείγματα κυττάρων που έχουν ληφθεί από τη μήτρα της γυναίκας από τον γυναικολόγο.

Μύθος #2

Αν παρουσιαστεί έρπης γεννητικών οργάνων ένα μήνα πριν τον τοκετό μπορεί η έγκυος να προχωρήσει σε φυσιολογικό τοκετό αν το θέλει.

Η αλήθεια

Ο κίνδυνος να μεταδοθεί στο νεογνό κατά τη γέννα ο έρπης είναι αρκετά μεγάλος και συνοδεύεται από σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπλοκές. Γι’ αυτό συνιστάται οι γυναίκες που έχουν εκδηλώσει έρπητα γεννητικών οργάνων μέσα στις τελευταίες 6 βδομάδες πριν από τον τοκετό να προχωρήσουν σε καισαρική τομή, ώστε να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος.

Μύθος #3

Ο ιός HSV- 1 εμφανίζεται μόνο με δερματική βλάβη στα χείλη και ο ιός HSV- 2 με βλάβες στα γεννητικά όργανα.

Η αλήθεια

Οι ιοί αυτοί είναι αντιστοίχως συνδεδεμένοι με τις παραπάνω ασθένειες. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που ο ιός HSV- 1 μπορεί να παρουσιαστεί στα γεννητικά όργανα και ο HSV- 2 στο στόμα. Αυτό συμβαίνει διότι μέσω του ενοφθαλμισμού μπορεί να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε λόγω τραυματισμού στο δέρμα είτε λόγω κάποιων σεξουαλικών συνηθειών (π.χ. στοματική ερωτική επαφή).

Μύθος #4

Ο έρπης στα μάτια δεν είναι επικίνδυνος και δε χρειάζεται να ληφθεί θεραπεία, διότι ο ιός θα κάνει τον κύκλο του και θα αποπεμφθεί.

Η αλήθεια

Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο τύπος του έρπητα ζωστήρα που εκδηλώνεται στα μάτια είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση αν δε ληφθεί η κατάλληλη αντιιική θεραπεία. Για την ακρίβεια, η λοίμωξη από HSV αποτελεί τη συχνότερη αιτία τύφλωσης στις ΗΠΑ λόγω προσβολής του κερατοειδούς. Γι’ αυτό χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, ώστε να περιοριστούν οι επιπλοκές.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Stier EA, Chigurupati NL, Fung L. Prophylactic HPV vaccination and anal cancer. Human Vaccines & Immunotherapeutics. 2016;12(6):1348-1351.

2. Joura EA, Giuliano AR, Iversen O-E, et al. A 9-valent HPV vaccine against infection and intraepithelial Neoplasia in Women. N Engl J Med. 2015;372(8):711-723.

3. Characteristics of hearing loss in patients with herpes zoster oticus. Kim CH, et al. Medicine (Baltimore). 2016. "

4. Ocular herpes: the pathophysiology, management and treatment of herpetic eye diseases. Zhu L, et al. Virol Sin. 2014

5. Harper DM, DeMars LR2. HPV vaccines-A review of the first decade. Gynecol Oncol. 2017;146(1):196-204.

6. Genital Herpes: A Review. Groves MJ. Am Fam Physician. 2016.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.